A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gôc

Kedves Dr Úr!
Fogászati kezelés alatt àllok…
Volt több gócos fogam…
Diffúz hajhullàs miatt kezdtem a góc kutatàst… röviden leírnàm..
Marcius 6.-àn tàvolítottàk el az egyik ràgófogam ami oldolt ìnynèl genny ürürt màr 1 ève…
Marcius 26.àn bal fenti bölcsessèg fogam ami letört..
Àprilis 6.án ràgó fogam ami szintén rossz àllapotban volt..
Legutobb màjus 6.àn volt egy betört gyökèr lennt plusz fogkő leszedés…
Az orvosomtòl hiàba kèrdezem mert momdjuk igaza van ezeket mind rendbe kellett tenni… de mègis èrdekelne hogy azèrt màrcius 6.àn kezdődött a kezelés…mèg mindig hullik… ha a szervezet a gòc miatt ìgy reagàl… akkor hosszabb ideig is eltarthat a javulàs? Mert tudom hogy mindem hónapba volt beavatkozàs de azèrt màr eltelt 3 hónap…
Ez volt az utolsò mentsvàram mert màr tènyleg mindent vègigjàrtam gòc kutatàs soran
Nagyom köszönöm…

Gyökérkezelésre váró fog

Tisztelt Doktornő,Doktor Úr!

Bal felső 4-es fogam felett a hétvégén egy kis pirosas dudor,csomó jelent meg.A fog nem fáj,nem érzékeny,semmi különöset nem érzek.
Ma voltam fogorvosnál aki panoráma röntgent készített.Kiderült,hogy a fogban egy régi,nagy tömésem alászuvasodott,a fogat gyökérkezelni kell,ez okozza a csomót is.
Időpontot csak 3 hét múlva kaptam(akkor van endodontus orvoshoz időpont).Illetve 3 napos antibiotikumot kaptam,melyet a kezelés elött 2 nappal kell szedni.
Azt mondta az orvos ne aggodjak,nem fog fájni,elhalt a fog.
Azonban aggódom, hogy gondot fog e okozni,hogy 3 hétig egy infektált csomó van a számban?Nem durrantja be az arcomat?Ezidőalatt 4 napra nyaralni is mennék,így különösen aggódom.
Menjek el másik rendelőbe megcsináltatni vagy várjak?
Tudok esetleg még valamit tenni(pl ecsetelés) az ügy érdekében?
Köszönöm szépen a segítséget!

Gyökérkezelt fogba tett gyógyszetes tömés

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelt bal felső ötös fogamat gyökérkezelték. Már 3 alkalommal voltam kezelésen, mindhárom alkalommal gyógyszeres tömést tettek a fogba (Klion és még valami). Legutóbbi alkalom most pénteken volt. Szombat reggel arra ébredtem, hogy nehezen tudom kinyitni a szemem. Mindkét, de főleg a bal oldalon vizenyős dagadt lett a szemem környéke, és az orrnyereg mellett. A kezeim, ujjaim, tenyerem viszketett, piros volt mindkét kezem, majd kiütések jelentkeztem először a combjaimon, majd a karjaimon. Gyógyszerallergiára gondoltam. Voltam fogászati ügyeleten, ahol azt mondta az orvos, hogy nem lehet a Kliontól, mert eddig is az volt benne, és a gyökérkezelt fogba tett gyógyszer nem kerül a véráramba, tehát nem jelentkezhet ilyen allergiás reakció. Ez valóban így van? Nem vette ki a tömést, és ujabb antibiotikumot írt, Dalacint. Az elmúlt 3 hónapban ez már a sokadik. Ha nem a gyógyszeres tömés, akkor mi okozhatja a tüneteimet? Ittam Calcium pezsgőtablettát, nem tudom az segített-e, de csökkent a viszketés és a szem környék duzzanat, majd estére újra erősen viszkedett a kezem és a talpam, piros lett, a kiütések is erősebben látszódtak. Tanácstalan vagyok, mit tegyek?
Válaszukat köszönöm!
Márti

Gyökérkezelt fog érzékeny édesre

Tisztelt Uniklinik!

A bal felső 5.dik fogamat már 4 éves gyökérkezeltették. Tavaly nyáron letörött ebből a fogamból egy darab és kiderült, újra gyökérkezeltetni kell és gyulladás is van alatta. Kaptam egy cirkónium koronát. A kezelés után a mai napig érzékeny a fogam az édesre,rettenetesen belenyilal a fájdalom pár másodpercre. Kopogtatásra is érzem,hogy az a fogam fáj. Van,hogy néha minimalisan nyomásra is fáj. Voltam fogorvosnál,aki azt mondta ,hogy a körülötte lévő fogak egészségesek,illetve egy minimális lyuk van az egyiken de azzal még ő nem foglalkozna,nem abból jöhet a fájdalom. Készült panoráma rt, ahol tisztán látszódott,és a doktorúr is mondta,hogy krónikus gyulladásom van a gyökérkezelt koronám alatt. Azt mondta ,csak foghúzással lehetne megszűntetni fájdalmamat.

Szeretném megkérdezni,az Önök véleményét is erről,hogy valóban csak a fogam elvesztésével szabadulhatok meg e szörnyű fájdalomtól.

Köszönöm szépen válaszukat

Fog elszíneződés

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

Pár hete megütöttem az egyik felső nagy metszőfogamat, akkor nem látszódott rajta semmilyen elszíneződés csak kicsit érzékeny volt. Mostanra eléggé elszürkült, fájdalom nincs viszont néha érzékennyé válik. Fel tud szívódni ez az elszíneződés vagy valamilyen módon csökkenthető?
Válaszukat előre is köszönöm!

Eltört sérült fog melett ínyen lévő dudor

Tisztelt Doktor úr / Doktornő
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy gyökérkezelt fogam ami letört sajnos egy ideje elhanyagoltam es melette egy dudor jelent meg az inyemen fáj is a fog. A fogbelseje szürkes fekete (kb 1 eve voltam fogorvosnal de csak fogkő leszedesen) Kérdésem arra irányulna mit lehet ezzel tenni? Mennyire veszélyes? Ön szerint ki lehet tisztitani és megmenteni a fogat? Nagyon félek a foghuzastol de lehet nincs mas megoldas. Válaszát előre is köszönöm.

Gyökérkezelés teljes gyógyulása

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Egy három hónapja gyökérkezelt felső 6os foggal kapcsolatban lenne kérdésem. A fog elhalás miatt lett kezelve és összesen 5 kezelésben lett kezelve, mikroszkóppal. A kezelés előtt, közben és a gyökértömés elkészítését követően is készült cbct felvétel, tehát egy szavam sem lehet. A kezelés során 3 csatornát talált az orvos, a negyediket sokáig kereste, cbct felvételen is, de nem volt. A végleges tömés óta nagyon szépen gyógyul, a 3 hónapos kontrollon is csak akkor volt érzékeny, ha a fog gyökerénél megnyomták erősen. Hidegre, melegre nem reagál, a kopogtatást is alig érzem, de nyílván más érzés mint a többi élő fognál, de nem fájdalmas. Az egyetlen problémám, hogy tompán még szokott fájni minimálisan, de nem annyira, hogy gyógyszert vegyek be, inkább akkor érzem ha figyelek rá. A 3 hónapos cbct szerint tökéletesen gyógyul, épül vissza a csontszövet és azt mondta az orvosom, hogy a gyulladás még normális ennyi idő után, a szervezet le fogja küzdeni. Valóban ennyi idő a gyógyulása a csonthártyának elhalt fog esetén? Válaszát előre is köszönöm.

meddig kell várni gyökérkezeléssel?

Tisztelt Uniklinik!
Abban tudnának segíteni, hogy meddig érdemes halogatni egy gyökérkezelést, reménykedve, hogy még megnyugodhat a fog?
Van egy tömött felső 4. fogam.
1 hónapja történt töméscsere alászuvasodás miatt. Sajnos így az új tömés már nagyon közel van a pulpához.. Fúrás közben fájt is.
Olyan tüneteim vannak, hogy pár naponta elkezd éjszaka fájni,akkor felébredek a fájdalomra…ha felülök jobb lesz, illetve általában napközben többé-kevésbé elvagyok vele.
De amikor éjszaka fáj akkor az azért eléggé rossz és megijedek.
Mikor kérjek időpontot gyökérkezelésre?
-amikor már fájdalomcsillapítóra sem reagál?
– amikor már nappal is fáj?
-vagy próbáljak még egy hónapot várni, hátha megnyugszik és addig fájdalomcsillapító?
Vagy hogyan dönstem el?

Előre is köszönöm válaszukat.

Gyökérkezelt fog fájdalom

Üdvözlöm,

24 éves női beteg vagyok. Bal felső 5-ös fogam 1-2 éve panaszos volt, több fogorvos is megnézte, és nem találtak semmi elváltozást (rtg,cbct,vizsgálatok). Végül gyökérkezelve lett, gondolván, akkor megszűnik a panasz. Ez 3 hónapja volt, azóta is nagyon erős fájdalommal küzdök, de továbbra sem látnak semmi elváltozást/ kimaradt csatornát (egyedüli gond az, hogy túl lett tágítva és tömve).
Felmerült, hogy neuralgiás eredetű lehet a fájdalom, de ezt csak én, laikusként gondolom.
Mindent meg szeretnék tenni hogy ne kelljen kihúzni a fogamat, érdeklődnék hogy van-e bármi javaslatuk, esetleg Önökhöz lehet e fordulni ennyire komplex problémával, van e specialista akit ajánlanak?

mikroszkópos gyökérkezelés

Üdvözlöm Önöket!

Rezekált fogat szabad-e mikroszkópos gyökérkezelés során újratömni?
Esetemben ez több, mint 2 hete megtörtént, s azóta egyfolytában sajog a kezelt fogam.
Hozzájárulhat-e ehhez, hogy nem kofferdam izolálásban történt a kezelés?

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Dobronyi Éva

ráharapásra gyakori tompa fájdalom

Jó napot kívánok.
szeretném megkérdezni bal kettes felső fogamat áttömték és azóta ráharapásra fáj folyamatos diszkomfort érzet van régen gyökérkezelt fog tömés nem magas állitólag csiszoltak belőle rtg gyulladás nem látszik 3hónapja tömték.Köszönöm válaszukat

Nem látható gyulladás, mégis fáj és érzékeny a fog

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja a bal oldali 5-ös fogam hidegre, melegre nagyon érzékeny lett és nap közben, illetve éjszaka is meg szokott fájdulni nem túl erősen, de zavaróan. Hidegre nyilaló, melegre pedig percekig eltartó, erős fájdalmat érzek.
A furcsa, hogy ez azóta van így, hogy a mögötte lévő, 6-os fogamat betömték, így először azt hittem, ezzel van a probléma, de kopogtatásra érzem, hogy az 5-ösből ered a fájdalom. Ebben is van tömés, nagyjából másfél éves, de eddig nem volt vele gond.

Voltam fogorvosnál, ahol készítettek röntgenfelvételt (ezt a drive-linken csatolva küldöm), de nem találtak gyulladást, így egy kissé tanácstalanul álltak a problémához. Antibiotikumot kaptam azzal a megkötéssel, hogy ha elmúlik tőle a fájdalom és az érzékenység, akkor gyökérkezelni kell. Ez három nappal ezelőtt volt, még nem érzek változást.

Amiatt írok, hogy esetleg egy más véleményt is megismerjek, valamint hogy megkérdezzem, Ön szerint is a gyökérkezelés lenne-e az egyetlen megoldás.

Előre is köszönöm a válaszát!

https://drive.google.com/file/d/1YXxDZDbi3FOoN7ST5ASlQwWn5yhmcPwP/view?usp=sharing