A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gyökérkezelés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A bal alsó 7-es fogam gyökérkezelése zajlik, mely elvileg 3 csatornás. A fogorvos csak 2 csatornát talált, és mondta, hogy nem furkálná tovább a 3. keresése miatt a gyökeret, nehogy leérjen az állcsontig, emiatt kis CT-t javasolt. Mondta, hogy így is betömheti, de garanciát akkor nem vállal rá.
Kérdésem az lenne, mennyire indokolt ebben az esetben a CT; lehet, hogy nincs is 3. csatorna?
Illetve ha mégis van 3. csatorna, csak elérhetetlen helyen, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Belányi Mariann

Gyökértömés és fedőtömés után fájdalom

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

A következő problémámmal kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Gyökérkezelést követően alsó rágófogam panaszmentes volt, így 2 napja belekerült a gyökértömés és egyidejűleg elkészült a fedőtömés is. ( nem volt sehol letörve, régi tömés alászuvasodása miatt volt indokolt a gyökérkezelést) A kezelést követő napon éreztem némi tompa fájdalmat, de a mai napon ez már ráharapási fájdalommal is kiegészült ( mely nem érzékenység pusztán). Nem ettem rajta, kíméltem, de éreztem mégis ahogyan a felső fogammal összeharaptam. Nincs állandó, elviselhetetlen fájdalmam, de mintha vmi mégsem lenne rendben. A tömések elkészítése során semmilyen probléma nem lépett fel. A tömések elkészülte után kontrollröntgen nem készült, de a gyökértömést megelőzően kisröntgen igen, tűkkel a csatornákban.
Meddig tekinthető az ilyen jellegű fájdalom normálisnak, egyáltalán annak tekinthető-e?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

gyökérkezelés

Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni egy gyökérkezeléssel kapcsolatban. Az arcüregemben fájdalmat éreztem egy mély töméssel ellátott fogam felett és januárban elmentem fogászatra ahol egy CBCT felvétel elkészítése után kiderült, hogy a fog elhalt és ez okozza a panaszokat. Azóta két kezelésen vettem részt, ahol 3 csatornát talált meg a fogorvos mikroszkóppal, a negyediket még keressük. A kezelések időtartama elég hosszú 1,5-2 óra és a 2. alkalommal a kezelés végére már fájdalmas volt a „keresés”. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a hosszú idő miatt van és újra kell érzésteleníteni ilyen esetben vagy ezt el kell tűrni? A másik kérdésem, hogy az arcüregem fájdalmára azt mondta, hogy sajnos teljesen valószínűleg csak a gyökértömés után múlik el a nyálkahártya megvastagodás. Ez valóban ilyen hosszú folyamat? Előre is köszönöm

Fog érzékenység

Jó napot kívánok!
Egy két éve gyökékezelt fogam a vízre főleg érzékeny lett és villanyozó fájdalom van benne. Természetesen volt màr intraoralis és panoráma röntgen és egyiken se látszódik elvàltozàs és fogínygyulladás sincsen. 3 fogorvos is làtta màr a fogat

gyökértömés utáni fájdalom

Tisztelt Szakértők!
10 napja tömték be végleges gyökértöméssel a fogamat. Előtte kb 1 hónapig gyökérkezelték: mikroszkóppal,kofferdamban…nagyon alaposan tisztogatták, 3 szor cserélték benne a kalcium hidroxidos pasztát, de minden egyes kezelés után csak 3-4 napig volt panaszmentes,aztán újra elkezdett fájni.
Azt mondták nincs értelme többet tisztogatni,majd a végleges tömés alatt megnyugszik…így betömték.
A mai napig-tehát 10 napig- teljesen panaszmentes voltam, de ma újra megfájult. Nem érzékeny hidegre-melegre, csak egyszerűen fáj; olyan feszülő, szúrós érzés a fogamban. Nincs feldagadva az arcom sem, az ínyem sem..

Önök szerint van még értelme újra gyökérkezelni vagy húzassam ki?
Alsó 5 fog tehát rezekálni nem lehet.
Várom válaszukat
Előre is köszönöm:
Judit

Fogtömés érzékenysége

Kedves Doktornő,Úr!

3 hónappal ezelőtt a 25-ös fogamat gyökérkezelték,a 24-be sima fogtömést készítettek. Nem volt fájdalmam, érzékenységem.
Januártól azonban a következő tüneteim vannak: hideg italnál érzékenység, este lefekvéskor spontán érzékenység,enyhe fájdalom.
2 hete visszamentem egy fogorvoshoz(az enyém szabin volt),nem látott problémát,szenszitiv fogkrémet javasolt.Mivel nem enyhültek a tüneteim pár napja visszamentem a kezeléseket készítő orvoshoz is.Megkocogtatta,hideg sprayt használt illetve panoráma röngtgent készített.Rendben találta ő is a fogakat.A gyökérkezelt fog szerinte nagyon szép a felvételen is, a 24-es fogra pedig azt mondta,hogy mivel nagyobb kiterjedésű tömés lehet kicsit irritálja belül a fogideget(nem tudom jól írom e,de ez volt a lényege),de nem látott a felvételen semmilyen problémát,azt mondta, hogy nincs gond..Speciális fogkrémet valamint fog bedörzsölőt javasolt,ami enyhíteni fogja az érzékenységet.A tüneteim továbbra is megvannak, igaz csak 2 napja használom ezeket a speciális fogápolókat.
Meddig érdemes várni?Pár héten belül ennek rendeződni kellene?Menjek el egy 3.fogorvoshoz véleményért?

Köszönöm a választ!

Gyökérkezelés után 2 hónappal probléma

Tisztelt Szakértők!Kedves Orvosok!
Gyökérkezelt fog fájhat,kisugározhat arcra,lehet érzékeny hidegre?
November végén gyökérkezelték jobb felső 4-es fogamat(egy ülésben).Nem volt semmilyen panaszom.December közepén másik oldalon tömött egyet az orvos,akkor megnézte a gyökérkezelt fogat,rendben volt,úgy váltunk el,hogy júniusban megyek majd félévi ellenőrzésre(további rossz fogat nem látott)
Az elmúlt két hétben azonban egyre furcsább érzéseim vannak:Hidegebb italra érzékenyek a jobb felső fogaim,az elmúlt napokban este,lefekvéskor is érzek egy fajta érzékenységet,lüktető,furcsa érzést,ami mintha az arcomba,a szemem alatti csontba,arcüregbe sugározna.Nem kifejezett fájdalom,de olyan enyhének sem mondanám.Kívülről nem látok semmit.Nem tudom egy konkrét foghoz társítani,de mindenképpen azon a környéken,ahol a kezelt fog van.
Kértem időpontot kontrollra.Mire számíthatok?Mik a lehetőségek?
Köszönettel!

érzékeny gyökértömött fog

Tisztelt Uniklinik!

Január 11-én gyökértömték az egyik felső 2. fogamat. Illetve a fedőtömés is rákerült.
Ezelőtt gyógyszeres tömés és ideiglenes tömés volt benne kb 3 hétig, abszolút semmi gondom nem volt vele.
Most egy héttel a gyökértömés után a fogam mintha érzékeny lett volna. Nem igazán rágásra hanem úgy spontán elkezdem érezni, hogy van az a fogam.. Néha elég kellemetlen, de nem kell még fájdalomcsillapító..
Ez normális, hogy gyökértömés után 1 hétig semmi gond volt és most elkezdett valami lenni vele? Nem mondanám, hogy feszít de mintha úgy mindenre érzékeny lett volna. Ha hideget iszok rajta nem fáj egyáltalán…

Elmondom még, hogy mikroszkóposan történt, egyszerhasználatos tűvel, kofferdam stb,…
Szóval azt szeretném megkérdezni, hogy bajt jelez ez a furcsa érzés, illetve ebből lehet később fájdalom?

Előre is köszönöm a választ.

nem tudom melyik fogam fáj

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelés alatt áll a 35 fogam kb 3 hete. Már kétszer volt tisztítva, mikroszkóppal, egyszer használatos tűvel, kofferdammal-egy specialistához mentem. Tehát kétszer volt tisztítva, kalciumos tömés van benne és ideiglenes tömés felette. A gyk oka:nekrózis, túlterheléstől. Az orvosom állítása szerint már tiszta a fog, nem látszik rajta vagy körülötte semmi gyulladás. Nincs másik csatornája, repedés sem látszik.

Azonban engem mégis 3-4 naponta nagy fogfájás ébreszt fel éjszaka. És ilyenkor kb fél napig nagyon fáj a fogam. Ilyenkor annyira fáj, hogy nem tudom eldönteni, hogy a 34 vagy 35 fogam fáj. Tehát a gyökérkezelt fog vagy a mellette lévő, teljesen ép fog. Esetleg a 34 fogam is lehet, hogy túlterheléstől begyulladt és az fájhat?
Nem érzékenységet érzek, hanem fogfájást.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a gyk fog fáj vagy a mellette lévő?
Előre is köszönöm a választ!

Gyökérkezelés során betört tű

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne, hogy nekem a jobb felső 4 fogamba beletőrt egy reciprokos tű,jelenleg gyógyszeres tömés van a fogamba+ideiglenes tömés. Megmenthető így is a fogam vagy esélytelen? CT-n látszik hogy a két gyökerem összeér,illetve a doktornő kézi tűvel az elején megtágítgatta illetve egyszer át lett öblítve és utána történt a gépi tű törés sajnos. Másik kérdésem, hogy ha így lenne letömve a fogam ez a betört tű darabka mennyire káros a szervezetre vagy nem lenne ettől bajom? Illetva ha a tűt kivennék és az orvosom befejezné a kezelést akkor a fog rendbe jöhetne?

Válaszát előre is köszönöm!

Gyökérkezelés

Kedves Hölgyem/Uram!
Kb 2hónapja járok hetente,2hetente fogorvoshoz kisebb megszakításokkal(ünnepek,más elfoglaltság)
Elkezdett szuvasodni az egyik fogam, letört belőle egy darab.
Elmentem rá pár hónapra hogy orvosoljam a problémát.
Első alkalommal már kiderült hogy nem tud elzsibbadni az a rész/az a fog így antibiotikum szedése mellett döntött, hogy a gyulladás biztos gátolja a felszívódást az érzéstelenítőnek.
Majd rá 2-3 alkalommal eljutottunk oda nagy fájdalmak árán hogy sikerült lefúrnia addig hogy látja a kamrákat.
Ekkor beletett egy gyógyszeres tömést ami segít az idegeket kivégezni.
Elmondása alapján az egyik kamrában elhaltak az idegek a másikban viszont nem.
Ha csak egy kicsit is hozzányúl, vagy éppen lidokainos vattát tesz bele azonnal kiugrok a székből a fájdalomtól.
Most a másik kamra közelébe tette a gyógyszert, illetve megint antibiotikum a gyulladás miatt hátha egy hét gyógyszer után elhalnak az idegek.
Most van a 3. éjszaka hogy rám jön a fogfájás,de csak estére.
Kérdezném hogy mit tudna nekem ajánlani?Egyszerűen több féle érzéstelenítő sem használ nekem, maga a doktorral semmi bajom sincsen.
Az én problémám ami miatt elhúzódott az egész az a félelem.
Röntgen semmit nem mutatott.
Félek elmenni máshova megmondom őszintén!

gyökérkezelés utáni fájdalom

Kedves Uniklinik!
Köszönöm gyors válaszukat!
A fogam a túlterheléstől steril gyulladásban volt., nem volt szuvas egyáltalán. Amikor felnyitották, akkor látszott, hogy már kb 80 % ban elhalt, már csak egy kevés élő szövet volt benne. Nekrózis volt a diagnózis.
Jól gondolom, hogy akkor az állhat fent, amit az előző válaszukban írtak, tehát a gyökércsúcson lévő gyulladás fellángolt?
Erre mi a gyógymód? a gyógyszeres tömés cseréje?
Van reális esélyem, hogy megtartható ez a fog és nem fog fájni többet?

Köszönöm újra válaszukat.