A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gyulladt tejfogak

Tisztelt Uniklinik!

A kisfiamnak sajnos nagyon hamar elromlottak a felső metszőfogai. A két oldalsó már teljesen le van törve, a két elsőből is hiányzik. 2 éves kora óta járunk vele fogorvoshoz. Jelenleg 4 éves és 5 hónapos. Sajnos tavaly decemberben a két oldalsó metszőfoga felett az ínyen megjelent egy-egy pukli. Megnyitották mindkét fogat, az egyikről szépen elmúlt egy ideig de sajnos vissza-vissza tér a gyulladás a másikról viszont azóta sem múlik. Összemegy a pukli de teljesen nem tűnik el. A fogorvos nem akarja még kihúzni neki, tisztogatja de nem múlik. Voltunk másik fogorvosnál is, ő is azt mondta, hogy nem szabad kihúzni. Én viszont nagyon félek mostmár, hogy a lassan fél éve fennálló gyulladás miatt lesz valami baja a kisfiamnak. A maradandó fogak is gondolom, hogy károsodhatnak a gyulladás miatt. Mit tanácsolnak? A fogorvosunk azt mondja, hogy a gyulladt tejfog nem olyan veszélyes, mint egy gyulladt maradandó fog. Ez valóban így van?

Válaszukat előre is köszönöm!

Benőtt íny

Üdvözletem!
5 éves gyermek örlőfogán gyökérkezelést végeztek, a fogat megnyitották, kitisztították, tömést nem kapott. Ezt követően egy idő(kb. 1 hónap) után elkezdett érzékennyé, fájdalmassá válni fogmosáskor és könnyen vérzik. Kiderült, hogy ennek az oka, hogy a nyitva hagyott fogba benőtt az íny. Mi a teendő/kezelése ilyen probléma esetén, különös tekintettel arra, hogy egy 5 éves gyerekről van szó. Várom válaszát! Előre is köszönöm!

Zomanchibás fog..megmenthetők?

Tisztelt Uniklinik!

8 éves fiamnál mind a négy őrlő fogán zománchibát diagnosztizált. Azt mondta, egyetlen módja ennek a kezelésének, hogy mind a 4 hatos fogat kihúzza,később majd a 7esek ezeknek a helyükre rendeződnek.
A fogakból több darab már letört a külső zománcon is vannak hibák, megpattanások. Egyet ma, nem épp könnyedén…kihúzott. Képet ugyan készítettem, de nem tudom ide, hogy kell csatolni.
Valóban nem lehet ezeket a fogakat megmenteni? Mindenképpen ki kell tényleg , mind a 4 már nem tejfogat húzni?

Gyerek nyelve

Jó Napot!Az 5 éves kisfiamnak a nyelve fehér lepedékes tudnának nekem ajánlani valamit hogy ell muljon neki?

Éjszakai fogcsikorgatás

Jó napot kívánok,
Kérdésem a következő lenne: fiam lassan 7 éves, éjszaka nagyon erősen csikorogtatja a fogait, annyira, hogy a másik szobában is lehet hallani. Külföldön élünk, így tanácsot szeretnék kérni, hogy mit lehet tenni ellene? Hogy lehet segíteni ezen a problémán?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Tejfog

15 hónapos kislányom jobb oldalon lévő 2 metszőfoga (tejfog) egymásra nőtt. Ez még alakul ha kinő az összes tejfoga vagy ki kell majd húzni?

Baba – citromfű tea

Tisztelt Doktor Úr/Asszony,
1 éves babámnak pár hónapja citromfű teát adok éjjelente, a nyugodtabb alvásért.
Csak éjszaka adom, kb 2-3-szor iszik belőle éjjel pár kortyot, kb. max 1 dl-t.
A teához nem adok se cukrot, se semmit.
8 foga van jelenleg.
Árthat-e a fogainak ez a tea?
Köszönöm válaszát előre is!

K. Katalin

Tejfog rossz helyen növekszik

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 6,5 éves, ősszel már nagyon mozgott az egyik alsó, középső metszőfoga (a mellette levő középső metszőfoga lecserélődött már nyáron). Azt vettem észre, hogy kicsivel a mozgó foga mögött, megjelent az új foga; így a már nagyon mozgó fogát könnyedén kihúztam neki. Továbbra is az új foga „egy sorral” hátrébb nő; kb. harmada bújt ki. Az a kérdésem, hogy ebben a stádiumban szoktak-e bármit tenni, vagy ez későbbi fogszabályozás tárgya lesz?

Olvastam a honalpjukon a tejfogakról a cikkeket, azt írják, hogy siettetni nem kell a mozgó fogakat, viszont ha már megjelenik alatta az új, akkor javasolhatja az orvos az eltávolítását. Ez részben megnyugtatott, hogy nem tudhattuk előre, hol fog az új foga bújni, és nem rajtunk múlt, hogy rossz helyre nőtt ki a foga. (ősszel pont voltunk fogorvosnál kontrollon, és akkor még „rendben mozgott”)
Köszönettel: Szelei-Csiki Erika

Fájó tejfog

Üdvözlöm!
4.5 éves kislányomnak tegnap óta fáj a bal lenti rágófoga. Már 2x voltunk kitisztíttatni a helyi fogorvosnál. Ilyenkor fél évig is elvan, nem fáj neki. Azonban most szabadságon van ez a fogorvos, és csak nagyon sokára kapunk időpontot máshova. Azt szeretném kérdezni, hogy a több napig tartó várakozás alatt mivel csillapíthatnám a fájdalmát?
Válaszát előre is köszönöm!

Sérült fogzománc

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 2 éves, a középső és oldalsó metsző fogai el vannak színeződve, sárgásak, és sérült a zománcuk, valamint hosszúsága olyan, mintha ki sem bújtak volna teljesen. 34 hétre született, még mindig szopizik este is, egyébként már mindent eszik.
Curaprox fogkefét használunk, gyermekorvos zymafluor szedését javasolta.
Mit tanácsolnak?
Érdemes szakrendelőt felkeresni, mennyire kell aggódni amiatt, hogy szükség lesz beavatkozásra, illetve mit érdemes szedni, és mire kell odafigyelni fogtisztításnál? Mennyire van hatással a fogak minőségére az anyatej?

Köszönettel,

Egy Édesanya

Elhalt tejfogak

Jo napot kivanok! Szeretnem Onoktol megkerdezni az okat hogy hogyan lehetséges az hogy a fiamnak (6eves) több foga elöl allitolag el van halva a rontgen felvetel alapjan…ugyanugy mosom neki is a fogát mint a lanyomnak akinek semmi gondja eddig nem volt a fogaval…kulsoleg ranezve hofeher az összes foga! A problema ugy jött elö hogy fennt oldalt az ínyén egy nagy vères holyag alakult ki ami nem akart elmulni! Azt hittük mert kicsi es hiaba mondjuk neki még mindig hogy ne nyukalj a szadba koszos kèzzel! Elvittuk fogorvoshoz es akkor dert ki…ahol az a holyag volt, ott azt a fogat akkor ki is hùzták neki. Többi foggal nem csinaltak semmit mondvan hogy majd ugyis kipotyog! De eddig még nem esett ki neki egy se ès ugy tudom rossz fog más gondokat is okozhat a szervezetben! Az erdekelne hogy ez hogy lehetseges latszolag egeszseges fogaknal hogy elhal, mert nalunk Szlovakiaban erre valaszt nem kaptunk! koszonom szepen!!! Hajnalka

11 éves első foga

Üdvözlöm,

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 11 éves kislányom első fogán egy (azt mondják) zománc hiba található, ami sajnos esztétikailag sem valami szép.Elvileg terhessegem alatt elkaptam egy vírust és így jött ki rajta .A fogorvosunk 1-1,5 havonta egy kis tömést tesz rá és következő alkalommal leszedi és újra kap egy tömés félét. Viszont úgy látom, hogy minden alkalommal a volt picivel nagyobb. És érdeklődnék, hogy esetleg nincs rá valami más opció, hogy ne keljen ilyen sűrűn kezelni és ne romoljon?
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Edina