A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Tejfog

15 hónapos kislányom jobb oldalon lévő 2 metszőfoga (tejfog) egymásra nőtt. Ez még alakul ha kinő az összes tejfoga vagy ki kell majd húzni?

Baba – citromfű tea

Tisztelt Doktor Úr/Asszony,
1 éves babámnak pár hónapja citromfű teát adok éjjelente, a nyugodtabb alvásért.
Csak éjszaka adom, kb 2-3-szor iszik belőle éjjel pár kortyot, kb. max 1 dl-t.
A teához nem adok se cukrot, se semmit.
8 foga van jelenleg.
Árthat-e a fogainak ez a tea?
Köszönöm válaszát előre is!

K. Katalin

Tejfog rossz helyen növekszik

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 6,5 éves, ősszel már nagyon mozgott az egyik alsó, középső metszőfoga (a mellette levő középső metszőfoga lecserélődött már nyáron). Azt vettem észre, hogy kicsivel a mozgó foga mögött, megjelent az új foga; így a már nagyon mozgó fogát könnyedén kihúztam neki. Továbbra is az új foga „egy sorral” hátrébb nő; kb. harmada bújt ki. Az a kérdésem, hogy ebben a stádiumban szoktak-e bármit tenni, vagy ez későbbi fogszabályozás tárgya lesz?

Olvastam a honalpjukon a tejfogakról a cikkeket, azt írják, hogy siettetni nem kell a mozgó fogakat, viszont ha már megjelenik alatta az új, akkor javasolhatja az orvos az eltávolítását. Ez részben megnyugtatott, hogy nem tudhattuk előre, hol fog az új foga bújni, és nem rajtunk múlt, hogy rossz helyre nőtt ki a foga. (ősszel pont voltunk fogorvosnál kontrollon, és akkor még „rendben mozgott”)
Köszönettel: Szelei-Csiki Erika

Fájó tejfog

Üdvözlöm!
4.5 éves kislányomnak tegnap óta fáj a bal lenti rágófoga. Már 2x voltunk kitisztíttatni a helyi fogorvosnál. Ilyenkor fél évig is elvan, nem fáj neki. Azonban most szabadságon van ez a fogorvos, és csak nagyon sokára kapunk időpontot máshova. Azt szeretném kérdezni, hogy a több napig tartó várakozás alatt mivel csillapíthatnám a fájdalmát?
Válaszát előre is köszönöm!

Sérült fogzománc

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 2 éves, a középső és oldalsó metsző fogai el vannak színeződve, sárgásak, és sérült a zománcuk, valamint hosszúsága olyan, mintha ki sem bújtak volna teljesen. 34 hétre született, még mindig szopizik este is, egyébként már mindent eszik.
Curaprox fogkefét használunk, gyermekorvos zymafluor szedését javasolta.
Mit tanácsolnak?
Érdemes szakrendelőt felkeresni, mennyire kell aggódni amiatt, hogy szükség lesz beavatkozásra, illetve mit érdemes szedni, és mire kell odafigyelni fogtisztításnál? Mennyire van hatással a fogak minőségére az anyatej?

Köszönettel,

Egy Édesanya

Elhalt tejfogak

Jo napot kivanok! Szeretnem Onoktol megkerdezni az okat hogy hogyan lehetséges az hogy a fiamnak (6eves) több foga elöl allitolag el van halva a rontgen felvetel alapjan…ugyanugy mosom neki is a fogát mint a lanyomnak akinek semmi gondja eddig nem volt a fogaval…kulsoleg ranezve hofeher az összes foga! A problema ugy jött elö hogy fennt oldalt az ínyén egy nagy vères holyag alakult ki ami nem akart elmulni! Azt hittük mert kicsi es hiaba mondjuk neki még mindig hogy ne nyukalj a szadba koszos kèzzel! Elvittuk fogorvoshoz es akkor dert ki…ahol az a holyag volt, ott azt a fogat akkor ki is hùzták neki. Többi foggal nem csinaltak semmit mondvan hogy majd ugyis kipotyog! De eddig még nem esett ki neki egy se ès ugy tudom rossz fog más gondokat is okozhat a szervezetben! Az erdekelne hogy ez hogy lehetseges latszolag egeszseges fogaknal hogy elhal, mert nalunk Szlovakiaban erre valaszt nem kaptunk! koszonom szepen!!! Hajnalka

11 éves első foga

Üdvözlöm,

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 11 éves kislányom első fogán egy (azt mondják) zománc hiba található, ami sajnos esztétikailag sem valami szép.Elvileg terhessegem alatt elkaptam egy vírust és így jött ki rajta .A fogorvosunk 1-1,5 havonta egy kis tömést tesz rá és következő alkalommal leszedi és újra kap egy tömés félét. Viszont úgy látom, hogy minden alkalommal a volt picivel nagyobb. És érdeklődnék, hogy esetleg nincs rá valami más opció, hogy ne keljen ilyen sűrűn kezelni és ne romoljon?
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Edina

O. Rafi

Gyermekem fogai

Tisztelt doktor nő/úr
Kisfiam 3 éves kisfiú tavaj nyáron elesett felszakad belűl a szája és letőrt a fogacskajábol vittem is az ügyeletre és semmit sem tettek.. MONTAm a fogatis hogy letőrt de montak semmi baj nem lesz. Elkezdet neki kirohad i olyan hirtelen leis rohadt csak a gyökere maradt bent aztán sorba a többi is így kirohat voltam vele töbször fogorvosnal sosem ajánlották semit mit tehetnek hogy megaljon mostanra ot tartunk hogy 2 foga marat és fogat is húztak neki folyamatosan járjuk a fogorvos begyulad neki valami mindig… Kérdésem az lenne miatt tegyek hogy azok. Amik még még maradtak felül fogacskai és gyökerek ne legyenek olyan puhák és ne gyulagyon be neki.. És milesz így enni sem tud. Rágni se tud keményen etelt.?? Alul egyenrolre szépek a fogai.. Kérem valami biztatott írjon elvagyok keseredve

C. Csabáné

Fogmozgás

Üdvözlöm.1,5éves kisfiam elestt.elöl a jobb oldali figacskája vérzik és kicsit mozog.A mozgás csak kicsi.De biztos fáj neki mert ahogy a cumi hozzá ér sír és el is dobja.Mennyi idő után forduljak orvoshoz ha nem tapasztalok változást?Miket kell figyelnem?Tudok valamit esetleg neki segíteni?Vissza fog húzódni „erősödni”az inye?Köszönöm válaszát

H. Tünde

Kiesett tejfog

Üdvözlöm!segítséget szeretném Kérni!
Mai nap folyamán a 6 ès fel èves kisfiamnak kiesett a baloldali középső tejfoga ami màr ¹ hete Mozgott!(fogvàltàs)
Picit jobban vérzett a kelettènèl,ès a helyèn 10 perc múlva èszre vettem mintha puha fog lenne ami mozog kb a tejfog fele Nagyságú!
Sajnos fogászatra csak a hét közepén tudom elvinni
Èrdekelne hogy lehet e a maradandó foga ,vagy az tejfog győkere ,vagy valamilyen in Rész!Nagyon aggódom remélem nem a maradandó Foga!Addig is köszönöm szépen a segítséget!

K. Emese

Beütött tejfog

Tisztelt Doktornő!

Van egy 1 éves kisfiam.
Elég sokára érkezett meg az első foga, pontosan 2022.05.30-án a szülinapja után 1 nappal.
Ugyan ezen a hèten vasárnap, az én fogammal összekoccant az Övé. Ekkor vérzett neki kicsit.
Pár napja azt vettem észre, mintha kicsit szürkés árnyalata lenne a fogának, hozzá teszem még nem nőtt ki neki teljesen.
Előfordulhat, hogy a koccanáskor elhalhatott a foga?
Ha elhalt neki ettől függetlenül még ki nőhet neki teljesen? És van-e esély rá, hogy újra fehér lesz?
Sajnos több helyen is próbálkoztam, hogy személyesen megnézze valaki, de az életkorára való tekintettel nem fogadjak.
Előre is köszönöm a válaszát

K. Ildikó

Szuvas tejfog

Jó napot kívánok!

Másfél éves kislányomnak a felső két foga elkezdett romlani, mindkettőn egy-egy mèlyedès alakult ki, ezért a mai napon elvittük gyermekfogászatra, ahol megállapították, hogy szuvasodik a két felső metsző foga. Azt mondták, hogy sajnos nem tudnak vele semmit csinálni, mert még kicsi hozzá, hogy kezelni lehessen. Azt szeretném kérdezni, hogy Önök nem tudnának-e ilyen pici gyermeknek ajánlani valamilyen kèszítmènyt, amivel kèsleltetni lehet a fogak romlását, illetve valamilyen vitamin pótlás nem lenne szükséges? A doktornő szerint az éjszakai anyatej fogyasztás miatt alakult ki nála csak a felső két fogán a szuvasodás.

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!