A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Letört metszőfog

Tisztelt Doktorok!
Felső metszőfog félbetörés miatt mentem fogászatra. Kaptam időpontot jövő hétre a fogorvostól, akivel meg is beszéltem a teendőket, de nagyon fontos dolgot felejtettem el megkérdezni. Az orvos szerint a fog menthető, de csiszolni kell belőle, hogy koronát tudjon feltenni. Ezzel semmi probléma, viszont minden féle érzéstelenítőre érzékeny vagyok,amit nem említettem az orvosnak. Kérdésem, hogy egy félbetört metszőfogat leheséges érzéstelenítő nélkül csiszolni, hogy nagyon ne fájjon?? Nagyon régen is így csinálták, azt mesélte Édeasnyám, hogy emlékei szerint egyáltalán nem olyan vészes. Van Önöknek ezzel kapcsalatosan tapasztalatuk? Be lehet ezt vállalni érzéstelenítő nélkül?
Tisztelettel,
András

Foghúzás után

Üdvözlöm ,

1 hete húzták ki az egyik őrlőfogam. Az első 2-3 pár napban nem éreztem fájdalmat, viszont azóta egy szomszédos fogam érzékeny lett és fájdalomcsillapító szedése nélkül sajog is. A húzott fog nem volt gyulladt, csak a gyökér töve, ami egy röntgen felvétel készítésekor vett észre a kezelőorvos. Az ő tanácsára távolítottuk el a fogat, hogy ez később ne okozzon bajt. Ez a fájdalom normális? Tanácstalan vagyok, mert a kezelőorvosom szabadságon van, és nem tudom , hogy van-e értelme ezért másik fogorvost keresnem.

Válaszát előre is köszönöm!

Gyökérkezelt fog érzékeny

Kedves Doktorúr, Doktornő!

Pár hónappal ezelőtt kezelve lett egy fogam, tulajdonképpen nem amiatt a fog miatt kerestem fel a fogorvost, de végül azt is be kellett tömni, mert mély lyuk volt rajta, de nem fájt akkor.
Amikor kezdett kimenni az érzéstelenítés, picit nagynak éreztem a tömést, de nem foglalkoztam vele. Viszont utána elkezdett érzékeny lenni rágásra, hidegre és melegre és néhány alkalommal soha sem érzett kínzó fájdalmam volt miatta.
Később visszamentem a fogorvoshoz, gyökérkezelni kellett, de kiderült, hogy görbe foggyökerekkel rendelkezik, de valahogy megoldotta. Gyökérkezelte, kaptam egy ideiglenes gyógytömést.
Pár hétig nem fájt egyáltalán, örültem, hogy rendeződött a helyzet. De a napokban újra érzékeny lett rágásra, megint fáj.
Sajnos eddig erre az egy fogamra nagyon sok pénzt és időt költöttem és még mindig fáj, pedig volt tömve, gyökérkezelve.
Ez miért van? Mi lesz a megoldás erre és mire kell készülnöm? Miért fáj, ha gyokerkezelve lett? Előre is köszönöm.

Foghúzás

Jó reggelt kívánok. Egy 20 éves lány vagyok. Ma vagyok a harmadik napomon,hogy egy hátsó fogam eltávolítására került sor. Elég sok panasszal érkezem és nagy segítségre lenne szükségem. A fogam helye konkrétabban nem fáj annyira viszyelvemen,meg a fog alatti bőr résznél fehér,olyan mintha gennyes foltok lennének ott amik nagyon fájnak,a nyirokcsomóm meg van duzzadva annyira beszélni is néha nehezemre esik. Ez a zsbbasztó miatt alakult ki vagy mennyire normális ez? Pánikbeteg is vagyok,halálfélelemmel is küzdök. Rengetek olyan cikket olvastam,hogy bele is lehet halni egy fog gyulladásba és napok óta ezen rágom magam,nehogy esetleg pont velem történjen meg. Nem vagyok szívbeteg és semmi egészségügyi problémám nincs. Mindig kivizsgáltatok mindent de azért tartok és félek nagyon. Reggelente szoktak lenni a legerősebb fájdalmaim és éjjel 2x is megébredek 3 és 5 óra környékén. Nincs nyugodt alvásom és nagyon nagy fájdalommal kelek mindig. Nyelni nehezen tudok a nyirokcsomó miatt és beszélni alig megy a belső fehér folt miatt. Miután kihúzták a fogam,tettek varratot és jelenleg is benne van a varrat.

Orrlyuknál nyomásra fájdalom

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kerni:
3 hete gyökérkezelték az egyik felső frontfogamat.
Nem volt gyulladt, de nagyon agyontömött, elszíneződött stb. Doktornő cirkónium koronát tesz rá.
Jelenleg még ideiglenes korona van rajta, jövőhéten teszi fel a véglegest ha minden rendben.
Viszont az első kezelés óta, a fog feletti bal oldali orrlyukamnál ha megnyomom kisebb nyilalló fájdalom jelentkezik. A fogam nem fáj, kocoktatásra sem, nem érzékeny, az ínem sem ha a fog felett megnyomom, de ott egészen az orrjuknál egy bizonyos ponton igen!!! Inkább csak nyomásra, vagy néha ha erősebben nevetek akkor olyan hirtelen is érzem, de csak egy pillanatra.
Mitől lehet ez?
Köszönöm szépen a válaszát.

Jó napot kívánok dr úr , eltávolították 3 hónapja első metsző fogat azóta orr homlok halántek fej nyak fájdalmam van mi okozhasa milyen orvost keressek fel gégesznél mar jartam.

Jó napot kívánok dr úr , eltávolították 3 hónapja első metsző fogat azóta orr homlok halántek fej nyak fájdalmam van mi okozhasa milyen orvost keressek fel gégesznél mar jartam.

Korona készítése

Tisztelt Uniklinik!

Jobb oldalon felül a szemfogam után szeretnék fogpótlást, koronát készíttetni. A szemfogam utáni fog letört, utána egy üres hely van, a következő fogból pedig szintén letört. Kérdésem az lenne, hogy ez hármas vagy kettes koronával oldható meg? Törött fogra is tudnak rögzíteni vagy ez nem lehetséges?
Köszönettel:
S. Hajnalka.

Állkapocs alatt csomó

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Egy olyan problémám lenne, hogy hosszú ideje újra és újra előjön az, hogy miután reggelente felkelek, az evés és az ivás fájdalmassá válik. De nem a fogam fáj, hanem mintha valami „nagyon savanyú ettem volna” hatást érzrk. Elég egy korty vagy falat, és görcs rántja össze az állkapcsom jobb oldalát, és szinte csillagokat látok. Az állkapcsom alatt mára már láthatóvá vállt egy duzzanat is, ami érintésre fájdalmas. Egy kis idő után ez mntha leapadna.
Többször előjött már ez a dolog, a fogrovosom javaslatára 2 hónapja kihúzattam a bölcsességfogamat is, egy darabig jó volt, de most újra előjött.
Múlt héten be volt gyulladva a fogínyem azon az oldalon, arra gondoltam, hogy amiatt lehet, de furcsa, hogy már korábban is volt ilyen. És az is furcsa, hogy csak néha jön elő, de akkor több egymás utáni reggelen is így járok.
Remélem, hogy tud valamit javasolni, vag, hogy mitől lehet. Mert már eléggé ijesztő a dolog, hogy valami komolyabb bajra is utalhat a csomó.

Előre is köszönöm a választ:
Krisztina

Bölcsességfog

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

Április 5-én műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogamat, ami neki volt dőlve a hetesnek, nem tudott kibújni. Előtte 1 hétig antibiotikumot szedtem, mert be volt gyulladva és volt ott egy ciszta is. A műtét után még egy doboz gyógyszert kaptam, majd 1 hét múlva kiszedték a varratot. A mai napig nem tudok azon az oldalon rágni, óvatosan kell vizet is innom, mert nagyon fáj ha rámegy a víz, borzasztóan érzékeny. Előtte semmi baja nem volt a mellette lévő fogaknak. Ma csináltattam egy panorámaröntgent, és a kiműtött bölcsességfogam melletti két fog alatt az állkapocscsontnál szinte fekete színű a röntgenkép. Van e köze ennek a fájdalomhoz, és mi okozhatja azt, hogy a 11. hét után is ennyire fáj és érzékeny a terület? Várjak még, hogy rendbe jön, vagy érdemes megnézetni? Elég sok idő telt már el.
Válaszát előre is köszönöm
Zsuzsa

Pintér Lilla

Fogfájás

Tisztelt Doktor Úr!
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 1 éve voltam röntgenen és CT-n is mindent rendben találtak. Sajnos 6 fogam sajnos lyukas volt, de már évek óta be vannak tömve, eddig semmi probléma nem volt. Pár hete azt vettem észre, hogy napi szinten jobb oldalon alul-felül az összes rágófogam elkezd fájni, lüktetni és pár perc alatt el is múlik. Lehetséges, hogy valamelyik fogammal gond van és az sugárzik ki a többire? Hogyan tudnám megállapítani, hogy melyik az? Amikor jön ez a fájás olyankor csillagokat látok, egyébként meg teljesen rendben vannak a fogak.
Már bejelentkeztek fogorvoshoz de csak 3 hét múlva tudott időpontot adni.
Köszönöm válaszát.

Tanács utazáshoz

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

A következő helyzettel állok dilemmában. Van egy bal felső,hátsó gyökérkezelt fogam. Nem túl régóta érzékennyé vált. Nem fáj, csak az „érzem a fogamat” érzés alakult ki. Pár napja voltam panorámaröntgenen,ahol kiderült,hogy anno hiányosra sikerült a gyökérkezelés,ezért mostanra kialakult egy gyulladás,és egy apró ciszta. Viszont július 20án elutazom az Egyesült Államokba 10 napra. Július 4-ére lenne egy időpont,ahol ha akarom kihúzzák,és később tetetnék a helyére implantátumot. Szabad ilyen rövid idővel az utazás előtt fogat húzni a hosszú repülő út miatt? Vagy javasoltak egy olyat,hogy ne nyúljunk hozzá, kaptam egy doboz antibiotikumot, amit vigyek magammal, ha gond lenne.

Aggódom,mert fontos az utazás és szeretném ha minél kisebbre csökkenteni az esetlegesen az utazás alatt kialakuló figprobléma lehetőségét.

Mielőbbi segítségüket hálásan köszönöm!

Fejes Lilla

túlterhelődött fog

Tisztelt Klinika!

Ha van egy túlterhelődött fog,ami a következő tünetet produkálja: fogfájás, ami lefekve rosszabb, estére egyre erősödik. Ez a fog nem szuvas, semmi baj nincsen vele. Akkor, hogy megszűnjön ez a fogfájás, gyökérkezelni kell a fogat? Illetve ha az sem segít, akkor eltávolítani?

Előre is köszönöm a válaszukat.