A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

.

Fogkezelés terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A jobb alsó hatos fogam elhalt, a fogorvos gyógyszerrel kitisztította, ideiglenes tömést tett bele. Mondta, ha nem javul- mert szokott fájdogálni, illetve ha ráharapok, érzékeny-gyökérkezelni majd. Most kell visszamennem, viszont kiderült, hogy kB. 5 hetes terhes vagyok. Ebben az esetben is lehet gyökérkezelni? Vagy a tömést cserélni? Az érzéstelenítő injekció eljut a magzathoz? 41 éves vagyok, és régóta szeretnénk babát. Köszönöm válaszát, tisztelettel

T. Rozália

Arc feldagadt

Kedves dr nő. Sajnos a fogam fajt lüktetett tegnapra viszont be dagadt mára reggelre a szememnel is. Genny csomot nem látok viszont ha az arcomat nyomom erzek egy fura izt ami azutan erzem. Ahogy az arcomat nyomkodom. Sajnos fogaszatra idopont elore lathatolag virus miadt nehez kérni vagy hosszas varakozas. Dalacint a hazi orvos nem ír fel. Mar nem fáj ahogy fel dagadt. 2ejszaka nappalom nem volt vele. Mivel huzhatnam a gyulladast le? Felek hogy a szivemre vagy az agyamra megy. Elég panikos vagyok e téren. Tudom a jegeles mar az ilyenkor nem jo inkabb ugy tudom a meleg. De a duzzanatot hogyan lehet lehuzni? Sajnos a mai árak melett a magan fogaszatra pénzem nincs. Köszönöm a segítséget es a valaszt. Ui: balassagyarmaton lakom es ezert van szinte minden lezarva es hosszas időpont.

A. Balázs

Fogygyulladás miatt feldagadt arc

Tisztelt Doktornő/Doktorúr,

Két napja begyulladt a fogam ami miatt feldagadt az arcom bal oldala. Másnap elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy ebben az állapotában nem tud vele mit kezdeni. Írt rá antibiotikumot 7 napra, illetve mondta, hogy ha lázasodok, vagy fáj, akkor vegyek be láz és fájdalomcsillapítót. Ha elmúlt a gyulladás akkor egy röntgen után megbeszéljük hogyan tovább.
A gondom és a kérdésem viszont az, hogy normális dolog, vagy problémát okozhat, ha a duzzanat az arcomról elkezdett lefelé “vándorolni”? Előbb csak az államig, majd mostanra az arcom szinte alig, viszont helyette a nyakam van feldagadva a kulcscsontomig. Gondolom a szövetek közt felgyűlt váladék elindult lefelé. Lehet ebből valami gond és foglalkozom kéne vele, vagy ez egy normális folyamat?
Előre is köszönöm a választ.

D. Diána

Fogíny

Tisztelt Orvosok!
Május végén június elején a jobb felső 6os fogamnál ami egy kb 12 éve gyökérkezelt fog gyulladás alakult ki. A fogorvos javaslatára dalacin majd amokil szedtem 2hétig. A fogínyen a duzzanat kifakadt genny formájában távozott a fájdalom elmúlt. Az ínyemen a kifakadt seb viszont azóta is megmaradt és mostanában volt, hogy újra egy kis gennyes kupac alakult ki amit fülpálcikával kibírtam tísztítani. Rendszeresen mosok azóta is reggel este paradontax fogkrémmel fogat,lysterin vagy odol med szájvízet használva mellé. Illetve szegfűszeg olajos vizes öblögetést szoktam még végezni. A kérdésem az volna, miért gyógyul ilyen lassan az ínyem? Mit hasznalhatnék még a szájápolásnál? Illetve az újra előforduló genny miatt esetleg újabb kezelés szükséges? Köszönöm előre is!

T. Mária Mercédesz

Foggyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!!
Olyan problémám lenne , februárban elkezdett fájni a fogam de mivel 9hónapos terhes voltam mindenhonnan el küldtek mondták majd szülés után Szülés után elmúlt a fájdalom szóval úgy döntöttem,hogy nem megyek el orvoshoz de rá pár hétre megint vissza jött viszont a környéken sehol sem adnak időpontot mostanában a legközelebbi időpont amit most mondtak nekem szeptember vége
Viszont nincs olyan nap hogy ne fájna és ki van lyukadva és le van törve attól félek,hogy ha sokáig váratnak egyéb problémák is lesznek
Tanácsot szeretnék kérni,hogy mit tudnék csinálni esetleg enyhíteni a fájdalmat ,mert a fájdalom csillapítók nem használnak ?.

K. Bianka

Daganat vagy fogszorítás?

Tisztelt Dr Úr/Nő!

28 éves vagyok(nem dohányzom, nem iszom alkoholt) , külföldön élek, nyelvet nem beszélem még olyan jól, azonban van egy problémàm. 10 éve letörtem az egyik alsó rágófogam, ez ki lett gyökérkezelve, majd kaptam rá koronát. Ez a korona az első covid hullàmban kiesett, akkor nem fogadott az orvos. Teltek a hónapok, mire eljutottam oda, hogy a fog az màr kezdett gyennyesedni és gennytasak is nőtt rà, így idén áprilisban kihúztàk még itthon. Májusban költöztem ki a pàrommal angliába és innentől kezdődtek a gondok, hogy sokkal idegesebb vagyok, kb minden miatt szorongok ami miatt éjjel szorítom a fogam ez eleinte nem okozott problémát. Pár napja éppen néztem a telefonomon egy videót és az arcom a kezembe tettem és éreztem, hogy az arcom vagy arccsontom és a felső rágófogam fáj, nem foglalkoztam vele, de màsnap megint fàjt a fogam, de akkor màr jobban, az arcomat is nyomkodtam, hogy fàj e, az is fájt picit. Sajnos hipohonder lány vagyok és egyből az interneten kerestem, hogy mi a baj, és bàrmit néztem szinte mindenhol a daganatot írtàk elsőnek. Nagyon megijedtem és kértem a pàrom, hogy menjünk haza,megcsináltatni a fogam de erre csak októberben kerül sor a leghamarabb. Sajnos itt még nem tudok elmenni semmilyen dokihoz sem, mert még a beteg biztosítás meg az ehhez kapcsolatos dolgokat még nem tudtuk elintézni sajnos. Anyukámnak is mondtam ezt az esetet skypeon, aki azt mondta, hogy biztos csak az idegeskedés meg a fogszorítás miatt van ez és ha meg van csináltatva a fogam és megnyugszom akkor elmúlik. Rubofent szedek rà, de az se jó hosszútávon. Nagyon rettegek, hogy valamilyen arccsontdaganat vagy arcüregdaganatom van. 2 nagyszülőm is daganatban hunyt el és ezért is félek a daganattól ennyire.

A kérdésem az az, hogy a fent leírtak utalhatnak e bàrmilyen daganatra vagy csak a fogam miatt fáj az arcom esetleg az arcizmom, fogam?

Köszönöm a segítségét

Bianka

K. Adrienn

Gyökérkezelés/betőrt tű

Kedves Dr Úr/Nő!

Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdett fájni a jobb alsó fogam(6-os azt hiszem),betömték de ugyan úgy fájt elmentem egy másik kollégához és kértem egy töméscserét. Itt kiderült hogy maradt még alatta szuvasodás…a fájdalom megmaradt ezért nekiláttunk a gyökérkezelésnek.
A gyökérkezelés után a fájdalom még mindig fenn állt( ez volt az ideiglenes tömés), beszedtem 1doboz augmentint. Most hogy tágította az orvos és tovább piszkálta beletőrte a tűt amit csak a rtgn után közölt. Mutatta hogy állítólag sikeresen végigtömte a fogcsatornát és gondot nem okoz( nagyon görbe a csatorna),ilyen előfordul. Jelzésként írom, másnap hajolni nem tudtam mert úgy éreztem kiszakad a fogam a helyéről…kb 2napig.A gondom az hogy ez a tömés hétfőn volt…ma péntek van és még mindig fáj,de a sok tátogástól vagy a kezeléstől úgy érzem az állkapcsom jobb oldalon sincs rendben,fáj…ahogy alulról megnyomom a fognál is fáj, a fog kocogtatásra továbbra is fáj, egész nap sajog.
Attól félek túltolt valamit vagy begyullad az állkapcsom és a “méregdrága” kezelések a fogammal együtt kuka.

( Egy egyéb kérdésem lenne,normális hogy az injekciótól a szememig bezsibbadtam,még a fülem porc részét se éreztem legutóbb?)

Mit tudok még tenni? Vagy húzassam ki?( Erre épült volna később 1híd.

Előre is köszönöm a válaszát!

.

Fogtömés utáni fájdalom

Jó napot Doktornő/ Úr!

Szerdán tömték két bal felső fogam. Vasárnapra azonban a két tömött fognál megdagadt az ínyem, illetve elég érzékeny lett a két fog. Fájdalom is jelentkezett mellé egyszer Tompa lüktető, máskor erős éles, ám van amikor elmúlik. Néha elviselhetetlen így fájdalomcsillapító után nyúlok.
A fogorvosom azt mondta az egyik egy mélyebb a másik egy kisebb lyuk volt.

Ez normális ilyenkor?
Mit tudok ilyenkor tenni?
A fogorvosom egy hónap múlva tud újra fogadni szabadság miatt.
Válaszát előre is köszönöm!

.

Fájó fog

Tisztelt Doktor úr!
1 hete voltam fogorvosnál ahol kaptam végleges tömést. viszont előtte már mondtam az orvosomnak hogy valami nem jó mert fájdogál a kezelt fog. El küldött röntgenre és mikor vissza mentem azt mondta a fognak nincs semmi baja, és szerinte a 7-és 6-fog közötti részén van gyulladás. Mert szerinte nem tisztítottam rendesen, de konkrétan nem is fértem hozzá rendesen ahogy tudtam tisztítottam és mostam. De semmi javulás inkább nagyobb a fájdalom. Jelenleg egész nap fáj és van mikor a fülemnél is érzem a fájdalmat, ha szerencsém van akkor nem olyan erős a fájdalom de sajnos ebben a pillanatban igen intenzív ahogy fáj, fogalmam nincs mi lehet a probléma. Természetesen vissza fogok menni de nagyon érdekel mi lehet a baj. Illetve másik orvost kellene kesenem? Köszönöm válaszát!

H. Erzsébet

Fájdogáló fog

Kedves Orvosok!
Jobb szemem beteg így azt hittem a neha nyilaló fájasok onnan erednek. Szemész orvos fogorvoshoz irányított röntgennél derült ki a jobb felső utolsó előtti fogamnál a korona alatt van valami gyulladás.Korona le, gyökérkezelés elkezdve gyógyszerrel lezárva a fog, Dalacint is kaptam, 3 nap után nem fájt semmi de kiütéses lettem így abba kellett hagyni. Aktil duót kaptam de visszatért a szurkálás. 3 hét múlva gyökértömés megtörtént, de azóta eltelt ismét 2 hét és nem múlik ez a szurkáló érzés,nem durván fáj, csak tompán időnként, de nem tűnik el (fogorvos azt mondta legyek kicsit türelmes).Éjszaka nem érzem ,csak nappal. Lehet mégis a szememből ered a fájdalom, az sugárzik a fogsor fele? Merre induljak hogy kiderüljön hol a baj ? Köszönöm a választ!

C. Csabáné

Fogmozgás

Üdvözlöm.1,5éves kisfiam elestt.elöl a jobb oldali figacskája vérzik és kicsit mozog.A mozgás csak kicsi.De biztos fáj neki mert ahogy a cumi hozzá ér sír és el is dobja.Mennyi idő után forduljak orvoshoz ha nem tapasztalok változást?Miket kell figyelnem?Tudok valamit esetleg neki segíteni?Vissza fog húzódni “erősödni”az inye?Köszönöm válaszát

.

Fognyaki érzékenyésg, érzékeny fogak

Üdvözlöm,

Az utóbbi időben nagyon sokat szenvedek attól, hogy 2-3 fogam nagyon érzékeny(Alsó, középső metszőfog és kisörlő, felső nagyörlő) .
Jártam fogorvosnál, aki azt mondta ez fognyaki érzékenység és nem tud vele mit kezdeni. A 2 örlő fogamon végzett hideg tesztet,és brutálisan fájt. Ezek a fogak ha megnyomom őket az íny tövénél, akkor fáj, tehát ténylegesen fognyaki érzékenyésg lehet a visszahúzódó íny miatt, de a metszőfogamnál ilyet nem tapasztaltam( az lehet sátsugrázó fájdalom is).
A fogorovosom tanácsa: Használjak sensitive fogkrémet.
Már nagyon régóta Zöld Elmex-et és elektromos fogkefét használok Sensitive módban. Illetve a napokban kezdtem ecsetlen az érintett fogakat Corsodyl öblögetővell, de még nem érzek javulást. Jelenleg ott tartok, hogy van koronát csináltatok az érintett fogakra, vagy kihúzás utáni fogpótlást kérek, mert lassan nem tudok enni sem.
Van valami más készítmény ami segíthet, vagy valami eljárás?

Válaszát előre is köszönöm!