A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Érzékeny/fájó fog

Tisztelt Uniklinik!

Egy tömött felső rágófogam érzékennyé vált érintésre, rágásra diszkomfort érzet alakult ki. Néha alapesetben fáj is. A röntgen semmit nem mutatott ki, hogy baj lenne vele.
Ilyen esetben hogyan lehet orvosolni a problémát? Menthető a fog esetleg?

Köszönöm előre is megtisztelő segítségüket!

Üdvözlettel:
Anita

Gyökérkezelt fog fájdalom

Üdvözlöm,

24 éves női beteg vagyok. Bal felső 5-ös fogam 1-2 éve panaszos volt, több fogorvos is megnézte, és nem találtak semmi elváltozást (rtg,cbct,vizsgálatok). Végül gyökérkezelve lett, gondolván, akkor megszűnik a panasz. Ez 3 hónapja volt, azóta is nagyon erős fájdalommal küzdök, de továbbra sem látnak semmi elváltozást/ kimaradt csatornát (egyedüli gond az, hogy túl lett tágítva és tömve).
Felmerült, hogy neuralgiás eredetű lehet a fájdalom, de ezt csak én, laikusként gondolom.
Mindent meg szeretnék tenni hogy ne kelljen kihúzni a fogamat, érdeklődnék hogy van-e bármi javaslatuk, esetleg Önökhöz lehet e fordulni ennyire komplex problémával, van e specialista akit ajánlanak?

mikroszkópos gyökérkezelés

Üdvözlöm Önöket!

Rezekált fogat szabad-e mikroszkópos gyökérkezelés során újratömni?
Esetemben ez több, mint 2 hete megtörtént, s azóta egyfolytában sajog a kezelt fogam.
Hozzájárulhat-e ehhez, hogy nem kofferdam izolálásban történt a kezelés?

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Dobronyi Éva

Tasakos bölcsesség fog és egy túl nagyra nőtt bölcsesség fog

Üdvözlöm,

1 hónappal ezelőtt fájdalom keletkezett a bal állcsontom környékén rágáskor. Ezért óvatosan ettem és egy hét után javult. Majd megint újra kezdődött, es egy alkalommal amikor nagyon fájt, ügyeletre mentem. Bal alsó bölcsesség fogamon tasakokat állapítottak meg , azt mondták még nem szükséges szájsebészetre mennem de menjek vissza ha rosszabb lesz. Visszamentem és azt mondták húzassam ki amint lehet. Magán orvosom leszedte a fogkövet, ő is látta a tasakot, a nyirokcsmomó duzzanatot az állcsont alatt, de megnyugtatott hogy semmi komoly, viszont ő a jobb oldali alsó bölcsesség fogam húzását javasolta, mivel túl nagy és akadályoz a mozgásban, ezért gyulladást okoz a bal állkapcsomban. Egy hét eltelt, és most fogja húzni. Azóta nagyon sokat romlott az állapot, az egész bal oldalon fáj és lüktet az állkapocs, áll csont és az íny körül, nyomásra a bölcsesség fog is érzékeny. Bizonytalanná váltam a jobb oldali b.fog húzásával kapcsolatban, szeretném a balt huzatni ha lehet. Ilyen állapotban ki szabad húzni? A számat már alig bírom kinyitni.
Köszönöm megtisztelő válaszát!

Fájó íny fognál

Kedves Uniklinik!

2 napja fogmosásnál az egyik fogam feletti így fájni kezdett. A fogam maga nem fáj, illetve sehol sem máshol az ínyemben. Afölött a fog felett nyomásra, tapogatásra érzékeny, fáj, viszont az így nem duzzadt, piros, és gyulladásnak sincs egyéb jele. Vajon mi lehet a probléma?

Köszönöm!

ráharapásra gyakori tompa fájdalom

Jó napot kívánok.
szeretném megkérdezni bal kettes felső fogamat áttömték és azóta ráharapásra fáj folyamatos diszkomfort érzet van régen gyökérkezelt fog tömés nem magas állitólag csiszoltak belőle rtg gyulladás nem látszik 3hónapja tömték.Köszönöm válaszukat

Nem látható gyulladás, mégis fáj és érzékeny a fog

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja a bal oldali 5-ös fogam hidegre, melegre nagyon érzékeny lett és nap közben, illetve éjszaka is meg szokott fájdulni nem túl erősen, de zavaróan. Hidegre nyilaló, melegre pedig percekig eltartó, erős fájdalmat érzek.
A furcsa, hogy ez azóta van így, hogy a mögötte lévő, 6-os fogamat betömték, így először azt hittem, ezzel van a probléma, de kopogtatásra érzem, hogy az 5-ösből ered a fájdalom. Ebben is van tömés, nagyjából másfél éves, de eddig nem volt vele gond.

Voltam fogorvosnál, ahol készítettek röntgenfelvételt (ezt a drive-linken csatolva küldöm), de nem találtak gyulladást, így egy kissé tanácstalanul álltak a problémához. Antibiotikumot kaptam azzal a megkötéssel, hogy ha elmúlik tőle a fájdalom és az érzékenység, akkor gyökérkezelni kell. Ez három nappal ezelőtt volt, még nem érzek változást.

Amiatt írok, hogy esetleg egy más véleményt is megismerjek, valamint hogy megkérdezzem, Ön szerint is a gyökérkezelés lenne-e az egyetlen megoldás.

Előre is köszönöm a válaszát!

https://drive.google.com/file/d/1YXxDZDbi3FOoN7ST5ASlQwWn5yhmcPwP/view?usp=sharing

Fájdalom tömés után

Jó napot kívánok!

Volt egy hidegre és édesre érzékeny fogam (felső 5-ös bal oldalon), amin egy aprócska, tűhegynyi lyuk volt, ami 1.5 hónapja lett betömve saját kérésemre (nagyobb lyukak is vannak a fogamon, viszont egyik sem érzékeny!).

Ez a fogam továbbra is érzékeny (bár már nem annyira), DE! egész nap zsibbadó, lüktető enyhe fájdalmat érzek. 1 hete igazítottuk meg a magas tömést, mert állkapocsfájdalmam is volt, ami ennek köszönhetően elmúlt.
Viszont nagyon zavar ez az állandó, egész napos kellemetlen érzés. Aludni tudok tőle, de nagyon zavaró.

Van remény, hogy esetleg elmúlik ez a fájdalom? Az orvos nem látott másik lyukat a fogamon/fogaim között.

L. Mária

Impaktált bölcsességfog

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Nekem 40+ életkoromra sem nőttek ki a bölcsességfogaim.
Sajnos a jobb alsó bölcsességfog begyulladt, azt nem tudom, hogy minek a következtében, de elkezdett zsibbadni az állkapcsom, és az ajkam alsó része.
Szájsebészeti beutalót kaptam, de most már be is dagadt az arcom, és genny is ürül onnan a hátsó területről.
Ez a jobb alsó ki nem nőtt 8-as fog, és előtte egy betört 7-es gyökér is van, ami eddig soha semmi problémát nem okozott.

A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok most? Egyből kiműtik a fogat, így gennyesen, gyulladtan? El tudják érzésteleníteni? Mitől zsibbadhat az állkapcsom és a szám alsó ajkának a fele? Nagyon félek, hogy nehogy valami komolyabb probléma legyen.

Válaszukat előre is köszönöm!

Gyulladás

IMG-20240409-100739

Kedves Doktor Úr/Doktornő

Azt szeretném tudni látható e gyulladás a fenti röntgenen valahol. A felső frontfogak helyén és felette a csontban már szinte állandóan nyomást, testmozgásra és este lefekvéskor megjelenő lüktetést illetve fájdalmat is érzek.
Nyomásra fáj az orrom alatti terület.
Elég gyulladt fogak voltak, húzás után 1 és 3,5 héttel kezdődtek a tünetek amik lassan romlanak. Most tartok a 8.hétnél.
Képes ez a gyulladás magától megszűnni?
Van értelme antibiotikum szedésének önmagában?
Várható hogy elgennyesedik és biztos lesz ennek külső jele? Mitől függ hogy gennyes lesz vagy sem?
A másik kérdésem az hogy excochleatio során át szokták valamilyen fertőtlenítő oldattal mosni a sebet?

Foghúzás után

SzépNapot!
Tegnapi nap folyaman az arcom elkezdett dagadni, fajt a fogam. Elmentem az ugyeletre, kihúzattam a fogam. ( eleg nehezen tudtak kihuzni)
Ugyanolyan duzzadt az arcom.. sőt..
az lenne a kerdesem, hogy a gyulladt fog eltavolitasaval nem kellene a duzzanatnak is megszunnie? Ha igen az kb hany nap mire lemegy a duzzanat?

Koszonom elore is.

Az íny lüktető,bizsergrtő érzése

Tisztelt Uniklinik!

Egy pár napja azt vettem észre, hogy az ínem zsibog, lüktet. Hátul az utolsó fognál mintha az ín is eltűnt volna. Szerdán voltam Dr.nal torokfájás panasszal.
Nagyon idegesít. Mi lehet a probléma?
Várom megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel:
Kovácsné