A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogfájás

Tisztelt Doktorok!

Anno kihúzták a bal felső 7es fogat sikertelen gyökérkezelés után,mert már annyira fájt a fog,hogy inkább emellett döntöttem.
Viszont rá 4 hónapra a mellette lévő fog is elkezdett fájni , akkor fognyaki tömés kaptam ,mert az íny fel volt kicsit húzódva. Viszont a probléma továbbra is fennállt, ezért elmentem máshova, ahol csináltak panoráma röntgent, ahol nem láttak semmit és a fognyaki tömés kicserélését javasolták. Viszont utána nemhogy javult volna a helyzet, hanem rosszabb lett. Spontán jelentkező, tompa fájdalom áll fenn. A fájdalomcsillapító elmulasztja, de aztán ugyanúgy kezdődik elölről, mikor annak hatása elmúlik. Rágásra, kocogtatásra nem fáj.
Kérdésem, hogy mi okozhatja, ha a panoráma röntgenen nem láttak semmit, illetve meddig várjak, hogy javul e a helyzet?
Köszönöm segítő válaszukat!!

Szép napot kívánok!

Érzékeny fogsor

Tisztelt Doktor Úr!

2017-ben a jobb felső 6-os fogam elkezdett érzékeny lenni, majd fájni, ami már 10 éve gyökérkezelve volt. Odáig fajult a fájdalom, hogy ki kellett húzni. Utána már az 5-ös fogam is elkezdte. A doki azt is kiidegelte, mert tömve volt és közel volt a fogcsatornához. De brutálisan elkezdett fájni a kiidegelte fog és 2 napra rá sajnos ezt is el kellett távolítani. De a java csak eztán jött. Majd az egész felső fpgsorom iszonyatosan érzékeny lett, fájt. Fél évig csak a bal oldalon tudtam rágni. Egy almába képtelen voltam beleharapni. Az arcomba és néha az alsó fogsorombam is éreztem az érzékenységet. ☝️ KB egy év volt még rendeződött a dolog de azóta sincs rendben. Fogselymezés után egyszerűen érzem a fogaim 2-3 napig, érzékenyek harapásnál főleg a metszőfogaim. Senki nem mondta mi történhetett és miért nem múlik el? Csonthártya gyulladás talán? Azóta a 2 fognyi rés már csak kB 1 fognyi. Jó fogaim nem mertem lecsiszoltatni, hogy hidat csináltassak. Implantátumot sem mertem csináltatni, mert féltem ha megpiszkálják azt a területet, akkor újra előjön megint az erős érzékenység. 🤷 Mi történhetett? Kihez kellene fordulnom?

Üdvözlettel:
Nandor

Gnatlógiai kezelések

Tisztelt Uniklinik!

Másfél hónapja a jobb fülem hallójáratánál kezdtem nyomásszerű fájdalmat érezni, ami reggelente erősebben, nap közben enyhébben jelentkezett. A szakrendelés nem találta fül-orr-gégészeti okát a fájdalomnak.
Időközben a jobb alsó bölcsességfogam mögötti íny bedagadt, de fogfájásom nincs. Viszont a jobb oldalon az állkapcsot mozgató izom húzódása egyre határozottabban érezhető. Egyszer-kétszer kisugárzott a fájdalom a halánték felé is.
Ezek alapján felmerült, hogy állkapocsízületi probléma lehet az ok. Szeretném megkérdezni, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak erre, mert sajnos a honlapjukon a gnatológiai konzultáción kívül mást nem találtam. Szintén érdekelne, a különféle lehetséges kezelések nagyságrendi költségvonzata.

Előre is köszönettel:

Bíró Attila

Gyökérkezelés után 2 hónappal probléma

Tisztelt Szakértők!Kedves Orvosok!
Gyökérkezelt fog fájhat,kisugározhat arcra,lehet érzékeny hidegre?
November végén gyökérkezelték jobb felső 4-es fogamat(egy ülésben).Nem volt semmilyen panaszom.December közepén másik oldalon tömött egyet az orvos,akkor megnézte a gyökérkezelt fogat,rendben volt,úgy váltunk el,hogy júniusban megyek majd félévi ellenőrzésre(további rossz fogat nem látott)
Az elmúlt két hétben azonban egyre furcsább érzéseim vannak:Hidegebb italra érzékenyek a jobb felső fogaim,az elmúlt napokban este,lefekvéskor is érzek egy fajta érzékenységet,lüktető,furcsa érzést,ami mintha az arcomba,a szemem alatti csontba,arcüregbe sugározna.Nem kifejezett fájdalom,de olyan enyhének sem mondanám.Kívülről nem látok semmit.Nem tudom egy konkrét foghoz társítani,de mindenképpen azon a környéken,ahol a kezelt fog van.
Kértem időpontot kontrollra.Mire számíthatok?Mik a lehetőségek?
Köszönettel!

nem tudom melyik fogam fáj

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelés alatt áll a 35 fogam kb 3 hete. Már kétszer volt tisztítva, mikroszkóppal, egyszer használatos tűvel, kofferdammal-egy specialistához mentem. Tehát kétszer volt tisztítva, kalciumos tömés van benne és ideiglenes tömés felette. A gyk oka:nekrózis, túlterheléstől. Az orvosom állítása szerint már tiszta a fog, nem látszik rajta vagy körülötte semmi gyulladás. Nincs másik csatornája, repedés sem látszik.

Azonban engem mégis 3-4 naponta nagy fogfájás ébreszt fel éjszaka. És ilyenkor kb fél napig nagyon fáj a fogam. Ilyenkor annyira fáj, hogy nem tudom eldönteni, hogy a 34 vagy 35 fogam fáj. Tehát a gyökérkezelt fog vagy a mellette lévő, teljesen ép fog. Esetleg a 34 fogam is lehet, hogy túlterheléstől begyulladt és az fájhat?
Nem érzékenységet érzek, hanem fogfájást.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a gyk fog fáj vagy a mellette lévő?
Előre is köszönöm a választ!

gyökérkezelés utáni fájdalom

Kedves Uniklinik!
Köszönöm gyors válaszukat!
A fogam a túlterheléstől steril gyulladásban volt., nem volt szuvas egyáltalán. Amikor felnyitották, akkor látszott, hogy már kb 80 % ban elhalt, már csak egy kevés élő szövet volt benne. Nekrózis volt a diagnózis.
Jól gondolom, hogy akkor az állhat fent, amit az előző válaszukban írtak, tehát a gyökércsúcson lévő gyulladás fellángolt?
Erre mi a gyógymód? a gyógyszeres tömés cseréje?
Van reális esélyem, hogy megtartható ez a fog és nem fog fájni többet?

Köszönöm újra válaszukat.

Állkapocs izületi gyulladás?

Jó estét, olyan kérdésem lenne, 4 hónapja van jobb oldali fülkürt hurutom (dugul a fülem), ami nem javul. Fogászati röntgenen azon az oldalon látott is a fogorvos aszimmetriát, és kérdezte, hogy csikorgatok-e álmomban. Sajnos évek óta. Kérdésem, hogy lehet-e ez Állkapocs izületi gyulladás? Mivel olvastam, hogy füldugulàs is lehet a tünete. Viszont a csikorgatásra azon az oldalon sajnos tényleg évek óta megébredek..
Köszönöm szépen előre is, Eszter

Mikroszkópos gyökérkezelés

Üdvözlöm!
Külföldon élek volt egy problémàs régi gyökerkezelt fogam melyen röntgen és konzultáció után el is kezdtem a mikroszkópos gyökérkezelést. Az orvosok nagyon precízek eddig 3×2 órákat voltam A 3.alkalommal el is kezdődött a gyökércsucs alsó részének tömése.
Persze mindezt megelőzte többszöri röntgen.
Az alkalmak elég sűrűn voltak egymás után szerda – csütörtök és egy rá következő kedd
Az első két alkalom után nem igazán volt semmi probléma. Az utolsó keddi alkalom után ( 4napja) viszont fura tompa fájdalmat kezdtem el érezni. Először a bal arcomba kisebb nyilallast (ez elmúlt egyébként a kezelt fog jobb oldalon alul van) majd utána egy napig minden rendbe volt és pénteki napon 3 nappal a kezelés után a kezelt oldalon tompa fájdalmat éreztem ilyen nyilallast de annyira nem erősen,az állam érintésre kicsit fáj de nem érzékeny se hidegre se melegre nem erős a fájdalom lehet vele együtt élni de kellemetlen zsibbaszto fura érzés
Igazából az lenne a kérdésem (18.an kell visszamenni H befejezzük a kezelést) normális e ilyen esetben az élő forduló tompa fájdalom hiszen azért órákig folyt 1-1 kezelés
H esetleg nem mi lehet még a problémá hiszen mikroszkópos kezelés ami nagyon precíz és az orvos is az abszolút…
Köszönöm H elolvasta kérdésem.
Üdvözlettel.o

Elmozdult fog

Üdvözlöm,
Tegnap reggel arra lettem figyelmes, hogy az egyik metszőfogam fáj, illetve, úgy tűnik mintha elmozdult volna, rövidebb lett (összeszorított fogakkal aludtam de kopást nem látok rajta). Lehetséges hogy esetleg befelé/felfelé elmozdult a fog vagy csak a kellemetlen fájdalom miatt gondolom azt, hogy változott a helyzete?
U.i.: A fogaim egészségesek eddig nem volt velük probléma.

Előre is köszönöm.
Viktória

Harapásemelő

Kérdésem, hogy akinek koronái vannak, az is biztonsággal viselhet éjszakai Harapásemelőt? Én még nagyon ügyetlen vagyok a levételnél, van, hogy rángatnom kell, és tartok attól, nehogy a korona kilazuljon. Jogos a félelmem, vagy nem lesz semmi baja?
Köszönöm előre is!

Állkapocs alatt csomó

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Egy olyan problémám lenne, hogy hosszú ideje újra és újra előjön az, hogy miután reggelente felkelek, az evés és az ivás fájdalmassá válik. De nem a fogam fáj, hanem mintha valami „nagyon savanyú ettem volna” hatást érzrk. Elég egy korty vagy falat, és görcs rántja össze az állkapcsom jobb oldalát, és szinte csillagokat látok. Az állkapcsom alatt mára már láthatóvá vállt egy duzzanat is, ami érintésre fájdalmas. Egy kis idő után ez mntha leapadna.
Többször előjött már ez a dolog, a fogrovosom javaslatára 2 hónapja kihúzattam a bölcsességfogamat is, egy darabig jó volt, de most újra előjött.
Múlt héten be volt gyulladva a fogínyem azon az oldalon, arra gondoltam, hogy amiatt lehet, de furcsa, hogy már korábban is volt ilyen. És az is furcsa, hogy csak néha jön elő, de akkor több egymás utáni reggelen is így járok.
Remélem, hogy tud valamit javasolni, vag, hogy mitől lehet. Mert már eléggé ijesztő a dolog, hogy valami komolyabb bajra is utalhat a csomó.

Előre is köszönöm a választ:
Krisztina

Pintér Lilla

Fogfájás

Tisztelt Doktor Úr!
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 1 éve voltam röntgenen és CT-n is mindent rendben találtak. Sajnos 6 fogam sajnos lyukas volt, de már évek óta be vannak tömve, eddig semmi probléma nem volt. Pár hete azt vettem észre, hogy napi szinten jobb oldalon alul-felül az összes rágófogam elkezd fájni, lüktetni és pár perc alatt el is múlik. Lehetséges, hogy valamelyik fogammal gond van és az sugárzik ki a többire? Hogyan tudnám megállapítani, hogy melyik az? Amikor jön ez a fájás olyankor csillagokat látok, egyébként meg teljesen rendben vannak a fogak.
Már bejelentkeztek fogorvoshoz de csak 3 hét múlva tudott időpontot adni.
Köszönöm válaszát.