A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

B. Antalné

Állkapocs izületi probléma

Tisztelt Doktor Úr! Az állkapocs izületi panasznál milyen vizsgálatokat végeznek , hogy megállapítható legyen a probléma? Gondolok itt rtg vagy valami másra…
Köszönöm a választ.

A. Ani

Állkapocs fájdalom szájzár

Tisztelt Dr Nő/Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy foggyulladás okozhat szájzárat esetleg állkapocs fájdalmat ?mivel koronát raktak a fogakra de előtte a rossz fogat nem kezelték és az még a fogkorona ráhelyezés előtte is okozott ilyen problémát csak most még rosszabb mert valamikor kisugarzik a fül torok részére.
Kérem mihamarabbi válaszát.
Üdvözlettel
G.Anikó

C. Anita

Fog implantátum

Üdvözlöm Doktor úr/ nő !

Márcuis 8-9én fog implantátum behelyezésen vettem rész teljes felső körhíd, 8 db implantátumról van szó. Első napon jobb oldalt történt a beavatkozás semmi probléma nem merült fel az implantátum behelyezésekor és utána a nap többi részében sem. A második napon már többször jeleztem az orvos felé hogy fájdalmat érzek, amire további injekciókat kaptam így elviselhető volt az utolsó implantátum körül behelyezésnél recsegést ropogást hallottam . Másnapra már csak részlegesen tudtam nyitni a számat , először szájzára gyanakodtam, de mivel 2 hét után sem javult vissza mentem az orvoshoz aki antibiotikumot írt rá . Az antibiotikum kúra sem használt neki néha belenyílal ami szinte rögtön el is múlik. Az implantátumokkal nincs problémám csak bal oldal az állkapcsom nyitásra feszül és olyankor ha tovább nyitnám már fáj is, és bal oldalra megy az alsó állkapcsom.
Kérdésem az lenne hogy ez mitől alakulhatott ki?
Mit tudnék ez ellen tenni hogy ez a probléma megszűnjön ?
Előre is köszönöm válaszát .

H. Gábor

Állkapocs porckorong

Jó estét! Állcsont sebésztől lenne egy kérdésem. Reverzibilis discus diszlokációnál van lehetőség sebészi be avatkozással rendbe hozni? Ha igen, mit kell tudni róla?

D. Adrienn

állkapocsizületi diszfunkció kezelése

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

2014-ben kaptam fogszabályozó kezelést torlódásos problémára, a készülék több, mint 3 évig volt rajtam. A kezelés alatt többször húzták előre majd tolták hátra az alsó fogsoromat. Ezt megunva egy másik orvos fejezte be a fogszabályozást, majd ezután nem sokkal vettem észre az állkapocs kattogást. Miskolcon belül voltam több helyen, ezt követte Debrecen és Budapest, eredménytelenül. Mondták, hogy ez “nem a hosszú élet titka”, szájzárat kaphatok, vagy akár le is bénulhatok később. Különböző harapásemelő készülékek mellett egymásnak ellentmondó véleményeket kaptam. Úgy, mint ki kell szedni a bölcsesség fogaimat, lehetőleg egyszerre mind a 4-et és altatásban (retineált impaktált fogakról van szó, nem tudnak kinőni rendesen.) Máshol azt mondták nem szabad, mert arcüreg gyulladásom lehet egy életen át. Ezután következett, hogy teljes újraszabályozásra és műtétre van szükségem, amivel egy platina szerkezetet ültetnek az izülethez, hogy helyre álljon, máskor azt mondták, minek tennének tönkre egy jó izületet. Számtalan helyen jártam már, és nemhogy segíteni nem tudtak, inkább jobban összezavartak.
Legutóbbi látogatásom egy budapesti klinikán egy újabb verziót állított fel, miszerint genetikailag ferde az állcsontom, és műtét után ha nem is szűnik meg a kattogás, de az izület a helyén lesz. 2 hónap várakozási idő után viszont semmi válasz a továbbiakról, így tovabb kell keresnem, aki segít rajtam.
Lassan 4 éve húzódó izületi problémáimmal kérdésem lenne tehát, hogy érdemes kivetetnem a bölcsesség fogakat, illetve ki, és hogyan tudná helyre hozni az állkapocs izületemet?

Válaszukat előre is köszönöm, bízva egyszeri gyógyulásomban!

P. Judit

Krónikus arcüreggyulladás

Tisztelt Fogorvos, Szájsebész. .!
2019 novemberében bal arcba, állkapocsba és fülbe sugarzó tompa folyamatos fájdalommal kezdődtek a panaszaim. 2021 márciusában az arckoponya Ct. igazolta, hogy a bal 4-es (tömött) fog gyökere belóg az arcüregbe. Két év alatt 6 fogorvos és 3 fül-orr-gégész vizsgált meg. 6 fogászati beavatkozás történt, három ezen a fogon. Kiderült, hogy maga a fog elhalt és még a bal 5-is kérdéses. Sajnos az első mikroszkópos beavatkozás nem sikerült mert nagyon szűk és “meszes” a csatorna. Jövő héten megkísérlik újra megmenteni ezt a fogat és ezzel együtt megszüntetni a fájdalmat. Sok tömött fogam van és régiek, illetve fogpótlás is biztos szükséges lesz hamarosan. A kérdésem, hogy ha várhatóan komplikáltabb beavatkozásokra számíthatok milyen szakorvost célszerű keresni?
Köszönettel: P. Judit

F. Éva

Állkapocs

T. Drnő/Drúr Olyan problémám lenne már kb fél éve észlelem,h a bal fülem mögött, alatt van egy keményebb gumo. UH reaktív nyirokcsomókat láttak csak. Fogászatot jártam hónapokig és az össze vissza tompa nyilaló érzések, tányér villa csikorgatás érzásek megoldódtak. Pár fogam gyökérkezelve lett. Viszont bal oldalt kattog az állkapocs izületem és colt már,h nyitásra ásításnál óriásit belesajdult, nyilalt akkor fájt egy darabig. Ami nem múlik a kis gumó, torkomban mintha hajszál lenne érzés, állkapocs nyomásra fáj, fülemben, arcomban olykor nyomó, fájó érzések. A nyakizom feszülésemet jól kezelem már. Stresszes vagyok alapból, sokat játszom a nyelvemmel és van,h szorítom a fogaimat de próbálok figyelni rá. Gégészeten voltam többször, több dokinál minden rendben. Elvagyok keseredve ezektől a torokban hajszál érzés (olyankor nyelek mindig,h ne érezzem), van amikor több időre elmúlik. Fura érzések, kattogás, dudorka. Köszönöm válaszukat. Éva

.

CBCT

Kedves Uniklinik!

Sokszor fájnak a fogaim, gyakran egyszerre fájdul meg több gyökérkezelt is stb, de szinte meg se tudom pontosan mondani melyik. Sima RTG negatív szokott lenni.
Annál pontosabb, jobb módszerre lenne szükségem. CBCT-re gondoltam, de olyanra aminél a képanyagot is megkapom, meg mellé egy írásos leleltet hogy melyikek a rosszak.
Ez Önöknél megoldható, illetve kb mennyibe kerülne? Egy CBCT felvétel lemezen + lelet?
Évek óta ilyenek a fogaim, de most pl a 22-esen látszik a folt, de mégis a 21-es az érzékeny hidegre, édességre.. és a 22-21 között van egy kis lyuk amit egyszer asszem már kezeltek is.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210715v02wjmd5n.jpeg
Az ilyen anomáliák miatt kellene a CBCT.
A 16-os fogammal jártam még úgy hogy az egyik orvos azt mondta amelyik fáj azt fúrja. Más orvos szerint meg egyik fog kisugározhat másikba is. A mai napig rossz az is.
Illetve Önöknél a mikroszkópos technikán kívül dolgoznak még hagyományos technikával is? Sajnos nekem ez az új módszer túl drága.

Válaszukat előre is köszönöm!

G. Adrienn

Fülzúgás

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
2 és fél hónapja fülzúgásom van. Gyanakszom állkapocs problémára. A fülemben semmi elváltozás nincs mégis fülbe nyilaló fájdalmat vannak. Rágás közben pattogó-kattogó hangokat hallok. Esetenként a rágás is néha jobban néha kevésbé fáj. Illetve az arcom és az állkapcsom is néha zsibbad, fáj. Lehet, hogy ez okozza a fülzúgásom?
Előre is köszönöm válaszát!

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

B. Antalné

állkapocs fájdalom

Tisztelt doktor Úr/Nő/!

Tavaly december óta szenvedek állkapocs fájdalommal, sajnos nem jártam sikerrel egyik orvosnál sem , ahol jártam itt vidéken. Menet közben kiderült, hogy az első fogaimnál van 2 db ciszta amit kiszedek, de a helyzeten nem javított. Továbbra is fáj és úgy érzem zsibog és ég az arcom tőle. Olyan érzés mintha az egész állkapocs összébb lenne csúszva, és nyomás van rajta. Amikor rágok, elfárad az egész fogsor és állkapocs. Valahogy az egész állkapocs szorításban van….. Szeretnék egy alapos vizsgálaton már részt venni, ahol megtudják állapítani mi a baj….

M. Eszter

A fogam fájhat vagy a rágóizom gyulladt be? Mire számítsak?

Üdv!
A fogam fájhat vagy a rágóizom gyulladt be? Mire számíthatok? Azért is nem vagyok biztos benne, mert nem csak az egyik oldalon fáj mindig, hanem “vándorol” ez az érzés. Legtöbbet a bal oldalsó alsó felső fogaim fájnak, aztán elmúlik és átmegy a jobb oldalra. De nem érzékeny harapásra, hidegre/melegre, sem kocogtatásra. Viszont kívülről megnyomva a rágóizomnál fölöttébb érzékeny, jobban, mint normális lenne. Sajnos fogászatra sem tudok menni május 5-ig, akkorra van időpontom, szóval várnom kell, de megöl az ideg, hogy ez most mi? A fogaim külső ránézésre épek, be vannak tömve, ha ez számít. Belülről viszont az íny meg van zúzódva, egy tüsszentés során ráharaptam a rágóizomra(?) vagyis ott hátul ami szerintem az. Ami érdekes, hogy a bal fülem mintha enyhén zúgna, érzékeny kicsit. A jobb oldalról elment ez a fájdalom, egy ideje már csak a bal oldalon fáj. Az ínyem szép rózsaszín, nem gyulladt. Szombat óta a fájdalom egy Koldrex bevétele után jelentősen csökkent. Szerintem egy fogfájás egy Koldrextől nem csökkenne… Nem tudom. Mire számítsak ötödikén?