A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Harapásemelő

Kérdésem, hogy akinek koronái vannak, az is biztonsággal viselhet éjszakai Harapásemelőt? Én még nagyon ügyetlen vagyok a levételnél, van, hogy rángatnom kell, és tartok attól, nehogy a korona kilazuljon. Jogos a félelmem, vagy nem lesz semmi baja?
Köszönöm előre is!

Állkapocs alatt csomó

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Egy olyan problémám lenne, hogy hosszú ideje újra és újra előjön az, hogy miután reggelente felkelek, az evés és az ivás fájdalmassá válik. De nem a fogam fáj, hanem mintha valami „nagyon savanyú ettem volna” hatást érzrk. Elég egy korty vagy falat, és görcs rántja össze az állkapcsom jobb oldalát, és szinte csillagokat látok. Az állkapcsom alatt mára már láthatóvá vállt egy duzzanat is, ami érintésre fájdalmas. Egy kis idő után ez mntha leapadna.
Többször előjött már ez a dolog, a fogrovosom javaslatára 2 hónapja kihúzattam a bölcsességfogamat is, egy darabig jó volt, de most újra előjött.
Múlt héten be volt gyulladva a fogínyem azon az oldalon, arra gondoltam, hogy amiatt lehet, de furcsa, hogy már korábban is volt ilyen. És az is furcsa, hogy csak néha jön elő, de akkor több egymás utáni reggelen is így járok.
Remélem, hogy tud valamit javasolni, vag, hogy mitől lehet. Mert már eléggé ijesztő a dolog, hogy valami komolyabb bajra is utalhat a csomó.

Előre is köszönöm a választ:
Krisztina

Pintér Lilla

Fogfájás

Tisztelt Doktor Úr!
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 1 éve voltam röntgenen és CT-n is mindent rendben találtak. Sajnos 6 fogam sajnos lyukas volt, de már évek óta be vannak tömve, eddig semmi probléma nem volt. Pár hete azt vettem észre, hogy napi szinten jobb oldalon alul-felül az összes rágófogam elkezd fájni, lüktetni és pár perc alatt el is múlik. Lehetséges, hogy valamelyik fogammal gond van és az sugárzik ki a többire? Hogyan tudnám megállapítani, hogy melyik az? Amikor jön ez a fájás olyankor csillagokat látok, egyébként meg teljesen rendben vannak a fogak.
Már bejelentkeztek fogorvoshoz de csak 3 hét múlva tudott időpontot adni.
Köszönöm válaszát.

fogfájás

Tisztelt Klinika!

Miért fájhat a fogam?

Egy gyökérkezelt fogamra (45) nagyon erősen ráharaptam, attól kezdve nagyon fájt maga az a fog, illetve a mellette levő fogak is.
Új mikroszkópos gyökérkezelés történt , de sajnos hiába, ki kellett húzni azt a fogat. 10 napja volt a foghúzás, szépen begyógyult, ott a fogfájás ugye meg is szűnt de a kihúzott fog melletti fog (44) csak fáj: hullámzóan, lüktet. Ez egy teljesen egészséges fog, tömés sincsen benne; készült CT és RTG is a húzás előtt , innen tudom, hogy az a fogam teljesen ép.
Spontán beleáll a sajgó fájás..olyan mint egy fogfájás…és spontán megszűnik.
El vagyok keseredve, hogy ez mitől lehet?

Esetleg lehet hogy ez valami atípusos arcfájdalom/arcidegzsába? És ezért lehet ez a megmagyarázhatatlan fájás?
Vagy a másik gondolatom, hogy amikor a gyökérkezelt fogammal anno ráharaptam valamire akkor a szomszédos fogak gyökere is attól a nyomástól gyulladásba jött?

Előre is köszönöm a választ.

Állkapocsfájdalom

Tisztelt Doktornő/Úr!
2023 februárban kivették a bölcsességfogaimat gyulladás miatt, és most állkapocsfájdalommal küzdök. Nem tudom nagyra nyitni a számat, fáj az evésnél, rágásnál a jobb oldalam, a fültövem és egyre gyakoribb a fejfájásom is. Nehezem alszom, feszült vagyok miatta. Hogyan tudna ez a fájdalom leghamarabb megszűnni vagy enyhülni legalább?
Köszönöm a választ!

álkapocs fájdalom

kb 6 hete,rágás közben „meugrott” a bal álkapcsom…1 hétig erősen fájt,főleg rágás közben.Utána lassan normalizálodot a helyzet,de még mindig érzem.idönként súrlódo hangot hallok,mintha homok került volna a gépezetbe..merre induljak?Fogászat,reuma? Köszönöm a választ

implantáció előtt + állkapocs ízületi problémák

Tisztelt Klinika!

Mi a helyes sorrend? Először az állkapocs ízületi problémák kezelése, rendezése és utána az implantáció? vagy fordítva?

Sajnos foghiányom van a jobb oldalon fent, így asszimetrikus lett az állkapcsom, kialakultak állkapocs ízületi vagy izomproblémák, fülfájás is.
Elég nehéz kinyitni nagyra a számat, illetve bármilyen fogorvosi kezelés után „belobban” az állkapocs még jobban elkezd fájni néhány napig….így most attól félek, hogy tudnám kibírni az implantációt? Természetesen szeretném pótoltatni a hiányzó fogaimat.
Azt olvastam az interneten, hogy harapásemelő sínek illetve gyógytorna segíthet? Tehát először gnatológiára induljak?

Köszönöm előre is válaszukat.

állkapocs izület túlerőltetés ( gnatológia )

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A tegnapi napon arctornát végeztem ( az államat előrefeszítettem 1-2 percig több alkalommal ) és utána a jobb oldali állkapocs ízületnél kattogást hallottam.
Szájnyitásnál nem, viszont az államat előre-hátra mozgatva hallom.
Nyilván ezek után az életben nem fogok többet arctornát végezni, de a kérdésem, hogy ez elmúlhat-e magától.
Nem tudom, hogy ettől elmozdulhatott-e az állkapcsom? vagy ott valamit túlfeszíthettem, túlterheltem ( porc, izmok, szalagok ) és ez lett a következménye.

Válaszukat előre is köszönöm!

Sz. Zsolt

B. Antalné

Állkapocs izületi probléma

Tisztelt Doktor Úr! Az állkapocs izületi panasznál milyen vizsgálatokat végeznek , hogy megállapítható legyen a probléma? Gondolok itt rtg vagy valami másra…
Köszönöm a választ.

A. Ani

Állkapocs fájdalom szájzár

Tisztelt Dr Nő/Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy foggyulladás okozhat szájzárat esetleg állkapocs fájdalmat ?mivel koronát raktak a fogakra de előtte a rossz fogat nem kezelték és az még a fogkorona ráhelyezés előtte is okozott ilyen problémát csak most még rosszabb mert valamikor kisugarzik a fül torok részére.
Kérem mihamarabbi válaszát.
Üdvözlettel
G.Anikó

C. Anita

Fog implantátum

Üdvözlöm Doktor úr/ nő !

Márcuis 8-9én fog implantátum behelyezésen vettem rész teljes felső körhíd, 8 db implantátumról van szó. Első napon jobb oldalt történt a beavatkozás semmi probléma nem merült fel az implantátum behelyezésekor és utána a nap többi részében sem. A második napon már többször jeleztem az orvos felé hogy fájdalmat érzek, amire további injekciókat kaptam így elviselhető volt az utolsó implantátum körül behelyezésnél recsegést ropogást hallottam . Másnapra már csak részlegesen tudtam nyitni a számat , először szájzára gyanakodtam, de mivel 2 hét után sem javult vissza mentem az orvoshoz aki antibiotikumot írt rá . Az antibiotikum kúra sem használt neki néha belenyílal ami szinte rögtön el is múlik. Az implantátumokkal nincs problémám csak bal oldal az állkapcsom nyitásra feszül és olyankor ha tovább nyitnám már fáj is, és bal oldalra megy az alsó állkapcsom.
Kérdésem az lenne hogy ez mitől alakulhatott ki?
Mit tudnék ez ellen tenni hogy ez a probléma megszűnjön ?
Előre is köszönöm válaszát .

H. Gábor

Állkapocs porckorong

Jó estét! Állcsont sebésztől lenne egy kérdésem. Reverzibilis discus diszlokációnál van lehetőség sebészi be avatkozással rendbe hozni? Ha igen, mit kell tudni róla?