A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kényelmetlen korona

Tisztelt Uniklinik!

Másfél hónappal ezelőtt ragasztottak fel egy 3 tagból álló cirkon koronát jobb alsó 3 db hátsó fog (bölcsességfogat már régen kihúzták).
Azóta feszítő érzés és érzékenység is jelen van. Többször voltam korrigáltatni, minden alkalommal csiszoltak is belőle.
Kérdésem lenne, hogy a feszítő érzés, illetve az érzékenység mitől lehet?

Válaszukat előre is köszönöm!

Magas lenne a korona?

Kérdésem a következő lenne nem rég került körkorona a felső fogsorra.
Jelenleg még ideiglenes ragasztóval van fent.
Magasnak éreztem lett belőle már csiszolva.Van egy pont ahol már minimálisan ki is látszik a fém a porcelán alól
Mikor eszek viszont olyannak tűnik hátul mindkét oldalon mintha feljebb akarnám rágás közben tolni ezáltal picit meg is fájdul .
Éjszaka van hogy arra ébredek hogy erősen szoritom össze mintha feljebb akarnám tolni
Előfordulhat olyan hogy a fém váz nem passzol teljesen az inyhez ezért van ez az érzés?
Ha igen a fémvázon tudnak még korrigálni teljes beragasztás előtt?
Volt már előtte körkorona fent azzal nem volt ilyen érzésem.
Előre is köszönöm a választ

Gyökérkezelt fog fájdalom

Üdvözlöm,

24 éves női beteg vagyok. Bal felső 5-ös fogam 1-2 éve panaszos volt, több fogorvos is megnézte, és nem találtak semmi elváltozást (rtg,cbct,vizsgálatok). Végül gyökérkezelve lett, gondolván, akkor megszűnik a panasz. Ez 3 hónapja volt, azóta is nagyon erős fájdalommal küzdök, de továbbra sem látnak semmi elváltozást/ kimaradt csatornát (egyedüli gond az, hogy túl lett tágítva és tömve).
Felmerült, hogy neuralgiás eredetű lehet a fájdalom, de ezt csak én, laikusként gondolom.
Mindent meg szeretnék tenni hogy ne kelljen kihúzni a fogamat, érdeklődnék hogy van-e bármi javaslatuk, esetleg Önökhöz lehet e fordulni ennyire komplex problémával, van e specialista akit ajánlanak?

Fájdalom a rágóizmokban

Tisztelt Uniklinik!

Egy fogfájással indult a történetem októberben. Gyökérkezelés után is foghuzás lett a végeredmény. Onnantól kezdve csontig hatoló fájdalom volt az egész bal arcomban, belül. 2-3 hónap után mérséklődött, de továbbra is fennáll egy kellemetlen érzés a szájüregen belül, a rágóizmoknál. Nem lokalozálható, mert „vándorol” ez a kellemetlen érzés. Néha fogfájás is jelen van, de elméletileg a fogak rendben vannak.
Az mondták, hogy rágóízületi gyulladás lehet a probléma. Harapásemelő sínt is használok 1 hónapja, ennek ellenére sem múltak el a panaszaim sajnos.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel lehetne orvosolni ezt a fájdalmat, kellemetlen érzést a szájban?
Válaszukat előre is köszönöm!
A.

Fogkorona

Jó napot kívánok

Alul-felül fém kerámia körkoronám van.Felsö több éve meg van problémám nem volt vele egész addig míg 2 éve alsora is korona került.
Az alsó már az elején hátul nagy volt azt korrigálták, még a próba ragasztás alatt lepattant belőle egy darab azt szintén javították végleges ragasztás előtt.
Utána kezdődött hogy a felsőből tört le darab utána az alsóból egyre több helyen.
Mikor hátul kisebbre vették elől nem igazitottak,lehet vajon ez a probléma?
Néha éjszaka ébredek arra hogy szoritom a fogsorom lehet ez miatt is hogy nem teljesen igazodik a két fogsorom egymáshoz?
Meg még az lenne a kérdésem hogy a felsőből ami lepattant azt lehet esetleg javítani mert sajnos pont elől van vagy teljesen le kell cserélni?
Válaszukat előre is köszönöm

Fogfájás

Tisztelt Doktorok!

Anno kihúzták a bal felső 7es fogat sikertelen gyökérkezelés után,mert már annyira fájt a fog,hogy inkább emellett döntöttem.
Viszont rá 4 hónapra a mellette lévő fog is elkezdett fájni , akkor fognyaki tömés kaptam ,mert az íny fel volt kicsit húzódva. Viszont a probléma továbbra is fennállt, ezért elmentem máshova, ahol csináltak panoráma röntgent, ahol nem láttak semmit és a fognyaki tömés kicserélését javasolták. Viszont utána nemhogy javult volna a helyzet, hanem rosszabb lett. Spontán jelentkező, tompa fájdalom áll fenn. A fájdalomcsillapító elmulasztja, de aztán ugyanúgy kezdődik elölről, mikor annak hatása elmúlik. Rágásra, kocogtatásra nem fáj.
Kérdésem, hogy mi okozhatja, ha a panoráma röntgenen nem láttak semmit, illetve meddig várjak, hogy javul e a helyzet?
Köszönöm segítő válaszukat!!

Szép napot kívánok!

Érzékeny fogsor

Tisztelt Doktor Úr!

2017-ben a jobb felső 6-os fogam elkezdett érzékeny lenni, majd fájni, ami már 10 éve gyökérkezelve volt. Odáig fajult a fájdalom, hogy ki kellett húzni. Utána már az 5-ös fogam is elkezdte. A doki azt is kiidegelte, mert tömve volt és közel volt a fogcsatornához. De brutálisan elkezdett fájni a kiidegelte fog és 2 napra rá sajnos ezt is el kellett távolítani. De a java csak eztán jött. Majd az egész felső fpgsorom iszonyatosan érzékeny lett, fájt. Fél évig csak a bal oldalon tudtam rágni. Egy almába képtelen voltam beleharapni. Az arcomba és néha az alsó fogsorombam is éreztem az érzékenységet. ☝️ KB egy év volt még rendeződött a dolog de azóta sincs rendben. Fogselymezés után egyszerűen érzem a fogaim 2-3 napig, érzékenyek harapásnál főleg a metszőfogaim. Senki nem mondta mi történhetett és miért nem múlik el? Csonthártya gyulladás talán? Azóta a 2 fognyi rés már csak kB 1 fognyi. Jó fogaim nem mertem lecsiszoltatni, hogy hidat csináltassak. Implantátumot sem mertem csináltatni, mert féltem ha megpiszkálják azt a területet, akkor újra előjön megint az erős érzékenység. 🤷 Mi történhetett? Kihez kellene fordulnom?

Üdvözlettel:
Nandor

Gnatlógiai kezelések

Tisztelt Uniklinik!

Másfél hónapja a jobb fülem hallójáratánál kezdtem nyomásszerű fájdalmat érezni, ami reggelente erősebben, nap közben enyhébben jelentkezett. A szakrendelés nem találta fül-orr-gégészeti okát a fájdalomnak.
Időközben a jobb alsó bölcsességfogam mögötti íny bedagadt, de fogfájásom nincs. Viszont a jobb oldalon az állkapcsot mozgató izom húzódása egyre határozottabban érezhető. Egyszer-kétszer kisugárzott a fájdalom a halánték felé is.
Ezek alapján felmerült, hogy állkapocsízületi probléma lehet az ok. Szeretném megkérdezni, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak erre, mert sajnos a honlapjukon a gnatológiai konzultáción kívül mást nem találtam. Szintén érdekelne, a különféle lehetséges kezelések nagyságrendi költségvonzata.

Előre is köszönettel:

Bíró Attila

Gyökérkezelés után 2 hónappal probléma

Tisztelt Szakértők!Kedves Orvosok!
Gyökérkezelt fog fájhat,kisugározhat arcra,lehet érzékeny hidegre?
November végén gyökérkezelték jobb felső 4-es fogamat(egy ülésben).Nem volt semmilyen panaszom.December közepén másik oldalon tömött egyet az orvos,akkor megnézte a gyökérkezelt fogat,rendben volt,úgy váltunk el,hogy júniusban megyek majd félévi ellenőrzésre(további rossz fogat nem látott)
Az elmúlt két hétben azonban egyre furcsább érzéseim vannak:Hidegebb italra érzékenyek a jobb felső fogaim,az elmúlt napokban este,lefekvéskor is érzek egy fajta érzékenységet,lüktető,furcsa érzést,ami mintha az arcomba,a szemem alatti csontba,arcüregbe sugározna.Nem kifejezett fájdalom,de olyan enyhének sem mondanám.Kívülről nem látok semmit.Nem tudom egy konkrét foghoz társítani,de mindenképpen azon a környéken,ahol a kezelt fog van.
Kértem időpontot kontrollra.Mire számíthatok?Mik a lehetőségek?
Köszönettel!

nem tudom melyik fogam fáj

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelés alatt áll a 35 fogam kb 3 hete. Már kétszer volt tisztítva, mikroszkóppal, egyszer használatos tűvel, kofferdammal-egy specialistához mentem. Tehát kétszer volt tisztítva, kalciumos tömés van benne és ideiglenes tömés felette. A gyk oka:nekrózis, túlterheléstől. Az orvosom állítása szerint már tiszta a fog, nem látszik rajta vagy körülötte semmi gyulladás. Nincs másik csatornája, repedés sem látszik.

Azonban engem mégis 3-4 naponta nagy fogfájás ébreszt fel éjszaka. És ilyenkor kb fél napig nagyon fáj a fogam. Ilyenkor annyira fáj, hogy nem tudom eldönteni, hogy a 34 vagy 35 fogam fáj. Tehát a gyökérkezelt fog vagy a mellette lévő, teljesen ép fog. Esetleg a 34 fogam is lehet, hogy túlterheléstől begyulladt és az fájhat?
Nem érzékenységet érzek, hanem fogfájást.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a gyk fog fáj vagy a mellette lévő?
Előre is köszönöm a választ!

gyökérkezelés utáni fájdalom

Kedves Uniklinik!
Köszönöm gyors válaszukat!
A fogam a túlterheléstől steril gyulladásban volt., nem volt szuvas egyáltalán. Amikor felnyitották, akkor látszott, hogy már kb 80 % ban elhalt, már csak egy kevés élő szövet volt benne. Nekrózis volt a diagnózis.
Jól gondolom, hogy akkor az állhat fent, amit az előző válaszukban írtak, tehát a gyökércsúcson lévő gyulladás fellángolt?
Erre mi a gyógymód? a gyógyszeres tömés cseréje?
Van reális esélyem, hogy megtartható ez a fog és nem fog fájni többet?

Köszönöm újra válaszukat.

Állkapocs izületi gyulladás?

Jó estét, olyan kérdésem lenne, 4 hónapja van jobb oldali fülkürt hurutom (dugul a fülem), ami nem javul. Fogászati röntgenen azon az oldalon látott is a fogorvos aszimmetriát, és kérdezte, hogy csikorgatok-e álmomban. Sajnos évek óta. Kérdésem, hogy lehet-e ez Állkapocs izületi gyulladás? Mivel olvastam, hogy füldugulàs is lehet a tünete. Viszont a csikorgatásra azon az oldalon sajnos tényleg évek óta megébredek..
Köszönöm szépen előre is, Eszter