A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Már nem tudom kihez forduljak

Tisztelt Doktor úr/nő
2023 januájában behelyeztek egy implantot,aminél júniusban kijött egy sipoly,igy íny recesszió történt.A dagadás utána kezdődött,de még enyhe mértékben.Kaptam rá antibiotikumokat.A fájdalim nem múlt el nagy nehezen kiszedték az implantot novemberben.A csont addigra teljesen elhúzodott nwgy fájdalmaim voltak.Csináltattam ctt amin a szájsebészeten azt javasolták h a mögötte lévő fogat is el kell távolítani.Ez 2 hete megtörtént de az orrom mellett továbbra is dagad egészen a szememig.Melegre javul,lejebb megy a duzzanat,hidegre ,harapásra dagad.Ami aggaszt,h a másik oldal is elkezdet hasonlóan viselkedni,ott is van egy fog amit elvileg gyökérkezelni kell,de már félek h azt se oldja meg a problémát.A dagadás mindkét oldalt a z orrom melletti részt érinti.Három füll orr gégésznél jártam ,ct is készült bem találtak semmit.Nem tudom találkozott e már esetleg hasonló esettel
Előre is köszönöm a segítséget

Implantátum

T.Dr.úr ill.Dr nő
Kerdésem a következő lenne.Két hónapja van egymás mellett két implantátumom.A napokban próbáltam tornázni,de arra lettem figyelmes,hogy torna közben fáj azon a területen és a rajta lévő koronára ha ráharapok olyan mintha a korona széle vágná az ínyemet.Elmúlik a torna közbeni fájdalom?Az koronával levétel nélkül lehet valamit kezdeni

Előre is köszönöm válaszát és rám fordított idejét
Tisztelettel Én

Implantatum

Tisztelt Dr úr/ Dr nő
6 éve kezdtük el a szájsebésszel 4 db impl.beültetését bal felső 2,3,4,5 ..Aztán évekig csak kezelgette a meglévő fogaimat..de végül alul ,felül a front fogaimtól is meg váltunk..oda is 2-2 impl. került. Utána jobb 3,4,5 is impl… Még mindig nem esztétikus ideiglenes fogaim vannak, és bal alsó 4, jobb felső 5 helyére impl. ültetnénk be., ami tapasztalatból kb 6- 8 hónap Elfogyott a türelmem, és a bizalmam is..szép fogsort szeretnék minél hamarabb. Van e olyan módszer amivel 3-4 hónapon belül szép fogsorral távozhatnék, és egy fontos családi eseményen már modolyoghatnék..

Gyökérkezelés

Tisztelt Orvosok!
Szeretném megkérdezni, hogy a bal alsó 4- és fogam kB. 10 évvel ezelőtt lett gyökérkezelve.A gyökértömés hosszabb lett benne.Panaszt nem okozott sohasem és most sem.Tudomásom szerint nincs a gyökércsúcs körül gyulladás.Érdemes- e ilyen estben, amikor panaszt nem okoz a fog kicseréltetni benne a gyökértömést, vagy rezekálni a későbbi problémák megelőzése miatt?
Másik kérdésem az lenne, hogy mi az előnye és hátránya az egyfázisú implantátumoknak a kétfázisúval szemben?
Előre is köszönöm a válaszukat!

implantátum

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr!

3db implantátumom van.
Egy egyedüli és egy, aminek a fogépítménye egyben van, két implantátumon.
A kérdésem, amit nehezen fogalmazok meg hiszen teljesen ismeretlen új érzéseket tapasztalok.

Hogy a dupla fogépítménynek, az egyik részén, mintha nem lenne valami jó.
Nem mozog. Nem a tömése a baj.
Fogalmam sincs sajnos.
A problémát abból is következtetem, hogy a további két implantátumnál semmit nem érzek,teljesen természetes.
Itt mi lehet a gond, ahol ezt az ismeretlen furcsa érzést tapasztalom?

Nem merek szólni az orvosomnak, nehogy megszidjon.
A választ előre is köszönöm!

implantáció után

Tisztelt Orvosok!
16 napja kaptam 3 implantátumot, jobb oldalon alulra:4,5,6 fogak helyére. Ínyformázó csavarral zárták be. kellett egy kis csontpótlás is,azt is ugyanebből az állkapcsomból vették.
Volt varratszedés, szépen begyógyult az ínyem a csavarok körül ,nincs begyulladva.

Az a problémám, hogy néhány naponta elkezd nagyon szorítani, feszíteni az a terület, de talán a legjobban a 6.csavarnál érzem, illetve mögötte a 7 fogban. (ami egy teljesen ép fog)
Szóval így szorít ,feszít pár órahosszáig mintha satuba lenne szorítva az a rész, sokszor a fülem is fáj tőle…aztán magától elmúlik..

Ez rossz jel, hogy már ennyi idő eltelt és még mindig feszül?
Esetleg abban hibáztam, hogy 3 implantot rakattam be és jobb lett volna csak 2 és akkor híddal megoldani a fogpótlást?
Ilyenkor tulajdonképpen a csontom feszül a mélyben?vagy esetleg az ínyem?

Előre is köszönöm a választ.
Judit

Gond az implantátummal

Tisztelt Doktornő/Úr! 2002 nyarán kaptam második implantátumomat egy foghiany helyére közvetlenül egy híd mellé.Fél év múlva berakták a felépítmenyt és pár napon belül elviselhetetlen fájdalmak kezdődtek. A röntgen és CT sem mutat ki semmilyen problémát, nem találták meg az okát. Az íny se piros,pedig nagyon fáj az íny belülről felette. Fogkő rendszeres,de szedetem. Még a mellette lévő hidtartó fog is ki lett húzva, hátha az okozza. De nem ez volt a baj, továbbra is fáj. Raadasulza híd helyére újabb két implantátum került az új helyen. Most gyógyul. Azt reméltük hogy hátha ideg becsipődés, és esetleg egy újabb implantátumtól jobb lesz. De nem. Viselem a fájdalmat,de nem bírok bele nyugodni,hogy így maradjon, csak mert nem kimutatható a probléma oka. Égő, feszítő fájdalom az íny alatt állandóan. Nem marad más hátra hogy ki kell vetetni a becsontosodott implantátumot? Es ráadásul állandóan érzem fölötte egy rossz ízű nyál termelődését, de arra is azt mondják, nem látható az ok,nincs gyulladás, váladék. Pedig nagyon szenvedek

Korona készítése

Tisztelt Uniklinik!

Jobb oldalon felül a szemfogam után szeretnék fogpótlást, koronát készíttetni. A szemfogam utáni fog letört, utána egy üres hely van, a következő fogból pedig szintén letört. Kérdésem az lenne, hogy ez hármas vagy kettes koronával oldható meg? Törött fogra is tudnak rögzíteni vagy ez nem lehetséges?
Köszönettel:
S. Hajnalka.

Fogágybetegség

Fogágybetegséggel kezeltek el kellett távolítani három fogamat ( kisörlő, nagyörlő és egy metszőfog), az örlőfogak helyén nagyfokú a csont hiány. A fogak pótlása ilyen esetben csak csontpótlással és implantációval lehetséges? Vagy elképzelhető híd korona pótlás is? Ahol kezeltek ott kaptam egy 2300000 forintos ajánlatot miszerint az egyetlen jó megoldás az implantáció.

fogsor rögzítés

Jó napot,

Olyan kérdésem lenne, hogy teljes alsó-és felső kivethető már meglévő protézis rögzíthető mini implantátummal vagy bármivel vagy ehhez új műfogsort szükséges venni?

Válaszát előre is köszönöm

Gubala Viktoria

Hid eltavolitas utan

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Jobb oldalon, felul van egy negy tagu hidam. A metszofogat a koronan keresztul gyokerkezelni kellett, most mar masodjara. A gyokertomes megtortent a masodik gyokerkezeles utan. Antibiotikumot kaptam. Nem mondanam, hogy faj a fogam, de erzekeny, kulonosen az iny felette. Orrfulyasnal kulonosen. Neha erzek lukteto, feszito fajdalmat, illetve ver izt a szamban. Egy hete tomtek be a fog gyokeret. 3D CT vizsgalat keszult. Az orvos azt javasolta, hogy ezutan is visszater a gyulladas, ami korabban sem okozott fajdalmat, viszont gennyes valadek urult a fogbol, akkor az eltavolutasa javasolt. A helyen implantatum lenne es arra epulo koronak. Az lenne a kerdesem, hogy ilyenkor mi tortenik a masik lecsiszolt foggal? Kerul valami ra, amig varni kell az iny begyogyulasara a huzas utan, illetve amig az implantatum a helyere kerul? Koszonom valaszat!

Mini implantátum

Tisztelt UNIKLINIK,

5 foghúzás és híd eltávolítás után ( felső fogsor ) végül középen 4 fogam + bal szemfog maradt.
Kérdésem, hogy ezen meglévő fogak mellé mini implantátum bal és jobb oldalra ( + arra fogsor) beültethető-e a saját fogak megtartásával ?

Másik kérdésem, hogy a kihúzott fogak eltávolítása után mennyi időnek kell min. eltelnie, hogy megbízható 3D- CT felvételt lehessen készíteni, amit a szájsebész már tud értékelni.

Köszönettel.

Tilla