A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

implantátum gyulladás.

Tisztelt Uniklinik!

– A 2011. áprilisában a 44., 45. és 46. foghelyekre implantátum pótlás került. ( AlphaBio ). A múlt hónapban készült panoráma rtg. alapján a körzeti fogorvos jelezte, hogy a beültetés helyén tasak látható.
Egy fogászati weblapon olvastam, hogy a periimplantitis csontvesztést eredményez. Tökéletes megoldás sajnos nincs, a folyamat nem megállítható. Ha az implantátum érdesített menetes részébe megtelepedtek a baktériumok, onnan teljesen nem kipusztíthatóak. A csontpusztító folyamat ha beindult, folyamatosan halad tovább. Lassítani, éveket nyerni szájhigéniai, paradontológiai kezelésekkel, fokozott otthoni ápolással lehetséges. Biztos megoldásnak az implantátum eltávolítását tartja. Valóban így van ?!

2024. 06. 05.

Üdvözlettel: N. Ferenc

implantátum eltávolítás

Tisztelt Orvosok!

El kell távolítani 5 db becsontosodott implantátumot a számból.
Önök szerint mennyire keserves utána a felépülés? Az orvosom egyszerre akarja őket kivenni.
Gondolom már csak fúrni lehet, kitekerni nem…
Ezután is olyan, hogy fogmedergyulladást lehet kapni, mint egy foghúzás után?
Használnak a fájdalomcsillapítók a kivétel után?

Előre is köszönöm válaszukat.,

Parodontológia – fogpótlás

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
35 éves nő vagyok. 7 évvel ezelőtt volt 2 évig feltéve fogszabályozó, illetve több fogorvosnál is megfordultam az évek során és soha senki nem mondta, hogy parodontózisom van. 2021 óta járok parodontológushoz, miután utolsó pillanatban kapcsolt az egyik fogorvos egy rutin ellenőrzés során, hogy a felső és alsó front fogak mozognak, illetve a fogíny jócskán vissza van sorvadva, A parodontológus negyed évente kürettálást végzett alul és fölül is, illetve sín került behelyezésre, hogy a frontfogak ne mozogjanak. Nyilván közölte, hogy nem tudni meddig tartható ez az állapot, de amíg lehet tartjuk az állapotot. Most úgy néz ki, eljött az idő, hogy fogeltávolítást kell alkalmazni, legelőször is az alsó fogsornál, mivel az rosszabb állapotban van. Én azon a véleményen vagyok, hogy legcélszerűbb lenne, ha az alsó fogak eltávolításra kerülnének teljes egészében, majd a gyógyulást követően implantátum beültetéssel lenne felépítve a fogsor. Majd természetesen ugyanez utána a felső fogsor esetében is. Az orvosom viszont ahhoz ragaszkodik, hogy alul legyen eltávolítva az elülső 4 fog és a mellettük lévő fogakra kerüljön korona és úgy rá a híd, mert véleménye szerint az implantátum nem lenne jó megoldás mivel alapjáraton fogyágy beteg vagyok. Na de, mi arra a garancia, ha esetleg kihúzza az elülső 4 fogat ráhúzza a koronàt a mellette lévő fogakra és azok utána szintén nem kezdenek el mozogni és feleslegesen csináltuk az egészet mert a végén mégiscsak el kell távolítani az egész fogsort és implantátumos megoldással újra építeni. Én már felesleges köröket nem szeretnék futni és szeretném minél hamarabb, ha normálisan rendben lenne végre az egész, mert az évek alatt megrendült a bizalmam a rengeteg kontár munka miatt. Önöknek mi a véleményük, mi lenne a legmegfelelőbb megoldás? Szíves válaszukat és segítségüket előre ezúton is köszönöm! Üdvözlettel: Nikoletta

Inplantátum

Üdvözlöm!

Tavaly ültettek be inplantot, először a bal metsző fog helyére, majd 3 hónap múlva a jobb metszőfog helyére. Csontpótlás nem kellett. A Bal metszővel nincs problémám, a jobbal viszont igen. Mikor volt ott fog, akkor is volt mindig egy fura érzés a fogban, sokszor lüktető, nyomó érzést éreztem. Ez az érzés az inplant után is megmaradt, most fél év után valamivel ritkább. A szájpadlásom felöl is szoktam érezni, hogy valami nem jó, mert ha hozzáérek a nyelvemmel elég kellemetlen. Illetve a harapás sem az igazi, a bal oldalon semmi gond, de a jobb oldalon kellemetlen sokszor, ezért inkább igyekszem nem terhelni a jobb metszőfogat. Röntgen alapján nincs gyulladás és az inplant körül is szépen becsontosodott. Viszont úgy látom az ínyem eléggé visszahúzodott a jobb metszőfog felett és a mellette lévő korona vége is kicsit kilátszik és ez eléggé zavar,olyan mintha egy luk lenne ott. Azt is érzem, hogy ezek nem is zárnak teljesen, bár a doki szerint ez normális.
Vajon mi lenne a megoldás?

Patai Tibor

Húzás vagy gyökérkezelés?

Üdvözletem!

Legelőször is itt egy RTG, hogy Önök lássák is miről beszélek!

A 4-es kvadráns 46-47-esről van szól (képen bal oldal). Az RTG utáni konzultáción azt mondták, hogy a gyökértömés elképesztően pocsék munka (ezt látom én is), és a bekarikázott helyek gyulladási gócpontok, így sajnos ezt a kettőt ki kell húzni. Illetve ha én úgy döntök, MEGPRÓBÁLJÁK gyökérkezelni ismét (így az 50%-os megmentési esély feleződik). Sajnos látszik, hogy a 46-os több mint fele tömés, az ki is esik, így nagyon óvatosan eszek ott, mert nem szeretném lenyelni.. az a fog mindenképpen eltávolítandó. De úgy látom a 47-es is szinte teljesen szuvas, gondolom a gy. kezelés miatt nem érzem, hogy fájna.

Érdekes módon semmiféle fájdalmat nem érzek azon a részen, tehát ha a tömés nem jönne ki (mert az étel kihúzza onnan), igazából semmi panaszom se lenne!
A doktornő szavaiból azt vettem ki, hogy a legbiztosabb megoldás mindkettőt kihúzni, megvárni a gyógy. időt, kettő implantátum és felépítmények rá. Azt mondta, az a 25% esély nagyon sovány.. ha gyökérkezelik, és mégis gyulladt marad (mert szinte lehetetlen annyira sterilen megcsinálni), akkor mindenképpen extrakció, és a ráköltött 40-60-80 ezer forint kuka.

Önöknek mi a véleménye?

implantáció okozta fogbélgyulladás

Tisztelt Uniklinik!

A következő a problémám.
Kb 5 hónapja ültettek be egy implantátumot, sajnos túl közel a saját fogam gyökeréhez. Mivel csontpótlás is volt ezért még várunk a felszabadítással. Ez a fogam a beültetés óta „panaszkodik”…eleinte elkezdett szorítani, majd ez a szorító-feszítő érzés átment fogfájásba. Spontán alakul ki a fájdalom és sajnos már elég erős..nem mindig segít a fájdalomcsillapító sem….Amikor az implantáló orvosnak panaszkodtam, akkor azt mondta várjunk még hátha megnyugszik a fogbél…Vártunk 2 hónapot de sajnos a tüneteim fokozódnak, egyre fájdalmasabbak..
(Onnan veszem, hogy túl közel van a csavar a szomszédos foghoz, hogy elmentem a CT felvétellel egy mikroszkópos gyökérkezelő orvoshoz, aki kielemezte a CT -t illetve a panaszaim alapján mondta, hogy fogbélgyulladás)
Az a kérdésem, ilyenkor a mikroszkópos gyökérkezelés tud még segíteni? Hiszen egy állandó irritációban van a gyökérhártya…van olyan, hogy hiába gyökérkezelik újra és újra…mivel nem a szuvasodás okozza hanem a mechanikai inger, a nyomás illetve irritáció… meg tudna vajon ez a fogam nyugodni?

Segíthet még ilyenkor ha az implantátumot eltávolítják?

Köszönöm válaszukat előre is.

Fodor Panni

Implantátum felhelyezése utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Felső csontpótlásos fogbeültetésem volt, ami a műtétet követően nem fájt, amíg csak a csavar volt a számban. A csavar lóg, nem épült be teljesen, ezért a mintavétel során levett fog nem illeszkedett megfelelően. Rengeteget csiszoltak rajta és a fog alatti ép fogamat is lecsiszolták. Többször voltam már vissza , jeleztem a fájdalmam, aggodalmam. Az elején a rágóizom is begyulladt, az állkapcsom nyomásra még jelenleg is fáj, ahol a fogak találhatóak és kisugárzik a fájdalom. Amikor visszamentem mindig csiszolták a fogat és azt mondták a túlterhelés miatt fáj az állkapocs és ez elmúlik, valamint a kellemetlen érzetet meg kell szoknom. Valóban így van, vagy inkább ez egy félresikerült fogpótlás mentegetése? Van-e teendőm, vagy csak az idő segít a fájdalmon? Előre is köszönöm válaszát!

Már nem tudom kihez forduljak

Tisztelt Doktor úr/nő
2023 januájában behelyeztek egy implantot,aminél júniusban kijött egy sipoly,igy íny recesszió történt.A dagadás utána kezdődött,de még enyhe mértékben.Kaptam rá antibiotikumokat.A fájdalim nem múlt el nagy nehezen kiszedték az implantot novemberben.A csont addigra teljesen elhúzodott nwgy fájdalmaim voltak.Csináltattam ctt amin a szájsebészeten azt javasolták h a mögötte lévő fogat is el kell távolítani.Ez 2 hete megtörtént de az orrom mellett továbbra is dagad egészen a szememig.Melegre javul,lejebb megy a duzzanat,hidegre ,harapásra dagad.Ami aggaszt,h a másik oldal is elkezdet hasonlóan viselkedni,ott is van egy fog amit elvileg gyökérkezelni kell,de már félek h azt se oldja meg a problémát.A dagadás mindkét oldalt a z orrom melletti részt érinti.Három füll orr gégésznél jártam ,ct is készült bem találtak semmit.Nem tudom találkozott e már esetleg hasonló esettel
Előre is köszönöm a segítséget

Implantátum

T.Dr.úr ill.Dr nő
Kerdésem a következő lenne.Két hónapja van egymás mellett két implantátumom.A napokban próbáltam tornázni,de arra lettem figyelmes,hogy torna közben fáj azon a területen és a rajta lévő koronára ha ráharapok olyan mintha a korona széle vágná az ínyemet.Elmúlik a torna közbeni fájdalom?Az koronával levétel nélkül lehet valamit kezdeni

Előre is köszönöm válaszát és rám fordított idejét
Tisztelettel Én

Implantatum

Tisztelt Dr úr/ Dr nő
6 éve kezdtük el a szájsebésszel 4 db impl.beültetését bal felső 2,3,4,5 ..Aztán évekig csak kezelgette a meglévő fogaimat..de végül alul ,felül a front fogaimtól is meg váltunk..oda is 2-2 impl. került. Utána jobb 3,4,5 is impl… Még mindig nem esztétikus ideiglenes fogaim vannak, és bal alsó 4, jobb felső 5 helyére impl. ültetnénk be., ami tapasztalatból kb 6- 8 hónap Elfogyott a türelmem, és a bizalmam is..szép fogsort szeretnék minél hamarabb. Van e olyan módszer amivel 3-4 hónapon belül szép fogsorral távozhatnék, és egy fontos családi eseményen már modolyoghatnék..

Gyökérkezelés

Tisztelt Orvosok!
Szeretném megkérdezni, hogy a bal alsó 4- és fogam kB. 10 évvel ezelőtt lett gyökérkezelve.A gyökértömés hosszabb lett benne.Panaszt nem okozott sohasem és most sem.Tudomásom szerint nincs a gyökércsúcs körül gyulladás.Érdemes- e ilyen estben, amikor panaszt nem okoz a fog kicseréltetni benne a gyökértömést, vagy rezekálni a későbbi problémák megelőzése miatt?
Másik kérdésem az lenne, hogy mi az előnye és hátránya az egyfázisú implantátumoknak a kétfázisúval szemben?
Előre is köszönöm a válaszukat!

implantátum

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr!

3db implantátumom van.
Egy egyedüli és egy, aminek a fogépítménye egyben van, két implantátumon.
A kérdésem, amit nehezen fogalmazok meg hiszen teljesen ismeretlen új érzéseket tapasztalok.

Hogy a dupla fogépítménynek, az egyik részén, mintha nem lenne valami jó.
Nem mozog. Nem a tömése a baj.
Fogalmam sincs sajnos.
A problémát abból is következtetem, hogy a további két implantátumnál semmit nem érzek,teljesen természetes.
Itt mi lehet a gond, ahol ezt az ismeretlen furcsa érzést tapasztalom?

Nem merek szólni az orvosomnak, nehogy megszidjon.
A választ előre is köszönöm!