A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Mini implantátum

Tisztelt UNIKLINIK,

5 foghúzás és híd eltávolítás után ( felső fogsor ) végül középen 4 fogam + bal szemfog maradt.
Kérdésem, hogy ezen meglévő fogak mellé mini implantátum bal és jobb oldalra ( + arra fogsor) beültethető-e a saját fogak megtartásával ?

Másik kérdésem, hogy a kihúzott fogak eltávolítása után mennyi időnek kell min. eltelnie, hogy megbízható 3D- CT felvételt lehessen készíteni, amit a szájsebész már tud értékelni.

Köszönettel.

Tilla

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

implantáció

Tisztelt Klinika!

3 felső fogam hiányzik:jobb oldalon az 5, 6, 7.
Én csak 2 implantátumot szeretnék: az 5 és 6 fog helyére.

Ilyenkor is lehetséges implantáció? Ha a 7. fogam helyén a hiányt nem szeretném pótoltatni.

Köszönöm válaszukat.

Implantátum felépítése

Implantáció előtt állok.Pótoltatnom kellene 2 darab nagyörlő fogamat.Ezzel kapcsolatba sokmindent olvastam,viszont annyi kérdésem lenne,hogy maga az implantátum alá mennyire tud beragadni az ételmaradékok?Vagyis hogy annyira mélyen letud-e menni a szennyeződés,hogy a csontot elérje.Azzal tisztában vagyok,hogy a fogakra sokkal jobban tapad az íny.De egy implantátum csavara milyen szinten tud megtapadni az íny,vagy esetlegesen fogselyemel akár a csontig is lelehet nyúlni?

Fájdalom -fogászati műtét /komplex/

Van egy fog ,a jobb alsó 6-os ,ami az elmúlt két évben sok gondot okozott .Valójában 6! szakorvos látta ,temérdek röntgen ,és semmi konkrétum ,hogy miért a fájdalom . .Talán a korábbi fogszabályozás ,vagy csak egyszerűen mert a fogsorom alapvetően torlódásra hajlamos?Végül a 6. egyben szájsebész végre úgy tűnt megtalálta az okát a fog gyökere bizony oldalra próbál kitörni .Tehát húzni kell és implantálni. A műtétre 13 napja került sor .Volt már két korábbi kellemetlen tapasztalatom ,ezért már a műtét előtt próbáltam rákészülni a legrosszabra -ami úgy tűnik ,lehetséges be is következett . A műtét magába foglalta a foghúzást , a műgyökér behelyezését és a csontpótlást . A műtét mondhatjuk zökkenőmentesen zajlott ,kettévágva szedte ki a fogat ,ellenben nem készült előtte röntgen és valamiért annak sem tulajdonított jelentőséget a szájsebész /duplán dr. / hogy a fogíny kicsit meg volt duzzadva . Másnap gyors kontroll ,úgy tűnt minden rendben . A harmadik ,negyedik naptól kezdve viszont bedagadt az arcom és minden nap egyre erősödött a fájdalom. Mondjuk úgy ,hogy azóta is és estére általában ráz a hideg . A 7. napon kiszedte a varratokat ,mert egyébként úgy tűnik a fogfelszín szépen gyógyul ,az arc duzzanata is visszavonult ,de az áll ,illetve a csont fájdalma nem bír abbamaradni . Most tartok a harmadik doboz antibiotikumnál / Augmentin 125 mg / a Cataflamot már a harmadik nap után abbahagytam ,mert rosszul lettem tőle ,az Algoflex Forte már nem nem segít ,most a hagyományos hazai Algopirinnel próbálkozom ,lehetőleg az 1500 mg napi adag alatt ,de el vagyok keseredve . Két nap múlva lesz a kontroll ,már rettegek ,hogy ki kell szedni az implantátumot. Mondjuk a kezelőorvosom azt mondta ,hogy ő optimista . A kérdésem az lenne annak tudatában ,hogy minden páciens más és nincs két egyforma eset ,hogy mennyi az az időtartam ,ahol a már említett fájdalmam -10 -es skálán napközben 5 ,estére 9-11 , normális és honnan ,hányadik héttől esélyes ,hogy már menthetetlen .? ..Miután nem Magyarországon történik mindez ,úgy gondoltam talán egy gyakorlott hazai orvosi team ,akik már többféle esetet láttak ,adhat még némi reményt a válaszával ,amit köszönök előre is .

K. Lajos

Implantátumra ültetett fogsor

Lajos56
Felhasználó
Kb2 hónapja van meg az új fog sorom ,beültettek 4 implantátumot alul 2 jobb oldalt 2 bal oldalt meg elöl van 5 fogam erre ment az alsó fogsor, fent voltak fogaim arra épül a felső fogsor. Alul azon az 5 ön volt régi korona sokáig úgy ettem tehát kétoldalt nem volt alul évekig kb 7-8 évig. Most már van így alul felül de enni nagyon vigyázva kell enni ,mert úgy megharapom általában bal oldalon a nyelv alatti lágy részt ,hogy 3-4 napig alig merek enni is de néha jobb oldalon is. Mi ennek az oka ? Mintha nem férne a nyelvem a fogaim között. Vagy nem jó a fogaim dőlés szöge ? Azt mondta aki csinálta szokni kell de már 2 hónap alatt meg kellet volna szokni, Nem ? Már annyi fájdalmat okozott ,hogy inkább kivetetem es nem lesz fogam alul. Kérem a válaszát .

Tisztelettel Lajos56

M. Csilla

Levelükre válaszolva,félévente kerül sor fogkő eltávolításra.A csontritkulás miatt szedett kalcium miatt nagyon hamar hófehér fogkő keletkezik

A fogak alatt ciszták keletkeztek,amit foghúzással oldottak meg,ez volt a gyakorlat a 80-as években.A későbbiekben mikor rezekció történt .a ciszta melletti fogak csontozatát is “kiszedték”csontot ültettek be .Az implantátumból nyert csontforgács került beültetésre.Ciszták voltak a koronás fogak alatt.Antibiotikumokra nem reagál a szervezetem.Többszöri tüdőgyulladás miatt a tüdőcsúcsom elpusztult,hiába szedtem az antibiotikumot.Ciszták nálam test szerte előfordulnak.11 éves koromban már az egyik petefészkemet ciszta miatt kivették,a másikon is rendszeresen van.A rezekció után 5 hétig szedtem antibiotikumot,de nem reagált rá a szervezetem,pedig már az arcom is bedagadt tőle,de mégis szedtem,mert gyerek korom óta tudom,hogy rezisztens vagyok az antibiotikumokra.

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.

D. Márta

Fogimplantátum

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Egy hete a bal alsó 7-es és 6-os fogam helyére került implantátum.
A 6-os fogam kb. 20 éve lett kihúzva, a 7-es gyökérkezelt fogam pedig októberben került műtéti úton eltávolításra, gyulladásban volt. Akkor egyúttal csontpótlást is kaptam.

A kérdésem, hogy a 6-os fog helyén normális, hogy fáj az ínyem nyelés közben, illetve olykor beszéd közben is, egy hét után is? Olyan érzetet ad, mintha frissen húzott fog helye lenne, ami nincs összevarva és a nyílt sebet szívogatnám. Legjobban talán így tudom az érzetet leírni. Ez az érzés egy benyilaló fájdalom, ami nehezíti az étkezést is.
Lázas nem voltam, nincs feldagadva az arcom, amennyire én látom, az ínyem sincs begyulladva.

Mi lehet a baj? Most már eléggé aggaszt!

Köszönöm a választ előre is!

.

Fog Implantátum

Tegnap inyformazo csavart raktak be és az lenne a kérdésem normális e az enyhe vérzés ??
A fogsorom hordhatom és az implantátum alatta van
De mikor eszem és kiveszem megmosni kis vérzést tapasztalok

.

Kényelmetlenné vált korona/híd

Tisztelt Dr.Nő/Úr,

Tavaly februárban került fel egy 5 tagú híd, jobb oldalsó metszőfog tartja az elejét (2-e fog), első nagyörlő a végét.
Nagyon nagyon sokáig tartott megszokni ezt a hidat, 3-4 hónapig majd egyszer csak nem volt már olyan idegen. Egy-egy étkezés után
furcsa volt érzetre de fogmosás után helyre állt. Pár héttel ezelőtt egyszer csak napról napra elkezdett egyre kényelmetlenebbé válni, ha azon az oldalt rágok bármit akkor még rosszabb. Teljesen idegen érzés, rosszabb mint amikor berakták 🙁
Az íny és híd között mindig volt minimális rés és úgy tudom ez normális de 10 hónap alatt a rés nagyobb lett. Superflossal takarítom mindennap de nem segít és nincs is rajta étel maradék tehát nem hiszem, hogy beszorulna oda étel. Ezen kívül mindent étkezés után fogat mosok és szájvizet is használok.
Természetesen felkerestem a fogorvosom, megnézte, nem lát semmit, az íny nem gyulladt, fogkő nincs, az oldalsó metsző fogról készült röntgen nem mutat
semmilyen gyulladást. Azzal a papírral megnézte (nevét nem tudom, amivel a harapási magasságot nézik) és minimálisat tudott még csiszolni belőle (tavaly februárban 4-5 alkalommal csiszolt mire elviselhető lett, 1-2 helyen látszik belül a fém is. Azt sem nagyon értem hogy csiszolhatott megint belőle ha nem mozdult akkor nem kellett volna, hogy legyen eltérés hiszen legutóbb a papír már nem mutatott semmilyen eltérést.
Egyszerűen ha nincs gyulladásban a fog, nem gyulladt az inyem stb… egyszerűen nem értem mitől vált kényelmetlenné, nem gondolom azt, hogy ez természetes, hogy egy 10 hónapja felrakott híddal így lehet járni. A fogorvos mossa kezeit, ennél többet nem tud értem tenni, közölte ne rágjak ott kenyeret…. Én nem dísz fogakat szerettem volna 🙁 ha azt mondja ne ropogtassak ott pisztáciát még megértem 🙁
Azóta voltam már más fogorvosnál és jövőhéten is megyek szájsebész/implantológushoz.
Ahol voltam azt mondták, hogy túl nagy terhelést kap elől a fog mivel az tartja az 5 tagú hidat és hatúl az örlő (a 3 köztes híd alatt nincs saját fogam) Állítása szerint nem szoktak ilyen gyenge fogra ekkora hidat rögzíteni 🙁 Én annó bíztam a fogorvosomban mert amikor kérdeztem nem-e lenne jobb inkább egy implantátum is és nem lecsiszolni
a fogamat elől azt mondta nem kell, ezt még meg lehet így oldani, higgyem el jó lesz.
Teljesen kétségbe vagyok esve, a híd feszül, az íny mintha időnként mozogna, legalábbis nyál buborékokat fújok két fog között állandóan már úgy is hogy nem veszem észre és olyankor rövid időre elviselhetőbb.
Hetek óta alig eszem, fogyok stb… egyszerűen már kedvem sincs enni csak legyünk túl rajta.
Létezik, hogy egyszerűen ennyit mond ez a híd ennyit tud és semmilyen felelősség nem terheli? 🙁
Most próbálok keríteni valakit aki leszedi, soló koronát tesz a saját fogaimra és majd implantátumokat ahol most csak a híd van de akkor 200ezer Ft-om kuka? 🙁
A legbosszantóbb az egészben, hogy nem értem mitől lett ennyire kényelmetlen, egy másik orvos azt próbálta elmagyarázni hogy mozgás közben az a fog elöl akkora terhelésnek van kitéve mintha folyamatosan megpróbálnák kihúzni 🙁
Feláldoztam rá két ép fogam amit már nagyon bánok utólag és nem tudom elhinni hogy ennyi, így jártam 🙁 lehet az elején se volt véletlen, hogy majd 3-4 hónapomba telt megszokni 🙁
Bármilyen tanácsot elfogadok.

Köszönöm,
A

.

Implantátum.

Szép estét!

2 éve márciusban a kezelőorvosom beültetet egy implantátumot a felső álkapcsomba ,mivel a felső hátsó fogaim hiányoznak.Valami ok miatt mindig kijött a csavar az implantátumból ezért 9 hónap múlva mégegy implantátumot tett be a másik mellé.Felragasztotta a 4es koronát ( az elsőt egy lecsiszolt fog tartotta ,meg a harmadikat az implantátum.)Kb egy hét múlva lejött a korona csavarral együtt.Megint felragasztotta ,most 3 hetet bírt ki.Kérdésem az lenne hogy lehet e valamit tenni még ezzel az implantátummal vagy ez is kuka?Visszakövetelhetem e a pénzemet ?
Köszönettel.K. Andrea