A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogpótláshoz fehérítés

Üdvözlöm,

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy árnyalattal fehérebb lett a cirkon korona, akkor a többi fogat hozzá lehet-e fehéríteni vagy kockázatos?

Köszönöm!
Réka

Fogfehérítés után

Nem rég voltam rendelői fogfehérítésen (Beyond max 5). A kezelést végző orvos alapvetően nem tájékoztatott arról, hogy bármire is figyelnem kéne fehérítést követően, a végén én kérdeztem rá, hogy hallottam a fehér diétáról és hogy erről mit kellene tudnom. A hölgy majdhogynem kinevetett, hogy nem kell ezt olyan komolyan venni, ha olyan ételt eszek, mossak fogat utána és annyi.. A kávéra is rákérdeztem, azt mondta ihatom nyugodtan. Én rögtön másnap reggel így is tettem, annyi hogy azért szívószállal ittam, de éreztem, hogy a kávé így is érintkezett a fogaimmal, így kortyolgatás közben többször is öblögettem vízzel, illetve kávé után fél órával (elv a savasság miatt ennyit várni kell) alaposan fogat mostam. Azonban ezt követően egy ismerős jelzésére rákerestem a neten, és mindenhol azt írják, hogy kávé stb egyértelműen tiltott dolog fogfeheritest követően… A kérdésem az lenne, hogy most akkor valóban kárt okoztam? Létezik, hogy ez a manőver rögtön színezett is a fogaimon és láthatom emiatt már sárgásabbnak, mint fehérítés napján láttam a fehérítést követően?
Koszonom előre is.

Fogfehérítés fogzománc sérülés esetén

Tisztelt Uniklinik!
Sajnos fogászati kezeléseknél nem bírom ki, hogy időközönként ne nyeljek egyet. Milyen fogfehérítő megoldás alkalmazható ilyen esetben? Illetve az egyik fogamról a fognyaknál lepattant a zománcból egy kis darab. Okozhat-e fájdalmat vagy későbbi fokozott érzékenységet a fogfehérítés?
Köszönettel: Adrienn

Fogfehérítés

Jó estét kívánok!
A kérdésem az lenne, hogy a 19 éves fiam lézeres fogfehérítést szeretne.Alapból sajnos elég sárgás színűek a fogai.Jó -e a lézeres fehérítés vagy inkább a másik rendelői fehérítést válassza?Igazán mi a különbség a kettő között?
Köszönöm,ha válaszolnak!
G. Anett

k. zsuzsanna

Fogfehérítés

Tisztelt Dr. Nő/Úr

Volt már egy rendelői fogfehérítésem aminek az eredménye egyenlő volt a nullával. Sajnos a fogaim sárgásak így mindenképpen szeretnék kezdeni velük valamit. Elgondolkodtam a direkt/porcelán héj alkalmazásán viszont nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne a jobb, még egy próbálkozás a fogfehérítéssel vagy a direkt/porcelán héj. Attól félek, ha egyszer nem sikerült a fehérítés akkor máskor sem fog és csak kidobott pénz lesz.
Válaszát köszönöm!
Zsuzsa

K. Nóra

porcelán

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A páromnak felül az egyik foga fehér porcelán fog, és zavarja, hogy a többitől nagyon eltér. Lehet sötétíteni vagy tud ajánlani valami kezelést?

Köszönöm Válaszát!

Tisztelettel K. Nóra

B. Richárd

Fogfehérítés fehérítő tapaszokkal/matricákkal

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy vajon mennyire megbízható használni itthon a megrendelt „Fogfehérítő tapaszokat/matricákat”?

Sokan nagyon jó örömmel számolnak be a 7 vagy 10 napos kezelés feltűnően jó eredményeiről.

Tudom ez mind személy és szokásfüggő, de mielőtt ilyet kipróbálnék, előtte megérdeklődöm:

Mennyire károsíthatja ez a fogzománcot , illetve , ha érzékenységet vagy fehér foltokat okoz a fogakon azok idővel elmúlnak/eltűnnek?

Esetleg , ha az ínyre rákerül és kifehéríti , akkor az nagy probléma vagy az is magától elmúlik?

Nem szeretnék maradandó károsodást okozni a fogak bármely részén , mert ugye az ilyen tapaszokban hidrogén-peroxid is van, bár úgy tudom nem káros százalékban.

Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelettel: Surján Judit

.

Fogfehérítés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

19 éves vagyok, és nagyon kicsi a szám, ráadásul néha szájzárral is küszködöm. Szerencsére ez újabban kezd elmúlni, bár pontosan nem tudom, hogyan tudnám sikeresebben kezelni.
Meg szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben, lehet-e fogat fehéríteni, kivitelezhető-e valahogy az eljárás, ha kicsi valakinek a szája?
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
További szép napot,
Lili

S. Zsófi

Fogfehérítés – fogérzékenység

Tisztelt Doktor úr!
Régóta gondolkozom fogfehérítésen, azonban az egyetlen dolog ami visszatart, az a fogaim érzékenysége. Alapvetően érzékeny fogaim vannak, amiket ennek megfelelő fogkrémmel mosok, de rendszeresen előfordul így is, hogy érzékenyek egy-egy dologra. Olvasni néhány fórumon, hogy a fogfehérítés alapból okozhat érzékenységet. A szakmai véleményére lennék kíváncsi, tudja ajánlani Ön így is bátran a fogfehérítést, vagy okozhat bármilyen károsodást, további érzékenységet?
Köszönöm szépen a válaszát,
Zsófia

P. Sándor

Fogfehérítés

Üdvözlöm. Pár éve több front fogamnál is fognyaki tömést alkalmaztak kopás miatt. Az lenne a kérdésem hogy lehet e fehéríteni a fogakat? Árte a tömésnek. A2 vel lettek tömve és attol is tartok hogy nagyon elütne egy ideig a tömés a fogszintől.