A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

B. Adrián

Fogszabályozás bölcsességfoggal

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy bölcsességfogat lehet-e előre hozatni hiányzó bal alsó 7-es nagyőrlőm és jobb 6-os nagyőrlőm helyeire?

Előre is köszönöm a válaszukat!

D. Diána

Bölcsesség fog okozta torzulas

Jó napot kívánok,
A kérdésem az lenne hogy a bölcsesség fog okozhatja-e a bal oldali középső metsző fog jobb oldali középső metsző fog alámenetelét?

K. Zsolt

Fogszabályozó levétel

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Nemrég levették a rögzített fém fogszabályozómat, a ragasztó lecsiszolása után a fogaim nem simák, hanem a ragasztó helyén mattak maradtak. Minden levételnél ez tapasztalható? Van valamilyen lehetőség ennek helyreállítására? Pl. GC MI Tooth Mousse, Biosmalto vagy egyéb zománcvédő használatával? Hallottam az ICON kezelésről, amit a fehér foltokra alkalmaznak. Az milyen esetekben jelenthet megoldást?
Nagyon köszönöm válaszukat, üdvözlettel

.

Fogszabályozás foghiány esetén

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy foghiány esetén megoldható-e fogszabályozó felhelyezése? A helyzetem a következő: 22 éves vagyok, gyökérkezelt volt a jobb és bal felső 5-ös fogam, amik az idő múlásával sajnos szétroppantak, így ki kellett húzni őket. Implantátummal szerettem volna orvosolni a helyzetet, de röntgenfelvétel készítése után több fogorvos véleménye is egyezett, hogy nincs elég csontállományom az implantátumcsavar behelyezéséhez. Csontpótlást említették még, de nem igazán ajánlották a kezelés hosszadalmassága és a korom miatt. Így merült fel bennem a kérdés, hogy lehetséges-e fogszabályozó felhelyezése a foghiány megszüntetésére?

Köszönöm előre is a választ!

Tisztelette: Sz. Fruzsina

R. Melinda

6 éves kislányom foga kiesett

Jó estét!

Olyan kérdésem lenne hogy a 6 éves kislányom foga legelől alul kiesett de mögötte kezd jönni egy másik fog.
Ilyenkor mi a teendő?
Azt is ki kell húzni esetleg mert nem ott helyezkedik mint a többi foga?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel; Melinda

M. Tünde

Tejfog

Üdvözlöm.
7 éves fiam tejfog váltásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Kiesett neki a 4 alsó metsző foga, aminek a helyén 2 csontfog már kinőtt.
A gond, hogy az egyik oldalon mozgott, majd kiesett az alsó szemfoga.
Mennyire aggódjak ezen?
Köszönöm válaszát!

B. Bálint

mélyharapás

Tisztelt Doktor úr/nő!

32 éves férfi vagyok. Sajnos igen erőteljes mélyharapásom van. Az alsó fogsorom szinte teljesen a felső mögé megy. Még nagyobb problémát nem okozott, de érzem, hogy az alsó fogak rágás közben elérik a felső fogak íny részét illetve a szájpadlást.
A kérdésem az lenne hogy erre létezik valamilyen olyan megoldás amit nem szükséges csak éjszak hordani. Láttam a neten olyan eszközöket amik olyanok mint egy fogvédő és csak éjszaka kell őket beteni, viszont nagyon megoszlóak a vélemények róluk. Sajnos több százezer forrintos megoldást nem tudok megengedni magamnak.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Bálint

V. Edina

Fogszabályzó híd esetén

Üdvözlöm!

2 évvel ezelőtt a két felső 5ös fogam el lett távolítva és 3 tagú hidakkal lett pótolva. Most a bal alsó 6os fogam sajnos rendellenes gyökér és gyulladás miatt el lesz távolítva. Implantációra esett a választásom most, viszont felmerült bennem a fogszabályozás, mert torlódtak a fogaim a bölcsességfogak kinövésénél, amik már teljesen eltávolításra kerültek. Kérdésem az, hogy lehetne-e a fogszabályozást kivitelezni a hidak eltávolítása után koronák felhelyezésével a 4es és 6os felső fogakra; hogy az 5ösök helye eltűnjön a fogszabályozással és alul a hatos helyére behúzni a 7est, a 7es helyére kerülne később implantátum? Elég bonyolultnak hangzik, de megoldható?
Köszönettel,
Edina

A. Bernadett

Fogszabályozó bracket

Kedves Hölgyem/Uram,

Rögzített fogszabályozó készülékem volt kb. másfél évig. Amikor levették a készüléket a doktornő adott egy éjszakai sínt. Azt mondta elég ha félévente megyek kontrollra.
Már csak otthon vettem észre, hogy alul 2, felül 1 bracket-et nem sikerült levenni.
Azóta a covid járvány miatt nem találkoztam a doktornővel. Próbáltam telefonon elérni, de azt mondták, hogy a praxis megszűnt.
Szeretném a fent maradt bracket-eket eltávolíttatni ha megoldható.

Köszönöm szépen a segítséget!

K. Éva

Implantátum és fogszabályozás

Tisztelt Uniklinik!
A hiányzó felső 1es metszőfogam pótlására be lett ültetve egy implantátum, majd rá egy hétre felkerült a fogszabályzóm is. (az ideiglenes fogat az ív tartotta). Majd eltelt a 4 hónap és a gyógyulási csavar után megkaptam az ideiglenes koronámat.
Ezután pár nap múlva voltam fogszabályzós kezelésen és az implantátumra is lett bracket ragasztva és bekerült az ívbe. Nem lesz ebből baj? Nem fog az implantátum kilazulni?
Válaszukat előre is köszönöm!

B. K. A.

Korona

Kedves doktor úr / hölgy!
A kérdésem az lenne, hogy felül az első ket metsző fogam lyukas és picit egymásra is nőttek. .. 23 évesen nem érzem túl jól magam így… Javasolják a cirkon koronát egyből esetleg gyökérkezeléssel egybekötve vagy tömés aztán fogszabályzás és csak utána korona?
Illetve a korona alatt az idő múlásával a gyökérkezelés miatt esetleg eltörhet a fogam a terheléstől?
Előre is köszönöm a válaszát!