A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fog konturálás, sztrippelés

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

21 éves lány vagyok, rengeteg időt és pénzt öltem már a fogszabályzókra, ám viszonylag kicsi szájüregemnek köszönhetően mégis visszarendeződtek, összetorlódtak az alsó fogsorom elülső fogai. Nem mondanám, hogy vészes a helyzet, viszont optikailag zavaró, hogy az egyik kicsit hátrébb tolódott, és jobban kiáll, mint a többi, emiatt beszéd közben látszik ahogyan kimagaslik pár mm-rel. Emellett még mindig recések a fogaim, ezért úgy döntöttem, hogy egy kis esztétikai korrekcióval feljavíttatnám az összképet. Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék újra.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol csiszolással, hol valamiféle kipótlással egy szintbe helyezhetőek lennének-e a fogaim az alsó fogsorban anélkül, hogy fogszabályzót kéne hordanom?
Tudom, kép nélkül nehéz elképzelni az esetemet, de érdekelne hogy Önöknél erre egyáltalán lenne e lehetőség.
Szívesen küldök illusztrációt is emailben vagy ahogy Önöknek megfelel, vagy inkább személyes konzultációt javasolna?

Előre is köszönöm a választ.😊

Fogszabályozási kezelés

Helló, egy másik országból költöztem. Fogszabályzóm van, az orvos folytatja a kezelést?

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

B. Adrián

Fogszabályozás bölcsességfoggal

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy bölcsességfogat lehet-e előre hozatni hiányzó bal alsó 7-es nagyőrlőm és jobb 6-os nagyőrlőm helyeire?

Előre is köszönöm a válaszukat!

D. Diána

Bölcsesség fog okozta torzulas

Jó napot kívánok,
A kérdésem az lenne hogy a bölcsesség fog okozhatja-e a bal oldali középső metsző fog jobb oldali középső metsző fog alámenetelét?

K. Zsolt

Fogszabályozó levétel

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Nemrég levették a rögzített fém fogszabályozómat, a ragasztó lecsiszolása után a fogaim nem simák, hanem a ragasztó helyén mattak maradtak. Minden levételnél ez tapasztalható? Van valamilyen lehetőség ennek helyreállítására? Pl. GC MI Tooth Mousse, Biosmalto vagy egyéb zománcvédő használatával? Hallottam az ICON kezelésről, amit a fehér foltokra alkalmaznak. Az milyen esetekben jelenthet megoldást?
Nagyon köszönöm válaszukat, üdvözlettel

.

Fogszabályozás foghiány esetén

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy foghiány esetén megoldható-e fogszabályozó felhelyezése? A helyzetem a következő: 22 éves vagyok, gyökérkezelt volt a jobb és bal felső 5-ös fogam, amik az idő múlásával sajnos szétroppantak, így ki kellett húzni őket. Implantátummal szerettem volna orvosolni a helyzetet, de röntgenfelvétel készítése után több fogorvos véleménye is egyezett, hogy nincs elég csontállományom az implantátumcsavar behelyezéséhez. Csontpótlást említették még, de nem igazán ajánlották a kezelés hosszadalmassága és a korom miatt. Így merült fel bennem a kérdés, hogy lehetséges-e fogszabályozó felhelyezése a foghiány megszüntetésére?

Köszönöm előre is a választ!

Tisztelette: Sz. Fruzsina

R. Melinda

6 éves kislányom foga kiesett

Jó estét!

Olyan kérdésem lenne hogy a 6 éves kislányom foga legelől alul kiesett de mögötte kezd jönni egy másik fog.
Ilyenkor mi a teendő?
Azt is ki kell húzni esetleg mert nem ott helyezkedik mint a többi foga?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel; Melinda

M. Tünde

Tejfog

Üdvözlöm.
7 éves fiam tejfog váltásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Kiesett neki a 4 alsó metsző foga, aminek a helyén 2 csontfog már kinőtt.
A gond, hogy az egyik oldalon mozgott, majd kiesett az alsó szemfoga.
Mennyire aggódjak ezen?
Köszönöm válaszát!

B. Bálint

mélyharapás

Tisztelt Doktor úr/nő!

32 éves férfi vagyok. Sajnos igen erőteljes mélyharapásom van. Az alsó fogsorom szinte teljesen a felső mögé megy. Még nagyobb problémát nem okozott, de érzem, hogy az alsó fogak rágás közben elérik a felső fogak íny részét illetve a szájpadlást.
A kérdésem az lenne hogy erre létezik valamilyen olyan megoldás amit nem szükséges csak éjszak hordani. Láttam a neten olyan eszközöket amik olyanok mint egy fogvédő és csak éjszaka kell őket beteni, viszont nagyon megoszlóak a vélemények róluk. Sajnos több százezer forrintos megoldást nem tudok megengedni magamnak.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Bálint

V. Edina

Fogszabályzó híd esetén

Üdvözlöm!

2 évvel ezelőtt a két felső 5ös fogam el lett távolítva és 3 tagú hidakkal lett pótolva. Most a bal alsó 6os fogam sajnos rendellenes gyökér és gyulladás miatt el lesz távolítva. Implantációra esett a választásom most, viszont felmerült bennem a fogszabályozás, mert torlódtak a fogaim a bölcsességfogak kinövésénél, amik már teljesen eltávolításra kerültek. Kérdésem az, hogy lehetne-e a fogszabályozást kivitelezni a hidak eltávolítása után koronák felhelyezésével a 4es és 6os felső fogakra; hogy az 5ösök helye eltűnjön a fogszabályozással és alul a hatos helyére behúzni a 7est, a 7es helyére kerülne később implantátum? Elég bonyolultnak hangzik, de megoldható?
Köszönettel,
Edina

A. Bernadett

Fogszabályozó bracket

Kedves Hölgyem/Uram,

Rögzített fogszabályozó készülékem volt kb. másfél évig. Amikor levették a készüléket a doktornő adott egy éjszakai sínt. Azt mondta elég ha félévente megyek kontrollra.
Már csak otthon vettem észre, hogy alul 2, felül 1 bracket-et nem sikerült levenni.
Azóta a covid járvány miatt nem találkoztam a doktornővel. Próbáltam telefonon elérni, de azt mondták, hogy a praxis megszűnt.
Szeretném a fent maradt bracket-eket eltávolíttatni ha megoldható.

Köszönöm szépen a segítséget!