A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Tejfog rossz helyen növekszik

Tisztelt Fogászat!

Kisfiam 6,5 éves, ősszel már nagyon mozgott az egyik alsó, középső metszőfoga (a mellette levő középső metszőfoga lecserélődött már nyáron). Azt vettem észre, hogy kicsivel a mozgó foga mögött, megjelent az új foga; így a már nagyon mozgó fogát könnyedén kihúztam neki. Továbbra is az új foga „egy sorral” hátrébb nő; kb. harmada bújt ki. Az a kérdésem, hogy ebben a stádiumban szoktak-e bármit tenni, vagy ez későbbi fogszabályozás tárgya lesz?

Olvastam a honalpjukon a tejfogakról a cikkeket, azt írják, hogy siettetni nem kell a mozgó fogakat, viszont ha már megjelenik alatta az új, akkor javasolhatja az orvos az eltávolítását. Ez részben megnyugtatott, hogy nem tudhattuk előre, hol fog az új foga bújni, és nem rajtunk múlt, hogy rossz helyre nőtt ki a foga. (ősszel pont voltunk fogorvosnál kontrollon, és akkor még „rendben mozgott”)
Köszönettel: Szelei-Csiki Erika

Kiss Rita

alsó 1-es

Doktor Nő/ Úr

Még 22 évvel ezelőtt kihúzták a jobb alsó hatos fogamat, és a 7-8-as jön a helyére lassan, mely időnként fáj (már félig elfoglalta a helyét). A jobb alsó 1-es fogam is szokott fájni, holott nem szuvas, lehetséges-e, hogy a bölcsességfog mozgása okozza az 1es fog fájdalmát (a bal alsó 1-es nem szokott fájni), vagy más probléma okozhatja a fájdalmat? Konkrétan a gyökér aljánál érzem a fájdalmat, és egyébként a szintén nem szuvas ötös is szokott fájni (itt az egész fog fáj inkább és látszik, hogy ez is elmozdult a hatos helyére, tehát ez is „mozgásban van”). Válaszát előre is köszönöm

Alsó metsző fog

Olyan kérdésem lenne alsó kettő középső metsző fogam a többihez képest nagyobb és így evés beszéd közben vagy ha össze zárom szám akkor dörzsöli a felső elsö két fogam tövében az íny részt amin pici hólyag keletkezett hol kisebb hol nagyobb de nagyon zavaró és sokszor fájdalmas is mikor jobban elő jön
Mély harapásom van utánna olvasva de emelő sínt és ehhez hasonló dolgot nem szeretnék
Esetleg az alsó két metsző fogam magasságából lehet csiszolni?

Fog konturálás, sztrippelés

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

21 éves lány vagyok, rengeteg időt és pénzt öltem már a fogszabályzókra, ám viszonylag kicsi szájüregemnek köszönhetően mégis visszarendeződtek, összetorlódtak az alsó fogsorom elülső fogai. Nem mondanám, hogy vészes a helyzet, viszont optikailag zavaró, hogy az egyik kicsit hátrébb tolódott, és jobban kiáll, mint a többi, emiatt beszéd közben látszik ahogyan kimagaslik pár mm-rel. Emellett még mindig recések a fogaim, ezért úgy döntöttem, hogy egy kis esztétikai korrekcióval feljavíttatnám az összképet. Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék újra.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol csiszolással, hol valamiféle kipótlással egy szintbe helyezhetőek lennének-e a fogaim az alsó fogsorban anélkül, hogy fogszabályzót kéne hordanom?
Tudom, kép nélkül nehéz elképzelni az esetemet, de érdekelne hogy Önöknél erre egyáltalán lenne e lehetőség.
Szívesen küldök illusztrációt is emailben vagy ahogy Önöknek megfelel, vagy inkább személyes konzultációt javasolna?

Előre is köszönöm a választ.😊

Fogszabályozási kezelés

Helló, egy másik országból költöztem. Fogszabályzóm van, az orvos folytatja a kezelést?

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

B. Adrián

Fogszabályozás bölcsességfoggal

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy bölcsességfogat lehet-e előre hozatni hiányzó bal alsó 7-es nagyőrlőm és jobb 6-os nagyőrlőm helyeire?

Előre is köszönöm a válaszukat!

D. Diána

Bölcsesség fog okozta torzulas

Jó napot kívánok,
A kérdésem az lenne hogy a bölcsesség fog okozhatja-e a bal oldali középső metsző fog jobb oldali középső metsző fog alámenetelét?

K. Zsolt

Fogszabályozó levétel

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Nemrég levették a rögzített fém fogszabályozómat, a ragasztó lecsiszolása után a fogaim nem simák, hanem a ragasztó helyén mattak maradtak. Minden levételnél ez tapasztalható? Van valamilyen lehetőség ennek helyreállítására? Pl. GC MI Tooth Mousse, Biosmalto vagy egyéb zománcvédő használatával? Hallottam az ICON kezelésről, amit a fehér foltokra alkalmaznak. Az milyen esetekben jelenthet megoldást?
Nagyon köszönöm válaszukat, üdvözlettel

.

Fogszabályozás foghiány esetén

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy foghiány esetén megoldható-e fogszabályozó felhelyezése? A helyzetem a következő: 22 éves vagyok, gyökérkezelt volt a jobb és bal felső 5-ös fogam, amik az idő múlásával sajnos szétroppantak, így ki kellett húzni őket. Implantátummal szerettem volna orvosolni a helyzetet, de röntgenfelvétel készítése után több fogorvos véleménye is egyezett, hogy nincs elég csontállományom az implantátumcsavar behelyezéséhez. Csontpótlást említették még, de nem igazán ajánlották a kezelés hosszadalmassága és a korom miatt. Így merült fel bennem a kérdés, hogy lehetséges-e fogszabályozó felhelyezése a foghiány megszüntetésére?

Köszönöm előre is a választ!

Tisztelette: Sz. Fruzsina

R. Melinda

6 éves kislányom foga kiesett

Jó estét!

Olyan kérdésem lenne hogy a 6 éves kislányom foga legelől alul kiesett de mögötte kezd jönni egy másik fog.
Ilyenkor mi a teendő?
Azt is ki kell húzni esetleg mert nem ott helyezkedik mint a többi foga?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel; Melinda

M. Tünde

Tejfog

Üdvözlöm.
7 éves fiam tejfog váltásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Kiesett neki a 4 alsó metsző foga, aminek a helyén 2 csontfog már kinőtt.
A gond, hogy az egyik oldalon mozgott, majd kiesett az alsó szemfoga.
Mennyire aggódjak ezen?
Köszönöm válaszát!