A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

A. Bere

Fogíny dudor

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !
Csináltatni fogom a fogam ,jelenleg olyan problémám van hogy a metsző fogam melletti fogon a fog feletti innyen van egy pukli ,ami nyomásra kémény érzékeny!Igazából ez már régóta ott van szerintem, sose foglalkoztam vele mivel nem okozott problémát, most viszont elkezdet fájdogálni ,készült pamoráma röntgen ,ott semmi nem látszik a fog is èpp !Kèt hónapja lett kihúzva a 2 vel visszább fogam ami begyulladt ,kikaparni kellett,nehezen gyógyult.
Kérdésem hogy ez lehet egy csontkinővés ami már régi dolog és most a foghiány ès a nem normál rágás miatt megfàjdult?Készülni fog rá korona ès félek nehogy utána legyen vele valami !Fogorvos aki nèzte a röntgent semmi eltèrést nem látott rajta ,kimutata volna a panoráma 2 D röntgen ha valami van ott ?
Köszönöm szèpen !

K. Lajos

Implantátumra ültetett fogsor

Lajos56
Felhasználó
Kb2 hónapja van meg az új fog sorom ,beültettek 4 implantátumot alul 2 jobb oldalt 2 bal oldalt meg elöl van 5 fogam erre ment az alsó fogsor, fent voltak fogaim arra épül a felső fogsor. Alul azon az 5 ön volt régi korona sokáig úgy ettem tehát kétoldalt nem volt alul évekig kb 7-8 évig. Most már van így alul felül de enni nagyon vigyázva kell enni ,mert úgy megharapom általában bal oldalon a nyelv alatti lágy részt ,hogy 3-4 napig alig merek enni is de néha jobb oldalon is. Mi ennek az oka ? Mintha nem férne a nyelvem a fogaim között. Vagy nem jó a fogaim dőlés szöge ? Azt mondta aki csinálta szokni kell de már 2 hónap alatt meg kellet volna szokni, Nem ? Már annyi fájdalmat okozott ,hogy inkább kivetetem es nem lesz fogam alul. Kérem a válaszát .

Tisztelettel Lajos56

Z. Eva

Korona alatti probléma

Üdvözletem!
Szeretném megkérdezni, hogy van egy 7 tagú alsó cirkonhidam, ami alatt 5 élő fog van. Sajnos az egyik nagyon érzékeny, fájdogál. Van arra lehetőség, természetesen, ha a fog olyan állapotban van, hogy koronán keresztül gyökérkezeljék, vagy az egész hidat le kell venni…?
Nagyon köszönöm

b. ervin

műfogsor

Tisztelt fogorvos
Felső műfogsorhoz mindenképp ki kell húzni a bent maradt gyökereket? (nem hídra gondolok)

.

gyökérkezelt fog érzékeny

Tisztelt Fogorvos!

Jobb felső rágófogakat gyökérkezelték, majd később cirkónium koronát kaptam felső fogsor teljes egészében. A gyökérkezelt fog a korona alatt kb. 3 hét elteltével elkezdett érzékennyé válni, lüktet, feszül. Legfőképpen étkezés közben, de van hogy ez sem kell hozzá. A panasz egyenlőre nem mindennapos, de kellemetlen. Mi okozhatja a problémát?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Edina

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.

B. Beáta

Cirkónium korona alatt fáj, érzékeny a fogam

Jó Reggelt Kívánok!

Tegnapi napon került felhelyezésre a cirkóniumból készült korona. Holnap lesz 3 hete, hogy le volt csiszolva a fogam, ideiglenes koronát nem kaptam, mert összesen 12 db fog volt lecsiszolva, összesen 20 db fogpótlás kellett. Jobb oldalon, lent, hátul a lecsiszolt fogam érzékeny, fáj a korona alatt. Itt egy híd van. Ha csak összezárom a számat is fáj, nyomásra a fájdalom erősödik. Akkor is, ha úgy beszélek, vagy úgy mozgatom a számat, nyelésnél is volt, hogy fájt/fáj. Szintén ezen az oldalon, fent, a hátsó is érzékenyebb, de jelenleg fele annyira sem, mint az alsó. Az alsó kicsit kisugárzik a fülembe is. Enni, rágni még nem igazán ettem/rágtam vele, próbálok olyat enni, amivel még kímélhetem.

Kérdésem az lenne, hogy meddig tekinthető normálisnak ez a fajta érzékenység, fájdalom? Tehetek ellene, hogy ne fájjon, hogy jobban gyógyuljon?

Nyilván csak tegnap lett felrakva, meg kell még szoknom, mindennek a helyére kell igazodnia és stb.

Köszönöm szépen a választ!

P. Krisztina

Műfogsorom lehet e így használni?

Felső műfogsorom volt, elöl 3 saját fog amin korona volt. De 2fogat kihúzták maradt egy fog, hogy lehet használni így a műfosort ha csak 1fogra tudja a koronát vissza rakni. A 3 fogra egybe volt a korona nem külön külön. Mit lehet tenni így ez lenne a kérdésem? És 2 fogamat mikor kihúzták után egy jó óra eltelt akkor lettem rosszul, majd nem elájultam.

V. Gábor

Gyökérkezelt fog törése

Üdv!
Nemrég két, régebben gyökérkezelt fogamból is letört egy darab. Az egyikből sajnos emiatt koesett a fedő tömés. Úgy látom a fogak nagyobb része megvan.
Még 1-2 hét míg eljutok orvoshoz, de aggódom menthető-e egy gyökérkezelt fog ha egy része letört, illetve a fedetlen gyökértömésből lehet-e probléma addigis, esetleg mi az amire figyelnem kell míg eljutok orvoshoz?
Köszönöm

S. László

Cirkon korona

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a cirkon korona és full cirkon korona között? Illetve árban mennyivel drágább a full cirkon technológiával készült fog.
Válaszát előre is köszönöm!

M. Miletta

érdeklődés

Üdvözlöm!
Nemrég kérdeztem rá egy olyan jellegű problémára,hogy a korona környékén feszülést érzek.Csináltak röntgent nem talaltak semmit.Most nemrég vmi tasakkezelésen voltam,de a feszülő érzés nem enyhült.Már nem merek visszamenni a fogorvosomhoz.Mitévő legyek,esetleg vetessem le a koronát a fogamról?Vagy segítene vajon a gyökérkezelés?Nagyon el vagyok keseredve,mert azt sem tudom nem ettől hullhat e a hajam.Köszönöm válaszát

K. Adrienn

Fogkorona/hid behelyezese utan elmozdulás

Kedves Terenyi Fogaszat!
Tavaly augusztusban huztak ki a jobb felso 4-es fogam, most marcius vegen kaptam 2 tagu koronat a 4-5-osokre. Sajnos eloszor tul magas volt a korona (sajnos en nem erzekeltem megfeleloen), 1 honap utan mentem vissza, csiszoltak belole, mar jo a magassaga, viszont valami nincs rendben a harapasommal. Ha mosolygok, feszul felul a fogsorom illetve tulsagosan elol erzem azota a felso fogsorom az alsohoz kepest, ami nagyon zavaro. Sajnos erzem beszed kozben es evesnel is, elotte sose volt ilyen. Tudna esetleg tanacsot adni? Ez hogyan fugghet ossze?
Koszonettel,
Adrienn