A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Církónium korona fehérítése

Üdvözlöm!

Arról szeretnék tájékozódni, hogy egy frissen elkészült cirkónium korona (híd) fehérítésére van-e lehetőség?
Sajnos a párom koronajának a színe nem megfelelő, legalább 1-2 árnyalattal fehérebb lett volna szükséges -többek véleménye szerint- de nem akarja ezt elmondani a fogorvosnak, inkább elfogadja, hogy ilyen színe lett.
12 db koronaról van szó, ami jelenleg ideiglenesen van felragasztva.

Patai Tibor

Húzás vagy gyökérkezelés?

Üdvözletem!

Legelőször is itt egy RTG, hogy Önök lássák is miről beszélek!

A 4-es kvadráns 46-47-esről van szól (képen bal oldal). Az RTG utáni konzultáción azt mondták, hogy a gyökértömés elképesztően pocsék munka (ezt látom én is), és a bekarikázott helyek gyulladási gócpontok, így sajnos ezt a kettőt ki kell húzni. Illetve ha én úgy döntök, MEGPRÓBÁLJÁK gyökérkezelni ismét (így az 50%-os megmentési esély feleződik). Sajnos látszik, hogy a 46-os több mint fele tömés, az ki is esik, így nagyon óvatosan eszek ott, mert nem szeretném lenyelni.. az a fog mindenképpen eltávolítandó. De úgy látom a 47-es is szinte teljesen szuvas, gondolom a gy. kezelés miatt nem érzem, hogy fájna.

Érdekes módon semmiféle fájdalmat nem érzek azon a részen, tehát ha a tömés nem jönne ki (mert az étel kihúzza onnan), igazából semmi panaszom se lenne!
A doktornő szavaiból azt vettem ki, hogy a legbiztosabb megoldás mindkettőt kihúzni, megvárni a gyógy. időt, kettő implantátum és felépítmények rá. Azt mondta, az a 25% esély nagyon sovány.. ha gyökérkezelik, és mégis gyulladt marad (mert szinte lehetetlen annyira sterilen megcsinálni), akkor mindenképpen extrakció, és a ráköltött 40-60-80 ezer forint kuka.

Önöknek mi a véleménye?

Fogpotlás utáni érzékenység.

Tisztelt Doktor!
3 éve készítettek felső fogpotlàsom 8 tagú ill. 4 tagú fémkerámia porcellán hídjaimat. Az akkori fogorvosom sajnos elhunyt.
Kénytelen voltam máshoz menni. Most az alsó fogpotlásom is elkészült szintén ezzel a módszerrel 3×4 tagú hidakkal február közepén.
Az első 4 tagú hidam (4metsző sajat fogaim mind van alatta, csiszolást kaptak) viszont levegővételnél, beszéd során nagyon érzékenyek. Visszamentem kaptam ecsetelőt. Sajnos egyre többször érzek fémes ízt a számban az első 4-es híd zárásánál.
Új időpontom ápr 11.
Kérdésem az lenne h mi okozhatja ezt?
Két fogpotlás… nem egyanyagból készült volna?
Fémérzékenség? Túl magas lenne a híd?
Köszönöm válaszát.
ALEXANDRA

Fogpótlás

Tisztelt Uniklinik!
Nagyon örülök, hogy lehet Önöktől kérdezni, és választ is kapnak a páciensek. Ez nagy segítség!
A problémám a következő:
Vidéki városban a fogorvosi körzeti orvoshoz mentem az alsó fogsorommal kapcsolatban.
Egy letört alsó fogamat rtg.alapján húzni kell, így maradt elöl 6 ép fog, amihez nem kell nyúlni, nem kerül rá korona.
A körzeti doktor azt mondta, hogy a műanyag pótlást,amely a kétoldali hátsó fogakat foglalja magában és köti össze, majd a fogtechnikus készíti el, ahová nekem kell majd elmenni.
Én nem hallottam még ilyet, hogy nem az orvos veszi le a mintát, nem hozzá kell visszamenni próbára, felhelyezésre.
A kérdésem az lenne, hogy ez bevett gyakorlat, és fogadjam el? Régebben magánorvos csinálta a felső fogsorom, de nem tudom hogy nem magánorvosnál létezhez-e ilyen?
Köszönöm szépen a válaszukat!

Fog korona

Jó napot!Nekem csak egy rövid kérdésem lenne!18 éves vagyok,kicsit több mint egy éve van a két felső első fogamon korona.Eddig soha nem volt bajom vele,viszont tegnap este a semmiből elkezdett nagyon érzékeny lenni,és aztán már rendesen fájt is,lüktetett.(remélem a sok stressz húzódott csak rá:)).Ma reggelre elmúlt az a fájdalom viszont még egy kicsit érzékeny,de már nem úgy mint tegnap.(mosom rendszeresen).A kérdésem az lenne ,hogy van-e okom az aggodalomra?Megmutassam-e esetleg egy orvosnak?,vagy valami megbolygathatta csak?
Válaszát előre is köszönöm!

Fogkorona

Jó napot kívánok

Alul-felül fém kerámia körkoronám van.Felsö több éve meg van problémám nem volt vele egész addig míg 2 éve alsora is korona került.
Az alsó már az elején hátul nagy volt azt korrigálták, még a próba ragasztás alatt lepattant belőle egy darab azt szintén javították végleges ragasztás előtt.
Utána kezdődött hogy a felsőből tört le darab utána az alsóból egyre több helyen.
Mikor hátul kisebbre vették elől nem igazitottak,lehet vajon ez a probléma?
Néha éjszaka ébredek arra hogy szoritom a fogsorom lehet ez miatt is hogy nem teljesen igazodik a két fogsorom egymáshoz?
Meg még az lenne a kérdésem hogy a felsőből ami lepattant azt lehet esetleg javítani mert sajnos pont elől van vagy teljesen le kell cserélni?
Válaszukat előre is köszönöm

Véglegesen felragasztott híd

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Ma ragasztották fel véglegesen az 5 tagú hidamat,ami alul a szemfogam és a mellette lévő fogon van hátul pedig az utolsó örlő fogamon. 20 évig volt hídam, az kisebb volt, de sajnos 2 éve le kellett vetetnem. A mostani híd még egy kicsit feszül és elég kényelmetlen, amikor összezárom a fogaimat, már rengeteget csiszoltak belőle, a felül lévő egészseges fogaimat is, de még mindig magas. Már így sem a legszebbek és nem tudom mit tegyek, forduljak másik fogorvoshoz vagy menjek vissza és akkor mar annyira le lesz csiszolva, hogy a fém is látszani fog.

Köszönettel,
Vera

Fogágy

Tisztelt Doktorok! Január 11- én húztak 5 egymás melletti fogat az alsó állkapocsból elölről .Elkészült egy kivehető protézis, de nem tudom hordani, mert még mindig fáj mind az 5 kihúzott fog helye. Nagyon lassan húzódik a csont vissza, a fájdalom nem elviselhetetlen, és nem is látszik gyulladás, belülről viszont egyértelműen fáj a csont, a húzások helye. Ez ennyi idő után normális??? Mi lehet a probléma? Egy 65 éves nő vagyok. Köszönöm szépen a választ. Üdvözlettel:Kovács Ferencné Anikó

Fodor Panni

Implantátum felhelyezése utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Felső csontpótlásos fogbeültetésem volt, ami a műtétet követően nem fájt, amíg csak a csavar volt a számban. A csavar lóg, nem épült be teljesen, ezért a mintavétel során levett fog nem illeszkedett megfelelően. Rengeteget csiszoltak rajta és a fog alatti ép fogamat is lecsiszolták. Többször voltam már vissza , jeleztem a fájdalmam, aggodalmam. Az elején a rágóizom is begyulladt, az állkapcsom nyomásra még jelenleg is fáj, ahol a fogak találhatóak és kisugárzik a fájdalom. Amikor visszamentem mindig csiszolták a fogat és azt mondták a túlterhelés miatt fáj az állkapocs és ez elmúlik, valamint a kellemetlen érzetet meg kell szoknom. Valóban így van, vagy inkább ez egy félresikerült fogpótlás mentegetése? Van-e teendőm, vagy csak az idő segít a fájdalmon? Előre is köszönöm válaszát!

Széttört korona javítása

Kedves Doktornő/úr
Örömmel olvastam a honlapjukon,hogy elvileg javítható a megsérült fogkorona.
Nekem pont ez a problémám,hogy a felső hidamon szétpattant a fogkoronám ami porcelánból készült.
Ezt valóban tudnák önök orvosolni ?
És ha igen akkor körülbelül mennyibe kerülne ?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt doktor úr doktor nő!

A segítségüket szeretném kérni. Most lett kész a teleszkopos fogsorom alul és felül .Nagyon szerettem addig a pillanatig amíg elmentem egy szórakozó helyre és találkoztam az UV fényel.Sajnos a fogsorom néhány helyen zöldesfehéren világít. Azt szeretném kérdezni,hogy melyik az az anyag amelyik így reagál az UV fényre .Elméletileg fém koronáim vannak porcelán leplezésel. Hogyan tudnék ezen javítani mit lehet csinálni,hogy ne világítsanak a számban a fogak.Válaszát előre is köszönöm szépen.
Tisztelettel egy szomorú 44 éves nő.

Implantátum

T.Dr.úr ill.Dr nő
Kerdésem a következő lenne.Két hónapja van egymás mellett két implantátumom.A napokban próbáltam tornázni,de arra lettem figyelmes,hogy torna közben fáj azon a területen és a rajta lévő koronára ha ráharapok olyan mintha a korona széle vágná az ínyemet.Elmúlik a torna közbeni fájdalom?Az koronával levétel nélkül lehet valamit kezdeni

Előre is köszönöm válaszát és rám fordított idejét
Tisztelettel Én