A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Érdeklődés

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék hogy természetes e hogy az íny napokig fáj mindenhol csak fájdalomcsillapítóval tudom megszüntetni a fajdalmat
Felső fogreszen már csiszolt fogak vannak híd lett feltéve ideglenes ragasztással az alsok még le csiszolt állapotban vannak készül híd
Köszönöm válaszát

Cirkon korona

Tisztelt Doktor úr!

Jobb oldalon, alul 3 gyökérkezelt fogam van, amik az idén elkezdtek letöredezni. Ezért fogorvosom cirkon koronát javasolt az említett fogakra. A véleményét elfogadtam, meg is történt a mintavétel. Ideiglenes koronát nem kaptam. Egy hét múlva elkészült a 3 db korona, amit a doktornő egy sima rápróbálás után rögtön be is ragasztgatott véglegesen. A beragasztás után csiszolgatott még a magasságokból, majd adott egy tükröt, hogy megnézhessem az eredményt. Bár erősen világított az orvosi lámpafény a számba, már akkor is látszódott valamennyire, hogy a koronák színe nem a legmegfelelőbb, fehérebb az eredeti fogaim színéhez képest. De a fekete leves csak itthon, természetes fénynél következett igazán. A koronák teljesen elütnek a fogak színétől, emiatt a többi fogam sárgábbnak tűnik, nagyon nem keltenek természetes hatást. Emellett az egyik korona felszínéről hiányoznak az apróbb mélyesztések, barázdák, amik egy eredeti fognál jellemzők. Szinte tükörsima, lapos, egyenes a korona teteje, mintha egy gomb lenne a számban. Egy nagyobb artikulációnál sajnos látszik a színbeli különbség, és a mű hatás is. (4-es, 5-ös, 6-os fog). Különböző portálokon olvastam, hogy mintavételnél a fogorvosnak színmintát kellene mérnie az eredeti fogakról, és a színkód alapján készíttetni a fogpótlást. Nálam viszont ez nem történt meg! A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? Kérhetem a koronák eltávolítását és egyben újrakészítését díjmentesen? 250 000 Ft-ot fizettem a 3 koronáért, nagyon nem szeretném, ha ez kidobott pénz lenne. Ennyiben viszont nem szeretném hagyni a dolgot, mert 30 évesen ahhoz még fiatalnak érzem magam, hogy felemás színű fogak legyenek a számban. 😞 Vagy várható esetleg, hogy a koronák még veszíteni fognak idővel a hófehérségükből? A doktornő a felragasztás után egyébként azzal próbált vígasztalni, hogy amúgyis milyen szuper lenne nekem egyszer majd egy fogfehérítés és akkor majd az egész fogsorom olyan színű lesz, mint most a 3 korona és az milyen esztétikus lesz.. Tök jó, hogy a koronához kéne igazítanom az eredeti fogak színét és nem fordítva! 😞
Köszönöm, ha el tud látni valamilyen tanáccsal!

Tisztelettel:

Karolin

Gyökérkezelt fog érzékeny édesre

Tisztelt Uniklinik!

A bal felső 5.dik fogamat már 4 éves gyökérkezeltették. Tavaly nyáron letörött ebből a fogamból egy darab és kiderült, újra gyökérkezeltetni kell és gyulladás is van alatta. Kaptam egy cirkónium koronát. A kezelés után a mai napig érzékeny a fogam az édesre,rettenetesen belenyilal a fájdalom pár másodpercre. Kopogtatásra is érzem,hogy az a fogam fáj. Van,hogy néha minimalisan nyomásra is fáj. Voltam fogorvosnál,aki azt mondta ,hogy a körülötte lévő fogak egészségesek,illetve egy minimális lyuk van az egyiken de azzal még ő nem foglalkozna,nem abból jöhet a fájdalom. Készült panoráma rt, ahol tisztán látszódott,és a doktorúr is mondta,hogy krónikus gyulladásom van a gyökérkezelt koronám alatt. Azt mondta ,csak foghúzással lehetne megszűntetni fájdalmamat.

Szeretném megkérdezni,az Önök véleményét is erről,hogy valóban csak a fogam elvesztésével szabadulhatok meg e szörnyű fájdalomtól.

Köszönöm szépen válaszukat

tömès

Kedves Rendelő,

A következő lenne a kèrdèsem. Egy felső fogamat ki kell húzni,a mellette lèvőt pedig tömni. A kèrdèsem az lenne,hogy be lehet tömni a fogam elsőnek majd egy másik alkalommal kihúzni a másikat? Vagy ha a jó fogamba belekerül a tömès,akkor a húzás soràn a gyökèrrel együtt a mellette lèvő már betömött fogamból a tömès kiesik?

Köszönöm szèpen a segítsèget

Kényelmetlen korona

Tisztelt Uniklinik!

Másfél hónappal ezelőtt ragasztottak fel egy 3 tagból álló cirkon koronát jobb alsó 3 db hátsó fog (bölcsességfogat már régen kihúzták).
Azóta feszítő érzés és érzékenység is jelen van. Többször voltam korrigáltatni, minden alkalommal csiszoltak is belőle.
Kérdésem lenne, hogy a feszítő érzés, illetve az érzékenység mitől lehet?

Válaszukat előre is köszönöm!

Magas lenne a korona?

Kérdésem a következő lenne nem rég került körkorona a felső fogsorra.
Jelenleg még ideiglenes ragasztóval van fent.
Magasnak éreztem lett belőle már csiszolva.Van egy pont ahol már minimálisan ki is látszik a fém a porcelán alól
Mikor eszek viszont olyannak tűnik hátul mindkét oldalon mintha feljebb akarnám rágás közben tolni ezáltal picit meg is fájdul .
Éjszaka van hogy arra ébredek hogy erősen szoritom össze mintha feljebb akarnám tolni
Előfordulhat olyan hogy a fém váz nem passzol teljesen az inyhez ezért van ez az érzés?
Ha igen a fémvázon tudnak még korrigálni teljes beragasztás előtt?
Volt már előtte körkorona fent azzal nem volt ilyen érzésem.
Előre is köszönöm a választ

Körhid

Jó napot

Következőkben szeretnék tanácsot kérni
Nem rég cserélték le a felső körhidamat .
Előtte 8 évig volt fent az előző nem volt vele semmi problémám.
De most sajnos cserélni kellett mert mikor alulra is körhid került utána sorban törtek ki belőle porcelán darabok .
Azóta az alsót is kicserélték és úgy érzem sokkal jobb mint az előző.
A felsővel van most a problémám az egyik hátsó fognàl nem takarja teljesen a fogat (fognyak ki látszik egy részen oldalt)
Azt van lehetőség korrigálni még vajon? Ha igen milyen lehetőségek vannak rá?Még csak ideiglenesen van felragasztva egyelőre azért kérek tanácsot.
Félek ha igy marad akkor elfogom veszíteni a fogat ott ami ráadásul tartó fog a koronában.
Másik kérdésem az lenne gyulladás van az egyik fogam gyökerén amire jelenleg antibiotikumot szedek utána gyökér kezelés lesz.
Az a fog okozhatja azt hogy a másik oldalon és csak egyetlen egy fognál gyulladást okoz az inyen most már körülbelül 3 hónapja.

Magas korona

Üdvözletem,

A napokban került végleges rögzítésre a cirkon koronám. A rendelőben a harapáspróba rendben volt. Viszont pár nap alatt kiderült, hogy a gyakorlatban időnként picit féloldalasan harapok, és ilyenkor kicsit magasnak érzem.

Van lehetőség utólag csiszolni a koronán?

Érdeklődés

Kedves doktornő!az lenne a kérdésem hogy elől letört fogak esetén amiben épp hogy van fog leginkább gyökér van összesen 3db letört fog van van e lehetőség pl hidas pótlásra?vagy hidtag pótlásra?esetleg porcelán potlás is megoldhato? Több letört fog is van egymás mellett de mivel sem gyökér kezelés sem gyökér tőmés semmilyen kezelésem nem volt soha .ezért gondolom a többit gyökér kezeléssel vagy töméssel meglehet oldani elég sok letört fog van de kivehetőset semmikép sem szeretnék az nem jöhet szóba!van e lehetőség pl porcelán pótlásra úgy hogy egyesével pótolni?vagy hogy szokott ez lenni ?köszönöm válaszukat

Církónium korona fehérítése

Üdvözlöm!

Arról szeretnék tájékozódni, hogy egy frissen elkészült cirkónium korona (híd) fehérítésére van-e lehetőség?
Sajnos a párom koronajának a színe nem megfelelő, legalább 1-2 árnyalattal fehérebb lett volna szükséges -többek véleménye szerint- de nem akarja ezt elmondani a fogorvosnak, inkább elfogadja, hogy ilyen színe lett.
12 db koronaról van szó, ami jelenleg ideiglenesen van felragasztva.

Patai Tibor

Húzás vagy gyökérkezelés?

Üdvözletem!

Legelőször is itt egy RTG, hogy Önök lássák is miről beszélek!

A 4-es kvadráns 46-47-esről van szól (képen bal oldal). Az RTG utáni konzultáción azt mondták, hogy a gyökértömés elképesztően pocsék munka (ezt látom én is), és a bekarikázott helyek gyulladási gócpontok, így sajnos ezt a kettőt ki kell húzni. Illetve ha én úgy döntök, MEGPRÓBÁLJÁK gyökérkezelni ismét (így az 50%-os megmentési esély feleződik). Sajnos látszik, hogy a 46-os több mint fele tömés, az ki is esik, így nagyon óvatosan eszek ott, mert nem szeretném lenyelni.. az a fog mindenképpen eltávolítandó. De úgy látom a 47-es is szinte teljesen szuvas, gondolom a gy. kezelés miatt nem érzem, hogy fájna.

Érdekes módon semmiféle fájdalmat nem érzek azon a részen, tehát ha a tömés nem jönne ki (mert az étel kihúzza onnan), igazából semmi panaszom se lenne!
A doktornő szavaiból azt vettem ki, hogy a legbiztosabb megoldás mindkettőt kihúzni, megvárni a gyógy. időt, kettő implantátum és felépítmények rá. Azt mondta, az a 25% esély nagyon sovány.. ha gyökérkezelik, és mégis gyulladt marad (mert szinte lehetetlen annyira sterilen megcsinálni), akkor mindenképpen extrakció, és a ráköltött 40-60-80 ezer forint kuka.

Önöknek mi a véleménye?

Fogpotlás utáni érzékenység.

Tisztelt Doktor!
3 éve készítettek felső fogpotlàsom 8 tagú ill. 4 tagú fémkerámia porcellán hídjaimat. Az akkori fogorvosom sajnos elhunyt.
Kénytelen voltam máshoz menni. Most az alsó fogpotlásom is elkészült szintén ezzel a módszerrel 3×4 tagú hidakkal február közepén.
Az első 4 tagú hidam (4metsző sajat fogaim mind van alatta, csiszolást kaptak) viszont levegővételnél, beszéd során nagyon érzékenyek. Visszamentem kaptam ecsetelőt. Sajnos egyre többször érzek fémes ízt a számban az első 4-es híd zárásánál.
Új időpontom ápr 11.
Kérdésem az lenne h mi okozhatja ezt?
Két fogpotlás… nem egyanyagból készült volna?
Fémérzékenség? Túl magas lenne a híd?
Köszönöm válaszát.
ALEXANDRA