A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fog konturálás, sztrippelés

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

21 éves lány vagyok, rengeteg időt és pénzt öltem már a fogszabályzókra, ám viszonylag kicsi szájüregemnek köszönhetően mégis visszarendeződtek, összetorlódtak az alsó fogsorom elülső fogai. Nem mondanám, hogy vészes a helyzet, viszont optikailag zavaró, hogy az egyik kicsit hátrébb tolódott, és jobban kiáll, mint a többi, emiatt beszéd közben látszik ahogyan kimagaslik pár mm-rel. Emellett még mindig recések a fogaim, ezért úgy döntöttem, hogy egy kis esztétikai korrekcióval feljavíttatnám az összképet. Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék újra.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol csiszolással, hol valamiféle kipótlással egy szintbe helyezhetőek lennének-e a fogaim az alsó fogsorban anélkül, hogy fogszabályzót kéne hordanom?
Tudom, kép nélkül nehéz elképzelni az esetemet, de érdekelne hogy Önöknél erre egyáltalán lenne e lehetőség.
Szívesen küldök illusztrációt is emailben vagy ahogy Önöknek megfelel, vagy inkább személyes konzultációt javasolna?

Előre is köszönöm a választ.😊

Hídtag probléma

Üdvözlöm!

A felső fogaim mind fel vannak építve híddal. Az utolsó 4 hídtag úgy érzem, mintha nem rögzülne stabilan és egy rés van a tetején, ezt érintéssel érzem, illetve kellemetlen szag jön ki belőle mosáskor, vagy csak érintéskor.
Olyan furcsa, cuppogó hangot ad ki a tag, ha picit megpiszkálom az ujjammal. Olyan mintha alá menne valami egy résen keresztül. Ez már jó ideje így van, de mivel fogorvos fóbiám van, ezért csak most szántam rá magam arra, hogy időpontot kérjek a dokimhoz, aki szabadságon van, így ismét húzódik a fogorvos látogatás.
Attól tartok, hogy ha ilyen hangokat ad ki, félek, hogy nem rögzíti rendesen a ragasztó és egy idő után le fog esni magától. Vagy ezek nem bírnak leesni? Két éve lett csináltatva.
Előre is köszönöm a választ.

ideiglenes korona

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!
Felső 4 egymás melletti frontfogam elég rossz volt már, többször letört, agyontömött. Az egyiknek gyökerén 10 évvel ezelőtt ciszta is volt, így ott gyökérkezelték, de megmaradt a fog.
Viszont ez a felső 4 frontfogam nagyon színeződik, sárgul, sőt amúgy is ferdén állnak, így nagyon zavar a nevetésnél.
Így most 40 évesen eldöntöttem, hogy erre a 4 fogra koronát szeretnék.
Fogorvosom röntgent készített, és azt mondta, 3 fogamat korona előtt gyökérkezelni kell, majd cirkon hidat javasol.
2 héttel ezelőtt el is kezdte a fogaimat kifúrni, valamint olyan érdes „eszközt” le-föl húzgált bennük, forgatta, majd gyógyszeresen betömte a fogaim.
Másnap nagyon érzékenyek lettek, alig bírtam fogat mosni.
1 hétre rá kellett visszamennem, ekkor jeleztem, hogy nagyon érzékenyek, de azt mondta türelem, idő kell mire regenerálódik, lecsiszolta a fogaim, hát nem volt kellemes érzés, mintát vett (gyurmaszerűségekre kellett harapjak) kicserélte benne a töméseket, illetve kivett belőle ha jól emlékszem valami kanóc nevűt, és mondta hogy ezt most nem tesz bele, csak gyógyszeres tömést.
Hát eléggé fájt a procedúra, közben adott is egy érzéstelenítő szurit. Miután lecsiszolta a fogaim, és újra tette a gyógyszeres tömést, felragasztotta az ideiglenes korona hidat.
Azt mondta 8 nap múlva menjek újra, addigra elkészül a végleges cirkon híd, és akkor gyökértömni fogja a fogakat.
Addig marad a gyógyszeres tömés az ideiglenes koronával. Azt mondta eléggé meg lettek bolygatva most a fogak, Nurofen 400-at javasol 3 napig ha nagyon fájna.
Hát fájt is másnap rettenetesen. Aztán órákra elmúlt, majd újra. Hullámzóan hol nagyon fáj, hol semennyire. Úgy az egész felső fogsor.
Ez így normális??? Ha gyógyszeres tömés van benne és tekergette, huzogálta benne azt az eszközt az nem a kiidegelés? És ha kiidegelte akkor miért fáj így??? Azt mondta meg fog majd szűnni, de én már előre félek ha majd megyek a gyökértömésre és a végleges korona felragasztására, hogy akkor is fájni fog még. Mindenhol azt olvasom, hogy fájó fogra nem lehet koronát tenni. Akkor nekem miért tette fel az ideiglenest ha jeleztem, hogy nagyon érzékeny? Most nem érzékeny, de fáj!! Félek hogy sokáig fájni fog, hogy mi van ha valami nem jó, és úgy fogja gyökértömni véglegesen és felragasztani a koronát.
Utána meg „többel kötöm be”! Szeretném a véleményét kérni, hogy jól jár el a kolléga, vagy keressek másik fogorvost? Egyébként bízom benne, de egyszerűen elbizonytalanít ez a fájdalom. Ha fenn megnyomom az ínyem, nem fáj egyátalán. Nem is értem mi fájhat, de nagyon rossz. Ez a folyamat normális így? Köszönöm válaszát.

Korona készítése

Tisztelt Uniklinik!

Jobb oldalon felül a szemfogam után szeretnék fogpótlást, koronát készíttetni. A szemfogam utáni fog letört, utána egy üres hely van, a következő fogból pedig szintén letört. Kérdésem az lenne, hogy ez hármas vagy kettes koronával oldható meg? Törött fogra is tudnak rögzíteni vagy ez nem lehetséges?
Köszönettel:
S. Hajnalka.

Koronahosszabbítás

Tisztelt Orvosok!

Fájó, többször koronázott bal felső 6-os fogamról eltávolításra került a korona. A fogröntgenen kiderült, hogy az alatta keletkezett szuvasodás-szuvasodások- a fogíny alatt is folytatódnak. A fogorvos ezért nem vállalta a kezelést.

Olvastam, hogy ilyen esetben – bizonyos eljárással ( eljárásokkal) – lehetséges megemelni az ínyt , ezzel a koronát meghosszabbítva elvégezhető a fog tömése.
Amennyiben egy mód van rá, szeretném megtartani a fogat, miután ez az utolsó fog az érintett oldalon, és viszonylag bonyolult hidat tartott. Sajnos az implantációs pótlás többféle ok miatt nem jöhet szóba, ha esetleg mégis ki kell húzni.

A röntgen tanúsága szerint a gyökerek nem fertőzöttek, épeknek tűnnek. ( A röntgen három gyökeret mutatott.) A fog nagy része amalgámmal tömött, amely tömés soha semmi -féle problémát nem okozott.

Kérdésem az lenne, hogy Önök végeznek-e olyan kezelést, amely segítségével a lyuk betömhető, a fog megtartható és koronázható. ( Koronahosszabbítás vagy egyéb eljárás.)

Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Gombos Judit

Fogágybetegség

Fogágybetegséggel kezeltek el kellett távolítani három fogamat ( kisörlő, nagyörlő és egy metszőfog), az örlőfogak helyén nagyfokú a csont hiány. A fogak pótlása ilyen esetben csak csontpótlással és implantációval lehetséges? Vagy elképzelhető híd korona pótlás is? Ahol kezeltek ott kaptam egy 2300000 forintos ajánlatot miszerint az egyetlen jó megoldás az implantáció.

túlterhelődött fog

Tisztelt Klinika!

Ha van egy túlterhelődött fog,ami a következő tünetet produkálja: fogfájás, ami lefekve rosszabb, estére egyre erősödik. Ez a fog nem szuvas, semmi baj nincsen vele. Akkor, hogy megszűnjön ez a fogfájás, gyökérkezelni kell a fogat? Illetve ha az sem segít, akkor eltávolítani?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Korona vagy tömés?

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, két eljárás kapcsán, mikor melyik indokoltabb.
Lenne egy hátsó örlőfogam, amit körülbelül 10 éve gyökérkezeltek és tömtek. Ebből a fogból 4 évvel ezelőtt letört egy darab a pereméből. A fog nem fáj, nincs vele problémám jelenleg, viszont nem esztétikus. A tömést nem tartja körben egészen. Állítólag lehet töméssel is kezelni, viszont a korona is felvetődött. Egy ilyen fogra a koronát hogy helyezik, illetve a tömés meddig lehet megoldás a problémára? Köszönöm kedves válaszukat!

fogsor rögzítés

Jó napot,

Olyan kérdésem lenne, hogy teljes alsó-és felső kivethető már meglévő protézis rögzíthető mini implantátummal vagy bármivel vagy ehhez új műfogsort szükséges venni?

Válaszát előre is köszönöm

Lepattant porcelán

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e javítani a porcelánból készült fogat? Lepattant egy kis rész (vagy inkább még csak réteg), és félek, hogy tovább fog roppanni, és menthetetlen lesz.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel
M.

Fogtörés korona alatt.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr.
Egy hét tagú híd van a jobb felső állkapcsomon, melyet három pillér tart. A híd elkezdett mozogni. A fogorvos panoráma röntgent készített, de nem tudja biztosra mondani, hogy eltörtek, vagy csak a ragasztó engedett el, a röntgen nem „látott” át a porcelán héjon. Csak akkor tudna biztosat, ha leszedi. Az lenne a kérdésem, hogy egy komolyabb gép (CT, CBCT) láthatóvá tudná e tenni a problémát?

Válaszukat előre is köszönöm

Gubala Viktoria

Hid eltavolitas utan

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Jobb oldalon, felul van egy negy tagu hidam. A metszofogat a koronan keresztul gyokerkezelni kellett, most mar masodjara. A gyokertomes megtortent a masodik gyokerkezeles utan. Antibiotikumot kaptam. Nem mondanam, hogy faj a fogam, de erzekeny, kulonosen az iny felette. Orrfulyasnal kulonosen. Neha erzek lukteto, feszito fajdalmat, illetve ver izt a szamban. Egy hete tomtek be a fog gyokeret. 3D CT vizsgalat keszult. Az orvos azt javasolta, hogy ezutan is visszater a gyulladas, ami korabban sem okozott fajdalmat, viszont gennyes valadek urult a fogbol, akkor az eltavolutasa javasolt. A helyen implantatum lenne es arra epulo koronak. Az lenne a kerdesem, hogy ilyenkor mi tortenik a masik lecsiszolt foggal? Kerul valami ra, amig varni kell az iny begyogyulasara a huzas utan, illetve amig az implantatum a helyere kerul? Koszonom valaszat!