A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

ínybetegség

Tisztelt Doktornő/Úr!

Lányomnak kürettálást fognak végezni, nyitott vagy zárt nem tudjuk.
Az esetek többségénél szokott ez segíteni, hogy fogait ne veszítse el? Még csak 26 éves , eddig nem volt gond a fogaival egy fogtömés alkalmával szóltak neki hogy gond van az ínyével.Nagyon félünk, hogy elveszítheti szép fogait.Ezt a beavatkozást hányszor szokták elvégezni általában, és ínyplasztikára mikor van szükség ?
Bocsánat a sok kérdésért de meg vagyok rémülve ettől a helyzettől, ezt mi okozza, esetleg partnere elkaphatja ezt a fertőzés, mire kell, kellett volna jobban figyelni, hogy ilyen probléma ne alakuljon ki .

Köszönöm szépen válaszait és még egyszer elnézést a sok kérdésért,
üdvözlettel: E. Zsoltné

Meglazult metszőfog

Unokám játék közben fejével nekiment a számnak és az egyik felső metszőfogam alig érezhetően meglazult. Különösebb panaszt nem okoz, de nyugtalanít. Van- e valmilyen megoldás a stabilizálásra? Válaszukat köszönöm!

Teljes fogsor implantátum

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Teljes fogsor pótlásának menetével kapcsolatban lenne gyakorlati kérdésem. Mi ennek a menete? Alsó- és felső fogsor pótlása egyszerre történik vagy külön-külön? Van-e olyan átmeneti megoldás a húzás/implantátumok beültetésének gyógyulási idejére (3-6 hónap) amellyel a foghiány legalább a mosolyvonalon pótolható (a teljes fogatlanság elkerülésére)? Csontbeültetés még meglévő, de fogágybetegség miatt meglazult fogállomány megmentésére is alkalmazható?
Köszönettel várom válaszát!

Fogpótlás All-on technológiával

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Férjemnek sok éve krónikus fogágybetegsége van. Felső fogsora hiányos, illetve leköszörült fogakon ragasztott fogpótlás van. Az állandó gyulladás miatt felmerült a meglévő fogak eltávolítása. Szeretném megkérdezni, hogy az önök által végzett All-on technológiával elvegezhető-e végleges implantátum büntetése, egyidejűleg a fogak eltávolításával?
Köszönöm szépen!

Koronahosszabbítás

Tisztelt Orvosok!

Fájó, többször koronázott bal felső 6-os fogamról eltávolításra került a korona. A fogröntgenen kiderült, hogy az alatta keletkezett szuvasodás-szuvasodások- a fogíny alatt is folytatódnak. A fogorvos ezért nem vállalta a kezelést.

Olvastam, hogy ilyen esetben – bizonyos eljárással ( eljárásokkal) – lehetséges megemelni az ínyt , ezzel a koronát meghosszabbítva elvégezhető a fog tömése.
Amennyiben egy mód van rá, szeretném megtartani a fogat, miután ez az utolsó fog az érintett oldalon, és viszonylag bonyolult hidat tartott. Sajnos az implantációs pótlás többféle ok miatt nem jöhet szóba, ha esetleg mégis ki kell húzni.

A röntgen tanúsága szerint a gyökerek nem fertőzöttek, épeknek tűnnek. ( A röntgen három gyökeret mutatott.) A fog nagy része amalgámmal tömött, amely tömés soha semmi -féle problémát nem okozott.

Kérdésem az lenne, hogy Önök végeznek-e olyan kezelést, amely segítségével a lyuk betömhető, a fog megtartható és koronázható. ( Koronahosszabbítás vagy egyéb eljárás.)

Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Gombos Judit

Fogágybetegség

Fogágybetegséggel kezeltek el kellett távolítani három fogamat ( kisörlő, nagyörlő és egy metszőfog), az örlőfogak helyén nagyfokú a csont hiány. A fogak pótlása ilyen esetben csak csontpótlással és implantációval lehetséges? Vagy elképzelhető híd korona pótlás is? Ahol kezeltek ott kaptam egy 2300000 forintos ajánlatot miszerint az egyetlen jó megoldás az implantáció.

Gyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy gyulladással kapcsolatos problémával kérném a tanácsát.

A felül található két metszőfogam között folyamatosan gyulladásban van az íny, elől és hátul is (hátul kb 3 hónapja alakult ki). Folyamatosan próbálgatom a mindenféle fogkrémet, öblögetőt, ecsetelőt, szájzuhanyt, de nem használtak eddig. A gyulladás miatt (?) egy kis rés lett is a két fogam között az elmúlt hónapokban, pedig eddig szorosan egymás mellett voltak.
Kinézetre és érzetre is olyan a gyulladás, mintha „vadhús” lenne a fogaim között.

1 hónapja voltam fogkő szedésen. (Sajnos előtte több évig nem. Fogkőre elég hajlamos vagyok)
Elől csökkent a gyulladás, lement a pirosság, de hátul továbbra is változatlan a „kis puklis” rész. Különösebb fájdalom nincs, reggel néha feszít. Az orvos nem mondott rá semmi különöset, csak annyit, hogy a fogkő okozza a gyulladást és a szájzuhanyt ne használjam.

(2013-ban tömték először a két fogam közötti részt, majd 2021-ben újra kellett, mert kiesett a tömés, de ez a tömés nem az íny részénél található)

A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma, illetve milyen gyulladáscsökkentővel lehetne próbálkozni? A fogak között keletkezett rés a gyulladás miatt lehet? Ez még visszafordítható?

Válaszát köszönöm!

Súlyos csonthiány

Tisztelt Fogorvos!

42 éves nő vagyok, elhanyagolt fogaimmal nemrég elmentem fogorvoshoz, ahol panoráma röntgen és fizikai vizsgálat után azt a diagnózist kaptam, hogy hosszú távon a legjobb megoldás az összes fog eltávolítása lenne, majd alul várhatóan azonnali implantátum beültetés a húzással egy időben, fent gyógyulási idő után csontpótlás (arcüreg feltöltés?), és annak gyógyulása után implantátumok, majd nagyjából egy évvel a húzás után lenne lehetőség az implantátumokra rögzített teljes műfogsort felhelyezni. Addig ideiglenes, kivehető műfogsor. A doktornő azt mondta, minden fog mozog (változó mértékben, egy van, ami számomra is zavaróan, ijesztően), és nagyon kevés a csont, így bár ha ragaszkodom hozzá, megpróbálhatjuk tisztítani, és remélni a legjobbakat, de nem gondolja, hogy hosszan megtarthatóak lennének a fogak, így inkább addig lépne, amíg még van némi csont. Hogy a számomra legnehezebbnek ígérkező, teljesen fog és fogpótlás nélkül töltendő időt a lehető legjobban lerövidítsük, abban maradtunk, hogy 2-án kihúzza minden felső fogamat, 4-én minden alsót, mivel szerinte annyira sorvadt a csont, hogy nem lesz túl nagy trauma a fogak eltávolítása.
Alapvetően nem megkérdőjelezni akarom diagnózisát. Egyszerűen számos súlyosan negatív tapasztalatom van személyesen és családi körben az orvosi hivatás több képviselőjével, sok esetben csak utólag nyert megerősítést félrekezelés, szándékos félrevezetés, szükségtelen műtét stb. E miatt rettentő nehéz minden bizalmamat egy orvosba helyezni, még úgy is, hogy a doktornő roppant szimpatikus, empatikus és professzionális benyomást keltett, minden kérdésemre, ami a sokk mellett eszembe jutott, türelmesen válaszolt. A fogak elvesztésénél is jobban nyomaszt a döntés maga, hogy tényleg ezt kéne-e vállalni, vagy lehetséges más megoldás.
A kérdésem tehát az, hogy a mellékelt fogröntgen alapján meg tudná-e erősíteni, hogy a fentiek tűnnek a legcélravezetőbb kezelésnek? Kísért a gondolat, hogy mi van, ha óriási hibát követek el? Rettentő ideges vagyok, nincs étvágyam, egyfolytában sírnék, sokszor émelygek az idegességtől. Kiváló családi támogatói hátteremmel tudom, hogy túl tudnék jutni ezen a nagyon nehéznek ígérkező éven, ha biztos lehetnék benne, hogy ez a megfelelő választás, hogy nem érdemes ezekért a fogakért küzdeni, és jobban járok a rögzített műfogsorral.
Természetesen megértem, hogy egyetlen röntgen alapján, személyes vizsgálat nélkül nehéz 100%-os diagnózis felállítani, mégis remélem, tud tanáccsal szolgálni.

Válaszát előte is köszönöm!

Röntgen:
https://www.dropbox.com/s/69b7ylrkuegmbp8/PX20230404_171744_8225_31120040.jpg?dl=0

Fogágybetegség

Rendszeresen jártam fogorvoshoz, de mivel évekig nem csináltak panoráma röntgent, így csak nagyon későn derült ki, hogy fogágybetegségem van.
Tavaly augusztusban volt egy teljes szájra kiterjedő zárt küretem. Utána hat héttel kezdődtek a problémák.
Először érzékennyé vált az ínyem bizonyos helyeken. Így piszkaltam a nyelvemmel. Később bizsergés és két helyen kezdett visszahúzódni az ínyem. A felső középső metsző fog között már annyira fájt, hogy szondázás közben a fogorvost megharaptam.
Aztán nagyon erős nyáltermelés is beindult az fájdalmas területeken. Nagyon zavaró beszéd közben.
December közepén leszedték a fogkövem, de semmi változás.
A helyzet egyre rosszabb: nehezen alszom, az evés egy kínszenvedés és sokszor a beszéd is fájdalmat okoz.
Két hónap alatt öt fogorvost láttam, ebből kettő paradontológus. Mindegyik azt mondja, hogy jól mosom a fogam és a küretet jól csinálták meg anno. Ennek ellenére én nagyon kínlódom. Nem tudom, merre lehetne elindulni.
A választ előre is köszönöm!

.

fogtömés

Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy , ha a fog a foghíny alatt lyukadt ki , akkor azt tényleg nem lehet betömni, mert nem marad meg benne a tömés???
És ilyenkor mi lehet pl. a megoldás?
Nagyon köszönöm a választ!
[email protected]
s.k.

M. Csilla

Levelükre válaszolva,félévente kerül sor fogkő eltávolításra.A csontritkulás miatt szedett kalcium miatt nagyon hamar hófehér fogkő keletkezik

A fogak alatt ciszták keletkeztek,amit foghúzással oldottak meg,ez volt a gyakorlat a 80-as években.A későbbiekben mikor rezekció történt .a ciszta melletti fogak csontozatát is „kiszedték”csontot ültettek be .Az implantátumból nyert csontforgács került beültetésre.Ciszták voltak a koronás fogak alatt.Antibiotikumokra nem reagál a szervezetem.Többszöri tüdőgyulladás miatt a tüdőcsúcsom elpusztult,hiába szedtem az antibiotikumot.Ciszták nálam test szerte előfordulnak.11 éves koromban már az egyik petefészkemet ciszta miatt kivették,a másikon is rendszeresen van.A rezekció után 5 hétig szedtem antibiotikumot,de nem reagált rá a szervezetem,pedig már az arcom is bedagadt tőle,de mégis szedtem,mert gyerek korom óta tudom,hogy rezisztens vagyok az antibiotikumokra.

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.