A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogágybetegség

Rendszeresen jártam fogorvoshoz, de mivel évekig nem csináltak panoráma röntgent, így csak nagyon későn derült ki, hogy fogágybetegségem van.
Tavaly augusztusban volt egy teljes szájra kiterjedő zárt küretem. Utána hat héttel kezdődtek a problémák.
Először érzékennyé vált az ínyem bizonyos helyeken. Így piszkaltam a nyelvemmel. Később bizsergés és két helyen kezdett visszahúzódni az ínyem. A felső középső metsző fog között már annyira fájt, hogy szondázás közben a fogorvost megharaptam.
Aztán nagyon erős nyáltermelés is beindult az fájdalmas területeken. Nagyon zavaró beszéd közben.
December közepén leszedték a fogkövem, de semmi változás.
A helyzet egyre rosszabb: nehezen alszom, az evés egy kínszenvedés és sokszor a beszéd is fájdalmat okoz.
Két hónap alatt öt fogorvost láttam, ebből kettő paradontológus. Mindegyik azt mondja, hogy jól mosom a fogam és a küretet jól csinálták meg anno. Ennek ellenére én nagyon kínlódom. Nem tudom, merre lehetne elindulni.
A választ előre is köszönöm!

.

fogtömés

Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy , ha a fog a foghíny alatt lyukadt ki , akkor azt tényleg nem lehet betömni, mert nem marad meg benne a tömés???
És ilyenkor mi lehet pl. a megoldás?
Nagyon köszönöm a választ!
[email protected]
s.k.

M. Csilla

Levelükre válaszolva,félévente kerül sor fogkő eltávolításra.A csontritkulás miatt szedett kalcium miatt nagyon hamar hófehér fogkő keletkezik

A fogak alatt ciszták keletkeztek,amit foghúzással oldottak meg,ez volt a gyakorlat a 80-as években.A későbbiekben mikor rezekció történt .a ciszta melletti fogak csontozatát is “kiszedték”csontot ültettek be .Az implantátumból nyert csontforgács került beültetésre.Ciszták voltak a koronás fogak alatt.Antibiotikumokra nem reagál a szervezetem.Többszöri tüdőgyulladás miatt a tüdőcsúcsom elpusztult,hiába szedtem az antibiotikumot.Ciszták nálam test szerte előfordulnak.11 éves koromban már az egyik petefészkemet ciszta miatt kivették,a másikon is rendszeresen van.A rezekció után 5 hétig szedtem antibiotikumot,de nem reagált rá a szervezetem,pedig már az arcom is bedagadt tőle,de mégis szedtem,mert gyerek korom óta tudom,hogy rezisztens vagyok az antibiotikumokra.

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.

N. János

Fogászat

Tisztelt Cím !
Ez év januárjában éreztem, hogy az alsó fogsorom baloldali első kisőrlő és szemfogam közé, a nyelvem felőli oldalon mintha valami idegen anyag került volna. Próbáltam fogvájóval kipiszkálni, de nem sikerült. A nyelvemmel azt éreztem mintha hártyaszerű anyag lenne, ami a két fogam között az ínyem alól indul. A feszítő érzetem hol erősebb hol gyengébb, attól függően, hogy a nyelvemmel a korona felületén picikét megtudom mozgatni ezt a hártyaszerű valamit.
Eddig öt fogorvosnál jártam, akik röntgenezték, fogkő leszedést végeztek, de rendellenességet egyikük sem talált.
Meggyőződésem, hogy ez a hártyaszerű valami, az ínyem valamiféle fellazulásából adódik.
A fent leírtak alapján, szeretném kérni segítségüket, egy olyan fogorvos elérhetőségének megadásáva, akinek várhatóan ilyen ínyproblémák gyógyítása is a szakterülete.
Segítségüket előre is megköszönve, üdvözlettel:
János

M. Miletta

érdeklődés

Üdvözlöm!
Nemrég kérdeztem rá egy olyan jellegű problémára,hogy a korona környékén feszülést érzek.Csináltak röntgent nem talaltak semmit.Most nemrég vmi tasakkezelésen voltam,de a feszülő érzés nem enyhült.Már nem merek visszamenni a fogorvosomhoz.Mitévő legyek,esetleg vetessem le a koronát a fogamról?Vagy segítene vajon a gyökérkezelés?Nagyon el vagyok keseredve,mert azt sem tudom nem ettől hullhat e a hajam.Köszönöm válaszát

O. Julianna

Ínyplasztika

Tisztelt doktornő/doktorúr!

Alul az egyik metszőfogamon vissza van húzódva az íny.
Fognyaki tömésem is volt, de kiesett. Szeretnék ínyplasztikát.
Betömessem a fognyakat a műtét előtt, vagy a tömést el kell távolítani, mert nem tapad hozzá a donor területről vett kötőszövet?
Köszönöm válaszukat.

A. Mária

Mit lehet csinálni a fogaimmal!

Tisztelt Doktornő Doktor úr !Szeretnék érdeklődni pár hónap alatt nagyon tönkrementek a fogaim szteroidokat szedek tavaly július óta azonkívül vérhigítót ! Teljesen szétváltak a fogaim egymástól van 3mm távolság köztük nem tudok rágni velük mintha mozognának is úgy érzem! Azonkívül az egyikről teljesen letört a zománc és a gyökerek kivannak! Szeretném megkérdezni kapok e a TB től támogatást és hol csináltathatom a fogaimat? Köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel: Ankáné Rácz Mária

G. Viktoria

Inygyulladas?

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Kb. egy hete rossz izt kezdtem el erezni a szamban. Bal oldalon, fent, hatul van egy 4 tagu hidam. A hid alatt, a belso vagyis a szajpadlas feloli oldalon az inyemet puhabbnak ereztem a nyelvemmel. Amikor megneztem kis tukorrel, a hid es az iny menten veres volt, illetve volt ott egy kis holyag. Amikor megmostam a fogamat nagyon verzett, de utana eltunt a holyag es az iny allaga visszaallt a normalisba, azota a rossz izt sem erzem, bar a super floss fogselyem veres volt ma reggel is. Elmentem a fogorvoshoz mult het szerdan, kaptam egy Metronidazol nevu antibiotikumot, hogy szedjem 5 napig. Az orvos azt mondta, hogy valoszinu le kell venni a 3 evvel ezelott keszult hidat, mert valamelyik korona alatt a ketto fog kozul valamelyik rossz lehet. Egyik fogam sem faj a korona alatt, inkabb mondanam erzekenynek a leghatso fogamat, ami a korona mellett van kozvetlenul. Rontgen nem keszult. A szajhigieniara nagyon odafigyelek, reggel es este mosom a fogam, fogselyemmel tisztitom a hid es az iny kozotti reszt, egy masik fajta fogselyemmel a fogkozoket, szajvizet is hasznalok. Felevente jarok higienikushoz fogkovet leszedetni, legutoljara januarban. Szerdan kezdtem el szedni az antibiotikumot, es szombaton a szajuregemben furcsa dolgokat kezdtem eszlelni. A nyelvem voros volt es olyan mintha chillivel kentek volna be, az ajkam kirepedezve, nagyon szaraz lett. Az inyem sehol nem piros, nem tunik gyulladtnak, inkabb normalisnak, ennek ellenere kb mindenhol faj. Vasarnap reggel amikor megmostam a fogam szoszerint omlott a szambol a ver, kulonosen a jobb oldalon (az ellenkezo oldalon, ahol a problema kezdodott), a felso leghatso fog, amit augusztusban tomtek be es azota nagyon erzekeny. Tobbszor ereztem azota, mintha ver szivarogna belole. Jobb oldalon, lent alul van egy oldaliranyba novo, iny alatt levo bolcsessegfogam, ami eddig kulonosebb problemat nem okozott, de jelenleg ezen a reszen duzzadt az iny es fajdalmas. Itt Angliaban korhazban fogjak kimuteni az idegek kozelsege miatt, varhatoan egy honapon belul. Hetvegen felhivtam az ugyeletet, hogy segitseget kerjek, ahol azt mondtak szedjem tovabb az antibiotikumot. Az antibiotikum mellett Peroxyl szajvizzel probalkozom es Corsodyl fogkremet kezdtem hasznalni. Mai napon elfogyott az antibiotikum, viszont a problemam sokkal rosszabb lett, mint az antibiotikum szedese elott. Valahogy minden fogam erzekeny, a fajdalom ugral egyik fogrol a masikra, a nyelvem eg, fogmososnal verzik az inyem, faj az allkapcsom es a torkom is furcsa. Nincsen refluxom vagy ehhez hasonlo. Az elektromos fogkefet egyaltalan nem tudom hasznalni, annyira faj az inyem. Par napja nagyon puha feju fogkefevel mosom, de attol is faj mindenhol es verzik. Teljesen tanacstalan vagyok, hogy mi is a valodi problema. Novemberben keszult panorama rontgen a bolcsessegfog miatt, ami semmilyen elterest nem mutat. Ez inygyulladas lenne? Nagyon szepen koszonom a valaszat!

B. Ernő

Idegsérülés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Tavaly decemberében a jobb felső bölcsességfogam érzékeny lett a hidegre. Ekkoriban kezdett el a jobb szemem környéke is “bizseregni”, valamint tályog lett a 15-ös fogam oldalán, az ínyemen. A legrosszabb időszakban “tikkelt” is ugyanez a szemem. Január elején kihúzták ezt a fogam. A tikkelés már elmúlt, a bizsergés csökkent, de nem szűnt meg. Február elején Covidos voltam, ekkor nem tapasztaltam a bizsergést, és a tályog is leapadt, azonban azóta visszajött. Nemrég ezt a fogam is gyökérkezelték, valamint a tályogot kiszúrta az orvosom.
Kérdéseim a következők lennének:
– okozhatja-e a szemkörnyéki bizsergést és tikkelést egy erősen fertőződött fog / fogágy,
– amennyiben leapadt, de visszajött a tályog, illetve a bizsergés, valószínű-e, hogy van valami további góc a fogaknál?

Megtisztelő válaszáért előre is köszönettel.

.

Pattanó/ kattanó fog

Tisztelt Doktor Nő / Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy pár hete (2-2,5) a felső jobb és bal 3mas fogam, ha nyelvvel kifelé megnyomom akkor egy pattanó / kattanó érzést érzek,mintha a fog beigazodna a helyére. Újabban a bal oldalinal ragasra is érzem ezt a pattanast. Hidegre – melegre nem érzekeny, fájdalom abszolút nincs benne. Beszéltem a fogorvosommal, akinel a tünet jelenetkezese előtt kb 1-1,5 héttel voltam, azt mondta, hogy ő nem látott semmilyen problémát, ez csak egy levegő/ nyál buborek lehet.

Az lenne a kérdésem, hogy ez egy múló dolog lehet vagy pedig keressék fel másik szakorvost?
Válaszukat előre is köszönöm!

.

Fognyaki tömés után sérült íny

Üdvözlöm! Másfél hónapja fognyaki tömést kaptam egy pesti klinikán alul az egyik metsző fogam külső részen, amit rá 2 hétre korrigálniuk kellett, mert csak rosszabb lett, mint volt. Most úgy néz ki talán jó lesz, viszont már amikor először csinálták is visszahúzták az ínyemet (gondolom hogy jobban hozza férjének) és azóta nem akar “visszanőni”. Ez enyhe érzékenységet/ fájdalmat okoz. Nem nagyon volt ezidáig szükségem fogászati beavatkozásra, így nem igazán tudtam mire számítsak. Gondolom az ínyem már nem fog visszanőni. Kérdésem az lenne, hogy ez a szakszerű eljárás? Legyalulni az ínyt? Másrészt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e javítani a helyzeten illetve hogyan. Köszönöm!