A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Kiesett tejfog

Üdvözlöm!
Ma a 10 hónapos kisfiam magára rántotta a széket. Az egyik alsó tejfoga teljesen kitört. Mi ilyenkor a teendőm? Lesz a maradandó fogaknál károsodás vagy ez ilynkor még korai?
Köszönöm a választ!

D. Diána

Fogváltás

Tisztelt doktornő, doktor úr!

A kislányom októberben tölti az 5 évet. 3 hete panaszkodott hogy mozog az alsó metszőfoga, ami egy hét múlva ki is esett. A maradó fog nem látszik még a helyén.
Én ezt elég korainak tartom, főleg hogy az első foga 11 hónaposan jött ki. A gyermekorvosunk javasolta hogy kérdezzünk meg egy fogorvost, bár ő nem gondolja, hogy ez kóros lenne.
Ön szerint ez normálisnak számít? Esetleg van valami hátránya a korai fogváltásnak?
Köszönöm a válaszát
Diána

P. Anna

Gyermekfogorvostól szzeretnék kérdezni

Üdvözlöm !

10 éves unokámnak a már kinőtt állandó fogai kicsit sárgás elszineződésűek.
Téli időszakban Vigantol D vitamin-t adtunk neki, 1 cseppet hetente 2-3 alkalommal.
Lehetséges-e, hogy a D vitamin miatt a fog állománya elszíneződik ?

Megköszönöm a válaszát
Üdvözlettel
Pirner Anna

C. Olívia

Maradandó fog

Üdvözlöm! Fiam egyik felső középső metsző rossz foga még nem esett ki, de mögötte a szajpadlása felé már jön ki a maradandó fog, kb 2mm látszik már belőle 😧 Ha ki húzzák a tej fogát, akkor még vissza igazodhat a helyére a maradandó fog?😓 Vagy lesz vele valami teendő? Eléggé kétségbe estem, tegnap vettük észre. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel
Czine Olívia

D. Diána

Fogváltás

Tisztelt Uniklinik!
Kislányom áprilisban volt 4,5 éves. Kb. 1, 5 hete jelezte, hogy mozog az alsó metszőfoga, ami azóta ki is esett. Én egy kicsit korainak tartom, főleg hogy az első foga 11 hónaposan jött ki. A gyermekorvosunk javasolta, hogy kérdezzünk meg egy szakorvost, bár ő is kicsit korainak tartja, de nem gondolja, hogy abnormális lenne.
Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel:
Dobos Diána

P. Ricsi

Fogváltás

Tisztelt Fogorvos Úr/Hölgy!

Az problémám a következő!
6 éves a középső kisfiam, váltja a fogait szépen sorban nincs is vele baj, kivéve egyet. Bölcsis korában letörött az első két foga felül, az egyik már kiesett jön a másik, rendben, viszont ma vettem észre, hogy a másik letörött fog nem esett ki, de már jön alatta a csontfog. A fogból már nem áll ki annyi hogy fogóval hozzá lehetne férni, ilyenkor szájsebészetem kell kiműteni vagy előfordulhat hogy kiesik magától.
Köszönettel, Piroska

M. Kerekes

sarga fogak

Jo napot kivanok,
A kisfiamat elvittuk egy gyerekfogorvoshoz 2 eves koraban, mert a felso tejfogai felso reszein sarga szinu lepedek rakodott ra es az egyik foga szele le is tort es egy kis lyuk keletkezett a ket foga kozott. Az orvos azt mondta a tejtol van ez es nem tud vele mit csinalni. Azt gondoltam ha nem is tud vele mit csinalni, akkor felir nekem valami ecsetolot vagy valami jo fogkremet ajal ami segit, de semmit nem ajanlott azon kivul, hogy fejezzem be a szoptatast es mossam renszeresen a fogat. Azota eltelt egy ev es attol fuggetlenul,hogy mosom a fogat rendszeresen a sarga lepedeket nem tudom eltuntetni a fogmosassal. Es sajnos a kis lyukbol ami volt neki egy nagyobb keletkezett,de a tobbi felso fogai kozott is hezagok keletkeztek ami nem volt elotte...Nem tudom mi tevo legyek?
Elore is koszonom a valaszat.

T. Ivánka

Gyerekfog

Jo napot kívánok. Kisfiam 7 éves és van egy tömött hátsó foga. Kb 1 éve tömtek be.Most fájdogál neki,de ha kocogtatom a fogát az nem,inkább a fog alatt az ínnyé. Nem piros,nem látom gyulladtnak. Mi a teendő ilyenkor?

Gyerek fogíny

4 éves kisfiam fogínyén belül, a felső két szemfog mögött, a szájpadlásán pár napja észrevettem egy vörös színű, borsószem méretű duzzanatot. Eleinte arra gondoltam, hogy a fogínye változott el ilyen formán, mivel belül eléggé ránőtt a fogakra, mintha az ínye lenne. De már kezd kicsit aggasztani a dolog, lévén, hogy a kinövésnek jóval sötétebb piros színe van, mint az ínye többi részének. Kisfiamat nem zavarja, nem panaszkodik fogfájásra. Önök szerint mi lehet? Érdemes ezzel felkeresni egy fogorvost? Válaszukat előre is köszönöm!

S. Anita

További kérdés

Kedves Dr. Nő!

Köszönöm a előző válaszát! Annyi kérdésem lenne még, hogyha sérülés hatására megáll a fog növekedés vagy elhal a fog ha időben láttja orvos tud ellene tenni, mert akkor próbálok keresni egy olyan rendelőt ahol tudják őt napokon belül fogadni, mert 1 hónap múlva van időpontunk, Váciak vagyunk az itteni gyermek fogorvoshoz. Kb 1 hete történt a baleset semmi panasza nincs a kislányomnak nem fáj neki, nem érzékeny, bár azóta nem nőtt tovább bár azt nem tudom 1 hét alatt kellene e neki. Megmérten mérőszallaggal onnan tudom hogy azóta nem nőtt. Bemásoltam az előző beszélgetésünket, hogy visszatudja olvasni az előzményeket.
Köszönöm válaszát Szárnyasiné B. Anita

Tisztelt Uniklinik!

Kislányom 6 éves, tegnap elesett és megütötte a száját. Az éppen félig kinövő felső két csontmetszőfogából lepattan 1-1 darab. Nem nagy csak mindkét fogából a recés részből 1-1 darab. Nem fája a foga, nem mozog. Inkább a szája kapta a nagyobb ütést az sérült nyílt szét. Megmutassuk fogorvosnak a fogát? Lehet ebből valamilyen probléma, esetleg könnyen megromolhat? Mivel ilyen könnyen lepattant a foga, adjak a kislánynak kálciumot és D vitamint csont erősítésként?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv.: Szárnyasiné B. Anita

VÁLASZ

Kedves Anita!

Ütés hatására előfordulhat, hogy az éppen növő maradó fogak elhalnak. A növekedés közben lévő fogaknak még nincs teljesen kifejlődve a gyökere, ez a folyamat a fogak teljes előbújása után fejeződik csak be. Amennyiben viszont a sérülés hatására elhal a fog, illetve az éppen fejlődő gyökércsúcsi rész érintett, úgy ez a folyamat le is állhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy menjenek el egy gyermek fogszakorvos kollégához, és nézzek meg a fogakat. Rendelőnkben Dr. Nyúzó Brigitta kolléganőm várja a piciket.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

G. Szecsődi

Gyerek tejfog

A kisfiamnál 2,5 éves tejfogán elöl kopás vettem észre. Gondolom a fogzománc kopik neki. Mivel tudnám neki megállítani? Válaszát köszönöm.