A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

N. Anita

Romlik a tejfog

Tisztelt Klinika!
Kislànyom 18 hónapos múlt sajnos alul a 2 foga màr feketedik pàr napja èszrevettem hogy felül is van egy kèt pötty. Minden este mosom a fogàt nem iszik cukrosat sem csak vizet. Kèrdèsem az lenne hogy van olyan gyermekfogorvos aki tudna segìteni hogy ne romoljon tovàbb a fogacskàja? Sajnos akiket próbaltam hivni nem vàlalta senki. Tudna esetleg segìteni hogy mit tegyek?
Köszönettel ; N.Anita

Gyermek fogváltás

Kisfiam december végén tölti be a 8. életévét. Ez idáig a fogaival semmi gond nem volt.
6 éves korában kihullott a két alsó és két felső középső metsző foga, majd ki is nőttek a maradandó fogai helyettük. Ezután kiesett a két felső oldalsó metsző foga (ha jól tudom, nem ez a megszokott sorrend), tavaly Karácsonykor már egyik sem volt meg. Ezeket az alsó oldalsó metszők követték, amelyek helyére szépen nőnek az újak. Viszont a felső oldalsó metszők nem akarnak kibújni.
Azt szeretném kérdezni, hogy meddig húzódhat el az új fogak előtörése? Csináltassunk röntgent esetleg, vagy még nincs ok aggodalomra?

Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Lyukas tejfog

Jó napot.Röviden elmesélném a történetünket.Remélem tud segíteni látatlanban.Kisfiam egyik rágófoga szuvas.kedves doktornénink 2x ideiglenes tömést tett bele mert nem akarta megijeszteni a kisfiam(5.5éves).kaptunk egy új doktort akihez elvittem tegnap a fiamat mert fogmosasnál vérzett az ínye(sosem panaszkodott fogfájásra).A doktorúr azt mondta nem lehet tömni húzni kell.A kisfiam amint megérezte a szurit kipattant a székből,nem lehetett vissza imadkozni,erőszakkal pedig nem akartuk.Ma felhívtam egy másik gyermek fogorvost,elmesélve neki a dolgokat egy íny ecsetelőt javasolt(a fog mellett csordogál a genny)Illetve antibiotikumot javasolt hogy az iny megnyugodjon.Kopogtatásra érzékeny a foga .Ön szerint elkerülhető a foghúzás?Ezt a fogát sokára fogja még váltani,nem akarunk később emiatt gondokat.Ön szerint igy látatlanban még menthető?Tényleg az az érdekes hogy sosem fájt a foga,most az ínye ami fáj neki.Köszönöm ha válaszol.

K. Zoé

NAGYON FONTOS

Üdv! Nem húzom a szót ha nem baj csak belevágok a lényegbe! Tehát! Mozgott egy fogam ezért ki akartam szedni. Eddig mindig igy csináltam a tejfogaimnál(remélem ez nem olyan nagy gond de én még gyerek vagyok ezért ez is egy tejfog volt).Sikerült is kiszedni de nagyon vérzett és amikor a tükörben megnéztem egy csúnya piros seb szerű valamit làttam de nem fájt csak ugy érzékeny volt mint mindig. Tehát szerintem nem seb. Szóval csak annyi lenne a kérdésem hogy ez nagyon rossz dolog vagy annyira nem ? A màsik pedig az hogy:miért van ez és eddig miért nem volt. Az esetleges helyesírási hibákért bocsánat.

UI.: Nagyon fontos lenne ha minél előbb kapnék választ mert nagyon fontos lenne!!!!

Fogkinoves

Szep napot .kisfiam 8 eves lessz novemberben eleg hamar kis estek elol a fogai iagz csunyak voltak es mindig bedagattak fogorvosnal jartuk aki azt mondta hogy ha kis esnek a rossz fogak elol akkor az ki fog nolni a tobbi is elso 4 fogbol jetto kisesett ezek mar vossza nottek de a masik ketto meg nem ,nembtudom hogy ez normalis vagy mi allhat mogotte ?

F. Krisztina

Hiányos tejfogak

Tisztelt Klinika!
Érdeklődni szeretnék...
Kisfiam januárban lesz 3 éves és csak 11 foga van még kint..A hátsó rágófogak es a metszőfogak sincsenek még kint és semmi jele egyelőre(láz..nyűgösség..stb)hogy igyekeznének.Egy éves elmúlt mikor kibújt az első fogacskája és ez a nagyobbik gyermekemnél is így törtent(már ami az első fogacskak kibújását illeti).Összefüggésben lehet a két dolog?Válaszát előre is köszönöm!
Kriszta

H. Peter

1 eves baba sarga foga

Tisztelt Klinika.

Erdeklodni szeretnek hogy 1 eves kislanyunk felso kozepso ket fogan van alul egy egy atlatszo boltiv (gondolom igy fejlodik a fog), es ebbol az egyik ilyen sargasan atlatszo mig a masik tejfeher. Allergia miatt pici kora ota szigoru tej es gluten mentes dietan van. De szinte egesz nap eszik zoldseg gyumolcs egeszseges ragcsak. Lehet ez valami hiany, vagy akkor a tobbi foga is ilyen lenne? Nem fajlalja, es semmi egyeb nincs csak az elszinezodes es az is csak abban a boltives atlatszo szakaszban. Lehet ez gond a kesobbi csontfog fejlodesnel? Illetve meg annyi, hogy mielott eszrevettuk egy hettel azelott beutotte a szajat a kanapenkban, kicsit verzett az inye, de egy ket perc mulva a siras es a verzes is abba maradt. Nem tunt nagy dolognak. Letorve ilyesmi nincs. Koszonjuk valaszat!

Visszatérő gyulladás, fájdalom betömött tejfognál

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Véleményüket szeretném kérni, hogy mit tegyünk. Kisfiamnak mind a két oldalon szuvas lett az első tejörlő foga. Fájdalmat, problémát nem okozott neki. Elvittük fogorvoshoz, ahol mind a kettőt betömték neki. Azóta egyfolytában probléma van probléma van vele. Az egyik oldalon meg is nyitották, mert állandóan begennyesedett és fájt neki. Itt nyitva hagyták. Azóta ott nincsen probléma, csak kellemetlen. De most a másik oldalon is elkezdett neki fájni. Elmentünk egy másik fogorvoshoz, ahol megröntgenezték és kiderült, hogy a tömés alatt tovább szuvasodott. Újra betömték neki, de most itt is elkezdett bedagadni az ínye és fáj neki. A fogorvos azt mondta, hogy gyökérkezelni kell. Megoldást fog ez nyújtani? Teljesen tanácstalanok vagyunk, mert ahányszor fogorvoshoz kerül a gyerek annyiszor lesz egyre rosszabb a helyzet, holott előtte - bár lyukas volt a foga de - semmi panasza nem volt.

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel:
Tímea

D. Rita

Letört tejfog

Tisztelt Doktornő/Doktorúr

A 19 hónapos kislányom elesett és az egyik felső metszőfogából letörött egy pici darab. Nem vérzett, a fog nem mozdult el, nem mozog. A kérdésem, hogy van e ilyenkor teendő illetve, hogy a zománc sérülése miatt elkezdhet-e szuvasodni? Javasolna-e valamit a szuvasodás megelőzésére?
Köszönettel: Dénes Rita

S. Anita

Tejfog (oldalsó metszőfog)

Jó napot kívánok!
Kislányom fogával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Decemberben töltötte be a 3. életévét és a felső oldalsó metszőfoga (mind a kettő) még mindig nem jött ki illetve hely sincs ahol kibújhatna mert a középső metszőfogai között hatalmas szünet van( ezt apukájától örökölte). Tehát a középső metszőfoga és a szemfoga között csak icipici hely van és láthatóan kevés hely maradt az oldalsó metszőfogaknak ( képet is tudnék róla küldeni).
A szája körül január óta piros pöttyök vannak amik azóta sem múltak el és azt hallottam hogy ez fogzáskor előfordulhat. Most pedig 1 hete hasmenése van igaz nem minden nap de minden másnap legalább és olyankor lazább a széklete és az étvágya sem a legjobb.
1 honappal ezelőtt 1 héten át hőemelkedései voltak de láza egyáltalán nem volt és a kedve is nagyon jó volt nem volt levert. Étvagytalan volt de nem volt beteg és magától helyre jött. A fogára gyanakodtam egyből és már nagyon aggasztott hogy még mindig nem bújt ki neki. Elmentem a fogorvoshoz időpontot kérni neki és sajnos csak 1 hónappal későbbre kapott azaz a mai napra időpontot ( Angliában élünk). Ma megnézte és azt mondta, hogy Ő szerinte neki nincs egyáltalán oldalsó metszőfoga mert nem lehet látni az ínyében a dudort de hogy ez biztosan így van e azt csak egy röntgen tudná megmutatni amit én annyira nem pártolok a káros sugárzás miatt (ha nagyon muszáj lenne akkor természetesen engedném).
A kérdésem tehát az lenne hogy tényleg előfordulhat hogy nincs egyáltalán oldalsó metszőfoga a kislányomnak és vajon fogváltáskor sem lesz majd neki? Kell e aggódnom e miatt? Eddig azt hittem hogy a foga "piszkálja " mert ki akar bújni de nem tud a pici hely miatt és azért voltak/vannak neki fogzáshoz hasonló tünetei. Tanácstalan vagyok és most már kétségbe estem kicsit. Hamarosan haza költözünk és otthon is el szeretném vinni fogorvoshoz de addig is szeretném erről más fogorvos véleményét is hallani.
Nagyon köszönöm válaszát és elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült .
Üdvözlettel
Anita

S. Zsanett

Szürke tejfog

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Kisfiam 2,5 éves, és pár napja elkezdett szürkülni a bal 1-es metazőfoga. Nem látok duzzanatot az ínyén, pár hete viszont volt egy esése, amiben érintett volt a szája. Letört fogrészt sem látok.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben már teljesen elhal a fog, vagy van lehetőség visszafordítani a folyamatot?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Simon Zsanett

U. Gergely

Fogkrém lenyelése

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azt szeretném megkérdezni, lehet e belőle baj, ha a 9 és fél éves gyermekem minden nap, egy alkalommal lenyelte a borsónyi adag fogkrémet, amivel fogat mosott. Mivel én gyerek koromban "zabáltam" a fogkrémet, nem is gondoltam, hogy ebből baj lehet. Viszont a fluoriddal kapcsolatban rengeteg félelmetes dolgot olvastam. A fluorózistól kezdve egészen a csontrákig. Kb. másfél éve már a 6-12 éveseknek való fogkrémmel mos fogat, ami már 1000-1500 ppm fluoridot tartalmaz.

Előre is köszönöm válaszát!

Gergely