A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Márki

Tejfog feketedèse

Jö napot kìvànok!
Szeretnèk segìtsèget kèrni,mert 11 hónapos kisfiam foga elkezdett feketedni.(lyukadni?)Alsó középső metsző közül az egyik.Illetve a felső metsző fog nem fekete,de a a fog tetejènèl,ahol az ínnyel találkozik ott szürkül.Minden nap mossuk babfogkrèmmel.Illetve semmi cukrosat nem kap.Az anyatejes tàplàlàs miatt èn is vigyàzok a cukros ètelek bevitelère.Mit tudok még tenni annak èrdekében hogy ne romoljon tovàbb a helyzet?Vagy esetleg tudom e mèg visszafordìtani?

Vàlaszàt és segìtsègèt előre is köszönöm

F. Renáta

8 éves gyerek gyulladt tejfog.

Jó napot. Szeretném megkérdezni hogy a 7 éves kisfiam felső 4.tejfoga felett van egy duzzanat. Az előtt fájt neki a foga de mióta van ez a duzzanat nem fáj neki. Mi a teendő ezzel a duzzanattal? Genny lehet? Ithon gyógyszerrel tudom kezelni? Aggódom. Vagy fogorvos szükséges?

S. Zita

Maryland-híd

Tisztelt Klinika!

10 éves ikerfiaim vannak, akiknek egy röntgen alkalmával kiderült, hogy az alsó állkapcsukban a tej metszőfogaik alatt nincs fogcsíra. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e Maryland-hídat alkalmazni.

köszönettel: Sándorovits Zita

E. Hajzer-Szabó

Tejfog

Jó estét :) olyan problémám lenne hogy kislányomnak nagyon mozgot a felső tejfoga és idegesitette már.kilett húzva de kiis jött hamar picit vérzet.de viszont nem.egy kislyuk maradt ott hanem.egy logó puha mozgo valami milehet az?

Fogvàltàs gyermekeknél

Tisztelt Szakorvos!

Az egyik 11 éves rokon kislàny tejfogai még megvannak, de az új, maradandó fogak kibújnak.

Mivel nincs elegendő hely a szàjban és még a tejfogak is bent vannak, ìgy a maradandó fogak a tejfogak felett, az ìnyen kibújnak.

Ezidàig hàrom fog.

Kérdéseim volnànak:
Miért nem indult meg ezidàig a tejfogak elvesztése?
Miért bújnak ki előbb a maradandó fogak?
Mi lesz a sorsa a rossz helyre kibújó maradandó fogaknak?
A kislànynak sokszor fogfàjàsra panaszkodik. Fàj az új fog növekedése.
Lehet-e valamilyen fàjdalomcsillapìtàssal enyhìteni a fàjdalmat?
Van-e bàrmilyen fogàszati teendő a kislàny fogazatàval?

Előre is köszönöm szépen vàlaszàt!

L. Új

Beteg tejfog

Jó napot kívànok,
6 éves kisfiamnak pár hónapja nagyon elromlott az alsó màsodik kisörlője és az előtte lévő fog is. Elmentünk a fogorvoshoz és gyökérkezelve lett, ki lett furva is. Sajnos a gyerek nem igazán volt közreműködő , így az orvos a fogat nyitva hagyta, aminek egy hatalmas lyuk van a közepében és az előtte lévő fogból is hiányzik egy darab. A fogakba elkezdett belenőni az íny és mostmár egyre jobban kitölti. A fiam most nem fájlalja a fogàt, az orvos szerint pedig ez nem gond, maradjon így , idővel majd úgyis ki fog nőni a maradandó fog (egyelőre csak tejfogai vannak), nem akarja további kezelésekkel elijesztenin a gyereket. Viszont én olvastam, hogy ez a fog csak kb 10 éves korban cserélődik, ki tud ez addig tartani? Mit lehet kezdeni a benőtt innyel, valóban nem okoz gondot? a benőtt így előbb "kilöki " a fogat? Ki tud az ilyen fog tartani a fogvàltàsig? Mi a véleménye erről? Köszönöm a válaszokat.

K. Kriszta

Maradandó fog egy éves korban?

Tisztelt Uniklinik Csapat!

Kisfiam két hét múlva lesz egy éves és eddig 6 foga bújt ki (felül 4 metsző és alul is a két középső).
Azt vettük észre, hogy az egyik felső nagy metsző mögött valószínűleg a maradandó fog kezd kibújni.
Gondolom, hogy a tejfogat el kell távolítani, hogy normálisan fejlődésen a maradandó; de egyáltalán lehetséges, hogy már egy éves kor előtt valóban a maradandó kezd kibújni?
Ilyen kisbabát hol tudnak szakszerűen ellátni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Kriszta

J. István

Alsó ínyen nőtt fog

Tisztelt doktor! Legyen szíves tanácsot adni mert 6 éves kislanyomnak tegnap vettünk észre hogy az alsó belső részén a nyelve alatt kínőt 2 fog. Fájni nem fáj neki de zavarja és eléggé csúnya kinézete van mivel még nem láttunk ilyet, Kérem sürgős válaszát hogy ilyen helyzetben mit csinálnak vele és hovan kellene vinnünk őt. Előre is köszönöm

S. PATRÍCIA

GYEREKFOGÁSZAT

13 hónapos a kislányom. Van egy ikertestvére és koraszülöttek voltak. A kislányom hypoton de a korának megfelelően fejlődött. Összesen 8 foga van, 4 felül, 4 alul.
Pár napja, hete észre vettük, hogy a felső 2 szélső (jobban) illetve a 2 középső ( kevésbé, az ínynél ) elkezdett elszíneződni.(barnás)
Eddig hófehérek voltak a fogai. Próbálkozunk fogmosással de nem tűnik el csak mintha halványodna.
Tudnak ezen valamit változtatni? Az ikertestvérénél semmi ilyen probléma nincs.

N. Anita

Romlik a tejfog

Tisztelt Klinika!
Kislànyom 18 hónapos múlt sajnos alul a 2 foga màr feketedik pàr napja èszrevettem hogy felül is van egy kèt pötty. Minden este mosom a fogàt nem iszik cukrosat sem csak vizet. Kèrdèsem az lenne hogy van olyan gyermekfogorvos aki tudna segìteni hogy ne romoljon tovàbb a fogacskàja? Sajnos akiket próbaltam hivni nem vàlalta senki. Tudna esetleg segìteni hogy mit tegyek?
Köszönettel ; N.Anita

Gyermek fogváltás

Kisfiam december végén tölti be a 8. életévét. Ez idáig a fogaival semmi gond nem volt.
6 éves korában kihullott a két alsó és két felső középső metsző foga, majd ki is nőttek a maradandó fogai helyettük. Ezután kiesett a két felső oldalsó metsző foga (ha jól tudom, nem ez a megszokott sorrend), tavaly Karácsonykor már egyik sem volt meg. Ezeket az alsó oldalsó metszők követték, amelyek helyére szépen nőnek az újak. Viszont a felső oldalsó metszők nem akarnak kibújni.
Azt szeretném kérdezni, hogy meddig húzódhat el az új fogak előtörése? Csináltassunk röntgent esetleg, vagy még nincs ok aggodalomra?

Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Lyukas tejfog

Jó napot.Röviden elmesélném a történetünket.Remélem tud segíteni látatlanban.Kisfiam egyik rágófoga szuvas.kedves doktornénink 2x ideiglenes tömést tett bele mert nem akarta megijeszteni a kisfiam(5.5éves).kaptunk egy új doktort akihez elvittem tegnap a fiamat mert fogmosasnál vérzett az ínye(sosem panaszkodott fogfájásra).A doktorúr azt mondta nem lehet tömni húzni kell.A kisfiam amint megérezte a szurit kipattant a székből,nem lehetett vissza imadkozni,erőszakkal pedig nem akartuk.Ma felhívtam egy másik gyermek fogorvost,elmesélve neki a dolgokat egy íny ecsetelőt javasolt(a fog mellett csordogál a genny)Illetve antibiotikumot javasolt hogy az iny megnyugodjon.Kopogtatásra érzékeny a foga .Ön szerint elkerülhető a foghúzás?Ezt a fogát sokára fogja még váltani,nem akarunk később emiatt gondokat.Ön szerint igy látatlanban még menthető?Tényleg az az érdekes hogy sosem fájt a foga,most az ínye ami fáj neki.Köszönöm ha válaszol.