A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Brigitta

Fogbaleset

Tiszteletem! 3 éves kislányom 3 hete elesett és szetcsapta a száját, kivűlröl szétnyilt neki össze is varrták. Belül nem vérzett se a szája se az ínye semmi sérülés nem látszott neki most vettem eszre neki hogy a felső metszőfoga szürkül :( mossuk a fogait nagyon szepek nem romlottak neki ez lehet az ütéstől? Mit tudok tenni? Nem fáj neki de eleg gyorsan szürkül neki.

F. Emoke

11 hónapos kisfiú mögötte a száját

Jó napot kívánok,

A 11 hónapos kisfiam beütötte a száját, és megsérült a fogínye fölül a két középső fogak között elől. Az lenne a kérdésem, hogy kellene-e valamit csináljak, vagy nem.

S. Mónika

Plusz egy tejfog

Tisztelt Drúr/Nő.
Van egy 3 èves kisfiam ès sajnos felül plusz egy tejfoga van.Jobb oldalt az első ès a szemfog között egy helyett kettő fogacska bujt ki ezzel eltolva a kèt első fogát oldalra.
Kèrdèsem hogy milyen hátrányokkal lesz rz a csontfogakra ès èrdemes - e ezzrl vmit csinálni.
Köszönöm.

C. Ildikó

Baba fogak

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Lassan 9 hónapos a kisfiam, viszonylag hamar jöttek a fogai, jelenleg már 8 fog kibújt neki. Napokban vettem észre, hogy a felső 4 foga sárgás. Alsók szép fehérek. Semmivel sem eszik mást mint kortársai, nagyon vigyázunk rájuk, ujjra húzható fogkefével minden nap tisztítom neki, de a védőnő javaslatára még mást nem használunk hozzá.
Kérdésem az lenne, hogy van olyan készítmény amit használhatok a fogaira, hogy ezt vissza fordítsam? Vagy most már ilyen marad neki? Egyáltalán mitől alakult sárgássá neki?

Köszönöm szépen a választ előre is,
Ildikó

H. Éva

Maradó fogon megjelenő fehér folt

Üdvözlöm!

Kislányom 6 éves és a maradó bal 1-es metszőfogán fehér folt van, nem az ínyhez közel, hanem inkább a teteje felé. A jobb 1-es alsó metszőn, ami már majdnem kinőtt azon egyelőre nem látni semmit.
Mitől lehet ez? Várható-e, hogy a többi fogán is meg fog jelenni? A tejfogai, szépek, ápoltak, semmilyen sérülés nem érte a gyermek fogazatát. Korának megfelelő fogkrémmel mossuk a fogát.

Válaszukat előre is Köszönöm!

É

O. Marianna

Gyermek fogak

Udvozlom
Kisfiam fogain feheres lerakodas van. Az osszes fogat szinte benotte egy feheres reteg ami nem jon le fogkefevel. Mit tudunk tenni? Illetve mitol van ez? 7 eves eppen fogvaltasban van de a maradando fogai is igy neznek ki nemcsak a tejfogak
Koszonom

S. András

Fogak

Jó napot a kis fiam nak tönkre mentek a tej fogai 2.5 éves a tejfogakat kikelhúzni, nics valami másmodszer hogy ne keljen kihuzniaz, nem fog neki fályni

N. Beáta

Gyermekfog

Tisztelt Uram/Hölgyem!

11 hónapos babámnak 6 foga van már, de a legfelső metszőfogon mintha kis fehér foltot látnék. Csak babavizet, tápszert és anyatejet kap, ételek közül sem kap túl édeset/fűszereset. Esténként fogkefével átmosom a fogait, persze csak vízzel. Mit tehetek, hogy eltűntessem/visszafordítsam ezt a folyamatot? Nem szeretném ha foltos lenne a foga. Előre is köszönöm!

S. Zsófia

Picit mozgò fog 13 hònapos totyogònál

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr !
13 hònapos kisfiam a csőrös poharából ivott, amikor előre szeretett volna lépni és elesett, hiába nyúltam utána. Vérzett eléggé a fogacskája mögött az ìnye. Nekem úgy fűnik, hogy nagyon picit mozog a foga.
Mi tévő legyek? Többen azt tanácsolták,hogy ekkora babával csak egy tortùra lenne a fogorvos és teljesen fölöslegesen. Ön mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: S. Zsófia

O. Bea

Megütött fog

Kedves doktornő!
6 éves kisfiam megütötte az egyik metszőfogát. Meg is mozdult rendesen, végül mégis a helyén maradt. Egy idő elteltével a fog felett egy kis dudor jelent meg. Megmutattuk a helyi gyerekfogásznak, aki azt mondta, hogy valószínűleg elhalt az ütés hatására. Egy gélt írt fel a dudor kezelésére, amitől az szépen el is múlt. Azt mondta várjunk még egy darabig és talán szükséges lesz a gyökérkezelés. A dudor elmúlt, a foga nem fáj és különösebben nem is mozog. Ön szerint ebben az esetben feltétlenül szükséges a gyökérkezelés? Gondolom, hogy nemsokára úgyis kihullna...Az alsó metszői már cserélődtek...
Előre is köszönöm!
Bea

T. Andrea

Gyermek örlő fog

Üdvözlöm,kisfiam marciusban lesz 6 éves már jön jobb es bal oldalon is alul az orlo foga azonban olyan minta egy felesleges csont szilank lenne rajta elfektetve ami mozog is! Teljesen csont színű! Mi lehet az?
Köszönöm, Andrea

S. Adrienn

Tejfog,Fogmosás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Érdeklődni szeretnék, hogy kisfiam most 1,5 éves és eddig sima fogkefe,víz kombót használtuk fogmosáshoz.Már szeretném vele megismertetni a fogkrémet ,de nem tudom melyik lenne a jó választás,illetve fogkefe vásárlásnál a későbbiekben mire figyeljek?(Egyelőre egy egyszerű gyerek fogkefét használunk).
(Az én fogorvosom szerint még ráér a fogkrém használata...) Válaszát előre is köszönöm!