A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Csilla

Maradandó fogak mozgàsa

Üdvözlöm! Kislànyom aki még 12 éves kerestem fel önöket,mert a 2 első maradandó foga elkezdett mozogni. Kérdésem mi lehet ennek a kivàltó oka? Hogyan segíthetnék rajta? Előre is köszönöm vàlaszàt. M. Csilla

Kifúrt tejfogban "vadhús"

Tisztelt Fogorvosok!

6 éves gyermekemnek gyökerkezelni próbálták egy kisőrlőjét, de begyulladt, újra fel akarták tárni. Viszont elképesztően retteg a tűtől, így csak azt engedte, hogy egy másik fogászaton kifúrják, újbóli betömés nem történt meg (az utolsó kifúrást végző doktor szerint nem is szükséges ennél több). A nyitott tejfogat azóta szajzuhannyal tisztitjuk, pár hét után viszont egyik napról a másikra elburjánzott ínyszövet nőtt a lyukba. Egyelőre nem fájdalma, de nem tudom mi a teendő, ha elvisszük fogorvoshoz, mire számíthatunk? Lehet ezzel kezdeni bármit?
Köszönettel:
Egy aggódó anyuka

5eves kislány fogkilis

Üdv.Erdeklodni szeretnék hogy létezik olyan hogy fogkilise lenne egy 5eves kislánynak ?válaszát előre is köszönöm.

K. Edit

2 év 2 hónapos kisfiú bal felső 1-es metszőfog

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nagyon aggódom, szeretnék tisztán látni, annyi mindent olvasok, de az igazi kérdésemre nem kaptam még választ. Ami az lenne, hogy 2 éves és 2 hónapos kisfiam elesett, a bal felső 1-es metszőfoga becsúszott az ínyébe. De kilátszott. Szentkirályi utcába mentünk ügyeletre, ahol azt mondták nem mozog, 1 és két hét múlva vigyük el bárhova kontrollra.
Az első héten a területi gyermekfogászatra vittük, ott sem éreztek mozgathatóságot, azt mondták nincs egyelőre teendő. Ezen a héten szerdán voltunk a második heti kontrollon az én fogorvosomnál, aki viszont azt mondta, hogy ez a fog mozog és ki kell húzni. Mert a mozgó tejfog többet árt a maradandó fog csírájának, mintha nem húzná ki. Eddig gyönyörűen mind a 20 foga szépen sorban hiba nélkül voltak.

Az aggodalmam és a kérdésem is az lenne, hogy:
Most, hogy az a fog ki van húzva és benő az inye, normálisan fog tudni kibújni a maradandó foga, illetve az eddig szépen egymás mellett álló tejfogai nem fognak összecsúszni akadályozva majd a kihúzott fog maradandójának a kibújását?

Előre is nagyon szépen köszönöm válaszukat!

Tisztelettel és üdvözlettel:
Kovács Edit

V. Anna

Cumi mérete

Üdv!
1 éves a kislányom, még mindig csak a 0-3 hósoknak való cumit hajlandó használni. Mindenfélét próbáltam már, de a vigasztalhatatlan visítós hisztin nem jutottunk túl, vagy előrébb. Védőnő azt mondta deformitáshoz vezethet a nem megfelelő cumi méret.
Szeretném szakember véleményét kikérni.
Essünk túl valahogy a lelki traumán, vagy engedjem el, és majd a gyerek úgy is vált, ha idejét érzi?
(12 foga van már egyébként, most bújik épp a 4 őrlő foga.)
Napközben keveset van a szájában, altatásokhoz viszont nem tudja nélkülözni.
Segítségüket előre is köszönöm!

D. Ilona

9,5éves Autista fiu

Jó napot.Megszeretném kérdezni hogy kisfiamnak alul a leghatsó,legutolsó fogaiból letört egy kis darab.9,5 éves autista fiú.Neki azok még tejfogak?Mi a teendő vele.Sok kemény dolgot rag meg.Az ki fog esni neki?

P. Mózes

Vadhus

Kedves doktor úr/nő ,

A kislanyom 2 éves , és még nem bujt ki az osszes foga , viszont ki nott valamilyen vadhus ami voros szine van és kifele no, pont a tegnap vettem eszre , tegnap este,
Nem tudom mi lehet ez , nagyon sokat kerestem a neten utana, de semmi sem hasonlo mint ez , van képem is , de nem latok itt lehetoseget kuldeni kepet ,

Elore is nagyon szepen koszonom a valaszt !!

Udvozlettel Piroska

B. Brigitta

Fogbaleset

Tiszteletem! 3 éves kislányom 3 hete elesett és szetcsapta a száját, kivűlröl szétnyilt neki össze is varrták. Belül nem vérzett se a szája se az ínye semmi sérülés nem látszott neki most vettem eszre neki hogy a felső metszőfoga szürkül :( mossuk a fogait nagyon szepek nem romlottak neki ez lehet az ütéstől? Mit tudok tenni? Nem fáj neki de eleg gyorsan szürkül neki.

F. Emoke

11 hónapos kisfiú mögötte a száját

Jó napot kívánok,

A 11 hónapos kisfiam beütötte a száját, és megsérült a fogínye fölül a két középső fogak között elől. Az lenne a kérdésem, hogy kellene-e valamit csináljak, vagy nem.

S. Mónika

Plusz egy tejfog

Tisztelt Drúr/Nő.
Van egy 3 èves kisfiam ès sajnos felül plusz egy tejfoga van.Jobb oldalt az első ès a szemfog között egy helyett kettő fogacska bujt ki ezzel eltolva a kèt első fogát oldalra.
Kèrdèsem hogy milyen hátrányokkal lesz rz a csontfogakra ès èrdemes - e ezzrl vmit csinálni.
Köszönöm.

C. Ildikó

Baba fogak

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Lassan 9 hónapos a kisfiam, viszonylag hamar jöttek a fogai, jelenleg már 8 fog kibújt neki. Napokban vettem észre, hogy a felső 4 foga sárgás. Alsók szép fehérek. Semmivel sem eszik mást mint kortársai, nagyon vigyázunk rájuk, ujjra húzható fogkefével minden nap tisztítom neki, de a védőnő javaslatára még mást nem használunk hozzá.
Kérdésem az lenne, hogy van olyan készítmény amit használhatok a fogaira, hogy ezt vissza fordítsam? Vagy most már ilyen marad neki? Egyáltalán mitől alakult sárgássá neki?

Köszönöm szépen a választ előre is,
Ildikó

H. Éva

Maradó fogon megjelenő fehér folt

Üdvözlöm!

Kislányom 6 éves és a maradó bal 1-es metszőfogán fehér folt van, nem az ínyhez közel, hanem inkább a teteje felé. A jobb 1-es alsó metszőn, ami már majdnem kinőtt azon egyelőre nem látni semmit.
Mitől lehet ez? Várható-e, hogy a többi fogán is meg fog jelenni? A tejfogai, szépek, ápoltak, semmilyen sérülés nem érte a gyermek fogazatát. Korának megfelelő fogkrémmel mossuk a fogát.

Válaszukat előre is Köszönöm!

É