A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Péter

Tejfog szuvasodás

Kedves Uniklinik,

Kisfiam miatt írok Önöknek, a segítséget, tanacsukat szeretném kérni, hogy valószínűleg egy trauma miatt romlásnak indult a felső egyik foga, mit lehet tenni?
Nem tudom fotót tudoke mellékelni Önöknek, ha igen szívesen küldök, a covid miatt probálnám a személyes konzultációt elkerülni.

Üdvözlettel,
Péter

S. Anikó

Baba fogzás

Tisztelt Doktornő!

Kislányom 19 hónapos és még mindig rengetegszer ébred éjszaka. Már csak a második kisőrlő fogai "hiányoznak", jelenleg 16 foga van. Lehetséges, hogy az kínozza ennyire? Kibújhat már ebben a korban (valószínűleg alul jön neki, de nem engedi megnézni vagy kitapintani). Fogytán az erőm és sokat segítene, ha tudnám, hogy a kisőrlők kibújásával javulhat a helyzet, csak korainak érzem ezt még.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Szabóné Schneider Anikó

C. Adrienn

22 db fog 2 éves kislányomnak

Jó napot!
Kilányom 2 éves volt szeptemberben. 12 foga lett alul és 10 felül. Ez szokatlan!? Kell csinálnom valamit?

B. Viktória

Csontfog sérülése

Jó estét kívánok!
7 éves kisfiam testvérével játszott, amikor történt a 'baleset'..A húga ráesett popóval az arcára. Elől a bal felső 1-es foga, ami már csontfog és kb félig-3/4 részig van kinőve, elkezdett vérezni minimálisan..kb. 1-2 percig volt véres a szélénél és ahogy próbálgattam neki, mintha egy iciri-picirit mozogna. De annyira minimálisan, hogy nem is vagyok biztos benne. Egyébként nem fájlalja egyáltalán, de nagyon megijedtem.
Visszaáll ez a fog, ha mozog enyhén? Vagy el is halhat?
Nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Viktória

Tejfog darabka bent maradt

Kisfiam alsó első metszőfiga foga 2 napja mozgott. Sajnos éjjelente sokszor csikorgatja és erősen összeszorítja a fogsorát valószínűleg ezért ma már ki is esett neki a foga. Kicsit vérzett az ínye. Este fogmosásnál vettem észre,hogy bent maradhatott egy darabka. Pici fehér körre hasonlító valami a középen egy sötétebb résszel és ahogy hozzáértem mozog előre-hátra. Ez a gyökere ? Vagy a fog egyik darabja ? A kiesett fogat megnéztem és csak az egyik ,,szára,, van meg... Ez kilökődik majd vagy felszívódik ? Vagy kikellene szedetni a fogorvosnál ? A csontfognak egyelőre nyoma sincs...az ínyén a seb pedig extra gyorsan húzódik össze. Mit tanácsoknak ? Előre is köszönöm a választ.

Z. Eniko

Kisfiam foga.

Üdvözlöm. Van egy majdnem 6éves kisfiam. A 9es fogával voltak gondok mindig. Voltunk ecsetelésen, hogy a romlást lassítsuk. Állandóan begyulladt volt, hogy a fogorvos lyukasztotta ki és rengeteg genny távozott... Sokszor felfújta az felső ajkát.... Na most a fog mögött kint van félig a maradandó.. Mozog is ez a fog... Sőt mivel piszkálta már háromnegyede kint van elég ferdén de sír hogy már nem piszkálja mert fáj. (Szerintem be van gyulladva.) nem tudom vigyem el fogorvoshoz hogy kihúzza? Vagy próbáljam én esetleg várjak? Válaszát köszönöm.

V. Zozo

Alsó (jobb) 6-os, ill. 7-es nagyőrlő fogazat

Tisztelt Doktor Úr/ Hölgy!
Kérdésem a következő lenne Önhöz:
Gyermekem 15 éves, alsó fogsorán a 7-es fog elkezdett feketedni, de nem tudjuk, hogy ennek az az oka, hogy még nem esett ki, tehát tejfog és kezd elfáradni, vagy fogszuvasodásról van szó?
A 7-es fog nem maradó fog, jól gondolom? Már kiesett mind a 20 tejfog, de szerintünk ez még mindig az első fázisból maradt.
Másik kérdésem az lenne, hogy:
Az alsó fogsorán a 6-os (jobb) fognál, így a hátulja felé van valami repedés szerű dolog, de inkább úgy mondanám, hogy valami hely van a fogban, mi miatt lehet vagy mi lehet az?
Válaszát várom.
Köszönöm szépen.

K. Beáta

Fáj a gyermekem foga.

Jónapot kedves Dr úr/nő. Kislányom 5 éves és alul a legutolsó foga nagyon szuvas. Elmentünk vele fogorvoshoz ahol tisztítoták neki. Jobb lett nem volt semmi baj. De most megint elkezdett neki fájni. Voltunk megint tisztítani. De viszont még mindig fáj neki pláne ha eszik és rá harap. Tejfogról van szó. Nem tudom mi lenne a helyes kihúzatni vagy tovább kisérletezgetni. De megszakad a szivem ahogy szenved. Válaszát. Köszönöm szépen.

Z. Kissné Kelemen

Ki nem nőtt fog

Tisztelt Fogászat!

8,5 éves kislányomnak decemberben esett ki a bal felső 2-es tejfoga. Azóta nem nőtt a helyére a maradandó fog. A jobb felső 2-es foga májusban esett ki, a maradandó fogacska már látható. A bal oldalon kisebb a hely az 1-es és a 3-as fog között, mint a jobb oldalon. Mi a teendőim? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Zsuzsi

M. Andrea

Gyermek foghullás

Tisztelt Uniklinik Fogorvosok!
Oktoberben lesz 9 éves a kisfiam, akinek fogai mar cserélődni kezdtek nagyjából 6 éves korában.
3napja hirtelen egyszerre 2 foga is mozogni kezdett, majd 1 nap eltéréssel ki is esett a bal also 3.fog, majd a jobb also 3.fog (utobbi tegnap). Már tegnap is mondta, hogy még egy foga mozog, majd ma este a bal also 4.fog is kiesett
Látjuk ugyan, hogy mindhárom fog helyén már bújik a maradandó fog, de a kérdés az lenne, hogy normalisnak tekinthető, ha alig 5 nap alatt 3 tejfoga is kiesik? Kell-e fogorvoshoz vinnünk a kisfiúnkat?
Megnyugtató válaszukat előre is köszönöm!
Márton Andrea

B. Gyöngyi

Gyerekfogászat

Üdvözlöm!
8,5 éves fiamnak tavaly decemberben kihúzták a felső egyik metszőfogát,mert alatta már bújt a maradandó fog. Azóta nem bújt ki. Szeretném kérdezni,hogy ezzel meddig lehet várni?
Köszönöm,
Berényi Gyöngyi

K. Beáta

Gyermekem foga fáj.

Jónapot. Kedves Doktorúr. Az lenne a kérdésem hogy a kislányom foga alul a legutolsó nagy rágófoga lyukas voltunk vele fogorvosnál aki megtisztitota neko betömte idéglenes tömésel ami ki eset neki rá 4 napra. De viszont ha eszik a kislány akkor fáj neki. És ha megnyomon is. De viszont nem fájlaja csak evés közbe. A fogorvosunk azt mondta hogy ennek el kell múlnia. De viszont én tanácstalan vagyok. Válaszát köszönöm.