A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

O. Marianna

Gyermek fogak

Udvozlom
Kisfiam fogain feheres lerakodas van. Az osszes fogat szinte benotte egy feheres reteg ami nem jon le fogkefevel. Mit tudunk tenni? Illetve mitol van ez? 7 eves eppen fogvaltasban van de a maradando fogai is igy neznek ki nemcsak a tejfogak
Koszonom

S. András

Fogak

Jó napot a kis fiam nak tönkre mentek a tej fogai 2.5 éves a tejfogakat kikelhúzni, nics valami másmodszer hogy ne keljen kihuzniaz, nem fog neki fályni

N. Beáta

Gyermekfog

Tisztelt Uram/Hölgyem!

11 hónapos babámnak 6 foga van már, de a legfelső metszőfogon mintha kis fehér foltot látnék. Csak babavizet, tápszert és anyatejet kap, ételek közül sem kap túl édeset/fűszereset. Esténként fogkefével átmosom a fogait, persze csak vízzel. Mit tehetek, hogy eltűntessem/visszafordítsam ezt a folyamatot? Nem szeretném ha foltos lenne a foga. Előre is köszönöm!

S. Zsófia

Picit mozgò fog 13 hònapos totyogònál

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr !
13 hònapos kisfiam a csőrös poharából ivott, amikor előre szeretett volna lépni és elesett, hiába nyúltam utána. Vérzett eléggé a fogacskája mögött az ìnye. Nekem úgy fűnik, hogy nagyon picit mozog a foga.
Mi tévő legyek? Többen azt tanácsolták,hogy ekkora babával csak egy tortùra lenne a fogorvos és teljesen fölöslegesen. Ön mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: S. Zsófia

O. Bea

Megütött fog

Kedves doktornő!
6 éves kisfiam megütötte az egyik metszőfogát. Meg is mozdult rendesen, végül mégis a helyén maradt. Egy idő elteltével a fog felett egy kis dudor jelent meg. Megmutattuk a helyi gyerekfogásznak, aki azt mondta, hogy valószínűleg elhalt az ütés hatására. Egy gélt írt fel a dudor kezelésére, amitől az szépen el is múlt. Azt mondta várjunk még egy darabig és talán szükséges lesz a gyökérkezelés. A dudor elmúlt, a foga nem fáj és különösebben nem is mozog. Ön szerint ebben az esetben feltétlenül szükséges a gyökérkezelés? Gondolom, hogy nemsokára úgyis kihullna...Az alsó metszői már cserélődtek...
Előre is köszönöm!
Bea

T. Andrea

Gyermek örlő fog

Üdvözlöm,kisfiam marciusban lesz 6 éves már jön jobb es bal oldalon is alul az orlo foga azonban olyan minta egy felesleges csont szilank lenne rajta elfektetve ami mozog is! Teljesen csont színű! Mi lehet az?
Köszönöm, Andrea

S. Adrienn

Tejfog,Fogmosás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Érdeklődni szeretnék, hogy kisfiam most 1,5 éves és eddig sima fogkefe,víz kombót használtuk fogmosáshoz.Már szeretném vele megismertetni a fogkrémet ,de nem tudom melyik lenne a jó választás,illetve fogkefe vásárlásnál a későbbiekben mire figyeljek?(Egyelőre egy egyszerű gyerek fogkefét használunk).
(Az én fogorvosom szerint még ráér a fogkrém használata...) Válaszát előre is köszönöm!

K. Dominika

Tejfog

Kedves Uniiiklinik!
Kisfiam 11 hónapos és a középső-oldalsó tejfog most nő neki de sajnos egybe van nőve neki a 2 foga.Kérdésem az lenne ,hogy a csontfoga is így fog neki kinőni?
Esetleg ha lehet képet tudok küldeni.
Köszönöm szépen
Szép napot ☀️

Ínyen lévő hólyag

Kedves Uniklinik!
Érdeklődni szeretnék, hogy az 5 és fél éves kisfiam tejfogának a fogtövében, ilyen kicsike hólyagszerű pötty látszik. Olyan, mintha az ínyéből egy kinövés lenne. Nincs benne folyadék, nem fehér. Ugyanolyan a színe, mint maga az ínye. Kb 1-2 mm. 8 hónapja van neki ott.
Egyszer fordult elő, hogy fájlalta, azóta számára szinte észrevétlen. Nem igazán változott a nagysága eddig. Háziorvosunk szerint megsérthette, belekaphatott, amiatt nőhetett neki oda, szerinte semmilyen teendőnk nincs vele, magától elmúlik. A gyógyszertárban Anaftint ajánlottak rá, semmi nem változott. De nem is aftának néz ki.
Mit tehetünk, tudnának segíteni? Nem igazán múlik el. Nagyon köszönöm.

Üdvözlettel Farkasné Anett

S. Monika

Tejfog

Tisztelt hölgyem, Uram.
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a 6 eves kisfiam be utotte a ket fogat also sorban kozepen. Egymas melletti. Es elkezdett mozogni. Ha hozza er a nyelvevvel akkor faj neki egy kicsit. Nem verzik es nemis verzett amikor be ütötte. Ilyenkor mit lehet tenni visza fog illeszkedni a fog a helyere nem mozdult el semmi csak mozog. Menjunk fogorvoshoz? Szukseges orvoshoz fordulni? Köszönöm előre is a választ udv moni

C. Erika

maradandó fog

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
Olyan kérdésem lenne.h 7 éves kisfiamnak felül az első 2 tejgoga nem igazán akart kiesni.kihúzni nem akarta a fogorvos.azt mondta az új fog majd kinyomja nem így lett így csak ki kelett húzni.
Viszont a maradandó első 2 fog elég messze van egymáshoz.
Most mondja h fáj a foga .de olyan mintha kicsit mozogna is.
Viszont jönne jobról balról 1-1 fog.
Az létezik h mivel az első 2 nem jó helyen van igy ami most akar jönni ez által nyomja a már kintlévőt?
Válaszát várom.
Tisztelettel.:Erika

K. Nora

Tejfogak és fogszabályzó

Tisztelt Doktor úr/nő
A kérdésem az lenne, hogy gond-e ha 15 évesen még csak 8-9 tejfogam esett ki? Néha fáj, és nem tudok miatta enni sem. Érzem, hogy a csontfogam egy-két helyen ki akar jönni, de a tejfogam nem engedi. Egyik fogam sem mozog, már magyon régen esett ki az "utolsó" fogam, és az is apró darabokban. És nem tudom mit csináljak. A szüleim azt mondták, hogy örüljek, mert annál tovább fog tartani, a csontfog. Ha oldalt is bujnanak ki, és fogszabályzós leszek, az sem érdekel, csak jöjjenek már ki, és a tejfogaim essenek ki, mert idegesít. 😂
Egyrészt azért is, mert én vagyok az egyetlen az ismerőseim körében, akinek egyaltalán van tejfoga. És fura