A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

V. Dávid

Gyökerzelés utáni panaszok.

Tisztel Dr. Úr/Nő.

2 nappal ezelőtt lett gyökérkezelve bal felül a bölcsességfogam előtt lévő örlőfogam(sajnos nem tudom az hányas.)
Először lett bele rakva gyógyszer, majd 2 hét múlva, azaz most 2 napja, megcsinálták a kezelést.
Az orvos azt mondta, miután feltárta, hogy hatott a gyógyszer, és már nincs elő gyökere.
Ez idő alatt, azaz a gyógyszeres tömés ideje alatt fájt, harapásra érzékeny volt, fájt,viszont sem hidegre sem melegre nem volt panaszom.
Most 2 napja, harapásra még mindig érzékeny, fájdogál, kocogtatásra és ha a nyelvemmel megnyomom szintén érzem a fájdalmat.
Az orvos csinált kontroll röntgent, és kezelés előtt is már mondta, hogy rendben lesz, illetve utána is. Hidegre és melegre most sem érzékeny, viszont a fenti panaszaim lennének, illetve a fájdalom.
Kérdésem, hogy ez normális, vele járó dolog?
Előző gyökérkezelésem alatt nem éreztem semmi ilyesmit, ez a kettő fog van kezelve így, sajnos nem tudok hasonlítani.
Köszönöm.

N. Zsanett

Gyulladás

Tisztelt Doktornő/úr!

A problémám a következő lenne, ki kene szedni a bölcsesség fogaimat.
Begyulladt a bal alsó fogsorom amire gyógyszeres csíkot kaptam, a bölcsesség fogamhoz nyomták be, ezt 4 napig cserélték is. A betétek utáni napon elkezdett zsibbadni bal oldalt az állkapocs és az ajkam közötti terület, illetve fel dagadt, es fájt az állkapcsom mintha állva vertek volna. Beszedtem egy doboz Augmentint. A 4. napot követően a sürgősségin kötöttem ki a fájdalomtól. Harapásra/ érintésre borzasztóan fájtak a baloldali fogaim. Lett Egy kerek duzzanat lett a bal alsó 1-es záp fognál a külső részén. Ott megállapították hogy gyökér kezelni kell.
Másnap el is kezdték. Gyógyszeres vattát/tömése kaptam. Másnap elkezdődött a javulás. 2-3 nap alatt lement a duzzanat és alig fájt a fog, elmúlt a zsibbadás. Rá egy hétre újabb gyógyszeres tömése kaptam. Még jobb lett a helyzet. De, rá 5 napra megint elkezdődött a fájdalom, újabb gyógyszeres tömése kaptam amivel másnap reggel vissza is mentem mert harapásra újra nagyon fájt és lüktetett. Kivette a tömést, nyitva hagyta. Másnapra megint bedagadt az arcom, zsibbad és fáj az állkapcsom. Tanácstalan vagyok, nem tudja senki megmondani mi a bajom, 6 fogorvos nézett rá.
Remélem tud segíteni!
Nagyon köszönöm!

Gyökérkezelés

Tisztelt Fogorvos! Öntött csapos műcsonk és korona van a gyökér kezelt fogamon. Ezt lehet újra GYÖKÉR KEZELNI koronán keresztül? Nem szünt meg az ínynél lévő fájdalom. Üdvözletem.

G. Dániel

Kalciumos tömés

Üdvözlöm!

Gyökérkezelés alatt áll az egyik fogam, volt már, hogy kaptam gyógytömést, de most valami számomra ismeretlen kalciumos tömést kaptam. Ez nem olyan porladós mint a gyógytömés hanem elég masszív. Ezt azzal indokolta a doktor úr, hogy egy kis elváltozást lát a foggyökérnél, és ha így tömné be, akkor lehet, hogy utána fájna a fog. (a kezelés alatt az egyik gyökércsatornánál tényleg érzek némi fájdalmat amikor tágitja)

Elvileg 3 alkalommal 3 hetente kell cserélni ezt a tömést.

Ha letelik a 3x3 hét és akkor is ott lesz az elváltozás, -illetve marad némi fájdalom amikor kezel- akkor ki kell húzni a fogat? Miről szól a kalciumos tömés?

El vagyok keseredve.

Köszönöm a válaszát előre is.

Dániel

Gyökérkezelt fog nem javul?

Üdv!
Két hete volt Gyökérkezelésem lassan. Múlthéten kaptam rá antibiotikumot mert érzékeny volt a fogam nyomásra. A vége felé járok a gyógyszernek ugyan az erzékenység csökkent de nem teljesen. Ennek a gyógyszernek nem kellett volna teljesen kivenni az erzékenységet? Vagy a gyökérkezelés nem siekerült? Lehet tisztíttatni kell még?
Köszönöm a választ!

K. Jázmin

Ideiglenes gyökértömés

Üdvözlöm.
Mai napon fogorvosnál voltam ugyaniskiesett egy tömésem,gondoltam elég azt pótolni. Hidegre, melegre érzékeny volt a fog, de nyomásra, harapásra nem. A kezelés vége gyökérkezelés lett. Ma volt az első kezelés, aminek a végén ideiglenes tömést kaptam, ami egyrészt nagyon puha, másrészt nyomásra érintésre érzékeny a frissen kezelt fog. Nyelésnél, amikor a nyelven hozzáér kellemetlen, enyhe fájdalom jelentkezik. Jobb alsó 7-es fogról van szó. Ez jelen esetben még normális, a megbolygatott fog miatt? Egyébként nem fáj, nem is rágok azon az oldalon, mert annyira puha a tömés hogy félek, elporladna. Tehát semmilyen fájdalmat nem tapasztalok, csak ha ujjal megnyomkodom a fog tetejét, vagy ahogy korábban említettem,nyelésnél ha a nyelvem hozzá ér, nem kellemes érzés. Hangsúlyozom, ez a gyökérkezelés első kezelése volt.

Köszönöm szépen a válaszát.

Gyökérkezelés

Üdvözlöm!
Ezt a kérdést én tettem fel : https://www.uniklinik.hu/fogorvos-valaszol/gy%C3%B6k%C3%A9rkezelt-fog-84
Ideiglenes tömés van jelenleg benne még, ezt elfelejtettem irni! Akkor is normális az erzékenység?

Gyökérkezelt fog

Üdv!
Egy gyökérkezelt fog meddig lehet érzékeny? Meddig nem birok azon az oldalon enni?
Ha összeér az alsó és felső fogsorom érzem hogy érzékeny nagyon.

Gyulladás a gyökércsúcsnál

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

Gyökérkezelés

Üdv!
Olyan problémám lenne hogy múlthéten kedden a bal alsó leghátsó fogamban tömést cserélték aztán rá pár napra elkezdett iszonyatosan fájni. Visszementem levett a tömésből az orvos mert lehet attól fáj. Sajnos nem az volt a gond szerdán megint visszamentem, gyökérkezelte a fogamat, gyógytömést rakott bele és ugyanúgy fáj annyira h összecsukni sem tudom a fogsoromat. Fájdalomcsillapítón élek. Normális dolog ez hogy gyökérkezelés után fáj?

N. Arnold

Többször is sikertelen tömés

Tisztelt Uniklinik!

46-os fogamat már többször is kezelték sikertelenül, legutóbb is betömték, de nem gyökérkezelték.
A tömés után jóvolt egy hónapig majd 1 hónap elteltével 1 hónapig érzékeny lett a hidegre, rágásra illetve vándorló fogfájdalmaim is voltak.

Most megjavult magától, de a kérdésem az hogy az rtg alapján érdemes-e gyökérkezeltetni?
http://keptarhely.eu/view.php?file=20191031v00qcgqs9.jpeg

Válaszát előre is köszönöm!

Nehéz foghúzás után, szomszédos fogak fájdalma

Kedves Válaszadó!

14 napja távolították el az egyik felső 6-os fogam.
Gyökérkezelt fog volt, egyik gyökerén tályoggal.
A szájsebészeten 3 darabra vágták és úgy szedték ki, nagyon nehezen adta magát, 1 órás procedúra volt.
Kaptam varratot, ezt a 7. napon eltávolították, addig nem is mertem a fog helyét terhelni/piszkálni.
Azóta próbálgatom és észrevettem, hogy a szomszédos fogak érzékenyek lettek.
Az 5-ös egy évek óta tünetmentes gyökérkezelt fog, a 7-es teljesen ép. A 7-es szépen megnyugodott, a gyökérkezelt 5-ös viszont nem.
Ha a nyelvemmel alulról megnyomom már nem fáj, viszont ha az ujjammal oldalirányból hozzáérek akár nagyon óvatosan is, már az nagyon rossz.
Ha nem érek hozzá nem fáj és enni is tudok rajta.
Tudom, hogy röntgenkép és konkrétumok híján nem tudnak 100%-os válasszal szolgálni de a kérdésem az lenne, hogy mennyire általános, hogy húzás után ilyen probléma felmerüljön? Mennyi időt adjak neki mielőtt visszamennék az orvosomhoz? Varratszedéskor azt mondták a seb nagyon szépen gyógyul, valamint röntgen alapján nincs gond a szomszédos fogakkal.
Köszönettel..