A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

L. Erzsébet

Elhúzódó gyulladás

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.
Gyerekkoromban eltört a bal felső 1-es fogam, amit akkor gyökérkezeltek és egy korona került rá. Ez egy idő után elszineződött ezért cserére került. Később kiderült, hogy nikkel allergiás vagyok és a korona alá szuvasodott a fog, ezért leszedték. A fém alap elszinezte a csonkot szürkére, ami miatt nagyon magasra került az új korona az íny alá. Emiatt az íny folyamatosan hol begyulladt, hol javult. Ez így ment elég sokáig, évekig. Próbálta az orvos az íny szélénél csiszolgatni a koronát hátha segít. Közben már nyomásra is fájt és a röntgen a gyökerénél gyulladást mutatott. Leszedték a koronát, gyökérkezelték újra, de továbbra is fájt. Kaptam Dalacint a múlt hét pénteken, beszedtem tegnap reggel az utolsót, jobb lett de nyomásra az íny érzékeny és az arcom is. Az orvos azt mondta ez majd elmúlik, hiszen nagyon sokáig volt gyulladásban. Jövő héten koronát tenne rá. Kérdésem, hogy ez ilyenkor tényleg ilyen lassan múlik? Biztosan elmúlik és nem jön vissza? Nem szeretnék egy hónap múlva is ugyanolyan problémával szembesülni, hogy újra visszatér a gyulladás.
Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!
Erzsébet

C. Patrícia

Gyökèrtömès, ràharapàsi fàjdalom

Tisztelt Uniklinik! Van egy bal felso nagyorlo, ami tobbszor lett gyokerkezelve, ragtam is mar ott egyaltalan nem fajt mar ideiglenessel. Aztan bele lett teve a gyokertomes, rtg is keszult. Par napig nem volt semmi gond, aztan erzekennye valt. Egyaltalan nem tudok enni ott, raharapasra faj. Alapjaraton nem faj, de ha megnyomom, vagy ennek vele( sajnos nem tudok) illetve ivasnal erzekeny, faj. Kb ket hete volt a gyokertomes. Nagyon csalodott vagyok, hogy ennyi kezeles utan sem jo. Mar ott tartok, hogy inkabb ki szeretnem huzatni.. mitol fajhat raharapasnal, miert nem tudok enni vele? Koszonom szepen!

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

V. Judit

Gyökérkezelt fog

Tisztelt klinika!
Masfél évvel ezelőtt gyökérkezelték a fogamat, de mivel ugyanúgy fájt, masik fogorvos mikroszkóppal is gyökérkezelte. Mi lehet az oka, hogy még mindig fáj, mostanában egyre erősebben, főleg nyomáskor, rágáskor. Ct semmi rendellenest nem mutat, több fogorvosnal is jártam már vele azóta és nem találtak semmit.
Köszönöm
Varga Judit

Z. Katalin

Gyökérkezelt fog fájdalom

Tisztelt doktor úr/nő.
Bal felső Kettes fogamon barázdazárást csináltak (nem Önöknél), mely után érzékenyebbé vált mint korábban volt sajnos. Gyökérkezelést végeztek. A kezelés után a hidegre valóban nem érzékeny már a fogam, viszont annyira fáj, hogy hozzáérni nem lehet. A kezelést követő 6. nap van jelenleg. Egy röntgen alapján "elméletileg minden rendben van" de ekkora fájdalommal ezt nehezen fogadom el. Több fogam volt már gyökérkezelve, soha nem tapasztaltam még csak hasonlót sem. Mi okozhatja?
Köszönettel

K. Rita

Nyolcas-hetes-hatos

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem, hogy a bal felső hatos fogammal kapcsolatban kisebb kellemetlenségeket fájdalmat, érzékenységet érzek. Szépen betömött fog, ránézésre rendben van. Viszont ezen az oldalon a nyolcasam lyukas de ennek ellenére egyáltalán nem érzek a nyolcasnál fájdalmakat. Elképzelhető, hogy a nyolcas okozza a hatos fájdalmát?

A másik kérdésem pedig, hogy létezik olyan, hogy egy fog elkezd romlani, vagy mintha romlana, de egy ponton megáll, nem lyukad tovább? Mintha vmi ilyesmit említett volna régen egy fogorvos, hogy nyugvó kariesz...a felső heteseimre mondta ezt, hogy inkább nem nyúlna hozzá, nem bolygatná meg. Ennek már 15 éve, és azóta sem okoz panaszt. 1-2 kis fekete pici pont van rajta, ezek mérete nem változott.

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszolnak!

N. Kitti

Metszőfog elmozdulás

Üdvözlöm!

A múlthéten minimális ütés inkább koccanás érte a jobb oldali felső metszőfogam és úgy érzem elmozdult a helyéről. (A fogaim között nagy hézag van ezt a fogamat nem támasztja oldalról egyik mellette álló fog sem.) Ha összeharapok érzem, hogy nem úgy van mint korábban.Nagyon megijedtem azóta nem merek ráharapni, összeérinteni sőt enni sem nagyon....Elmentem fogorvoshoz csinált panoráma illetve egy kis röntgent mindent rendben talált. Azt mondta várjak hátra visszaáll eredeti állapotába. Rettegek, hogy elkezd mozogni. Azt mondta esetemben ha mozogni fog és sinezni kell az nagyon hülyén nézne ki ha nem tudom megszokni ezt az állapotot esetleg fogszabályzó segíthet....de az felnőtt korban elég húzós áron van....nagyon meg vagyok ijedve nem tudom mennyire erős a fogam nem tudom szabad e ráharapni a fogorvos szerint nem mozog, megnézte de én ennek ellenére nagyon furcsának érzem.... Attól tartok ha elmozdult akkor labilissá vált és egy rossz mozdulat ....és ott lesz a baj. Az elmondottak alapján Önnek mi a véleménye? Tényleg van esély rá,hogy rendeződjön? Van okom az aggodalomra? Vagy túlreagálom ? Válaszát elore is köszönöm!
Maradok tisztelettel : N.K.K.

gyökérkezelés szájzárral

Üdvözlöm! mozgássérült vagyok, kerekesszékkel közlekedem, a szájzár az erőkifejtés okán alakult ki. Sajnos az utóbbi 2hónapban, kihúzták a bölcsességfogam, baloldalt alul és a mellette lévő fogat bekellett tömni, viszont azóta érzékeny és a kezelést foghúzással oldanák meg,a mit nem szeretnék, ezenkívül ugyanezen oldalt,, felül érzékennyé kezd válni szintén 7-es rágó is.
valami kezelést tudnának vállalni és körülbelül milyen árban
köszönöm
Parti Angéla

C. Patrícia

Foggyulladas

Hetfon kezelni akartuk egy lyukas fogamat, de tobb injekcio utan sem zsibbadt el( mar korulotte minden zsibbadt) a furas iszonyatosam fajt, igy abba is hagytuk. A doktorno tett be ideigolot, de ez szerdan ki lett veve, talan sima vatta lett beteve es lelett zarva. Aprilis kozepen kell vissza mennem, de tegnap ota kezd luktetni a fog, felek nagyon meg fog fajdulni. Mit tudnek tenni? A kovetkezo alkalommal gyokerkezelnenk, de mi lesz ha megint nem zsibbad le? En mar iszonyatosan felek.. kivul nincs jele a gyulladasnak, de belul gyulladt a fog es most mar kezd fajni is..

P. Sándor

Hőre érzékeny gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktor!

Egy felső jobboldali (elhalt, gyulladt, nem fájó, sipolyozó) nagyörlőfogamat húzni kellett kb 4 éve, mely háromtagú híddal lett pótolva (a hidat egy másik nagyörlő és egy kisörlő fog tartja). A csiszolást követő hetekben voltaképp használhatatlanok voltak a fogaim, nagyon erős folyamatos fájdalommal szenvedtem, napi 4-5 cataflamon éltem hetekig. Mivel ez nem akart múlni, a hidat tartó fogakat gyökérkezelték, majd csapos felépítést követően véglegesen rájuk került a fogpótlás. Sokáig az egyik tartó fog (talán a nagyörlő, de nem érzem biztosan) hőre nagyon érzékeny volt. Ezt többször is jeleztem akkori kezelőorvosomnak, ezt követően új panorámaröntgen és CT felvétel is készült az említett területről, de semmilyen rendellenességet nem véltek felfedezni. Kb 1 - másfél év után az érzékenység megszűnt. Azóta is rendszeresen (félévente) járok kontrollra, időközben kezelőorvost is váltottam. Kb 3 hónapja visszatért a hőre való érzékenység, ezúttal viszont a fájdalom elviselhetetlen. Ez csak és kizárólag meleg (nem forró) étel fogyasztásánál jelentkezik néhány pillanatra, hirtelen villámcsapászserűen, majd pár percig sajog még aztán elcsillapodik. Amikor ezzel orvoshoz fordultam, ismét készült panorámaröntgen, amin szintén nem találtak semmi bajra utaló jelt. A diagnózis végül az volt, hogy gyulladt az említett területen a fogínyem (valóban vérzett super floss használata közben 2-3 napig), kaptam egy kis fecskendőnyi fertőtlenítő kenőcsöt amivel 5 napi kenegetés után a panaszom megszűnt. Két héttel később újból visszatért az érzékenység, ezúttal szemmel láthatóan az íny mind alul és felül is egyaránt erőteljesen begyulladt, tűzpiros volt mindenhol és a fogmosásokat heves fájdalom és erős vérzés kísérte minden ponton, mindemellett a szájüregben is több helyen érzékeny hólyagok képződtek. Kb 2 hét után a gyulladás és a hólyagok úgy tűnik megszűntek, viszont a korábban említett érzékenység fent a jobb hátsó fognál még mindig megvan. A fájdalom amit érzek (amikor előjön) gyakorlatilag elviselhetetlen, bármit megtennék, hogy megszűnjön. Félek, hogy a probléma mögött valami más ok áll, melyre eddig nem sikerült valamiért rájönni. A fog húzásától kissé óckodom, mivel egy már hiányzó fogam pótlásában játszik szerepet és szeretnék erre végső eseti megoldásként tekinteni.
Mi állhat az érzékenység hátterében? Kihez érdemes fordulnom ezzel a panasszal?

Köszönöm

K. Eszter

Hidas kérdés

Üdvözlöm!

4 tagú cirkon-kerámia híd van ideiglenesen beragasztva immár 3 hete. Profilax kezelésre vártunk, hátha kell a színen korrigálni ez után. Közben a kezdeti idegenkedésem sokat enyhült, sajnos az is kiderült ez idő alatt hogy a harapás/rágás fájdalmas. A fogorvos készséges volt és korrigált már a magasságon, de még mindig van gondom.
Ott a fogorvosi székben ülve a gondos keresés ellenére sem derült ki, csak idehaza evés közben érzem még, hogy ráharapásnál az alsó 3-as - ez a híd első tagja - érzékeny, olyan mintha mozdulna befelé. Ujjammal is érzem, picit, de mozdul. Aggódom, csak nem a csiszolt, de jó fogam kezdett el lötyögni a hidat ért terheléstől? 5 nap múlva tervezzük a végleges beragasztást, mit lehet tenni ha tényleg mozog a tartó fog?
Másik kérdésem:
Jobb felső 5-ös fogam kb 30 éve tömött, probléma mentes . A télen készült panoráma rtg képen (ill erről a fogról külön is készült felvétel) egy sötét folt látható a dentin-ben.
Az orvos elmondta, hogy egy ritka, nem kezelhető betegség, nem tudni mi okozza, de a fog menthetetlen, le fog törni, elsorvad. Konrtollra kell járnom, figyelik mikor jut abba a stádiumba amikor ki kell húzni. Sajnos a betegség nevét nem tudom, és nem is olvastam sehol hasonló betegségről.
Tudnak esetleg további információt adni, tényleg bele kell nyugodnom egy fájdalmatlan fogam elvesztésébe? (És egy újabb fogpótlásba?)

Köszönöm szíves válaszát

E. Roland

Váladék folyás.

Tisztelt dr. Úr!

Édesanyám nevében írok (63 éves).

2020. decemberében egy fogtömést és két fog gyökérkezelését végezték el. A gyökér kezelt fogakat kétszer ki kellett nyitni, mert fájt, begyulladt. Közben a nem kezelt hátsó fogak vagy a fogak melletti íny mind két oldalt alul és felül is folyni kezdett (sós ízű váladék). Előtte nyilallást, "fog emelkedés", a tömés ízét érezte. Parodontológián fogkő tisztítást végeztek. Most jelenleg antibiotikum szed, de a váladék folyása nem múlt el. Kérem szíves válaszát, hogy mi lehet a fogak (fogíny) folyásának oka?