A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Szilvia

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

H. Orsolya

Idegzsába/fog?

Tisztelt Doktornő!

Mivel rendkívül korrekten válaszol a kérdésekre, ezért bárorkodom én is előhozni a problémámat. Előttem az egyik beteg “nem múló fájdalom” jeligére írt a problémájáról. Én egész hasonlóval küzdök már több mint 4 éve. Az arcom jobb oldala iszonyúan fáj, amibe a hátsó fogaim és a hiányzó bölcsesség fogam helye is, valamint az alsó ajkam és a nyelvgyök jobb oldala is. A fájdalmat mozgás (beszéd, rágás, fogmosás, víz, érintés, sminkelés, stb.) váltja ki. Az elmúlt 4 évben már végigjártam mindent, kb. 5-7 fogorvost, 3 fül-orr-gégészt, neurológust, idegsebészt, infektológust, immunológust, stb meglátogattam, és képalkotó eljárásokon is résztvettem (ct több alkalommal, állkapocs izületi ct, mr, röntgen, nyaki ultrahang). Eddig sajnos semmi konkrét okot nem találtak, de már opiát tartalmú gyógyszert is felírtak a fájdalmaimra, nem sok eredménnyel, mert csak tompul de nem tűnik el a tünet.
Az elmúlt négy évben viszont volt egy fél évem, amikor minden problémám megszűnt: elkezdték gyökérkezelni a jobb oldali leghátsó fogamat, de a fog csak fél év után kapott végleges tömést. Amíg ez nem történt meg, addig egy szegfűszeg illatú és ízű “gyógyszert” tettek a gyökércsatornákba, ami hatott a problémámra, bármi is az, és megszűnt. Ezt a gyógyszeres “tömést” kb. havonta egyszer cserélték, és minden fájdalmam megszűnt. Lehet hogy nem a fogra, hanem a fog alatti szövetekre hatott ez a kezelés Ön szerint?
Annyival egészíteném ki a kórképem, hogy 20 éve ugyanazen az oldalon volt egy parotis műtétem is, egy jóindulatú daganatot operáltak ki, a parotisom nagy részével együtt. Kb. egy hónapja elküldtek egy speciális nyaki mr-re, ahol végre (!) látszik vmi, egy km. 6mm-es kis góc a régi műtétem hegén. Megállapították, hogy a trigeminus alsó ágát is érinti ez az aprócska góc.
Ha vége lesz ennek a járványügyi helyzetnek, akkor fogom tudni ezt a kivizsgálást, amelyet valószínű egy műtét fog követni.
A kérdésem Önhöz az, hogy mivel leggyakrabban még mindig a fogaim és a körülöttük lévő szövetek kínzó fájdalmát érzem mozgáskor, mennyire lehet valós az a diagnózis, hofy az egész problémát ez a 6mm-es kis góc okozza a parotisom helyén? Illetve hogy miért tűnt el a fájdalom akkor, amikor gyógyszeres tömés volt a gyökérkezelt fogamban?
Tudom hogy nagyon összetett a probléma, és látatlanban nehéz is bármit mondani, de rettegek attól, hogy esetleg egy parotis műtétet is végrehajtanak rajtam, és még mindig nem fog megszűnni a fájdalom? Vagy egész egyszerűen húzassam ki a fogaimat? Bár lehet hogy így sem szűnik meg a fájdalom....
Szörnyű ez a tehetetlenség, és hogy senki nem tud biztosat mondani.
Köszönöm előre is a válaszát és hofy probál segíteni!

E. Barcsik-Zsoldos

Vándorló fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

16 hetes kismama vagyok. A jobb alsó 7es fogam (ami 2 hónapja lett betömve,mert letört), annyira elkezdett fájni, hogy csak ha hideg vízzel öblögettem, akkor szűnt meg a fájfalom pár percre. A fogorvosom írt fel Augmentint. Ez másnap reggelre teljesen kiszűnt, de átvándorolt a fájdalom a felső valamelyik fogamra, ahol végig korona van. Ez csak harapásra fáj. 2019 októberben lett a korona felrakva. Ez mind a jobb oldalon van. Mi okozhatja?? Esetleg idegi alapon, stressz vagy huzat okozhat ilyet? Sajnos tudat alatt pont ettől féltem, hogy begyulladnak a fogaim, és nem kapok ellátást. :(
Válaszát előre is köszönöm.
B-Zs Emese

B. Juhász

Fogászati góc, foltos hajhullás

Tisztelt doktor úr/hőlgy.
Nekem egy olyan problémám lenne hogy kb 2 hónapja elég komoly szinten elkezdett foltokban hullani a hajam. A bal alsó rágófogamat tartottam bűnösnek, mivel közvetlen a fog alatt lett egy nagy dudor az állkapcsomnál, illetve a fogínyemnél is.. Voltam vele fogorvosnál, és itt jön a bökkenő. Nem húzta ki, hanem gyökérkezelte. Belerakott egy ideiglenes tömést. Azt mondta a dudor le fog menni, de sajnos több időpontot nem tud adni a korona virus miatt.. Reméli beválik az 1 alkalmas gyökérkezelés... Ezzel nincs is baj, úgy néz ki bevállt, és talán a hajam is visszanő de sajnos az ideiglenes tömésem kezd lassan kiesni. Most mi lenne a teendő? Időpontot nem tud adni amíg a járvány nem szűnik meg mert nem dolgozik. A kőrzetes fogászaton meg csak akkor látnak el ha nagyon fontos ( húzni kell)
Válaszát előre is köszönöm
Juhász Balázs

N. Richárd

Fogtömés

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nemrég lett gyökérkezelve a fogam, viszont kiesett belőle az ideiglenes tömés.
Magától se reggel, se este nem fáj.
Evéskor belemegy az étel ami szúró, fájó érzést okoz.
A másik oldalon van egy frissen kihúzott fogam, így nem tudok ott rágni.
Felhívtam a fogorvosom aki végezte a gyökérkezelést, de a járvány miatt bezárt a rendelő, és azt a tanácsot kaptam hogy esetleg próbálkozzam itt.
Mennyi az esélye hogy a jelenleg nyitott fogam begyullad ha nincs betömve?
Mennyire sürgős ez?

Üdvözlettel:

N. Richárd

T. Veronika

Gyökérkezelés utan

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat

Fogkorona probléma?

Kedves Fogászat!

Tavaly nyáron a 2 frontfogamra cirkon koronákat rakattam. Az egyik frontfogam gyökere egy baleset során még 15 éve kitört, így elhalt a fog, viszont a 15 év alatt a gyökércsatorna elzáródott így nem tudták gyökérkezelni tavaly. A másik frontfog a balesetben letört, nem sérült a gyökere, nem gyökérkezelték. 29 éves lány vagyok, és nagyon megszendvedtem a fogaimmal a tavalyi évet. Nagyon nehezen sikerült olyan fogtechnikust találni, aki csodálatos koronákat készített. 1 hónapja azt veszem észre, hogy az egyik fogam az ínynél a kettes fog mellett egy kis pontban váladékozik. Ez az a frontfog, aminek kitört a gyökere korábban és el van halva. Szeptemberben még készült röntgen, semmit nem mutatott. Voltam 3 hete orvosnál is vele, azt mondta, hogy szépek, az ínyem is és nincs probléma. De most is váladékozik, és büdös. Nyomásra nem érzékeny sehol. Az ínyemen sincs elváltozás. Most nagyon megijedtem, mert tényleg nagyon megszenvedtem ezzel a tavalyi évet. Mi lehet ennek a váladékozásnak az oka? Sajnos el sem tudok menni senkihez a vírus miatt. Meg vagyok ijedve. :(
Várom válaszukat,
B.Fanni

Z. Erika

Fogtályog

Tisztelt Uniklinik,
A jobb 6-os és 7- es fogam között kicsi feszülést éreztem de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget arra gondoltam hogy szorosan vannak a fogaim.
Viszont egy pár napja tompa fájást érzek az arcom jobb oldalán és felső jobb 6-os fogam felett egy fehér dudorra lettem figyelmes.
Lehetséges hogy fogtályog alakult ki.
Amennyiben ilyen betegség merülne fel mi a teendő ilyen helyzetben?
És milyen anyagi vonzata lehet egy ilyen beavatkozásnak, és mennyi időt vesz igénybe?
Olvastam ,hogy a gyökérkezelés attól is függ hogy hány gyökere van egy fognak pontosan nem tudom hogy a felső hatos fognak mennyi gyökere van.
Szükséges- e antibiotikumot szedni a kezelés alatt.
Súlyosabb esetben esetleg a fog eltávolítása is szóba jöhet?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zeke Erika

K. Dóra

Tömött fogfájás.

Tisztelt Rendelő!
Januárban a körzeti fogorvosom gyökérkezelte a fogam, amit nyitva hagyott hogy gyógyuljon aztán, február 19-én rakott be egy gyógyszeres tömést. Tömés másnapján, mar tudtam vele rágni, és egy kis fájdalmat sem éreztem.. Viszont tegnap este óta (Március 5.) iszonyatos fájdalmat érzek a tömött fogamon. Rágni egyáltalán nem tudok vele. Az lenne a kérdésem, hogy menjek vele vissza, vagy várjam meg a végleges tömést, ami 2020. 03.26.-án lesz. A válaszukat előre is köszönöm.

K. László

Tömés

Kedves fogászat!
Három hete tömettem be a bal alsó hetes fogamat. Gyakotlatilag nem volt nagy a szuvasodás.Teljesen tünetmentes volt előtte,és utána is. A napokban ezzel a fogammal sikerült elrágnom egy kávészemet. Abban a pillanatban éreztem,hogy megnyomtam vele a fogamat,fájdalom nyilalt bele. Azóta érzékennyé vált. Ha csak az ujjammal megnyomom a tömés részét érzékény. De táplálkozásnál is érzem a kellemetlen érzést.
Kérdésem az lenne,hogy lehet arra számítani,hogy ez a kellemetlen nyilaló érzés megszűnik,vagy előfordulhat,hogy a fogat meg kell nyitni?

Válaszát előre is köszönöm.

Korona

Másfél hete tette fel a végleges porcelán koronát fogaimra a fogorvosom.
A fájdalom sajnos nem múlik. Vissza mentem kaptam gyulladás csökkentő gyógyszereket.
Nem segít sajnos, sőt a szám is bedagadt már.
A ragasztás során lehet jobban lett nyomva a korona erre a fogra. Létezhet,hogy ezért fáj? A korona többi részével semmi probléma nincs. Ha tényleg ettől fájna lehet ezt a problémát valahogy korrigálni? Annélkül hogy újra kellene készítetnem az egész koronát. Válaszukat köszönöm!
T.: S. Erzsébet

S. Ágnes

Gyökértömés

Kedves Doktor Úr/nő !

Arról szeretnék érdeklődni, hogy bölcsességfog műtét után szükséges e a gyökérkezelt fog töméscseréje?

Köszönöm a válaszát