A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne hogy van egy gyökérkezelt fogam ami a végleges tömés elött letört körbe az inyem alá és 2napja arra lettem figyelmes hogy benötte az inyem! Eltünt a fog és a lyuk is.... úgy benött mint huzott fognál! A kérdésem az lenne mit tudok tenni ez esetben? Gondolom nem uszhatom meg a szálysebészetet?

Válaszát előre is köszönöm!

M. Adrienn

Gyökérkezelt fog

Kedves Doktor Úr /Doktornő!

Olyan kérdésem lenne, hogy május 22 óta kezelik gyökérkezeléssel a fogamat.
Vannak napok, amikor nem fáj, de ez ritka, általában érzékeny.
Reggelente az esetek 90 %-ban fáj ha összeérnek a fogaim. Jobb oldalon alul a második kisörlő fogról van szó.
Minden egyes alkalommmal a Doktornő kezeli, kitisztítja a csatornákat, gyógyszeres vattát tesz a fogba.
De mindig van a csatornákban váladék.
Egy hete volt, hogy tiszta volt, mondta hogy a legközelebb alkalommal betömi, de mire vissza kellett mennem, újra váladék volt benne.
Kezd nagyon unalmas lenni, hogy 3 hónapja nem jött helyre.
Ez mitől lehet? Túl mélyre fúrt volna?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Adrienn

T. Evelin

Fogfájdalom

Üdv! Olyan panasszal fordulnék önökhöz, hogy júliusban huzatot kapott a baloldali szemfogam. Augusztus elején már nem fájt, de a napokban újra elkezdett fájni, az álkapcsom baloldalánál is fáj már. Voltam vele másik orvosnál is, azt mondta, hogy a huzat miatt lett érzékeny. Ha már egy kicsit szél éri, már el kezd fájni. Itt-ott a nyakamba is bele sugárzik a fájdalom. Doktor Úr esetleg tudna ajánlani rá valamit, amitől elmúlik ez az érzékenység?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Evelin!

V. Anikó

Szem fog

Jó napot.
Pár napja munkában megütötték gipszes kézzel a jobb szemfogamat. A szám szétrepedt, hólyagos belülről.
Sajnos azóta nagyon fáj a fogam, már az egész jobb fele az arcomnak fáj és zsibbad. A jobb szemfogamban is zsibbadást érzek. Kicsit megvan dagadva az arcom és már a fájdalom csillapítók sem nagyon segítenek.
Nagyon félek elmenni orvoshoz, mert félek attól, hogy esetleg kihúzzák. Mi tévő legyek? El fog múlni? Remélem nem halhat el ettől a fogam és nem kell eltávolítani.
Válaszát előre is köszönöm.
További szép napot!

Gyökércsapos fogfelépítés

Kedves Címzett!
Fél éve, többször gyökérkezelt, letört, fogamat,végül gyökércsapos megoldással felépítették, azt szeretném megtudni, hogy meg nem szűnő, szem alatti puffadás lehetséges hogy attól van? Mert néha égő érzésem van a kezelt oldalon.
Előre is köszönöm válaszát!

Z. Andrea

Dudor a szaj belső részen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tegnap reggel arra ébredtem hogy a jobb oldalon alul az arcom/állkapocsom meg van puffadva enyhén. Egy eleg nagy dudor van a számon belül a jobb oldalon ,az állkapocsom felett. Fájni nem fáj, csak nyomásra érzékeny és a nyirokcsomom is meg van nagyobbodva.
Azt hozzá kell tennem, hogy az also 6,7,8 as fogam hiányzik és ezekbelőtt érezhető a dudor. eleg rosszak a fogaim. Az 5ös fogam gyökérkezelve volt de ugy látom h az inynél mintha lenne egy kis rés a fogam és az innyem között és kicsit el van szinezödve.
Lehetséges h gyulladás okozza vagy esetleg valamilyen komolyabb probléma?
Köszönöm válaszát elöre is.

L. Márk

Gyökérkezelés

Üdvözletem!

Gyökérkezelték a jobb alsó 6os fogamat, 3x volt benne gyógyszeres tömés cserélve, mondhatni teljesen panaszmentes lett a fog, igy gyökértömték.A gyökértömés 1 hónapja van benne. Utána pár napig fájdogált , gondoltam meglett piszkálva ez normális lehet. A fájdalom enyhült, de még érzek ott valami irritáló, néha égő érzést ritkán bele is szúr picit. Volt olyan nap, hogy semmit nem éreztem de pár napja szinte egész nap érzem. Se hideg melegre, se ráharapásra nem érzékeny. Tanácstalan vagyok, nagyon kiváncsi vagyok a véleményére.
Köszönöm!

P. Vanda

gyökérkezelt fog

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

T. Fruzsina

gyökérkezelés várandósan

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is...)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

Gyökérkezelt fog gyulladása

Szép napot!
Egy szakmai segítséget-tanácsot kérnék.
Lyukas foggal mentem dokihoz.(nem fájt) Azt mondta röntgen nélkül,hogy gyökér kezelés.Ok.Megvolt.Nem fájt.Amikor visszamentem nem adott injekciót,mert már elvileg tömés lett volna.Aztán megnézte a gyökeret és érzékeny volt.Akkor a kézi gyökér kiszedővel babrálta.Fájt.Majd megfúrta a gyökeret,ami még jobban fájt.És tömte a fogat.Gondoltam ideiglenes.De nem így érzékenyen betömte a gyökeret véglegesre,anélkül,hogy gyógyszert és ideiglenes tömést tett volna bele.Persze azóta érzékeny.Visszamentem,de nem volt aznap röntgen,így egy másik sztk-ban csináltattam meg.A műtéttel riogatott már akkor,de nem csinált semmit.Ma visszamentem a röntgen képpel.Azt mondja a gyökércsúcsnál gyulladásban van.Szerintem túlfúrhatta a gyökeret és belefúrt a csontba.Ha összekoccintom a fogam érzékeny és ha megnyomom kívülről az orrom alatt ( Bal 4 ) Akkor ott is érzékeny.Mit csináljak.Mert ma megint nem csinált semmit és jövő hétre adott időpontot.Sajnos itt nem tudom csatolni a röntgen képet.
Köszönöm a megtisztelő válaszukat.
Hrych György

M. Pálné

Fogfájás

Tisztelt Doktornő!

Bal felső fogam az orvos lecsiszolta és koronát tett rá.

Korona alatt elkezdett fájni, kifúrták és elkezdte az orvos gyökérkezelni. Már 7-szer gyökérkezelte és most is fáj.
Az a kérdésem mit lehet vele csinálni még, hogy ne kelljen kihúzni.
Várom válaszát, ha lehet mihamarabb.
Üdvözlettel:
Medvegyné