A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

E. Roland

Váladék folyás.

Tisztelt dr. Úr!

Édesanyám nevében írok (63 éves).

2020. decemberében egy fogtömést és két fog gyökérkezelését végezték el. A gyökér kezelt fogakat kétszer ki kellett nyitni, mert fájt, begyulladt. Közben a nem kezelt hátsó fogak vagy a fogak melletti íny mind két oldalt alul és felül is folyni kezdett (sós ízű váladék). Előtte nyilallást, "fog emelkedés", a tömés ízét érezte. Parodontológián fogkő tisztítást végeztek. Most jelenleg antibiotikum szed, de a váladék folyása nem múlt el. Kérem szíves válaszát, hogy mi lehet a fogak (fogíny) folyásának oka?

Érzékenység

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

Az lenne a problémám, hogy októberben nagyon érzékeny volt ráharapásra a felső bal 6-os fogam.
Az orvosi kezeléskor kiderult, hogy szuvas a fog, azonban a foggyökeret nem érte el a szuvasodas. A fogat kitisztitották és betömték(nem béleltek alá). 2,5 hét után visszamentem az orvoshoz, mivel ha kekszet, vagy apróbb darabos keményebb ételt fogyasztottam az érzékenység megmaradt (sokkal kisebb érzékenység volt mint korábban). Ezt kvoetoen még 1,5 és 3 hónap múlva is jártam fogorvosnal és elmondtam az érzékenységi panaszom is. A doktor úr azt mondta, hogyha nem javul, február végére, akkor menjek vissza és kapok egy új tömést. A fog nem javult, hétfőn voltam és próbatömést tett be a kezelő orvos, majd azt mondta, hogy 1 hónap múlva menjek vissza, ha panaszos a fog akkor gyökérkezeli, ha nem akkor pedig kapok végleges fogtömest. A próbatömes behelyezese óta 2 nap telt el és a fogam sokkal érzékenyebb ráharapásra, mint eddig volt.

A kerdesem az lenne, hogy ez mégis mennyire normális? Nem gyógytomest kellett volna alklamzani vagy esetleg alabelelni a fognak?

(januárban bölcsességfog műtétem volt, akkor készült CT, nem látták, hogy baj lenne a foggal vagy a töméssel)

Válaszát előre is köszönöm!

M. Kitti

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr/ Nő
19 hetes terhes vagyok. Az egyik gyulladt fogammal járok kezelésre (gyökér kezelés, gyökér tömés) az orvosom nem ad lidocaint ami nagy fájdalommal járt. Nem okoznak panaszt a bölcsesség fogaim de tény hogy lyukasak de még az inyből sem nőttek ki teljesen. A fogorvosom lidocain, röntgen nélkül ki akarja húzni őket. Mikor szóvá tettem, hogy lidocain nélkül nem szeretném, illetve plusz stressznek, fájdalomnak ha nem muszaly nem tenném ki a babát sem magamat eléggé rosszul reagált erre. Közölte ha utánna panaszom lesz leszarja. Azt szeretném tudni, hogy lidocaint ennyi idős terhesen lehet-e kapni, illetve tanácsot szeretnék kérni ebben az esetben. Félek így a beavatkozás miatt. Bölcsesség fog eltávolítás érzéstelenítés nélkül mennyire lehet megterhelő a terhesség alatt. Köszönöm szépen előre is.

T. Mónika

Másfél éve tartó fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
A bal felső 2-es korona alatti fogam másfél évvel ezelőtt kezdett fájni. A foggyökér csúcsán akkor látható is volt egy kis gyulladás. Akkor az orvosom gyökérkezelte, majd mikor a fájdalom nem múlt. rezekálta. Ez is csak átmeneti enyhülést hozott, így tavaly decemberben egy szájsebész/fogorvos a fogat kettévágta(hogy a koronát ne kelljen levenni) és kiemelte az ínyből a maradék fogat. Annak a helye viszont azóta is fáj, pedig a műtét már több, mint 2 hónapja történt... Az orvosom tanácstalan, mert se a CT/se a rtg nem mutat semmit, a panasz viszont maradt. Egyre kellemetlenebb az egész, nekem az állandó fájdalom(ami az orrom felé sugároz ki), neki a tanácstalanság miatt. Most küreten és csontpótláson gondolkodik. Sajnos emellett a fog mellett egy implantom is van a bal 3-on, amit féltek.
Érdeklődni szeretnék az esetleges okokról illetve a megoldásokról.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, M.

K. Enikő

Hid kiegészítés

Híd jeligére válaszolva írták, hogy alapvetően lehetséges a híd átfúrásával kezelni a fogat. De ha mégsem, akkor a hidat gondolom le kell venni. Akkor gondolom a híd akkor tönkremegy, majd újat kell csinálni.
Üdvözlettel: Enikő

K. Enikő

Híd

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

"Nehéz érzés a fog körül" válaszában írták, hogy a fogamat meg kellene nézetni, hogy a gyökértömés követően nem alakult-e ki gyulladás a gyökércsúcson.
Ha esetleg igen, akkor azt koronán keresztül lehet kezelni? Rögzített híd van a második nagyőrlőfogamon és a második kisőrlőfogamon. A második nagyőrlőfogamnál érzem a nehéz érzést.
Üdvözlettel: Enikő

K. Enikő

Nehéz érzés a fog körül

Tisztelt Doktor Úr!Nő!

A gyökérkezelt fognál pl. ha hideg van lehet olyat érezni, hogy a fognál nehéz érzésem van, olyan mintha tele lenne. Nem fáj, csak érzem, mintha lenne ott valami.

Üdvözlettel: Enikő

K. Enikő

Nehéz érzés a fog körül

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jobb oldalt alul a második nagyőrlőfogamon és a második kisőrlőfogamon korona van. (3 tagú rögzített). 2020. júliusában lett feltéve a korona. A második nagyőrlőfogam gyökér kezelve lett, így lett a korona rátéve. Az egyik csatornát nem tudta kezelni, mert nem találta meg a doktornő. Hármat ki tudott tisztítani. Igaz mondta a doktornő, hogy lehet idővel gond lesz vele, hogy egyet nem tudott kezelni, mármint a csatornát. Én vállaltam a felelősséget, hogy így is kérem rá a koronát. Két hete a második nagyőrlőfogammal valami nincs rendben. Nem fáj, de érzem, hogy ott van.
Visszamentem doktornőhöz, és megröntgenezte a fogamat (a második nagyőrlőfogamnál.) Tüzetesen megnézte, és az mondta, hogy a fognál hála az égnek nincs elváltozás 2020. júliusához képest.
Az íny sincs begyulladva. A fog se érzékeny hidegre, melegre és harapásra, nyomásra sem.
Nem értem, akkor miért érzem ezt az érzést a fogam körül. „Olyan nehéz érzés, mintha lenne ott valami”.
Várom válaszát!

Köszönettel: K. Enikő

C. Timea

Korona alatti fogérzékenység

3 éve kerűlt fel a fémkerámia híd eddig semmi panasz most hirtelen nagyon érzékeny lett harapásnál a fogam 2 napra rá tapintasra fáj a győkere. Attól félek hogy elkell távolítani a hidat.
Kérdésem vajon a fogorvors híd csere nélkül is megtudja oldani a problémát?

S. Anita

Gyökérkezelés utáni fájdalom

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Lenne egy alsó rágófogam, ami a tavalyi évben hosszas ideid érzékeny volt a hidegre, de a fogorvos mindig elküldött, hogy valószínűleg csak az ínyem van vissza húzódva. Majd egyszer felszínre tört a szuvas rész, miután kapott egy nem is kicsi tömést. Utána sem múlt a hidegre való érzékenység, sőt inkább már fájdalommá vált és kezdett harapásra is kellemetlen lenni. Végül októberben egy 3 alkalmas (alkalmanként 5 perces) gyökérkezelést kapott. Minden fájdalmam megszűnt. Azonban decemberben harapásra kezdett egyre kellemetlenebb lenni. Januárban felkerestem egy másik fogorvost, aki röntgent készített és megállapította, hogy gyökértömés nem került bele és a végleges tömés alatt még vatta gombócot is talált. Így újbóli gyökérkezelés mellett döntöttünk. Nagyon precízen, igényesen elkészült a gyökértömés a harmadik kezelés alkalmával, jelenleg a fedőtömés várat csak magára. Eddig nem mertem rágni azon az oldalon, de most hogy újra próbálgatom, még mindig érzékeny/kellemetlen ráharapásra. De csak ha keményebb, roppanósabb, rágósabb dologra harapok. Alap helyzetben semmi bajom nincs vele. Már annyit ráköltöttem erre a fogamra, hogy nem szeretném kihúzatni, de borzasztóan zavar, hogy nem tudom, mi lehet még mindig a gond. A mellette levő rágófogam is volt az előző dokinál tömve, letört egy csücske, ami elég laposan lett vissza javítva. Arra is gondoltam, hogy a nyomás nem egyenletesen oszlik el ráharapásnál. Tudnak nekem ebben bármilyen érdemleges segítséget/választ adni? Előre is nagyon köszönöm!

K. Enikő

Röntgen

Tisztelt Cím!

A héten a második nagyőrlőfogamról csináltak röntgent. 4-szer ismételték meg, hogy jól látszon a felvétel. A röntgen ideje alatt nem tettek rám semmit, hogy védjen a káros sugárzás ellen. Régebben mindig raktak rám egy „mellényszerűséget”.
Az lenne a kérdésem, hogy ez nem baj?
Köszönettel: Enikő

K. Enikő

Mikroszkópos gyökérkezelés

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy a mikroszkópos gyökérkezelést el lehet végezni koronán keresztül is?
Ha igen általában hány kezelés szükséges?
Nekem jobb oldalt alul a második nagyőrlőfogamon és a második kisőrlőfogamon korona van. (3 tagú rögzített híd). A második nagyőrlőfogamat kellen kezelni mikroszkópos technikával.

Köszönettel: Enikő