A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

D. Anita

Rezekció

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

O. Zsani

Gyökér kezelés

Tisztelt doktorúr/nő!

Csütörtökön voltam fogorvosnál, ahol kiderült, hogy egy gennyes-zsákkal bíró gyulladt fogom van. Az orvosom antibiotikumot irt fel, s kifúrta, kitakarította a fogam, majd a jövő héten kell vissza mennem egy újabb átmosásra. Most jelenleg egy hatalmas lyuk tátong a fogamba, a fájdalmam szinte majdnem megszűnt. Az arcom még kicsit dagadt, illetve a fogam felett lett egy hólyag. A kérdésem az lenne, hogy ez normális!? Nem a nyitott gyökér csatornán kéne távoznia a gennynek? Nem szeretném elveszíteni a fogam.

Válaszát előre is köszönöm.

G. Lajosné

Részleges korona

Tisztelt Hölgyem/ Uram.
Van egy 6 tagból álló koronám, márciusban csináltattam meg, és ha hozzáérek megnyomom egy kicsit az egész alatt fájdalmat érzek. Nyomás nélkül is néha annyira fáj hogy gyógyszert kell bevennem, néha napokig nem fáj, de aztán újra kezdi. Orvosom nem tudott vele mit kezdeni, pedig panoráma röntgen is készült. Van erre valami megoldás? Ha új korona kell azt is vállalom mert így nem maradhat. Ragasztott nem kivehető a pótlásom, ugyan ilyet szeretnék. Várom szives válaszukat. Amennyiben van megoldás rögtön kérek időpontot is Önöknél.
Tiszt: Győrffy Lajosné
2019.12.30.

K. Gábor

Fogfájás

Jó napot!
Egy hete gyökérkezelték a fogam, üresen hagyták viszont most rettentően fáj mit csináljak?
Az a baj, hogy ugye ünnep van és nincs fogorvos.
Örülnék a mielőbbi segítségnek!

S. Orsi

Gyökérkezelés

Tisztelt Fogorvos!
Gyökérkezelésem volt, 4 alkalommal: az utolsó kedden volt. Tegnap kellett volna véglegesen tömni, de annyira lebetegedtem, hogy nem akartam ezt bevállalni,
és amiatt sem, mert a keddi kezelés után 2 napig fájdalmaim voltak, úgy éreztem, jobb, ha a kezelt fogamat egy ideig nem gyötrik. A doktornőm szerint jobb lenne
már most véglegesen betömni. Azt szeretném kérdezni, hogy gondot okozhat-e, ha mégis így az ideiglenes tömés marad néhány hétig (az ünnepek miatt január közepéig)
Nekem stabilnak tűnik a mostani ideiglenes tömés. Előre is köszönöm válaszát!

G. Dániel

Foggyökér körüli elváltozás

Üdvözlöm!

Gyökérkezelés alatt áll az egyik nagyőrlő fogam. A héten kaptam meg az utolsó kálciumos tömésemet, a kontroll röntgen felvétel majd januárban lesz, hogy hogyan alakult az elmúlt 3 hónapban az elváltozás.

Sajnos az orvos nem nagyon tájékoztat, így nem tudom mire számíthatok. A fogam egyáltalán nem érzékeny, nem is fáj, egyedül akkor fájt mikor gyökérkezelte (gondolom a gyulladás miatt), illetve a kálciumos tömések során az egyik gyökércsatorna. Viszont legutóbb már csak egy kis szemöldökrezzenés volt, de semmi komoly fájdalom. Felvétel nélkül ezt nehéz megmondani tudom, hogy mi is lesz ebből, de én arra lennék kíváncsi, hogy a gyógyulásnak vannak jelei? Illetve én itthon, hogyan tudnék tenni a sikeres gyógyulásért, hogy nyugodt szívvel azt mondhassa az orvos, hogy most már gyógyulásnak indult a foggyökér, így gyökértöméssel befejezi a fog kezelését?

Viszonylag kevés kálciumot viszek be a szervezetembe, ha azt maximalizálnám, segíthet?

A foghúzásba és rezekcióba nem nagyon akarok belemenni, az előbbibe semmikép.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Dániel

Gyökérkezelés

https://www.uniklinik.hu/fogorvos-valaszol/gy%C3%B6k%C3%A9rkezelt-fog-erzekenys%C3%A9ge-mit%C5%91l
Üdv!
Gyökérkezelés alatt áll! A gyökértömésre januárban lesz sor.
Tegnapelőtt a fogorvos kiszedte az ideiglenes tömést és át tisztította a fogamat, rakott a gyökércsatornákba valami papirt mert az egyik gyökércsatorna gyulladásban van még. Azóta amióta rendesen megbolygatta tűvel stb. Eléggé faj vagy érzékeny a fogam ha összeér a másik fogsorommal. Miért lett ennyire érzékeny? A gyulladás elmúlik? (november elejen egy doboz dalacin antibiotikumot beszedtem már amire azt hittem használt mert elmúlt ez az erzékenység ha összeért az alsó es felső fogsorom.) januárban kapnék gyökértömést, elmúlik addigra vajon ez az erzékenység? Vagy mitől lehet ez?
Köszönöm a választ!

R. Tomás Zacarias

gyökérkezelés

Indokolt lehet két kezelés között lezáratlanul hagyni a feltárt gyökércsatornát? Ha a reszelő tű nem tud végig behatolni a foggyökérbe, ezen segíthet az idő, és az otthoni öblögetés különféle "gyógy"-olajokkal vagy szájfertőtlenítőkkel?

K. Annamaria

Gyulladt fog

Jó estét

Pár napja írtam,hogy erős fajdalmaim vannak a híd alatt. Elmentem a fogászati klinikára nem csináltak velem semmit... közölték hogy a bölcsesség fogam van be gyulladva ami az egyik tartó pillérje a hídamnak. Annyit tanácsoltak ki kellene venni bölcsesség fog . Na már most nekem ahhoz le kellene szedni a hidat . Azt szeretném kérdezni ha nem szuvas a fog nem lehetett volna idegelni ? És amit kaptam antibiatikum mennyi idő után hat? Meg mindig faj a fejem fogam :( köszönöm előre is a választ .

L. Ferenc

Gyökérkezelés

Üdvözlöm. 8 éve már hogy kaptam egy 8 tagból álló hidat, amit felcementáltak. Egy felső fogsorról van szó.. Ez a híd, fémre épített porcelán híd, amit 2 db kigyökértelenít és és 2 db élő fogra tettek fel, amiket lecsiszoltak. 4 napja már hogy nagyon elkezdett fájni az egyik élő fog a híd alatt... A kérdésem az lenne, hogy lehet e gyökérteleníteni így a fogat anélkül, hogy levennék a hidat ? Az orvos aki csinálta annak idején, azt mondta hogy ez lehetséges... Vagy most lefogjál szedni az egészet és dobhatom el ?

Gyökérkezelt fog erzekenysége, mitől?

Üdv!
A a hátsó fogam volt gyökerkezelve három hete lassan. Egy hete elmúlt az erzékenység raharapásnál de újból megint érzékeny. Miért nem múlt el teljesen? December elején megyek vissza meg tisztíttatni (ideiglenes tömést raknak még bele).
Köszönöm a választ!

K. Judit

Gyökérkezelés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Nekem az lenne a kérdésem hogy gyökérkezelik a bal fent lévő 5 fogamat és amikor megyek vissza az orvosom már kiakarja húzni mert amikor kezeli akkor fáj.. Mármint az amikor kiszedi a tömést. És amikor a gyógyszert belehelyezi. Elsőnek amikor tisztította akkor nem kaptam bele ideiglenes tömést és 3 hétig nyitva volt. Utánna kaptam bele calciumot és ideiglenes tömést. És a 2-nál (tegnap előtt) kaptam bele calcium hidrogént vagy mit és ideiglenes tömést megint. Az elsőnél nem volt semmi baj, de tegnap amikor megkaptam a második tömést azóta fáj.. Nem nagyon de azért érzem. Lehetseges hogy a doktor nő nem gyökérkezelte ki teljesen a fogamat??