Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

P. Vanda

gyökérkezelt fog

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

T. Fruzsina

gyökérkezelés várandósan

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is...)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

Gyökérkezelt fog gyulladása

Szép napot!
Egy szakmai segítséget-tanácsot kérnék.
Lyukas foggal mentem dokihoz.(nem fájt) Azt mondta röntgen nélkül,hogy gyökér kezelés.Ok.Megvolt.Nem fájt.Amikor visszamentem nem adott injekciót,mert már elvileg tömés lett volna.Aztán megnézte a gyökeret és érzékeny volt.Akkor a kézi gyökér kiszedővel babrálta.Fájt.Majd megfúrta a gyökeret,ami még jobban fájt.És tömte a fogat.Gondoltam ideiglenes.De nem így érzékenyen betömte a gyökeret véglegesre,anélkül,hogy gyógyszert és ideiglenes tömést tett volna bele.Persze azóta érzékeny.Visszamentem,de nem volt aznap röntgen,így egy másik sztk-ban csináltattam meg.A műtéttel riogatott már akkor,de nem csinált semmit.Ma visszamentem a röntgen képpel.Azt mondja a gyökércsúcsnál gyulladásban van.Szerintem túlfúrhatta a gyökeret és belefúrt a csontba.Ha összekoccintom a fogam érzékeny és ha megnyomom kívülről az orrom alatt ( Bal 4 ) Akkor ott is érzékeny.Mit csináljak.Mert ma megint nem csinált semmit és jövő hétre adott időpontot.Sajnos itt nem tudom csatolni a röntgen képet.
Köszönöm a megtisztelő válaszukat.
Hrych György

M. Pálné

Fogfájás

Tisztelt Doktornő!

Bal felső fogam az orvos lecsiszolta és koronát tett rá.

Korona alatt elkezdett fájni, kifúrták és elkezdte az orvos gyökérkezelni. Már 7-szer gyökérkezelte és most is fáj.
Az a kérdésem mit lehet vele csinálni még, hogy ne kelljen kihúzni.
Várom válaszát, ha lehet mihamarabb.
Üdvözlettel:
Medvegyné

Érdeklődés

Tisztelt Doktor!
Néha fáj a fogam jobb oldalt felül a 4 dik most voltam fogorvosnál csinált röngent nem látott semmit meg kocogatta semmi. Hidegre próbálta és nem érzek rá semmit pedig próbálta vagy 3 szor a többi fognál éreztem de annál nem. Az mondta a fogorvos hogy ez nem jó gyökérkezelni kell mert haldoklik a fog és hogy ne hogy rosszabb legyen. Az lenne a kérdésem hogy tényleg gyökérkezelni kell? Válaszát elöre is köszönöm.

H. Karmen

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!
A problémám az lenne,hogy 5 éve diffúz hajhullásom van,de újranő a hajam.

Voltak különböző vizsgálatok ezzel kapcsolatban:
  • bőrgyógyász
  • nőgyógyász
  • endokrinológus
  • immunológus
  • füll-orr gégészet
  • gasztroenterológus.

Nem is sorolom tovább, ahol senki nem talált olyan problémát,ami indokolná a hajhullást.

Azonban a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt, ami kb. 10 éves. Különösebb problémám nem volt vele,egy éve érzékeny lett,nem fáj,de érzem,hogy "van". Az orvos azt mondta,lehet a frontokat érzékeli.

Még annyi,hogy mikor gyökérkezelték,az orvos beletörte a tűt,ami bent is maradt,azt mondta,több orvos is megerősítette,hogy az nem okoz problémát. Az utóbbi időben,sőt,mióta hullik a hajam többször röntgenezték,CT-ték. Minden rendben van vele,nem gócos.

A kérdés ez a fog,ebben az állapotában okozhatja a hajhullásom?

Köszönettel: H. Karmen

M. Edit

foggyökérciszta

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Jelenleg gyökérkezelt metszőfogam többszöri gyógyszeres tömés után is gyulladásban van. A fogorvos 6mm-es cisztazsákot talált rajta. Néhány hónapja is ugyanilyen panaszaim voltak egy másik fogam miatt, amelynek gyulladása hosszas kezelés ellenére sem javult, így kihúzta. A kihúzást követően a fog teljesen ép volt, valamilyen más kórok következtében alakulnak ki ilyen tünetek? Milyen háttér betegségek okozhatnak cisztákat?
Üdvözlettel:
M. Edit

S. Beáta

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Két hete voltam gyökérkezelésen,idöközben kiesett az ideiglenes tömés,a gyökérnél még megvan a tömés,de pár napja nyomásra feszítő érzés lép fel, kellemtlen érzés de nem fogfájás. Ez normális ilyenkor,vagy aggódnom kellene ? Sajnos két és fél hét múlva van időpontom legközelebbre a fogorvoshoz.

P. Gábor

Gyulladás vagy afta?

Tisztelt Uniklinik!
Pár napja kialakult az inyemen egy fehér színű folt, mely nyomásra fájdalmas, de a környéke is. A fájdalom már egy ideje megvolt, de kizárólag nyomásra, máshogy nem érzekeltem. Más fogászati dolog miatt nemrég 2 röntgenem is készült, és "szerencsére" mind2n szerepel az érintett, jobb felső 7-es fog. Én nem látok rajta semmit, persze nem is értek hozzá. Küldenék a következő linken több képet is, magáról az elváltozásról is, a képek alján mindegyiken dátum szerepel lent mikor készültek. Mi lehet ez vajon? Nem szeretném elveszteni a fogam.
A képek a következő tárhelyen láthatóak, az alábbi linken:
https://drive.google.com/open?id=18EGpJ9ozjVRyp4zWtZys4AAVBZLCqGxg

Köszönettel,

Gábor

C. Zsuzsanna

Foghúzás vagy műtét

A fölső 6-os fogam gyökérkezelt, betét is van benne. A szájpadlás felőli gyökérnél van valami elváltozás, ami miatt begyulladt, bedagadt az arcom, antibiotikumot kaptam rá. Az orvos rám bízta a döntést, hogy kihúzatni szeretném vagy műttetni (felnyitják az ínyt és onnan tisztítják meg a területet), de azt mondta, hogy ilyen hátsó fognál a műtét elég bonyolult. A kérdésem az, hogy ha a műtétet választom, az mennyire macerás? Elérhető-e mindhárom gyökér? Elegendő-e egy beavatkozás? Lehet-e hogy a műtét után is húzni kell végül? A foghúzást vagy a műtétet javasolnák az eddigi tapasztalataik alapján?

Gyökértömés cseréje

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A jobb felső 6-os fogam évekkel ezelőtt gyökérkezelve lett, azóta probémamentes volt. Pár hete egy kisebb dudort fedeztem fel az ínytől kicsit feljebb, a fog mentén, amely csak tisztításkor érzékeny, maga a fog ráharapásra nem mutat tünetet. Készült róla röntgen, és a fogorvos látott egy halvány árnyékot az egyik gyökér végénél, szerinte annak a csatornának a tömése nem ér végig teljesen. (A pici duzzanat azóta lement, enyhe érzékenység van továbbra is tisztításkor.) Azt is mondta a röntgent végző orvos, szerinte ez ciszta, és ki kéne húzni a fogat, valamint implantátumot betenni. Mivel azért ez nem egy olcsó dolog, és én amíg nem muszáj, nem húzatnám ki a fogam, az lenne a kérdésem, hogy van-e értelme megpróbálkozni egy esetleges gyökértömés cserével, vagy teljesen kizárt, hogy megoldaná a problémát, és tényleg csak a húzás marad mint opció? Olvastam, hogy van lehetőség Önöknél mikroszkópos gyökértömésre, amely sokkal precízebb tömést tesz lehetővé. Az én esetemben lenne értelme megpróbálni?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel
Sz. Kata

N. Vivien

Szuvas fog fájdalom, arcduzzanat

Tisztelt fogàszat!

Van egy kis szuvas rágó fogam,jobb oldalon felül amivel úgy mentem el a fogasztra hogy csak furjàk, tömik. Kaptam érzéstelenítő is. De miközben csináltàk elkezdett nagyon fájni az orvos már látta a pulpàkat is, volt valami ami egy picit be is vérzett (nen tudom mi volt az asszisztensnek mondta) Ezért úgy látta hogy gyökérkezelés kell neki. Mivel nagyon érzékeny volt érzéstelenítő mellet is ezért nem kezdték el,mondták idegölő gyógyszert tesznek bele és 5 nap múlva menjek vissza megnézik. Utána kijottem a rendelőből, és rá 10 percre rà feldagadt az arcom. Az mitől lehet talán be volt gyulladva az a fog? Azt valami el indult? Gondolom a fájdalom az természetes mert igen kínzó fájdalom történt mert a fogorvos sem erre számított :( ő is sima tömést gondolt.
Köszönöm előre is a szíves segítségét!