A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Milady

Felhúzódott, piros íny és gyökérkezelt fog

Kedves Uniklinik!

Köszönöm szépen mindenre kiterjedő válaszukat, szeretnék kérdezni még két aprót, hogy jól értettem e:

-4 fogamnál az íny fognyaki tömések után lett piros és húzódott fel majdnem a fog nyakáig, köztük szelel a levegő és át lehet látni, ennek már 3 hete. Ezen segít az otthoni szájápolás, vagy gyulladásgátló szedése szükséges, esetleg más beavatkozás? Indokolt a paradontológus, vagy legalább fogorvos beavatkozása? Azzal a tanáccsal látott el fogorvosom, hogy várjak még két hetet, de javulást ettől - az otthoni szájápolástól - nem érzek.

-A gyökérkezelt fogam 4 csatornáját megtalálták, kitisztították, most hosszútávú tömés van benne, azt mondták ennek fél évig kell benne lennie. Mivel panaszos szívesen elvégeztetném a mikroszkópos gyökérkezelést. Itt azt kérdezném, hogy a CT mutatni fogja e, ha van még benne ideg, vagy ehhez meg kell kezdeni a mikroszkópos gyökérkezelést? Lehetséges, hogy több, mint 4 idegcsatorna van? Vagy lehet elnézést, de laikus megfogalmazásban oldalági elágazás, amit szabad szemmel ugye nem látnak?

Köszönöm szépen!

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

rejtélyes fogfájás

Tisztelt Doktornő!

A problémám két hete kezdődött. Egyik este észleltem, hogy a jobb felső fogsorom fölött egy kis ponton fáj az arcom, kb. ott. ahol az 5-ös fogam gyökere van. Először azt hittem, talán pattanásom lesz, de aztán ahogy nyomogattam, éreztem, hogy az alatta lévő csont is érzékeny, de csak egy pontban. Nem foglalkoztam vele, de aztán elkezdtem egy enyhe feszülést is érezni a felső fogaim fölött.
A felső 6-os fogamban egy 2,5 éves esztétikai tömés van, ez nagy tömés, anno gyógyszeres alábélelést is kapott, eddig semmi gondom nem volt vele. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy az kezd begyulladni, és majd gyökérkezelni kell, ezért elmentem a fogorvosomhoz, hogy nézze meg, mert ebben a fogamban elkezdtem nem fájdalmat, de enyhe, viszont kellemetlen és idegesítő zsiborgást is érezni. Az érzést sajnos máshogy nem tudom körülírni, az biztos, hogy nem konkrét fájdalom volt A doktornő nagyon alaposan megvizsgálta a kérdéses fogat, alulról, oldalról megkocogtatta, megnyomogatta, felette is jól végignyomogatta az ínyemet, de semmi fájdalmat nem tapasztaltam. Hidegpróbát is csinált, a fogam érzékeny volt rá, de az azonnal el is múlt. A doktornő azt mondta, hogy szerinte nincs begyulladva a fogam, az él, így nem szükséges röntgent készíteni róla, mert úgysem látnánk rajta semmit, várjak vele, majd elmúlik.
Ebbe bele is nyugodtam, talán ennek hatására is másnapra már nem éreztem semmit. Ez így volt még 4 napig, boldog voltam, hogy elmúlt magától, közben már a fog feletti csont sem fájt azon az egy ponton, ha megnyomtam, az is elmúlt. Aztán pár nap múlva újra elkezdtem érezni azt a bizonyos érdekes, zsiborgó érzést a 6-os fogam mélyéről. Olyan mintha csiklandoznák belülről és viszketne. Nem tudom mire vélni ezt az érzést. Továbbra sem fájdalom, de kellemetlen diszkomfort érzés, főleg a bizonytalanság rossz, hogy nem tudom, mi okozza. Egyszerűen érzem ott a fogamat. A mellette és az alatta lévő fogaim teljesen egészségesek, ez biztos, még csak nem is tömöttek, bölcsességfogaim nincsenek, ki sem nőttek, a csírájuk sincs meg, úgyhogy azzal sem lehet gond. Ezt a zsiborgást és enyhe feszítő, húzó érzést csak napközben érzem, néha már a 6-os és 5-os fogaim között is, de estére, éjjelre teljesen megnyugszik a fogam, akkor elmúlik az érzés. Egyébként hidegre-melegre nem érzékeny, és harapásra, rágásra sem, minden nap tesztelem, direkt ott rágom az ételt és a rágót is, de semmi. Nem értem, mi lehet ez. Ha elmennék egy kis fog röntgenre, tényleg nem mutatna ki semmit? Lehet, hogy most hal el a fog, és így jelez, ezért nem érzek még komolyabb fájdalmat? Vagy esetleg lehet, hogy nem is fogprobléma van, hanem inkább ínygyulladás, ez lehet úgyis, hogy közben vérzést, ínyduzzanatot egyáltalán nem tapasztalok? Önök szerint mi kellene még tennem, hogy kiderüljön, mi okozza a fogamban ezt az érzést? Szedjek rá esetleg Algofelxet, hátha lehúzza az esetleges gyulladást?
Előre is nagyon köszönöm a válaszukat, tisztelettel:
Ildi

K. Dzsenifer

gyökérkezelés, gyulladás

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit tehetek, 11hetes terhes kismama vagyok.
Bal hátsó felső fogamat gyökérkezelték már több mint 1 éve azota ki esett a tömés és letört kb a fele, ebböl sajnos nem sokat vettem észre mert nem fájt. De most nagyon érzékeny sőt fáj nyomásra is, szerintem be van gyulladva is.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

M. Maja

Gyökértömés utáni érzékenység

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Körülbelül három hónapja a bal alsó, leghátul levő tünetmentes fogamat betömték, melynek a szuvasodása az orvos szerint elég mély volt. Két hétre rá iszonyatos fajdalmák jelentkeztek, az egész testem lüktetett és röntgenfelvétel után gyökértömést végeztek rajta. A fogorvos aki végezte a kezelést csak egy csatornát tálalt (a röntgen is egy gyökeret mutat) és mikroszkóp híján nem tudott többet tenni. Néhány napja, vagyis 1 hónapra rá, a fogam bár nem fáj, de rágásra érzékeny és a bal fülem is el kezdett lüktetni. 3D-s CBCT felvétel készült a fogról, ami gyulladást mutat. Ön szerint ez egy újabb gyökérkezelésre utal, vagy lehet más oka is ennek?

Köszönöm a választ.

B. Döniz

Idegelt fog (felső bal 4es)

Tisztelt dr Urak, dr Nők!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy rosszul lezárt idegelt foggyökér okozhat e nagyobb problémát, mint ami most van? (pl betokosodás, ciszta)
Kb másfél/két évvel ezelőtt kiidegelték a fentebb említett fogamat. Szép lassan ez elkezdett gennyel megtelni s egy pattanás szerűség alakult ki ez ínyemen, az asszisztens szerint ezen keresztül tud távozni a genny. Masszírozzam s kiürül szépen. Egy ideig jó is volt ez, meg is könnyebbült az ínyem masszírozás után.
Sokszor éreztem, hogy van ott valami, meg kell piszkáljam, folyton éreztem azt a zavaró valamit.
Az utóbbi időben viszont már inkább fáj. Elég nagy s kemény hukli van az ínyemen, amit a dr úr meg is röntgenezett volna, de volt egy igen kellemetlen női balesetem s így mondták menjek vissza.
Egész addig nem csinalt volna röntgent sem, míg nem szóltam, hogy fájdogál.
S a kérdésem akkor az lenne, hogy ebből kialakulhat valami komolyabb? S ha igen, leírnák, hogy mi lehet az? Illetve ez a fog menthetetlen?
Nagyon köszönö, hogy elolvasták s a választ is köszönöm!
Üdvözlettel

Döniz

N. Monika

fogcsap

Tisztelt doktor úr/nő.

A fog orvosom csapos fogat javasolt nekem,ugye ez gyökérkezeléssel jár?Érdeklődnék,hogy ha a röntgen felvételen semmilyen gyulladás nem látható,akkor ez esetben a gyökér kezelés is rövidebb ideig tart,vagy hetente vissza kell járnom?Mert eddig 2 "ülést" beszéltünk meg félek kevés lesz...Mik a befolyásoló tényezői egy gyökérkezelésnek?Egyáltalán ilyen rövid idő alatt is el tudják készíteni a csapra a koronát? Köszönöm meg tisztelő válaszát.
Üdv.Mónika

P. Lilla

Fogtömés utáni fájdalom

Üdvözlöm!
Egy hete voltam fogorvosnál, mert a bal hátsó alsó fogamból letört egy darab. Szuvasodás miatt tört le, de a fog épp maradt. Mély volt a lyuk és ezért gyógyszeres alábélelést tett a fogorvos és utána tette rá a végleges tömést. Másnapra étkezés után fájt a fogam, de utána elmúlt. Valamint a hidegre is érzékeny, mely éles fájdalmat vált ki. Majd aztán folyamatosan fájt a fogam és a tömést is éreztem. A fájdalom a fülembe és az állkapcsomba is kisugárzott. Azt sejtettem, hogy magas a tömés és vissza is mentem korrekcióra. Ennek két napja, de a fájdalom és a hidegre való magasfokú érzékenység azóta is meg van. A doktornő azt mondta, hogy meg kell nyugodnia a fogamnak és néhány napig rágjak a másik oldalon. Mennyi ideig fájhat a fogam? Elkerülhető a gyökérkezelés? Köszönöm

S. Martina

Gyökérkezelés előtt álló fog- lila/fekete, duzzadt íny

Kedves Uniklinik!
Van egy alsó, leghátsó fogam, amely rettenetesen fájt még márciusban, nem bírtam éjjel aludni, csak ülve. Nagyon be volt gyulladva, nem tudták gyökérkezelni, ezért ideiglenes gyógyszer tömést tettek bele, amíg lehúzódik a gyulladás. Elmúlt a fájdalom, semmi panaszom nem volt. A járvány ideje alatt nem tudtak fogadni, ezért nem volt lehetőségem visszamenni. 3 hete esett csak ki a gyógyszeres tömés, vissza is mentem. Csütörtökön újabb gyógyszeres tömést tettek be. Tegnapról mára a fogam körül lilás, feketés lett az íny, és fel van duzzadva, a fogamat szinte ellepi. Fájni nem fáj egyáltalán, csak ha szándékosan megnyomom az ujjammal. Mi lehet a probléma? Múlt csütörtökön azt mondták, miután látták a panoráma-röntgen felvételt, hogy megmenthető a fog, és majd 6.-án gyökérkezelik. Nagyon aggódom. Hétfőn mindenképp odamegyek, hátha tudnak rá vetni egy pillantást. Nagyon nagy a baj?

Köszönettel,
Martina

H. Fanni

Duzzadt, vérző íny

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Néhány hónapja gyökérkezelték jobb oldalon, felül az első kisőrlő fogamat. A végleges tömést januárban rakták be, azóta azonban a fog felett levő íny többször megduzzadt, a színe lila lett, valamint vérzett is. Egyik ilyen alkalommal az említett fog és az azt követő fog közötti ínydarab levált. Mi lehet ennek az oka, és érdemes lenne-e konzultálnom a fogorvosommal?
Válaszát előre köszönőm!

I. Anita

Korona, fogpótlás

Tisztelt Doktornö/ Doktor Úr!

A múlt héten kaptam porcelán koronát az egyik alsó kisörlö fogamra és amikor hazaértem akkor néztem meg közelebbröl és azt vettem észre, hogy nem teljesen fedi le a korona a fogamat (a külsö, arcom felöli részen) talán 1-1,5 mm van a korona széle és az ínyem között. Ön szerint ez normális? Véglegesen van felragasztva.
A másik kérdésem, hogy meddig normális gyökérkezeés után a fájdalom és az érzékenység pl. rágáskor? A fogorvos azt mondta, hogy egy hónap is lehet, amit én sokallok egy kicsit. Nem volt gyulladt a fogam, a korona miatt volt rá szükség.
Menny idö után gyógyul be a foghúzás helye teljesen? Ön szerint mennyi az ideális idö a húzás után fogpótlás készítésére (híd, kivehetö)?
Válaszát elöre is köszönöm,

B. Várhidi

Mi ez a fehér hólyag a fogam mellett?

Szemfogam mögötti fogam felett az ínyemnél kb 1 éve folyamatosan megjelenik egy fehér hólyag. Kb fél miliméter az átmérője.

Ma megnéztem fogpiszkálóval, és kb 2mm re be tudtam dugni a hólyag helyén. A fogam nem fáj. Tömve volt az a fogam.

Mi lehet ez? Van erre valami gyógyszer vagy kenőcs?
Mit lehet ezzel kezdeni?

nézegettem interneten, és attól tartok hogy sipoly vagy tájog. Bár egyáltalán nem fáj

Köszönöm előre is!