A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Krisztina

fisztula gennyezés gyökérkezelés megkezdése után is

Üdvözlöm Önöket!

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy az normális -e, ha a bal6-os fogam alatt találtak fisztulát, gennyedzett, majd a 6os fogat felnyitották gyökérkezelés elkezdésére. Idegölőt kapott, ideiglenesen lezárták (meg gondolom kitisztították a gennytől)
Viszont 2 nap telt el, a fisztula ott van, nem mindig látszik, de pl most is elkezdett gennyedzeni. Fájni már nem fáj a fogam, nem érzékeny, viszont a gennyedzés még megmaradt. 1 hét múlva kell visszamennem, a fisztula kifakadása után az ínyem kicsit fáj, csíp.
Kell valamivel kezelni az ínyt az ilyen kifakadásoktól, ha egyáltalán normális még hogy gennyedzik? Dalacint szedem

Érdeklődés

Tisztelt Hölgyem,
Olyan panaszom van, hogy okt30.an gyökérkezelték a bal 5os fogam, Nyitva hagyta, majd nov2-an ideiglenes tomessel lezarta. 1het eltelt es most elkezdett iszonyuan fajni (luktet, raharapasra iszonyu fajdalom, ejszaka nem tudok aludni) felhivtam az orvost, 1het antibiotikum kurat irt elo, azt mondta ha kiszedi es ismet betomi ugyan igy fog fajni. 2napja szedem de egyszeruen nem mulik a fajdalom, iszonyu mar.
Ez normalis eset? Illetve a gyokerkezelt foggal szemben levo inyemen valami csomo lett, illetve az inyemet is ugy erzem mintha vízhólyagos lenne Ön szerint megjavul ez a fog vagy huzas lesz a vege? Ugyertem kilehet egy ilyenbol labalni... mert mar ketsegbe vagyok esve hogy 2hete szenvedek vele...:(

Időváltozáskor ínyfájdalom

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám van, miszerint időváltozáskor fáj a felső fogínyem,illetve feszül a felső 2 első fogam között. Több orvosnál is voltam már és azt mondták,hogy nem látnak semmit nem tudnak vele mit csinálni. Nekem viszont nagyon kellemtelen,sokszor a fejemre és a bal szememre is kisugárzik a fájdalom, ekkor csak fájdaomcsillapító segít.

S. Gábor

Begyulladt fog esetén nyelv alatti nyálmirigy duzzanat jelensége

Üdvözlöm
Elnézést, hogy levelemmel zavarom, szombaton begyulladthatott a jobb alsó 6 vagy 7-es fogam, rágásra, érintésre fájt, sajgott. Ez hétfőre még duzzanatot is okozott az állkapocs alatt, szépen kitapintható, fáj, amint nyomom. Voltam hétfőn fogorvosnál, kaptam dalacint és cataflamot, emellett két dolog lehet: gyökérkezelni kell a 7-est (remélhetőleg csak azt, és nem húzás lesz a vége), vagy egy évekkel ezelőtti bölcsességfog gyökérmaradványa okozhatja a gyulladást, ezt holnap fogom megtudni, mert ma sikerült panoráma röntgent csinálni, és ma már nem jutottam be a körzeti rendelésre (más városban csinálják a panoráma röntgent)

Ez alapból nem is lenne akkora gond (persze gond, mert nem tudok dolgozni, annyira fájt, plusz addig is valószínűleg a gyulladás okozhat problémákat, hiába van gyógyszer), mai napra elmúlt a fájdalom, maradt a duzzanat, ezzel egyidejűleg megjelent a nyelvem alatti jobb részen lévő puha rész duzzanata is. Először csak duzzanat, éreztem a nyelvem alatti puklit hajnal 4 fele, később reggelre átváltott sötét sárgás duzzanatra, nap közben lelohadt, estére pedig kicsit duzzadt és egy fehér csík vonul rajta végig.

Ebből kifolyólag ez most jobban megrémíszt, mint a fogam állapota, hogy mi lehet ez a nyelvem alatt (pl oda ürülne a genny, de akkor miért fehér most?), és a tudatlanság megrémít, mert mi van ha ez egy teljesen más probléma tünete.

Holnap valószínűleg kapok választ az orvosomtól a kérdésemre, bár attól még mindig jobban félek, ha mégsem. Ezért is írtam ide, hátha találkoztak már ilyen "jelenséggel"

Képet sajnos nem tudok feltölteni, pedig lenne, bár értelemszerűen a látvány nem a legszebb.

Gyógytömés

Tisztelt Hölgyem,
Olyan panaszom van, hogy okt30.an gyökérkezelték a bal 5os fogam, Nyitva hagyta, majd nov2-an ideiglenes tomessel lezarta. 1het eltelt es most elkezdett iszonyuan fajni (luktet, raharapasra iszonyu fajdalom, ejszaka nem tudok aludni) felhivtam az orvost, 1het antibiotikum kurat irt elo, azt mondta ha kiszedi es ismet betomi ugyan igy fog fajni. 2napja szedem de egyszeruen nem mulik a fajdalom, iszonyu mar.
Ez normalis eset? Ön szerint megjavul ez a fog vagy huzas lesz a vege? Ugyertem kilehet egy ilyenbol labalni... mert mar ketsegbe vagyok esve hogy 2hete szenvedek vele...:(

Gyulladás

Kedves Uniklinik!

Régóta gyulladt a nyelvem egyik oldala. Több fül orr gégésznél jártam semmit nem találtak.
Fogorvosnál voltam röntgent csinált és egy fogam ami gyökérkezelt nem tökéletesen sikerült fáj is most már folyamatosan.
Ez a gyulladás kihathat a nyelvemre?
Természetesen ugyanazon oldalon van.
Nagyon köszönöm a válaszukat.
Szilvia

G. Kiss

Furcsa kinövés az ínyen egy nagyméretű ciszta/tályog alatt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az egyik erősen szuvas 1-es frontfogam gyökércsúcsa környékén hónapokkal ezelőtt megjelent egy viszonylag nagy méretű (kb. 2-3 cm kiterjedésű, hol kisebb, hol nagyobb) ciszta vagy tályog, amit a 3 héttel ezelőtt végzett fogászati kisröntgen nem mutatott ki. Ugyanakkor ujjal tisztán kitapintható, kiemelkedik az állkapocscsontból. Nagyjából az említett fogászati kisröntgen előtt kicsivel megjelent az említett ciszta/tályog alatt egy kis kinövés, amit először a fogászaton fisztulának néztek (ők sem diagnosztizálták a nagyobb duzzanat természetét, még mindig kérdéses, hogy tályog/ciszta-e). Kezelés még nem történt, gyökérkezelésre voltam előjegyezve, amit végül halasztanom kellett egyéb okokból. Az említett "fisztula" mostanra ugyanakkor már jóval inkább egy szemölcsre hasonlít, meghosszabodott, és ténylegesen elkülönül az ínytől. Közelről lámpával megnézve sima, erezett felületű, néha picit vérzik, tegnap egy alkalommal nagyobb mennyiségű vér is távozott belőle hirtelen, de a mérete változatlan maradt, ahogy a fő duzzanaté is. Ez utóbbi mostanra fájdalmasabbá vált, erős húzó fájdalmat vált ki az alatta lévő 2 fogra, amit vény nélküli fájdalomcsillapítókkal nagyjából kordában tudok tartani.
Viszont aggódom, nehogy egy daganatról legyen szó...viszonylag szabályos formájú ez a kinövés, de mozgatható és tényleg némiképp szemölcs szerű (eltekintve a sima felülettől).
Kérem, adjon tanácsot.

Köszönettel, Gábor

P. Nikoletta

Idegelt/Gyökérkezelt, gyógyszeres tömés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Március vége felé fel lett tárva az egyik fogam( bal oldalon a bölcsességfog előtti fogam), mely idegelve is lett és utánna kaptam bele egy gyógyszeres tömést. Sajnos a következő kezelésemre nem tudtam elmenni családi okok miatt, amit persze az orvosom többször is a “szememre hányta”( persze teljesen jogosan, de semmi féle képpen sem tudtam elmenni)..
Így a fogam kb fél évig nyitva volt, mivel kijött belőle a tömés..
27-én voltam a fogorvosnál vele, kitisztította és tett bele egy ideiglenes tömést... Azóta borzalmasan fáj, az állkapcsom sem tudom rendesen összezárni a fájdalomtól.
Mielőtt nem voltam az orvosomnál nem fájt,semmi panaszom nem volt..
A kérdésem pedig az lenne, hogy ez ilyenkor természetes? És mi a teendő ilyenkor?

C. Linda

Gyökértömés utáni érzékenység/fájdalom

Kedves Doktornő!

Okt. 12-én voltam véglegesíteni a gyökértömést a jobb alsó leghátsó fogamnál (előtte 2x voltam kezelésen, mikroszkópos gyökérkezelésen, átöblítésen stb.) Az a gondom, hogy a fogam azóta se tökéletes, keményebb dologra harapásnál fájdalmat érzek (ribizli magra haraptam rá véletlenül). Puhább dolgokat már tudok azon az oldalon rágni, de mást nem. És olyan furcsa érzése van a fogamnak, ha megszívom azt a részt, az is érzékeny. Ez még természetes ennyi idővel a gyökértömés után, vagy valami gond lehet? Köszönöm válaszukat.

G. Gerda

Gyökérkezelés után

Kedves Doktor Úr / Doktornő!

5 napja gyökérkezelték a bal felső 5-ös fogamat. A probléma az volt vele, hogy több, mint egy hónapja véletlenül ráharaptam egy meggymagra, és azóta állandóan fájt. Volt, hogy éjszaka nem tudtam tőle aludni, volt, hogy napközben véletlenszerűen elkezdte és 3-4 óráig lüktetett a fogbél. Ráharapásra is kicsit érzékeny volt. Szuvasodást nem láttak rajta. A gyökérkezelés óta még rosszabb. Mostmár nemcsak ráharapásra, hanem hidegre, melegre is érzékeny és állandóan fáj. Arra is érzékeny a fog, ha szobahőmérsékletű vizet veszek a számba. Természetesen vissza fogok menni a fogorvoshoz. De addig is:

1. Mi lehet a probléma?
2. Az 5-ös fogak mindig egy gyökerűek?
3. Milyen gyógyszer a leghatásosabb erre a fájdalomra?

Köszönettel:
Gotta Gerda

B. Kitti

Fogtömés utáni heves fájdalom

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Tegnap fogtömésen vettem részt és azzal a problémával állok szemben, hogy estére újra fájdalom keletkezett a fogamban. A fogorvosom tömés előtt megfúrta a fogamat, a folyamat közben éreztem hogy egy részen nagyon kellemetlen volt a fúrás. Miután betömte úgy megfájdult sírni tudtam volna, azt hittem ez csak valami utó fájdalom, de sajnos nem. Mert ma ugyanúgy fáj. Az lehetséges, hogy a doktor fúrás közben eltalált egy ideget vagy a gyökeret? Mellesleg a fogtömésem is nagy és rágni sem tudok vele.
Válaszát előre is köszönöm!

K. Ágnes

Fogászati beavatkozás után kialakult szájzár

Tisztelt Cím!
Ez év augusztus hó végén négy egymás utáni napon gyökérkezelték a bal alsó hetes fogamat. Előzmény az volt, hogy korábban ez a fogam már tömött volt, de ez év májusában egy része letört. A fogorvosomnak sikerült újra építeni, ill tömni, de ezt köbvetően hidegre és később harapásra is érzékeny lett.
A gyökérkezelést követöen ideiglenesen lezárták és két hétre rá került volna véglegesen tömésre, mert a gyökérkezelés utolsó napján is az inyem még érzékeny volt.
Az utsó gyökérkezelési napot követően azonban rágási és szájnyitási problémám jelentkezett, mely meglehetősen fájdalmas és még a mai napig fenn áll. Nem teljes csak részleges a szájzáram, és az inyen is nyomásra erőteljesen fáj. Már a kezelt fogam kihúzását is bevállaltam volna, hogy a problémán, fájdalmam megszűnjön, de fogorvosom ill több más fogorvos és szájsebész sem vállalta be a foghúzást, mert indoklásuk szerint nem tudom megfelelőre nyitni a számat, így meg kell várni a szájnyitási korlát megszűnését. Végül találtam egy fogorvost aki azt mondta, hogy az injekció adásával lehet, hogy elernyed annyira az izmom, hogy hozzá tud férni a fogamhoz, de ez menetközben fog kiderülni, amennyiben nem lazul, akkor legfeljebb lesz egy jó estém.A fogam sikeresen kihúzásra került és vártam a gyógyulást. A foghúzás már másfél hónapja történt, de a szájnyitási korlátom még mindig meg van. Kérdezném, hogy mi okozta ezt a problémát (a gyökérkezelés során rossz helyre beadott injekció, hosszú ideig nyitvatartott száj, vagy a gyökérkezeléssel megsértett csont) ? Mi a teendő hogy teljesen visszaálljon a szájnyitásom, mivel lehetne segíteni a gyógyulási folyamatot? Azt is kérdezném hogy egyátalán elmúlik ez? Legyek türelmes , mert ez egy hosszú folyamat, s nyilán egyén függő? De mégis mennyire lehet számolni időben? Utánna készült több röngen is mely azt igazolja, hogy nincs gyulladásos, ill további problémás fogam, mely ezt fenntarthatná. Válaszukat előre köszönöm! Tisztelettel. Kertesiné Kelemen Ágnes