A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Gyógyszeres fogtömés/ gyökérkezelés

Tisztel doktor úr/nő!
Múlthét pénteken jutottam el fogorvoshoz, egy szuvas foggal melyből sajnálatosan kitört egy darab. A doktornő orvosi meglátása szerint túlságosan előre haladott volt a szuvasodás így tudásának birtokában gyökérkezelés mellett döntött. Elvégezte az első fázisban szükséges lépéseket, majd elhelyezte a gyógyszeres és ideiglenes tömést. Azt tudni kell, hogy a fogam alkalmanként hol jobb hol rosszabb fájdalmat váltott ki, hideg érézkenységet és lüktető fájdalmat produkált, de konstans fájdalmat nem tapasztaltam vele. A tömés elhelyezése után ügyeltem, hogy kíméljem a fogat, illetve tüneteket sem tapasztaltam a hétvége folyamán. Viszont a mai nappal úgy vettem észre, hogy rágásra, illetve harapásra(nyomásra) érzékennyé vált néhol jobban, néhol kevésbé és feszítő érzetet kelt. A kérdésem a következő lenne, körülbelül hány napon belül keressem fel a fogorvosomat, ha az említett panaszok nem múlnak, illetve erősödnek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Gyökértömés utáni nyilaló, éles fájdalom

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok és ma gyökértöméssel látták el a fogam. Iszonyúan nyilaló, éles fájdalmam van. A bal alsó 6.fog érzékenysége kb 2 hónapja kezdődött, hideg-melegre, majd állandósult pár nap alatt fájdalmassá vált. Még közvetlenül a terhesség előtti röntgen alapján 2 orvos is állította, h már akkor kissebb gyulladás volt a gyökércsúcsnál és csak a gyökérkezelés segít. Mivel pont a 2.trimeszterben voltam belekezdtünk a gyökérkezelésbe. A 2.tisztítás és gyógytömés után egy pár nappal már semmit sem érztem, így a 3. Alkalommal már gyökértömést végzett. Ismételt tisztítás után gyökértömés. A tisztítás során még az egyik gyökércsatornát éreztem, melyet jeleztem is. A tömés fájdalommentes volt és egész nap nem éreztem semmit. Délután tompa fájdalom, majd mindenféle külső inger nélkül iszonyú éles, nyilaló hasogató fájdalom jelentkezett, csapott át. Azonnal jegeltem, fogmosás és fájdalomcsillapító-algopirin. Kb egy órával később egyre mérséklődött a fájdalom, de még most is fáj. Ez nem érzékenység hanem fájdalom. Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Mi lehet a baj? Mennyit várjak vele? Így kismamaként a röntgent nem lehet készíteni és már a 3.trimeszterben vagyok, a fájdalom a babának sem jó, valamint nem szeretnék koraszülést előidézni.

M. Tímea

Arcüreggyulladás

Tisztelt Uniklinik!

A minap minden előjel nélkül elkezdett fájni az arcom bal oldala. A fájdalom a szemem alattól a fülemig mindenhol megjelent. Fogfájásra gyanakodtam, habár nem tudtam beazonosítani a fogat, de felkerestem fogorvosom. Leteszteltük a fogaim (bal fölsőket végig, sőt még az alsókat is hátha...) egyik sem volt érzékeny sem hidegre, sem koppintásra. Mivel nem tudtunk rájönni a fájdalom okára így csinált egy CT felvételt, amin a bal oldali arcüregemben egy kb dió nagyságú gyulladás/góc/ciszta látszódott. A körülvevő fogak nem voltak kórosan elváltozottak, vagy gyulladtak, így azt mondta keressek fel egy fül-orr gégészt. (Ez most folyamatban van) Kaptam antibiotikumot. Mára már a 6-7-es fogam arcom felőli részének egyik csücske vált érzékennyé. Lehetséges, hogy a gyulladás ráhúzódott a fogamra, vagy esetleg ez a fog okozza mégis a gyulladást csak mára jött ki? (Hidegre melegre továbbra sem érzékeny illetve folyadékra sem, csak ha harapnék vele, és terhelem) Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Tímea

V. Anna

Fog körüli érzékenység

Üdvözlöm!

Van egy gyökér kezelt fogam ,
amit korábbi években gyökérkezeltek, de mindig úgy éreztem valami nincs rendben vele, havonta visszatérően, a felső állkapocsban , kellemetlen csípő, kicsit bizsergő érzés volt, ami elviselhető, de nagyon zavaró volt, mert volt hogy 3 napig még a fejem is fájt tőle.
A JOBB FELSŐ 6-os fogról van szó.
Gondoltam nincsen jól betömve a fogat körülvevő fogközök,, mert a jobb felső 6-os, 7-es között folyton vérezgetett., betömettem újra a fogközöket,
de a probléma nem szűnt.
Önöknél Az Uniiklinikben készítettem róla röntgent, visszavittem az Orvoshoz aki régen tömte, kiszedte a régi gyökértömést az 5.-ös fog felől,
Nem volt gennyes, nem jött belőle semmi, elkezdte kezelni, 5 hónapig.
Azt figyeltem meg, hogy amikor teletömte gyógyszerrel, és úgy zárta le ideiglenesen, akkor egyszer jól fel dagadt az arcom, ami soha életemben nem volt.
Kikapartam a rózsaszín kis tömőszálakat, utána egyből jobb lett.
Végül javasoltam ne tömjön bele olyan erős gyógyszert,
Végül 1 hónapja tett bele pici vattával átitatott klumskit, ideiglenesen lezárta,
Nem fájt, semmi baja nem volt,
így jöhetett a Végleges tömés.
Ismét teletömte rózsaszín, v pirosnak is mondható kis szálakkal, utána letömte
véglegesen.
A Probléma, a csípő érzés, és fog melletti vérzés ismét fenn áll, Szenvedek a kellemetlen nyomó feszengő érzéstől.

A lenne a kérdésem:
Lehetséges-e hogy simán valami egyszerű gyökértöméssel lehetne-e betömni a Jobb Felső 6-os fogam az ominózus egy gyökerét?
Gyanakszom , marja a gyógyszer, mert már nincsen semmi gyulladás, és irritálja a gyökércsúcsi szöveteimet..?

Holnap elmegyek Önökhöz ismét egy Röntgen felvételre erről az egy fogról.
Előző röntgen Uniiklinik 2109.05.hó. készült.

Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Vas Annamária.

D. Mónika

Gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktornő!

10 éve gyökérkezelt alsó fogam elkezdett szuvasodni az inyemnél azóta édesre érzékenyen reagál az utóbbi időben egyre gyakrabban szúró fájdalmat érzek pár napja folyamatosan. Mi lehet ennek az oka és hogyan kezelhető?

Köszönettel Mónika

S. Anita

További kérdés

Kedves Dr. Nő!

Köszönöm a előző válaszát! Annyi kérdésem lenne még, hogyha sérülés hatására megáll a fog növekedés vagy elhal a fog ha időben láttja orvos tud ellene tenni, mert akkor próbálok keresni egy olyan rendelőt ahol tudják őt napokon belül fogadni, mert 1 hónap múlva van időpontunk, Váciak vagyunk az itteni gyermek fogorvoshoz. Kb 1 hete történt a baleset semmi panasza nincs a kislányomnak nem fáj neki, nem érzékeny, bár azóta nem nőtt tovább bár azt nem tudom 1 hét alatt kellene e neki. Megmérten mérőszallaggal onnan tudom hogy azóta nem nőtt. Bemásoltam az előző beszélgetésünket, hogy visszatudja olvasni az előzményeket.
Köszönöm válaszát Szárnyasiné B. Anita

Tisztelt Uniklinik!

Kislányom 6 éves, tegnap elesett és megütötte a száját. Az éppen félig kinövő felső két csontmetszőfogából lepattan 1-1 darab. Nem nagy csak mindkét fogából a recés részből 1-1 darab. Nem fája a foga, nem mozog. Inkább a szája kapta a nagyobb ütést az sérült nyílt szét. Megmutassuk fogorvosnak a fogát? Lehet ebből valamilyen probléma, esetleg könnyen megromolhat? Mivel ilyen könnyen lepattant a foga, adjak a kislánynak kálciumot és D vitamint csont erősítésként?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv.: Szárnyasiné B. Anita

VÁLASZ

Kedves Anita!

Ütés hatására előfordulhat, hogy az éppen növő maradó fogak elhalnak. A növekedés közben lévő fogaknak még nincs teljesen kifejlődve a gyökere, ez a folyamat a fogak teljes előbújása után fejeződik csak be. Amennyiben viszont a sérülés hatására elhal a fog, illetve az éppen fejlődő gyökércsúcsi rész érintett, úgy ez a folyamat le is állhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy menjenek el egy gyermek fogszakorvos kollégához, és nézzek meg a fogakat. Rendelőnkben Dr. Nyúzó Brigitta kolléganőm várja a piciket.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

C. Katalin

Gyökérkezelt rágófog

Tisztelt Címzett!

Egy évvel ezelőtt a bal alsó hatos rágófogamat gyökérkezelni volt szükséges, amelyet meg kellett ismételni, mert a fog érzékenysége nem múlt el. Ekkor már a várandós voltam, így röngten felvétel nem készült. A fog gyógytömést kapott, amelyet a terhességem végéig még kétszer cseréltek, mert az érzékenység továbbra is hektikusan jelentkezett. A szülésem után is fennállt a problémám, így az idén februárban ismételten cserélésre került a gyógytömésem, amely a jelenlegi tömésem.
Sajnos a helyzet azóta nem sokat változott - illetve más panaszom kivizsgálása miatt is -, így panoráma röngten felvétel készült egy héttel ezelőtt. A lelet alapján eltérő véleményeket/javaslatokat kaptam, továbbá szeretném kizárni, hogy bármilyen góc, vagy egyéb gyulladás állhat a háttérben. (feltáratlan csatorna miatt, vagy nem megfelelő idegelés miatt...)
Kérdésem az lenne, hogy mit takar a góckutatás, illetve, hogy érdemes lenne-e 3D CT felvétel vagy egyéb másfajta javasolt röngten felvétel elkészítése a kérdéses fogról?

A válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Cs. Katalin

S. Kira

Letört/eltört fog

Jónapot Kívánok!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy félig letört szuvas rágófogat meglehet e menteni vagy mindenképp ki kell húzni? Valamint mi alapján dől el hogy mi lesz a sorsa a fognak? Ha megmenthető milyen módszerrel végzik a "felépítését/pótlását"?
Válaszukat előre is köszönöm.

C. Erika

Gyökérkezelés után ideiglenes tömés uran fáj a fogam

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!
Márciusban teljesen gyökérkezeltek egy hátsó fogamat.Ideiglenes gyógyszeres tömést kaptam hogy majd vissza kell mennem a többi munkálatokat elvégeztetni.A kialakult vírus helyzet miatt lemondták az időpontjaimat.Múlt héten az ideiglenes tömés kiesett.Kértem időpontot és újra kaptam egy ideiglenest.2 nap telt el és azóta fáj a fogam.Mi lehet az oka?Március óta nem volt vele semmi gond,nem fájt.Múlt héten sem fájt amikor kiesett a tömés.
Lehet hogy sok a tömés a fogamban ami feszíti?Vagy gyulladás keletkezett?
Köszönöm a válaszát!

B. Piroska

Ráharapásra fájó fog

A problémám egy felső bölcsességfog kihúzása után jelentkezett, illetve ezzel egy időben a 7-es fog a 6-os felé kisebb fogközi tömés kapott. Ezután a 6-os érzékennyé vált, főleg ráharapásra fáj. Ebben fogban is van egy korábbi tömés az 5-ös fog felé (sajnos fogak között indultak szuvasodásaim, amiket nehezen vettek észre). A húzás és tömés pár hónapja volt, a fogorvos azt ajánlotta, hogy várjunk, mert a röntgen nem mutatott semmit.

Válaszukat előre is köszönöm!

Fél éves gyökérkezelés

Tisztelt Doktornő!

Hónapokig tartó gyulladást követően, tavaly decemberben gyökérkezelték az egyik nagyőrlőm. Ez a fog a beavatkozás után sokáig érzékeny volt nyomásra, vagy húzásra (mikor a fogselymet kihúztam az érintett fogközből), de azért ha nagyon lassan is, de javuló tendenciát mutatott. Azonban 1-2 hónapja ez a javulás megállt és visszamaradt egy egészen minimális fájdalom (inkább csak diszkomfort), mely ugyanúgy nyomásra vagy fogselyem használatakor jelentkezik. Véleménye szerint ez rendben van még, vagy érdemes lenne inkább felkeresni egy fogorvost?
Köszönettel,
Linda

D. Roland

Zsibbadás

Tisztelt Uniklinik!
Május 5-én elmentem fogorvoshoz, mivel letört az egyik tömött fogam darabja. Nem volt semmi fájdalom.
Május 6-án néha néha erős és másik fogamra kisugárzott fájdalmam volt.
Május 7-én nmar nem tapasztaltam ilyet, helyette viszont egész nap kicsit zsibaddt az a fogam amit nemrég betömtek.
Mielőtt hozzakezdett volna a doktornő megkerdezte, hogy volt-e gyökérkezelve, a válaszom nem volt, ekkor abban reménykedtünk, hogy betömi és megbrobáljuk megmenteni a fogat.
A kérdésem az lenne, hogy hagyjam még pár napig pihentetni, hogy elmúljon a zsibbadás, vagy gyökérkezelni kell-e a fogat?
Válaszát előre is köszönöm
D. Roland