A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

A. Aleva

Gyulladt arc

Jó napot!Én Angliában élek,de most nyáron sikerült haza utaznom. voltam fogorvosnál,egy kis lyuk volt a fogamon,doktornő betomte,2 hétig semmi baja nem volt.Utana szerintem huzatot kaptam,begyulladt az arcom.Mar a fogam egyeltalan nem fáj,de az orrom mellett teljesen a fogamig be van gyulladva és dagadva.Szedtem rá 1 hétig antibiotikumot,de semmi javulás...Most lett megcsinálta a fogam,nem szeretném elveszíteni!Itt nagyon nehéz eljutni fogaszatra,mert még a covid miatt mindig nem vállalnak új betegeket.Surgossegi fogaszatrol pedig nem hallottam jókat.Nem tudom,hogy mi lenne rá a megoldás.Valadzat előre is köszönöm!!

L. Gábor

Mikroszkópos gyökérkezelés

Tisztelt Fogászat,

Fogorvosom mikroszkópos gyökérkezelési specialistához irányított, mivel bal felső 4-es fogam gyökérkezelése során azzal szembesült, hogy a gyökércsatorna be van csontosodva, így a kezelést nem tudja elvégezni-befejezni. Jelenleg egy ideiglenes tömés van a fogamban. Szeretném megtudni a beavatkozás várható költségét(gyökérkezelés+gyökértömés)

előre is köszönöm,
üdvözlettel,
Lakatos Gábor

.. Rita

Megelőzhető az arcüreg megynyílása

Tisztelt Fogorvos.
Elképzelhető, hogy ki kell húzni a bal felső bölcsességfogamat. Erősen szuvas volt, de teljes értékű fogként nőtt ki. Hajhullást okozott. Egy négyzetmiliméteren megnyílt a fogbél. Doktor Úr lezárta a megnyílást és betömte kb.két és fél hete. Azóta tünetmentes. A hajhullás szinte rögtön megállt, de pár napja ismételten erős hajhullás tapasztaltam. Más panaszom nincs rá. Emiatt mégis azon gondolkozom, hogy talán jobb lenne, ha kihúznák. Amikor beszéltünk erről a kezelőorvosommal, azt mondta, hogy közel van az arcüreg és megnyílhat. Súlyos krónikus beteg vagyok, ritka szénhidrát anyagcsere problêmám és más endokrin betegségem is van. Speciális diétát folytatok, ösztrogén-prograzteron kombót szedek.
Azt szeretném kérdezni, hogy megelőzhető valahogy, hogy ne nyíljon meg az arcüreg?
Két és fél héttel a tömés után normális még az erős hajhullás?
Minden esetben megnyílik az arcüreg?

Újbóli gyökérkezelés?

Tisztelt Válaszadó!

Bal felső 6-os fogam 3 éve gyökérkezelték (fogbélgyulladás miatt).
Már akkor szóltak, hogy a gyökértömő anyag túlment valamennyivel a gyökércsúcson, de ez -ahogy máshol is megerősítették- előfordul, nem biztos hogy problémát okoz.
Idén azonban készült egy CT felvétel az egész fogsoromról szájsebészeti műtét miatt, és ekkor szólt a szájsebészem, hogy a gyökérkezelt fog csúcsain "gombócok" vannak, vagyis nem sikerült a gyökérkezelés. Sajnos érzem is, hogy időnként forró ételekre érzékenyen reagál ez a fog, valamint van egy alapvető diszkmfort érzésem az utóbbi időben.
A szájsebész szerint úgy ment túl a gyökértömő anyag, hogy azt "visszahúzni" egy újbóli gyökérkezelés alkalmával nem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés esetleg lehetőséget ad-e a fog megmentésére, van-e értelme egy esetleges konzultációnak? Vagy teljesen lehetetlen egy ilyen fog megmentése? Látatlanban nyilván nem tudnak nekem esélyeket mondani, ezért csak azt szeretném tudni, hogy vannak-e még lehetőségeim a húzáson kívül.

Köszönettel!

V. Monika

Gyökérkezelés utáni állapot

Jó napot!

Kérdésem azzal kapcsolatos lenne hogy 5 nappal ezelőtt egyik bal fölső fogamat gyökérkezelték ami azóta is érzékeny és fajdogal,ami akár rendben is van mer gyógyul még és a végleges tömés sincs rajta,a problémám inkabb az hogy a mellette lévő fogam ami szintén tömöt de azt kb 10 éve csinaltak ket napja nagyon elkezdett fajni,érintésre fajdalmas és lüktetve is faj.Ez két napja van,gyógyszert kell bevennem rá.Lehetséges hogy ez is most kezdett el csak szimplan fajni vagy a gyökérkezelt foghoz lehet köze?Az sugárzik ki ennyire ez lehetséges?
Válaszukat/ötletüket előre is köszönöm

S. Mária

Tömés utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Néhány napja tömték a fogamat, vagyis tömést cseréltek. Nem volt vele gond, nem fájt, a fogorvosom javasolta, mivel picit kezdett elszíneződni és feltételezte, hogy szuvasodik a tömés alatt. (előzőleg volt panorámaröntgen is, ott nem látszott nagyobb gond) Egy felső, nagyörlő fogról van szó. Az injekció után nem volt erős a zsibbadás, azt mondta ott kevésbé érezni, de tömés fájdalommentes volt, előtte sem fájt a fog. Viszont miután elmúlt az injekció hatása, éreztem a szúrás helyénél fájdalmat és az állkapcsomban. Majd azt kvöetően is- főleg este jelentkezik újra a fájdalom és úgy érzem mintha valamelyik felső fogam fájna, nyomsára nem érzékenyek a fogaim, nem tudom megállapítani a tömött fog fáj-e. De az injekció helye is még érzékeny ha megnyomom. Normális ez 4 nap után? Eddig szinte minden este algoflexet vettem be, napközben szinte nem fáj. Fájhat esetleg az injekció helye és az kisugároz a fogba?
Köszönöm előre is a választ!

C. Alexandra

Ideiglenes tömés

Kedves Doktornő/Úr!

Kérdésem az lenne,hogy egy ideiglenes tömés mennyi időt bír ki?
1hete van a fogamban, és még 2het múlva kell mennem végleges tömésre, külföldön tartózkodom.A fogorvosom szerint akár 2honapot is kibír.
Sajnos mielőtt elutaztam volna, még panaszos volt a fog, ezért nem tudta véglegesen lezárni.(most már panaszmentes)
Mire ügyeljek,hogy biztosan kitartson még 2hetet?

Köszönöm!

2es fog problémás gyömérkezelése

Tisztelt Uniklinik!
Felső 2es fogam gyökérkezelés alatt áll egy hónapja (hosszú ideje fennálló fájdalom miatt volt rá szükség,félig elhalt fog volt ez a fogorvosom szerint).
A problémám,hogy már 4szer voltam a gyógyszeres tömés cseréjén de a fog még mindig nagyon érzékeny. Van hogy 1 hétig semmi,majd újra elkezd fájni. Az ínyem felső részénél ha megnyomom és kívül az orrom alatt is fáj,valamint kopogtatásra is más érzés mint a többi.
Röntgen készült ami rendben volt, tűpróba is, a fogorvosom endodontista. A fog gyökerének a legvége kanyarodik de azt a tájekoztatást kaptam,hogy a fertőtlenítő szer amit kezelés közben használnak oda is eljut es kifejti hatásat.
Mégis van bennem némi aggodalom.. azt mondta az orvos, hogy addig nem tömi le véglegesen a fogat míg fáj (érdekes mód amikor a tűket feldugja az egyáltalán nem fáj,hanem alapállapotban itthon vannak fajdalmaim).
A kérdésem,hogy nem lesz nagyobb gondja a fogamnak ha ennyi gyógyszeres csere történik és hónapokon át nem kapok végleges tömést? Van remény rá,hogy egyszer csak az egyik kezelés után jobb lesz? A fogorvosom nem igazán érti,hogy miért fáj még mindig.

Egyszer már voltam Önöknél mikroszkopos kezelésen, de azt gondoltam egy 2es fog endodontista általi kezelése sikerülni fog és nem igényel mikroszkópot de mar nem vagyok ebben biztos..

T. András

Mikroszkópos gyökérkezelés

Tisztelt Hölgyem / Tisztelt Uram!

Kérdéseim a következők:
1. Ha már volt az elmúlt 3 alkalommal tisztítva/gyökérkezelve a rágófog (jelenleg gyógyszeres tömés van benne/ratja), lehetséges, hogy egy mikroszkópos gyökérkezelés megoldja az olykor harapásra történő fájdalmat?
2. Általánosságban hány alkalom szokott lenni egy 3-4 (nem tudom pontosan) csatornás rágófognál (felt?
3. Érdemes lehet vele foglalkozni vagy egy tartós tömés után nem lépne fel kisebb fájdalom sem? (Elég ritka hogy megtörténik, csupán egy másik gyökérkezelt foghoz tudom hasonlítani ahol semmit nem érzek (jó értelemben).
4. Amennyiben időpontot foglalok Önökhöz, a kezeléshez vinnem kell röntgen felvételt vagy a mikroszkópos kezelésnél ez felesleges?

Várom válaszát!
Köszönettel: T. András

Gyökérkezelt örlőfog

Kedves Uniklinik,

Volt egy harapásra és hidegre/melegre érzékeny felső örlőfogam, amit gyökérkezelni kellett. A kezelést követően néhány napig még eléggé fájt a fog, majd szép lassan lett egyre jobb, de az előre tervezett időpontban a gyökértömés még nem volt lehetséges, mert éreztem fájdalmat a fogamban. Ezt követően még ideiglenes tömést cseréltek a fogamban és kitisztították a csatornákat, ami az orvosom elmondása szerint szép tiszta volt, illetve kaptam egy antibiotikum (Dalacin) kúrát is. A fájdalmaim szinte telejsen elmúltak, enni is tudtam a fogamon, így két hete megvolt a gyökértömés. Azt követően néhány napig valamivel erősebb, majd enyhe fájdalom jelentkezett a fogamnál. Azóta erősebb nyomásra, illetve kopogtatásra még érzékeny a fogam, illetve néha nyomást érzek benne. Az orvosom javaslata alapján kezdek egy újabb 5 napos Dalacin kúrát kezdek, mert elmondása szerint a fog körüli szövetek gyulladása okozza a problémát. Mit tudna javasolni a leírtak alapján? Előre is köszönöm a segítséget!

B. Anita

Tömött fog

Tisztelt Doktor Úr/nő

Tanácsát szeretném kérni abban,hogy két héttel ezelőtt be lett tömve hátsó alsó rágó fogam jobb oldalon ,mert letört belőle egy kicsi darab. Azóta is fájdogál. amikor fáj akkor ugy érzem mintha keserű válni szivárogna belőle . Nem lett gyökér kezelve . Azt mondta a doktor úr aki betömte,hogy begyulladhat és ha begyullad akkor ki kell húzni. A kérdésem az lenne öntől,hogy esetleg nem e lenne rá más lehetőség hogy ne keljen kihúzni ? Mert az a baj hogy pont ezen az oldalon sajnos elég sok fogam hiányzik felül is és alul is. és pont ezen a fogamon rágok. Nem szeretném kihuzatni. Esetleg gyokerkezelni nem lehet ? Vagy koronát ?
Köszönöm válaszát előre is !

C. Alexandra

Gyökérkezeles utáni fájdalom

Kedves Uniklinik!

Egy fájó fogamat betomte a fogorvosom,,(bal felső 5-s fog)majd szólt,hogy a tömés túl közel került a pulpához,ezért fájhat.A fájdalom nem múlt el,így gyokerkezelest kezdtünk.Mult hét pénteken meg is történt a kezelés,de mondta a doktor úr,hogy hatareset,mert szerinte megnyugodott volna a fog.
A gyökérkezeles után javulás indult,de sokszor vissza vissza tér a tompa fajdalom,ami előtte is volt.
Szombaton mennék végleges tömésre.
Tegnap visszamentem és szóltam,hogy fajdogal időnként még mindig.
Kaptam antibiotikumot,Dalacint.
Elkezdtem szedni, mára már szinte nem is fáj.

Kérdésem az lenne,hogy szombaton így be lehet tömni véglegesen ?

1het múlva szerdán elutazom 3hetre, repülővel.

Ha most az antibiotikumra megszűnnek a panaszaim,akkor megnyugodhatnak?

Köszönöm a válaszukat!