A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

A. Mátyásházi

Direkt héj

Üdvözlöm!Fél év alatt másodjára tört le a bál első fogam. Jelenleg még fel lehetett építeni, de az mondta a doktornő, hogy legközelebb korona kell már rá. Az lenne a kérdésem, hogy direkt héjjal is meg oldható a dolog? Hozzáteszem, azóta eléggé érzékeny ez a fogam. Ha megoldható direkt héjjal, azt érzékeny fogra is lehet tenni? Vagy jobb megoldás lenne tényleg a korona? Köszönöm szépen a válaszát előre is!

S. Mária

Gyógyszeres tömés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Egy nagyobb töméscserém után fájt a fogam (nem elviselhetetlenül -és nem csak éjszaka, de néha éles fájdalom amire fájdalomcsillapítót vettem be). Visszamentem a fogorvoshoz, aki szerint kezd begyulladni a fog és gyógyszeres tömést kaptam. Az éles fájdalom egy nap után el is múlt, nem is nagyon fáj utána 1-2 napig, de még mindig nem érzem tökéletesnek, tompán néha-néha azért fáj és nyomásra érzékeny- persze próbálok nem rágni azon az oldalon. Normális lehet ez? Elvileg egy hónapig kell bent maradnia a tömésnek. . Várjam ki mi lesz addig vagy ha később is fáj picit még az valami gondot jelenthet?

köszönöm előre is a választ!

A. Aleva

Gyulladt arc

Jó napot!Én Angliában élek,de most nyáron sikerült haza utaznom. voltam fogorvosnál,egy kis lyuk volt a fogamon,doktornő betomte,2 hétig semmi baja nem volt.Utana szerintem huzatot kaptam,begyulladt az arcom.Mar a fogam egyeltalan nem fáj,de az orrom mellett teljesen a fogamig be van gyulladva és dagadva.Szedtem rá 1 hétig antibiotikumot,de semmi javulás...Most lett megcsinálta a fogam,nem szeretném elveszíteni!Itt nagyon nehéz eljutni fogaszatra,mert még a covid miatt mindig nem vállalnak új betegeket.Surgossegi fogaszatrol pedig nem hallottam jókat.Nem tudom,hogy mi lenne rá a megoldás.Valadzat előre is köszönöm!!

S. Beáta

Frontfog tömés

Fennt a jobb felső egyes és kettes fog között történt tömés. Illetve a kettes és hármas fog között is. Két felszínű tömés volt mindkettő. Azóta nincs rés a fogaim között. Fogselymet se tudok használni. Ez így normális, vagy most mihez kezdjek?

S. Mária

Tömés utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Néhány napja tömték a fogamat, vagyis tömést cseréltek. Nem volt vele gond, nem fájt, a fogorvosom javasolta, mivel picit kezdett elszíneződni és feltételezte, hogy szuvasodik a tömés alatt. (előzőleg volt panorámaröntgen is, ott nem látszott nagyobb gond) Egy felső, nagyörlő fogról van szó. Az injekció után nem volt erős a zsibbadás, azt mondta ott kevésbé érezni, de tömés fájdalommentes volt, előtte sem fájt a fog. Viszont miután elmúlt az injekció hatása, éreztem a szúrás helyénél fájdalmat és az állkapcsomban. Majd azt kvöetően is- főleg este jelentkezik újra a fájdalom és úgy érzem mintha valamelyik felső fogam fájna, nyomsára nem érzékenyek a fogaim, nem tudom megállapítani a tömött fog fáj-e. De az injekció helye is még érzékeny ha megnyomom. Normális ez 4 nap után? Eddig szinte minden este algoflexet vettem be, napközben szinte nem fáj. Fájhat esetleg az injekció helye és az kisugároz a fogba?
Köszönöm előre is a választ!

C. Alexandra

Ideiglenes tömés

Kedves Doktornő/Úr!

Kérdésem az lenne,hogy egy ideiglenes tömés mennyi időt bír ki?
1hete van a fogamban, és még 2het múlva kell mennem végleges tömésre, külföldön tartózkodom.A fogorvosom szerint akár 2honapot is kibír.
Sajnos mielőtt elutaztam volna, még panaszos volt a fog, ezért nem tudta véglegesen lezárni.(most már panaszmentes)
Mire ügyeljek,hogy biztosan kitartson még 2hetet?

Köszönöm!

B. Anita

Tömött fog

Tisztelt Doktor Úr/nő

Tanácsát szeretném kérni abban,hogy két héttel ezelőtt be lett tömve hátsó alsó rágó fogam jobb oldalon ,mert letört belőle egy kicsi darab. Azóta is fájdogál. amikor fáj akkor ugy érzem mintha keserű válni szivárogna belőle . Nem lett gyökér kezelve . Azt mondta a doktor úr aki betömte,hogy begyulladhat és ha begyullad akkor ki kell húzni. A kérdésem az lenne öntől,hogy esetleg nem e lenne rá más lehetőség hogy ne keljen kihúzni ? Mert az a baj hogy pont ezen az oldalon sajnos elég sok fogam hiányzik felül is és alul is. és pont ezen a fogamon rágok. Nem szeretném kihuzatni. Esetleg gyokerkezelni nem lehet ? Vagy koronát ?
Köszönöm válaszát előre is !

Betömött fog fájása

Üdvözletem!
Az történt hogy nekem már több fogam is tömve volt. Ezekből egy végül gyökérkezelésre szorult, ugyan is begyulladt és akkor nagyon fájt.
Az a helyzet most, hogy az akkori jó oldalon, azután hogy a rosszat megcsinálta a fogorvos, elkezdett fájni egy másik régebb betömött fog.
A fájás az volt, hogy érzékeny volt a hidegre, de nem vészesen. Eddig nem is foglalkoztam úgy vele, viszont a napokban fájt akkor is mikor nem érte hideg, vagyis inkább valami irritáló érzés volt benne. Reggel pedig arra keltem hogy valami darab esett ki, vagy tört le onnan. Azok után amikor ettem és megnyomódott arra, olyan érzés volt mintha valamit beleszúrnának az ínyembe a fogon belül. Ez nem olyan erős, de viszont fájó érzés, ami pár másodperc után megszűnik. Azóta mondhatni nehezen tudok ott enni bármit is, azon az oldalon. Úgy érzem mindenképp el kell menni ezzel a fogorvoshoz, viszont szeretném elsőnek itt megtudni, hogy mi is lehet a gond.
És hogy mit kéne csinálni, hiszen ez már nem az első eset hogy egy tömött foggal kell visszamenni az orvoshoz, félek hogy több ilyen lesz.
Köszönöm a választ előre is!

N. Arnold

21es fog érzékeny

Kedves Uniklinik!

Évekkel ezelőtt már tömték a 21es fogamat de olyan jól sikerült a tőmés hogy rtg nélkül nem lehet felfedezni. De az utóbbi 2 évben már néha érzékeny a cukros üdítőkre, illetve ritkán érzékeny az elektromos fogkefére is.
Fogorvosom ütögetésére persze nem volt már érzékeny, addigra megjavult. Őszerinte semmi baj vele és nem kell hozzányúlni, pedig megnézte a CT felvételt is.
Én meg szerintem a felvételen látszik már az alászuvasodás, csak a front foghoz esetleg nem mer hozzányúlni mert nem Ő csinálta bele a tömést.
Itt ez az:
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210805v00wlmxgf.jpeg

Önök szerint sincs vele teendő? Vagy tényleg van az a kicsi alászuvasodás mikor nem érdemes hozzányúlni? Vagy csak én nézem be a képet?
Ha már a felvételen látszik egy alászuvasodás akkor mindenféleképpen cserés a tömés nem?

Köszönöm válaszukat!!

J. Eszter

Fàjò lüktető fog

Jò napot kívànok! Olyan kérdésem lenne hogy mostanàban olyat érzek a fogamba hogy elkezd fàjni utànna lüktetni bele jön egy nagy fàjàs elkezd vérezni a fogam és utànna semmi bajom! De lyukas a fogam melette meg tömve van és nem tudom el dönteni hogy mék fàj! A vàlaszàt is előre is köszönöm.

D. Bianka

Ideiglenes fogtömés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Csütörtökön kifúrták az egyik nagyörlő fogamat. (lyukas volt)
Az orvos kitisztította és gyógyszeres tömés került bele.
(Úgy fogalmazott az doktornő, hogy ennek a gyógyszeres tömésnek az a feladata, hogy a dentint megerősítse.)
Az első nap kellemetlen volt, egy picit fájt az ínyem és a fogam is érzékeny volt. A mai napra ezek majdnem teljesen elmúltak.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nincs szükség gyökérkezelésre, és csak simán befogják tömni?
Illetve ha kérek érzéstelenítést, akkor fognak adni?
Nagyon pánikolok, ezért lenne mindenképp jó az érzéstelenítés.

Köszönettel,
D. Bianka

B. K. A.

Korona

Kedves doktor úr / hölgy!
A kérdésem az lenne, hogy felül az első ket metsző fogam lyukas és picit egymásra is nőttek. .. 23 évesen nem érzem túl jól magam így... Javasolják a cirkon koronát egyből esetleg gyökérkezeléssel egybekötve vagy tömés aztán fogszabályzás és csak utána korona?
Illetve a korona alatt az idő múlásával a gyökérkezelés miatt esetleg eltörhet a fogam a terheléstől?
Előre is köszönöm a válaszát!