A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Gergő

Tömés után fájdalom

Tisztelt Doktorok, 2 hete voltam fogorvosnál, nem fájt nem volt érzékeny a bal hátsó fogam, csak láttam, éreztem a nyelvemmel hogy lyukas, elmentem a megyém egyik legjobb magán klinikájára, csináltak panoráma röntgent, be lett tömve a fog, eltelt 2 hét és most szívásra, és néha spontán belenyilal a fájdalom, se duzzanat, se vérzés, a tömés is rendben látszólag, a kérdésem az lenne mi okozhatja? Vettem fertőtlenítő hatású szájvizet, azzal öblögítek, válaszát köszönöm szépen előre is!

Fogtömés

Jó napot,a segítséget szeretném kérni mult héten fogorvos nál voltam és kèt fogamat betömték fehér fogtöméssel sajnos vissza kellet memmem mivel az eggyik fogam nál magas volt a fogtömés a dr kétszer csiszolta belőle most nem zavar de miután haza értem és megnétem a tükör ben ugy vettem észre mint ha tulsokat tuszolt volna belőle hátsó fog!

E. Korper

korper@freemail.hu

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Október végén betömték az egyik hátsó fogam, csonkfelépítésre volt szükség, valamint gradia inlay /onlay -val történő tömésre. Gyökérkezelés nem volt. Miután megszoktam a pótlást a fogamban, nem is volt vele problémám, azonban pár napja mogyoró fogyasztása közben, ahogyan arra ráharaptam a fog egyik sarkába belehasított. Másnap mintha a mellette levő fogak is érzékenyek lettek volna, nem is tudtam volna biztosan melyik fogam érzékeny. De különösebb fájdalommal nem járt. Két nap után azonban már biztosan tudom, hogy ez a fogam fáj, ha már csak iszok, akár szobahőmérsékletűt is, attól is érzékeny, igazából kb. érintésre is az már. Nem elviselhetetlen a fájdalom, ha éppen fáj. Vannak napok,amikor kb nem érzem, van amikor igen, de nem vészesen. Ma reggelre duzzadtnak érzem kicsit ott az ínyem a fog felett. Hétvégén pedig a másik oldalt éreztem a fogamnál hasonlót, ahol sima tömés van. Időközben bölcsességfogam is eltávolításra került, már csak két darab van bal oldalt alul, s felül. Azokat is ki kell majd venni. Úgy érzem,mintha éjszaka szorítanám a fogam. Mondjuk ez stresszebb időszakban mindig jellemző volt rám, de mostanában ez újra elő jött. Mi lehet az oka. Jelenleg próbalkozni tervezek elmex geele, valamint gengigél használatával is. mivel fogászatra az év végi beosztás miatt már csupán januárban tudok eljutni. Válaszukat köszönöm.

M. Milady

Ráharapásra fájó fog

Tisztelt mindkét fogívemen fent majdnem teljes hosdzban tompán fáj a ráharapás. Teljesen spontán kezdődött kiflit akartam enni de az is fáj. Mindkét fogív végén egy egy szuvas bölcsességfog van ill volt. Az egyik oldalon a szuvas bölcsességfog eltávolítása megtörtént, de azóta is azon az oldalon is fájnak a fogak. Ráharapásra a 7es egészen biztosan és élesen belehasít. Kérdésem hogy mi ezzel a foggal a teendő? Gyökérkezelés? Mivel az egész sort érzem előfordulhat, hogy ha ezt az egyet gyökérkezelik megszűnik a sor problémája? Van értelme ezzel várni vagy ha ennyire tudom, hogy ráharapásra élesen belenyilal és fáj akkor mehet már a fog gyökérkezelése? Normál gyökérkezelést ki végez Önöknél? Köszönöm.

Gyulladas ?!

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Egy hete voltam fogtömésen. A bal felső utolsó fogamat kellett tömni . A dokim csak annyit mondott ,hogy készüljek ,mert elég “rossz” helyen van,nehéz lesz hozza férni .kaptam erzestelenitot ,amikor fúrta ,volt egy pont ahol érzékeny volt . Miután kiment az erzestelenito ,egyre jobban fajt ,fajdalomcsillapitot szedtem be . Másnap már csak érzékeny volt ,helyette a tömött fogammal szemben (alatta) levő fogam kezdett el fájni ,illetve alatta tehat a csontban . Azóta ez a szomszéd fog faj ,hidegre brutal érzékeny ,illetve kb 4. Nap este szintúgy a szomszéd fogban egyre nagyobb fájdalom ami sugárzott vég az allkapcsomban előre az allamig illetve hatra a fulemig ,ami sugárzott vég az összes fogam rá . Másnap del előtt szintúgy 2x ,mind a kétszer fajdalomcsillapitoztam (apranax ) hívtam a dokim ,azt mondta h ő meg ilyenrol nem hallott és hogy várjunk ....1 napig ameddig pepes ételeket ettem illetve amit nem igazán kellett rágni ,szinte semmi baj ,sot napközben semmi fájdalom . Mai nem estére megint bele kezdett a tömött fogam kicsit ,a szomszéd fogam ,és mintha kis zsibbadast éreznek a nyelvemben,de csak azon az oldalon ahol történt a beavatkozás . Ha faj,általában 2 pontban ,a szomszéd fog alatt a csontba sugárzik ,illetve kb azon a helyen ahova ment az erzestelenito . Megint apranax ... mégis meddig varjak ?? Lehet ,hogy valami állkapocs gyulladas ?! Köszönöm előre is a választ . Udv .: Bianka

N. H.D.

Nyelvégés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, hogy vajon miért ég a nyelvem.
Előzmények:
2,5 hete voltam fogorvosnál, ahol a jobb oldalon alul, hátulról a harmadik fogat tömték be fényre kötő fogtöméssel. Két-három napig fájt utána a fogam körül, nem pont a fogam, mindenhova sugárzott a jobb oldalon. Majd 5 nap után fehér lepedékes lett a nyelvem, és nagyon elkezdett égni. Főleg a nyelv eleje, alul illetve a jobb oldali széle. Valamint jobb oldalon a bölcsességfogaim helyén is érzem időnként ezt az égő érzést. A nyelvégésem mostanra már két hete állandósult.
A fogorvost felhívtam a tüneteimmel, aki azt mondta, hogy ilyen tünet nem tartozik a fogtömés utáni tünetekhez. Biztosan valami fertőzést összeszedtem.
Azóta a háziorvossal egyeztettem, volt laborvizsgálat. Ami nem mutat különösebb eltérést. Vashiányra gyanakodott a házi orvos, ez nem igazolódott. Cukor érték jó.
Savas reflux betegségem van, ezért gasztroenterológushoz javasolja az orvos, hogy menjek. Bár nem hiszi, hogy ez okozná a panaszaimat. Vagy szájsebészetre. Sajnos ebben a vírusos helyzetben ez nehezen megoldható.
Kérdésem, hogy fogtömés okozhat nyelvégést?
Mivel tudnám enyhíteni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Erzsébet

F. Adrienn

Letörtfog

Jó estét kívánok

Fóris Adrienn vagyok Erdőkertesről és olyan kérdésem lenne hogy jobb oldalt alul a 6-os fogamnál letört kis darab és december 1-re kaptam időpontot és addig mit lehet enni meg gyógyszerek helyett mit lehet .

Előre is köszönöm: Fóris Adrienn

B. Kitti

Fogtömés utáni heves fájdalom

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Tegnap fogtömésen vettem részt és azzal a problémával állok szemben, hogy estére újra fájdalom keletkezett a fogamban. A fogorvosom tömés előtt megfúrta a fogamat, a folyamat közben éreztem hogy egy részen nagyon kellemetlen volt a fúrás. Miután betömte úgy megfájdult sírni tudtam volna, azt hittem ez csak valami utó fájdalom, de sajnos nem. Mert ma ugyanúgy fáj. Az lehetséges, hogy a doktor fúrás közben eltalált egy ideget vagy a gyökeret? Mellesleg a fogtömésem is nagy és rágni sem tudok vele.
Válaszát előre is köszönöm!

L. Márk

Íny vagy fogirritáció?!

Kedves Doktor úr / nő,

néhány hónapja voltam felső fogtömésen, azóta hol kevésbé / hol erőteljesebben irritációt érzek a fogam / ínyem körül.
Nemtudom pontosan megmondani, hogy fog vagy íny irritáció, a doktornő készített CT felvételt, azon nem látszódik semmi, hogy a gyökérnek baja lenne.
Fontos tudni, hogy a fogtöméskor a számba helyezett egy csavarozható készüléket, amit annyira felnyomott, hogy éreztem szinte a fogam mögött az ínyembe behatolt (szúrás érzés volt), majd miután befejezte a fogtömést kicsavarozta és kivette a készüléket a számból.
Mindezeknek már több hónapja de az irritáció még mindig tart.
Megsérülhetett az ínyben egy idegszál? Vagy mitől lehet ez a nem mindennapi probléma? A fogorvosom nem találja az okát. Lehetséges, hogy emiatt de már arcüreg szerű problémák is jelentkeznek nálam. (nem biztos, hogy ez miatt)
Mi ilyenkor a teendő? Keressek másik fogorvost? Rá lehet egyáltalán jönni a titok nyitjára, hogy mi okozhatja ezt az irritációt?
A pontosabb válaszadás érdekében feltöltöttem egy 10 hónappal ezelőtti panorama röntgenfelvételemet, a kép bal oldalán felül található 2 fogamat tömte be (ahol az egérmutató van), és azóta tart az irritáció. A kép ide kattintva tekinthető meg: https://i.kek.sh/wwjYoRcI1n2.jpg

Előre is köszönöm a válaszát.

L. Mária

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Június hónapban betömték a jobb felső hatos nagyőrlő fogam, mert lukas volt, amiből korábbról kiesett a tömés. Ekkor már érzékeny is volt, de mivel nem voltak nagy fájdalmaim, időpontot kaptam a tömésre. Mire a tömésre sor került már folyamatosan fájt. A doktornő azt javasolta, mivel nem nagy területen kell a tömni, gyógyszeres alátöméssel próbáljuk meg gyökétkezelés nélkül a tömést. Egy hónap után már nem bírtam, a fájdalom nem szűnt meg, erősödött, így gyökérkezelte a fogam. Három gyökércsatornát tárt fel, amik igencsak be voltak szűkülve. Ekkor meg is jegyezte, be van gyulladva, mert vérzik. Ez egy pénteki napon volt. Hétfőn visszamentem, mert nagyon feszített az ideiglenes tömés alatt. Akkor egy napra nyitva hagyta. Majd a következő nap tisztította, amelyhez még mindig kellett injekció, és tűs röntgent is csinált. Majd megint tisztított rajta. Ekkor gyógyszeres ideiglenessel betömte, és augmentint írt fel. Egy hét múlva mentem vissza. A fájdalmam csillapodott, de a feszítő érzés megmaradt. Vêgül aug.31-én egy újabb tisztítás után végelges gyökértömést kaptam. Ekkor csinált hidegpróbát is, mert mondtam, hogy olyan, mintha az ínyem is érzékeny lenne, de ezzel a próbával nem éreztem semmit.Azt is mondta most már szép tiszták a gyökércsatornák. A gyökértömés készítésekor melegíteni is kellett a tömőanyagot, a gyökércsatornák kacskasága végett. Azóta sokat javult a helyzet, de sajnos a feszítő érzés, főleg fekvéskor még érezhető, illetve erős ráharapásra érzékeny a fogam belső fele, felfelé. Néha a nyelvemmel is, ha erősen megnyomom. Nem tudom máshogy ezt leírni. Neha még köhögéskor is érzem a fogam. Hozzáteszem, hogy mielőtt a gyökérkezelésre sor került még a hapcizás is rosszul esett a fogamnak. Elváláskor annyit mondott akár egy évbe is telhet, mire kiderül mennyire volt sikeres a kezelés. De utolsó alkalommal röntgen nem készült a végleges tömés után.
Az ínyem nem dagadt, nem fáj, még nyomásra sem. Belülről fentről érzem a belső fogrész nyomásánál az érzékenységet -szúró érzés? Kérdésem az lenne, hogy ez feszítés, harapási érzékenység, még normális masfel hónap után is?

Pénteken lesz a szemműtétem és kellett vérképet csináltatnom. Abban a vérsüllyedés (22) és a fehérvérsejszámom (12.5) emelkedett picikét, a többi érték rendben van. Megkaptam a javaslatot a műtétre, de azt mondta a doktorúr, hogy ez lehet rossz fogtól. Mondtam neki nemrég volt gyökérkezelésem.

A másik kérdésem, hogy Júniusban ugyanezen oldalon csak alul az alsó hatos nagyőrlőm lett betömve, mert az a fogam eltörött. A doktornő nem gyökérkezelte, mert fajni nem fájt, az eltörött résznél volt érzékeny, ha hozzáértem a nyelvemmel, arra azt mondta a doktornő, hogy a dentin sérülhetett. Azt a fogam felépítette szépen. Egy ideig érzékeny volt, de azt olvastam, hogy mely és esztétikus tömésnél 2-3 hónapig lehet a fog erzékeny. Most már harapásra sem érzékeny. Viszont azon a rész mellett, ahol a fogam volt érzékeny mikor eltörött, az ínyem vált érzékennyé. Mellette lévő fogam hiányzik, bölcsesség fogam nincs. Ez mitől lehet? Okozhatja esetleg ez a betömött nagyőrlő barmely gyulladása, problémája?

A többi fogam mind ép. Ez a kettő problémás, de megszenvedek velük eléggé.

Elnézést a hosszú leírásért, de rövidebben megfogalmazni ezt nem lehetett.

Várom megtisztelő válaszàt!

Magdi

L. Anna

Fogíny gyulladás

Kedves Doktornő/Úr!
Múlt héten voltam a fogorvosomnál aki betömbe az egyik fogamat. Később megnéztem a fogamat a tükörbe és úgy láttam mintha az ínyemre is került volna tömés.Másnap a fogam körül elkezdett feketedni,az ínyem pedig fehéredni és fájt is. Ma visszamentem a fogorvoshoz aki valamilyen gyógyszeres ideiglenes tömest rakott a fogam és az ínyem közé. Ezt a tömést én kivettem és most meg egy lyuk tátong az ínyem és a fogam között.Az orvos még azt is mondta,hogy naponta háromszor öblögessek curasepttel és hogy nagyon ritkán fordul ez elő de lehetséges,hogy allergiás vagyok a tömésre vagy a fogkrémre.De én azt tartom valószínübbnek,hogy tömés került az ínyemre.
A kérdésem az lenne,hogy mit lehetne tenni,vagy magától helyre jön az íny?
Válaszát előre is köszönöm!

N. ROBERT

Érzékeny Tömött Fog!!

Jó napot Kivanok ! Robert vagyok 40 éves . Egy hónappal ezelőtt vettem észre , hogy egy tömött fogambol , kiesett a tömes egy darabja. A fogorvos be tömte a fogamat . A tomes után a fogam főként ragasra érzékeny lett és fajt . Hidegre is érzékeny , de csak a nagyon hidegre, pl
Jégkrém . Visszamentem a fogorvoshoz két hét elteltével , csiszolt a tomesbol , mert lehet magas volt . El
Telt újabb két hét, de a fogam meg mindig érzékeny ragasnal ugyan úgy . Mit javasolnak , mi lenne a következő lépés ?? Köszönöm válaszukat előre is !