A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

N. Gábor

fogtömés szükséges?

Biztosító által szervezett éves szűrővizsgálaton csináltak teljes panoráma-röntgent ill. egy gyanús fogról kis-röntgent is. A felvételek digitális formában megvannak. Állítólag az egyik fogamat tömni kellene. Erről szeretnék Önöknél másodvéleményt kérni, ill. a beavatkozást elvégeztetni, ha tényleg szükséges. Tudnának erre egy árajánlatot küldeni, ill. milyen módon tudom Önökhöz eljuttatni a felvételeket?

Fogszuvasodás

Tisztelt Uniklinik!
Télen voltam fogorvosnál a szemfogam tömték be...egészen a mai napig nem volt vele semilyen problémám,viszont nemrég elkezdett érzékeny lenni hidegre,melegre egyaránt! Illetve a két fogam között elkezdődött újból szuvasodni!
Mit tehetek ezellen?

V. Zozo

Fogszuvasodás

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!
Felfedeztem a fogamon szuvasodást, ha jövő héten megyek fogorvoshoz nagy komplikáció alakulhat belőle vagy ez nem olyan gyors folyamat?
Mivel tudnám visszafordítani ezt a folyamatot?
Mik ennek a lépései?
Köszönöm szépen.

Újraszuvasodás

Tisztelt! Doktor úr/nő!
Januárban voltam kezeltetni egy fogam amit ki is fúrtak! Nemrég vettem eszre,hogy ott ahol a tömés van a két fog között megkezdődött a szuvasodás újból!
Hidegre és Melegre érzékeny azon a területen!
A kerdésem az lenne, hogy milyen eljárást alkalmaznak ha egy tömött fog újraszuvasodik?

V. Zozo

Alsó (jobb) 6-os, ill. 7-es nagyőrlő fogazat

Tisztelt Doktor Úr/ Hölgy!
Kérdésem a következő lenne Önhöz:
Gyermekem 15 éves, alsó fogsorán a 7-es fog elkezdett feketedni, de nem tudjuk, hogy ennek az az oka, hogy még nem esett ki, tehát tejfog és kezd elfáradni, vagy fogszuvasodásról van szó?
A 7-es fog nem maradó fog, jól gondolom? Már kiesett mind a 20 tejfog, de szerintünk ez még mindig az első fázisból maradt.
Másik kérdésem az lenne, hogy:
Az alsó fogsorán a 6-os (jobb) fognál, így a hátulja felé van valami repedés szerű dolog, de inkább úgy mondanám, hogy valami hely van a fogban, mi miatt lehet vagy mi lehet az?
Válaszát várom.
Köszönöm szépen.

Hidegre,Melegre érzékeny tömött fog!

Tisztelt Doktornő/úr! Pár hete jártam fogorvosnál betömték a fogam...nincs semmi panaszom vele csupán annyi, hogy a melegre és hidegre érzékeny 2tömött fogam is! Ez mitől lehet? Válaszát alőre is Köszönöm!

P. Lilla

Fogtömés utáni fájdalom

Üdvözlöm!
Egy hete voltam fogorvosnál, mert a bal hátsó alsó fogamból letört egy darab. Szuvasodás miatt tört le, de a fog épp maradt. Mély volt a lyuk és ezért gyógyszeres alábélelést tett a fogorvos és utána tette rá a végleges tömést. Másnapra étkezés után fájt a fogam, de utána elmúlt. Valamint a hidegre is érzékeny, mely éles fájdalmat vált ki. Majd aztán folyamatosan fájt a fogam és a tömést is éreztem. A fájdalom a fülembe és az állkapcsomba is kisugárzott. Azt sejtettem, hogy magas a tömés és vissza is mentem korrekcióra. Ennek két napja, de a fájdalom és a hidegre való magasfokú érzékenység azóta is meg van. A doktornő azt mondta, hogy meg kell nyugodnia a fogamnak és néhány napig rágjak a másik oldalon. Mennyi ideig fájhat a fogam? Elkerülhető a gyökérkezelés? Köszönöm

Fogtomes utani erzekenyseg

Kedves Doktor úr/nő!Egy honapja voltam fogorvosnal tomes miatt,nem fajt a fogam pici lyuk volt rajta.Betomtek de amikor raharaptam nagyon fajt..mintha kette torne a fogam..visszamentem meg 2x ,h korrigaljak hatha magas..csiszoltak rola.Nem valtozott,ugyanugy fajt harapasnal az a fog. Most szerdan kicsereltek a tomest de sajnos most is fajt iszonyuan harapasnal..kiegeszites ,h amikor most masodjara csinalta fiatal doktorno szuri mellett ereztem ,h nagyon erzekeny volt mar ahogy vájta ki az uj tomes helyet. Lehet azert faj mert megserult egy ideg?ez mar vorzaszto es elszomorit ,h maganrendelesen ,h fordulhat elo,h faj es tobb mint egy honapja nem tudok bal oldalt enni..nagyon koszonom a segitseguket!!!

Fogfehérítés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

19 éves vagyok, és nagyon kicsi a szám, ráadásul néha szájzárral is küszködöm. Szerencsére ez újabban kezd elmúlni, bár pontosan nem tudom, hogyan tudnám sikeresebben kezelni.
Meg szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben, lehet-e fogat fehéríteni, kivitelezhető-e valahogy az eljárás, ha kicsi valakinek a szája?
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
További szép napot,
Lili

törött fog - fogtömés - korona?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

2020 júniusában ráharaptam egy keményre és az alsó, második nagyörlő fogam beletört, circa 30-40% esett ki. Töméssel lett orvosolva, ami másnap elkezdett mozogni, és végül kiesett. Második körben egy kicsit mélyebbre fúrt a fogorvos és belerakott egy nagyobb tömést - jelezte, hogy gyökérkezelés hiányában nem szeretne tovább fúrni. A második tömés is nagyon szép lett, de az 2 hét után szintén kiesett. Harmadjára, egy hete egy hófehér színű tömést rakott be, azt mondta az tartósabb lesz. Az tény, hogy ez már nem olyan szép, de hátul van. Azt is mondta, hogy ha ez kiesik akkor a korona lesz a biztos megoldás. A helyzet az, hogy azóta egy hét eltelt, tegnap ettem vele, és nagyon élesen benyilalt a fogam egy harapás hatására. A benyilalás óta egyrészt enyhén érzékeny a hidegre, és melegre, másrészt mintha a fog alja fájna, vagy inkább a jobb állkapocs izom. A benyilalás után cca. 12 óráig tartott ez a viszonylag erős, de elviselhető fájdalom, azóta enyhült, de érzem, és nem igazán merek rágni vele.

A tiszteletteljes kérdésem az lenne, hogy mi történhetett a fogammal, mennyire nagy a baj, szükséges-e visszamennem a fogorvoshoz?

Mindenre kiterjedő válaszát előre is köszönettel,
Balázs

K. Anna

foghúzás után fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Kb 2 hete elkezdett fájni az arcom jobb oldala, rágni sem tudtam. Panoráma röntgenen a felső 6-os és 7-es fogam között a fogorvosom apró foltot látott az íny alatt, de a két fog takarásban volt, így bizonytalan volt, melyikkel van a probléma. Mivel a 7-es fog rossz helyen és szögben nőtt ki a bölcsességfog miatt, amit korábban már kiműtöttek, kihúzta. A két fog gyökere nagyon közel volt egymáshoz a szög miatt, valószínűsítette, hogy nyomták egymást, és ez okozhatta a fájdalmat. Sajnos a húzás 2 órán keresztül tartott, nagyon sokat kellett feszegetni, végül ketté kellett vágni a fogat, látszott rajta egy kis szuvasodás. A 6-os fogam még mindig fáj, ha ráharapok. Szeretném megkérdezni, hogy ez normálisnak tekinthető-e 1 héttel a húzás után, vagy esetleg megsérülhetett-e ez a fog, és ez okozza a fájdalmat? Elkezdtem aggódni, mert egyetlen ismerősömnek fájt csak a szomszédos foga húzás után, neki kilazult, és ki kellett húzni. A fogorvosom azt javasolta, hogy ha nem múlik el a fájdalom, szeptemberben menjek el szájsebészhez, hogy a 6-os fogat betömje az íny alatt. Ehhez valóban szájsebészre van szükség, vagy egy "sima" fogorvos is be tudná tömni, ha valóban ezen is van lyuk?
Válaszát előre is köszönöm!

K. Brigitta

fogzománc helyreállitása

Üdvözlöm.

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy a fogam elején félig le jött a zománc .
Ilyen esetben mit érdemes csinálni vagy mit tudna nekem ajánlani . ? ..
Válaszát előre is köszönöm.