A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

J. Eszter

Fàjò lüktető fog

Jò napot kívànok! Olyan kérdésem lenne hogy mostanàban olyat érzek a fogamba hogy elkezd fàjni utànna lüktetni bele jön egy nagy fàjàs elkezd vérezni a fogam és utànna semmi bajom! De lyukas a fogam melette meg tömve van és nem tudom el dönteni hogy mék fàj! A vàlaszàt is előre is köszönöm.

D. Bianka

Ideiglenes fogtömés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Csütörtökön kifúrták az egyik nagyörlő fogamat. (lyukas volt)
Az orvos kitisztította és gyógyszeres tömés került bele.
(Úgy fogalmazott az doktornő, hogy ennek a gyógyszeres tömésnek az a feladata, hogy a dentint megerősítse.)
Az első nap kellemetlen volt, egy picit fájt az ínyem és a fogam is érzékeny volt. A mai napra ezek majdnem teljesen elmúltak.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nincs szükség gyökérkezelésre, és csak simán befogják tömni?
Illetve ha kérek érzéstelenítést, akkor fognak adni?
Nagyon pánikolok, ezért lenne mindenképp jó az érzéstelenítés.

Köszönettel,
D. Bianka

B. K. A.

Korona

Kedves doktor úr / hölgy!
A kérdésem az lenne, hogy felül az első ket metsző fogam lyukas és picit egymásra is nőttek. .. 23 évesen nem érzem túl jól magam így... Javasolják a cirkon koronát egyből esetleg gyökérkezeléssel egybekötve vagy tömés aztán fogszabályzás és csak utána korona?
Illetve a korona alatt az idő múlásával a gyökérkezelés miatt esetleg eltörhet a fogam a terheléstől?
Előre is köszönöm a válaszát!

F. Géza

garancia

Tiszteletem!
van-e garancia egy fogtömésnél, vagy gyökérkezelt fogba csapot helyeztek, erre koronát tettek. két év után afogam elkezdett mozogni és kiesett. a fogba a csap bennemaradt, kikellett szájsebészeti eljárással a gyökeret szedni.
szükséges e ide fogpótlás készíteni.

H. Marietta Henriett

Fog elszíneződés .

Szép napot !

Érdeklődni szeretnék , hogy mert van az hogy sárga lepedékes a fogam és mert van fehér pötty a fogam közepén ?
A hólyag a fogam mögött a szájpadlasomon el fog múlni ?
Mit ajánl fog érzékenységre?

K. Katalin

Fognyak tömés

Tisztelt Klinika!

Két nappal ezelőtt fognyak tömésem volt, mert az ínyem kicsit fel van húzódva és emiatt érzékeny volt a fogam. Azóta érintésre, illetve étkezés közben ha hozzáér valami, annyira érzékeny a fogam, hogy összerándulok és kiráz a hideg. Fájdalmasabb, mint tömés előtt volt. Meddig fog ez tartani, nagyon kellemetlen? Egyáltalán normális ilyenkor ez?

Köszönöm!

Terhesség fogtömés

Üdvözlöm.
Valamelyik nap voltam fogorvosnál, betömték a fogam, érzéstelenítőt nem kértem.
A tömés utáni napokban derült ki h 5-6 hetes terhes vagyok, tehát az első trimeszterben vagyon.
Nagyon aggódok emiatt, mert olvastam h nem ajánlatos ilyenkor.
Milyen bajom lehet nekem vagy a babámnak.
Természetesen beszélek a fogorvossal is, de még nem sikerült elérnem.
Köszönöm előre is a válaszát

K. Rita

Nyolcas-hetes-hatos

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem, hogy a bal felső hatos fogammal kapcsolatban kisebb kellemetlenségeket fájdalmat, érzékenységet érzek. Szépen betömött fog, ránézésre rendben van. Viszont ezen az oldalon a nyolcasam lyukas de ennek ellenére egyáltalán nem érzek a nyolcasnál fájdalmakat. Elképzelhető, hogy a nyolcas okozza a hatos fájdalmát?

A másik kérdésem pedig, hogy létezik olyan, hogy egy fog elkezd romlani, vagy mintha romlana, de egy ponton megáll, nem lyukad tovább? Mintha vmi ilyesmit említett volna régen egy fogorvos, hogy nyugvó kariesz...a felső heteseimre mondta ezt, hogy inkább nem nyúlna hozzá, nem bolygatná meg. Ennek már 15 éve, és azóta sem okoz panaszt. 1-2 kis fekete pici pont van rajta, ezek mérete nem változott.

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszolnak!

B. Katalin

Fogpótlás

Kedves Dr. Úr/Nő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a tegnapi nap folyamán pótolták a bal alsó nagymetszo fogam élét. A doktor Úr a megmaradt fog és az esztétikai tömés közé egy kis csavar szerűséget rakott bele mert 4 hónapot bírt az előző esztétikai és újra letörött. A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy nyomó érzést érzek a fogamban? Tulajdonképpen nem tudom mi került a fogamba. Illetve, ha újra letorik a fogam ez a kis fém szál nekem ki fog lógni majd a fogambol? Mit javasolna? A következő alkalommal biztosan koronát kérek, de említett egy héjas megoldást is.
Köszönettel

H. Dániel

Fájdalom és panasz nélküli rossz fog

Üdvözletem.
29 éves vagyok eddig teljesen panaszmentesek voltak a fogaim. Elmentem egy kontroll vizsgálatra, síma tükrös vizsgálattal nem találtak panaszos fogat, de mondták, hogy a biztonság kedvéért csinálnak egy röntgen képet is. A röntgen felvételen állítólag 5 rossz fogat véltek felfedezni, ami a mai napon 5-öt be is tömtek. De kérdeztem is, hogy hogy lehetséges az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, erre olyan választ kaptam, hogy belülről rohadt meg, hogy a kettő között. Se büdös nem volt a szám, sem foginyvérzésem nem volt, és tükörrel megvizsgaltam otthon magamnak, és a fogaim is teljesen fehérek és épnek tűnnek,de még elvileg három fogam rossz, de külsőleg nem látszik annak egyátalán. Most azon tűnődöm, lehet a pénz miatt elrontják a jó fogaimat? Vissza menjek, hogy még azt a három fogamat betömjék amit én nem látok sőt az orvos sem látta csak röntgennel, vagy inkább ne? Mert 16 évesen már tömni akarta egy orvos az alsó fogaimat amit nem hagytam elmentem egy masik orvoshoz, és az meg azt mondta, hogy nem érti, mert teljesen épek! Lassan már nem tudom, hogy lehet e bízni a fogorvosokban vagy sem, olyan ez mint az autóknál az olajcsere... Röviden a kérdésem az az, hogy lehet e az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, semmilyen jellegű panasz nélkül?

Lyukas fog

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy mely esetekben lehet normális dolog az, hogy a körzetis fogorvosom a lyukas fogamat gyökérkezeléssel vagy kihúzással akarja megoldani.
Mielőbbi válaszátvelőre is köszönöm!

S. Zsanett

Duzzanat

Tisztelt Hölgyem/Uram!

3 hónappal ezelőtt 2 egymás mellett lévő fogamat tömték egyszerre. Minden rendben volt egészen idáig pár nappal ezelőtt viszont egy nagy duzzanatot vettem észre az inyembe annál a fogamnál ami tömve lett. A fogam nem fáj csak ez a duzzanat idegesít. Jelenthet ez komolyabb problémát? Illetve mi lehet ez?