A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

tömés utáni érzékenység

Tisztelt Doktornő,

Körülbelül másfél éve tömték be először a jobb felső ötös fogamat fehér töméssel, egy pici lyuk volt rajta csak. A tömés után még egy hónappal is rágásra érzékeny maradt egy picit, így elmentem egy másik orvoshoz, aki csinált rtg-t, és látszott, hogy a tömés nem illeszkedik pontosan, így kicserélte azt.
Az érzékenység azonban így is megmaradt, így ismét visszamentem (kb 2-3 hónap után). Következő alkalommal a doktornő azt javasolta, hogy alábélelést tesz bele, mert elképzelhető, hogy annak hiánya marad vissza mindig a rágási érzékenység. Sajnos kb 3 hónap várakozás után ismét kicserélte a tömést, ezúttal alábélelés + nagyon aprólékos rétegzési technikával. (Vitalitás teszt minden tömésnél volt, és a fogam él, valamint egészen biztos, hogy a tömés magassága is megfelelő)

Így összesen négy alkalommal volt tömve ez a fogam. A legutolsó tömés óta 4 hónap telt el, a fogam most kb. 80%-os, eddig most vagyok a legelégedettebb vele. Mivel a tömés nem nagy, és maga a fog egészséges, hidegre-melegre nem érzékeny, és a rágási érzékenység sem nevezhető fájdalomnak csak kellemetlen érzésnek és kizárólag egy ponton jelentkezik (egyedül a nagyon kemény dolgokat tudom lassan óvatosan rágni, minden mást pedig panasz nélkül.), így ha lehet, szeretném elkerülni a gyökérkezelést.

Ön szerint elképzelhető, hogy tovább kell várnom, mivel az elmúlt időben elég sokszor volt megbolygatva a fog? Esetleg létezik gyógyszeres ideiglenes tömés az ilyen esetekre, vagy valamilyen speciálisabb tömőanyag?

Előre is köszönöm a válaszát!

B. Lilla

Fog alatti nyirokcsomó

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Nem régen kihúzták az egyik bal alsó fogamat, azonban az egyik jobb alsó fogam is lyukas volt, melyet kb. két hétre rá, tegnap tömtek. Azelőtt ez a fogam nem fájt, és most sem fáj, azonban pont a tömés előtt 2 nappal a fogam alatt lévő nyirokcsomó tapintásra érezhetően egy picit megduzzadt, érzékeny, fájós lett, ezt jeleztem a fogorvosnak is. Nem röntgenezte, és gyógyszert nem írt fel, (mielőtt kihúzták a fogam, kis röntgent csináltak a
a már kihúzott fogamról, illetve beszedtem egy doboz Dalacint a húzásig) hanem betömte, de azt mondta, hogy meglátjuk hogy bírja, mivel elég mélyen szuvas volt és ha panaszos marad, gyökérkezelni kell. Viszont a fogam alatt a nyirokcsomóval még mindig változatlan a helyzet. El fog ez múlni? Előre is köszönöm a választ!

M. Áron

Fogtömés után fájdalom

Tisztelt Doktornő/Úr!

Körülbelül 1, 5 hónapja tömték be két fogamat. 1 hónapig minden rendben volt, de az utóbbi 1 hétben elkezdett fájni. Este rosszabb a fájdalom, de napközben is érzem. Továbbá hidegre is nagyon érzékeny, a melegre viszont nem. Utána volt 3 napom, amikor egyáltalán nem fájt, viszont ma újra elkezdte. Mitől lehet ez, hogy nem tömés után rögtön kezdett el fájni, hanem 1 hónappal később, illetve, hogy egyik nap fáj, a másik nap nem? Az orvos, aki tömte azt mondta, hogy nem volt annyira mély a tömés, nincs gyökérkezelés közeli állapotban.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Áron

N. Csabáné

Fogászat

Érdeklődni szeretnék hogy a régitömést kiszedték. Most fehértömést kaptam. De ahogy fúrta a doktornő a fogam véletlenűl rà haraptak a fúróra. Kérdésem az lenne hogy lehet e valami bajom hogy nagyon felfúrhatot ahogy ráharaptam fúrás közbe. Kérem válaszoljon nagyon bánt a dolog és félek is hogy bajom lehet tőle.

J. Adrienn

Fogtömés utáni fájdalom

Üdvözlöm! Egy kiesett fogtömést pótoltak, és a az új tömés után 5 nappal még fáj a fogam! Kaptam antibiotikumot, ami lassan elfogy de nem javul! Csak fajdalomcsillapitoval , tudok dolgozni! Nagyon mély tömést csinált az orvosom, annyit mondott hogy ez miatt fájdalom felléphet! Kisseb csomot érzek az álkapcsomnál!
Normális hogy eddig fáj???
Köszönettel Adrienn

K. Péter

Felső nagyőrlő fog

Tisztelt Dr Nő/Úr.

A jobb felső nagyőrlő fogam problémásnak látszik. Nevezetesen, azt tapasztaltam hogy erősebb harapásnál picit érzékeny volt a fog. Elmentem fogorvoshoz, aki kicserélte a régi amalgám tömést újra, (immár fehér tömés re). Namost nekem azóta ez az érzékenység felerősödött. Már érzékenyebb harapásra mint korábban (óvatosan tudok csak enni vele). Az orvos elmondása szerint, mély a szuvasodás, de rendben van még. Csak hossz irányban (harapás) érzékeny, oldalirányú kocogtatásra nem. Továbbá ami megjelent + tünet, hogy hidegre melegre édesre..lényegében mindenre....érzékeny a fogam nagyon is. Az az érdekes, hogy a nagyőrlő fognak csak a jobb felső sarkára érvényes az itt leírt. Ha magát a fog közepén lévő tömést, vagy a fogcsont egyéb részeit nyomogatom terhelem.... nincs érzékenység, hanem ha a fognak a jobb felső sarkában(fog szélénél) terhelem, akkor állnak fent a leírt tünetek. Csak az az egy pont érzékeny, de ha ott sikerül terhelni evés közben, igen érzékeny sajnos. Tömést cserét csináltak, de nem segített a helyzeten. Fájni egyébként nem fáj, csak az említett tünetek vannak jelen.
Namost ez így van már, kb 2-3 hete nekem tömés óta.
Mi lehet az oka? (lehet megrepedt a fog? ez rtg kiderülne? csak mert én erre gyanakszom)

G. Ferenc

Fogtömés másképp

Tisztelt Doktornő!

Gondolom meg fog mosolyogni a kérdésemtől, Már hónapok óta saját magamnak tömöm az egyik igen rossz fogamat ,méghozzá közönséges stukatúr gipsszel. Kb egy hétig tart egy ilyen tömés,utána kipucolom ,majd ujra tömöm .Azt szeretném megkérdezni ,lehet e ebből valami bajom?
Válaszát elöre is köszönöm!

Ferenc

Z. Zoltán

Tömés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Sok hasznos tanácsot kaptam eddig ezért ismét Önökhöz fordulok. Tömést cseréltek az egyik fogamban. Szerdán este. Csütörtöktől Vasárnapig semmi baj nem volt de ma délelőtt elkezdett fájni. Aztán abbamaradt majd megint ugyanez többször. Ráadásul égő és nyílalló érzést okoz időnként. Tegnap este erősen sikáltam mert fogselymezés után nem jött ki vmi. Begyulladhatott? Vagy ez a töméssel függ össze? Válaszukat köszönöm, tisztelettel: Zoltán

F. Beata

Tömött fog

Tisztelt doktor . Olyan kérdésem lenne hogy betömték a kis örlő fogam. Rágásra nem mindig fáj de hidegre melegre ugyan olyan érzékeny mint tömés előtt. Ez normális? 3 hónap mulva kell vissza mennem ezzel a fogammal kapcsolatba controlra . Köszonom válaszát

K. É.

csomó az ínyen

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!
Fognyak tömés után az injekció helyénél kis csomót vettem észre,ami nyomásra nem érzékeny,a fog sem az. Mitől lehet ez?
Előre is köszönöm a választ.

T. Valentina

Fogtöméd

Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy a fogorvos megfúrta és betömte a fogam. Nagyjàból ha jól emlékszem 5-t. Eltelt egy hét és ha ràharapok mind fàj.