A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Kati

Íny alatt tört tömött fog

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Pár napja az egyik kisrágó, már tömött és elviekben gyökérkezelt fogamnak kitört a belső fele kb egy miliméterrel az így alatt. Sajnos ilyen módon már évekkel ezelőtt elveszítettem egy fogamat, közben orvost váltottam, de az új orvosom most is azt mondta hogy íny alatt törtött tömött fogakat nem lehet megmenteni. Ez valóban így van? Semmiképpen nem elkerülhető a húzás?
Bár még csak a 30-as éveim elején járok minden őrlő fogam tömött és sok esetben gyökérkezelt. Kb 3 éve mindet újra tömettem, és utoljára mikor nyáron fogorvosnál jártam, elviekben semelyikkel sem volt gond, viszont most nagyon elkezdtem félni tőle, hogy a többi fogam is törni fog és el fogom veszíteni őket. Eddig senki nem beszélt arról, hogy a nagy töméses fogakat koronával kellene védeni, most viszont mivel 16 hetes terhes vagyok, így a fogorvosom semmilyen kezelést sem akar elvégezni. Mivel nem ő kezelt eddig ezért addig semminek sem fogna neki míg nem készül panorama röntgen, azt viszont a terhességem miatt ellenjavallja. Valamint terhesség alatt semmihez nem szeretne nyúlni amíg nem fáj. A nőgyógyászom viszont azzal riogat, hogy ha bármilyen, még láthatatlan, tünetet nem okozó szuvasodásom van akkor az a terhesség végére egészen biztosan fogvesztéshez fog vezetni, illetve az ezek szerint eleve gyenge fogaim még tovább fognak gyengülni és valószínűleg búcsút vehetek tőlük.
Őszintén szólva nagyon aggódom és nem tudom, hogy mi tévő legyek. Már enni is félek.
Nem akarok ilyen idősen fogatlan lenni, de persze a babának sem szeretnék ártani.
Ön mit tanácsol?

Előre is köszönöm a válaszát!
S Kati

B. Szilvia

fibroma

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Nyáron megjelent a nyelvem egyik oldalán középen egy ún. irritációs fibroma, amit el is távolítottak. Szövettan negatív volt. Azt mondták, hogy ha visszanő, akkor újból el kell távolítani. Sajnos nagyon élesek a fogszéleim, mert tudtomon kívül csikorgatom a fogaim és erősen szorítom. Gondolom emiatt kb. 3 hete észrevettem két újabb ilyen bogyót a nyelvem mindkét oldalán, de ezek hátul vannak. Mintha pirosak is lennének, ezzel párhuzamosan fáj is a nyelvem felszíne. Szeretném ezeket megnézetni, ha kell ,eltávolíttatni. Szeretnék fogpótlást mindkét oldalon alul két-két hiányom is van, de előtte a felső fogaim rendbetételét (korona?) szeretném megcsináltatni, hogy vége legyen ennek a fibróma kálváriának. Kérdésem, hogy Önök tudnak e rajtam segíteni? Köszönettel

K. László

Tömés

Kedves fogászat!
Három hete tömettem be a bal alsó hetes fogamat. Gyakotlatilag nem volt nagy a szuvasodás.Teljesen tünetmentes volt előtte,és utána is. A napokban ezzel a fogammal sikerült elrágnom egy kávészemet. Abban a pillanatban éreztem,hogy megnyomtam vele a fogamat,fájdalom nyilalt bele. Azóta érzékennyé vált. Ha csak az ujjammal megnyomom a tömés részét érzékény. De táplálkozásnál is érzem a kellemetlen érzést.
Kérdésem az lenne,hogy lehet arra számítani,hogy ez a kellemetlen nyilaló érzés megszűnik,vagy előfordulhat,hogy a fogat meg kell nyitni?

Válaszát előre is köszönöm.

K. Dóra

Röntgen

Tisztelt Doktorúr!
Panoráma röntgen felvételt készített az orvosom illetve egy fogorvosi vizsgálatot is kaptam. A fogorvos néhány lyukas fog kivévetelével nem talált mást. Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges, hogy a röntgen nem mutatott ki minden lyukat esetleg szuvasodást,mivel a belső fogam tövében barnás foltot vélek felfedezni. Ilyenkor a röntgen kimutatná ha a fog csak gyökérkezeléssel lehetne meg menteni olyan mélyen van? Vagy ilyemtől vizsgálat és röntgen esetén nem kell tartanom? Köszönöm válaszát.

F. Laura

Allergia, félelem

Tisztelt Cím!

Segítségét szeretném kérni. Irreálisan rettegek attól hogy egyszer anafilaxiás reakcióm alakul ki a fogászati érzéstelenítőre. Sajnos a józan eszemmel tudom, hogy allergia bármire kialakulhat, és hogy kár előre félni, de egyszerűen képtelen vagyok legyőzni a félelmemet. Soha semmire nem voltam allergiás, de egyszerűen ettől rettegek. Vannak azonban olyan kezelések amihez muszáj az érzéstelenítő. Már a kezelés előtt napokkal teljesen pánikolok, és fizikailag is rosszul vagyok. Ami persze ahogy közeledik az időpontom egyre erőteljesebb. Kaptam már sokszor érzéstelenítőt, és azon kívül hogy midig rettenetesen szorongok és a pulzusom az egekben, semmi bajom nem volt. Csak talán attól is félek hogy telítődik a szervezetem... Sajnos nem vagyok kisegítve az esetleges altatásos fogászat esetével sem, mert attól is legalább annyira félek mint ettől. Kérem megnyugtatásként, vagy csak hogy reálisabban lássam az összefüggést... mennyire gyakori az ilyen jellegű allergia, amely sokkhoz is vezethet ? Egyszerűen teljes a kétségbeesésem. Nagyon köszönöm előre is

S. Zsuzsa

Miért fáj a tömött fog

Szép napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék hogy a fogtömő anyag befolyhat e az ínybe, le az állkapocshoz?
Rtg. felvétel valami fehér foltot mutat.

S. Dóra

Gyógyszeres tömés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Tegnap gyógyszeres tömés került a fogamba, mivel nagyon mély volt a szuvasodás. Arról szeretnék érdeklődni, hogy ez pontosan mit jelent, milyen gyógyszerrel van szó, illetve ez hatással lehet más gyógyszerekre (pl. fogamzásgátló tablettára)? Válaszát előre is köszönöm.

tömés utáni érzékenység

Tisztelt Doktornő,

Körülbelül másfél éve tömték be először a jobb felső ötös fogamat fehér töméssel, egy pici lyuk volt rajta csak. A tömés után még egy hónappal is rágásra érzékeny maradt egy picit, így elmentem egy másik orvoshoz, aki csinált rtg-t, és látszott, hogy a tömés nem illeszkedik pontosan, így kicserélte azt.
Az érzékenység azonban így is megmaradt, így ismét visszamentem (kb 2-3 hónap után). Következő alkalommal a doktornő azt javasolta, hogy alábélelést tesz bele, mert elképzelhető, hogy annak hiánya marad vissza mindig a rágási érzékenység. Sajnos kb 3 hónap várakozás után ismét kicserélte a tömést, ezúttal alábélelés + nagyon aprólékos rétegzési technikával. (Vitalitás teszt minden tömésnél volt, és a fogam él, valamint egészen biztos, hogy a tömés magassága is megfelelő)

Így összesen négy alkalommal volt tömve ez a fogam. A legutolsó tömés óta 4 hónap telt el, a fogam most kb. 80%-os, eddig most vagyok a legelégedettebb vele. Mivel a tömés nem nagy, és maga a fog egészséges, hidegre-melegre nem érzékeny, és a rágási érzékenység sem nevezhető fájdalomnak csak kellemetlen érzésnek és kizárólag egy ponton jelentkezik (egyedül a nagyon kemény dolgokat tudom lassan óvatosan rágni, minden mást pedig panasz nélkül.), így ha lehet, szeretném elkerülni a gyökérkezelést.

Ön szerint elképzelhető, hogy tovább kell várnom, mivel az elmúlt időben elég sokszor volt megbolygatva a fog? Esetleg létezik gyógyszeres ideiglenes tömés az ilyen esetekre, vagy valamilyen speciálisabb tömőanyag?

Előre is köszönöm a válaszát!

B. Lilla

Fog alatti nyirokcsomó

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Nem régen kihúzták az egyik bal alsó fogamat, azonban az egyik jobb alsó fogam is lyukas volt, melyet kb. két hétre rá, tegnap tömtek. Azelőtt ez a fogam nem fájt, és most sem fáj, azonban pont a tömés előtt 2 nappal a fogam alatt lévő nyirokcsomó tapintásra érezhetően egy picit megduzzadt, érzékeny, fájós lett, ezt jeleztem a fogorvosnak is. Nem röntgenezte, és gyógyszert nem írt fel, (mielőtt kihúzták a fogam, kis röntgent csináltak a
a már kihúzott fogamról, illetve beszedtem egy doboz Dalacint a húzásig) hanem betömte, de azt mondta, hogy meglátjuk hogy bírja, mivel elég mélyen szuvas volt és ha panaszos marad, gyökérkezelni kell. Viszont a fogam alatt a nyirokcsomóval még mindig változatlan a helyzet. El fog ez múlni? Előre is köszönöm a választ!

M. Áron

Fogtömés után fájdalom

Tisztelt Doktornő/Úr!

Körülbelül 1, 5 hónapja tömték be két fogamat. 1 hónapig minden rendben volt, de az utóbbi 1 hétben elkezdett fájni. Este rosszabb a fájdalom, de napközben is érzem. Továbbá hidegre is nagyon érzékeny, a melegre viszont nem. Utána volt 3 napom, amikor egyáltalán nem fájt, viszont ma újra elkezdte. Mitől lehet ez, hogy nem tömés után rögtön kezdett el fájni, hanem 1 hónappal később, illetve, hogy egyik nap fáj, a másik nap nem? Az orvos, aki tömte azt mondta, hogy nem volt annyira mély a tömés, nincs gyökérkezelés közeli állapotban.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Áron

N. Csabáné

Fogászat

Érdeklődni szeretnék hogy a régitömést kiszedték. Most fehértömést kaptam. De ahogy fúrta a doktornő a fogam véletlenűl rà haraptak a fúróra. Kérdésem az lenne hogy lehet e valami bajom hogy nagyon felfúrhatot ahogy ráharaptam fúrás közbe. Kérem válaszoljon nagyon bánt a dolog és félek is hogy bajom lehet tőle.