A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Rita

Nyolcas-hetes-hatos

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem, hogy a bal felső hatos fogammal kapcsolatban kisebb kellemetlenségeket fájdalmat, érzékenységet érzek. Szépen betömött fog, ránézésre rendben van. Viszont ezen az oldalon a nyolcasam lyukas de ennek ellenére egyáltalán nem érzek a nyolcasnál fájdalmakat. Elképzelhető, hogy a nyolcas okozza a hatos fájdalmát?

A másik kérdésem pedig, hogy létezik olyan, hogy egy fog elkezd romlani, vagy mintha romlana, de egy ponton megáll, nem lyukad tovább? Mintha vmi ilyesmit említett volna régen egy fogorvos, hogy nyugvó kariesz...a felső heteseimre mondta ezt, hogy inkább nem nyúlna hozzá, nem bolygatná meg. Ennek már 15 éve, és azóta sem okoz panaszt. 1-2 kis fekete pici pont van rajta, ezek mérete nem változott.

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszolnak!

B. Katalin

Fogpótlás

Kedves Dr. Úr/Nő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a tegnapi nap folyamán pótolták a bal alsó nagymetszo fogam élét. A doktor Úr a megmaradt fog és az esztétikai tömés közé egy kis csavar szerűséget rakott bele mert 4 hónapot bírt az előző esztétikai és újra letörött. A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy nyomó érzést érzek a fogamban? Tulajdonképpen nem tudom mi került a fogamba. Illetve, ha újra letorik a fogam ez a kis fém szál nekem ki fog lógni majd a fogambol? Mit javasolna? A következő alkalommal biztosan koronát kérek, de említett egy héjas megoldást is.
Köszönettel

H. Dániel

Fájdalom és panasz nélküli rossz fog

Üdvözletem.
29 éves vagyok eddig teljesen panaszmentesek voltak a fogaim. Elmentem egy kontroll vizsgálatra, síma tükrös vizsgálattal nem találtak panaszos fogat, de mondták, hogy a biztonság kedvéért csinálnak egy röntgen képet is. A röntgen felvételen állítólag 5 rossz fogat véltek felfedezni, ami a mai napon 5-öt be is tömtek. De kérdeztem is, hogy hogy lehetséges az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, erre olyan választ kaptam, hogy belülről rohadt meg, hogy a kettő között. Se büdös nem volt a szám, sem foginyvérzésem nem volt, és tükörrel megvizsgaltam otthon magamnak, és a fogaim is teljesen fehérek és épnek tűnnek,de még elvileg három fogam rossz, de külsőleg nem látszik annak egyátalán. Most azon tűnődöm, lehet a pénz miatt elrontják a jó fogaimat? Vissza menjek, hogy még azt a három fogamat betömjék amit én nem látok sőt az orvos sem látta csak röntgennel, vagy inkább ne? Mert 16 évesen már tömni akarta egy orvos az alsó fogaimat amit nem hagytam elmentem egy masik orvoshoz, és az meg azt mondta, hogy nem érti, mert teljesen épek! Lassan már nem tudom, hogy lehet e bízni a fogorvosokban vagy sem, olyan ez mint az autóknál az olajcsere... Röviden a kérdésem az az, hogy lehet e az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, semmilyen jellegű panasz nélkül?

Lyukas fog

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy mely esetekben lehet normális dolog az, hogy a körzetis fogorvosom a lyukas fogamat gyökérkezeléssel vagy kihúzással akarja megoldani.
Mielőbbi válaszátvelőre is köszönöm!

S. Zsanett

Duzzanat

Tisztelt Hölgyem/Uram!

3 hónappal ezelőtt 2 egymás mellett lévő fogamat tömték egyszerre. Minden rendben volt egészen idáig pár nappal ezelőtt viszont egy nagy duzzanatot vettem észre az inyembe annál a fogamnál ami tömve lett. A fogam nem fáj csak ez a duzzanat idegesít. Jelenthet ez komolyabb problémát? Illetve mi lehet ez?

K. Gergő

Tömés után fájdalom

Tisztelt Doktorok, 2 hete voltam fogorvosnál, nem fájt nem volt érzékeny a bal hátsó fogam, csak láttam, éreztem a nyelvemmel hogy lyukas, elmentem a megyém egyik legjobb magán klinikájára, csináltak panoráma röntgent, be lett tömve a fog, eltelt 2 hét és most szívásra, és néha spontán belenyilal a fájdalom, se duzzanat, se vérzés, a tömés is rendben látszólag, a kérdésem az lenne mi okozhatja? Vettem fertőtlenítő hatású szájvizet, azzal öblögítek, válaszát köszönöm szépen előre is!

Fogtömés

Jó napot,a segítséget szeretném kérni mult héten fogorvos nál voltam és kèt fogamat betömték fehér fogtöméssel sajnos vissza kellet memmem mivel az eggyik fogam nál magas volt a fogtömés a dr kétszer csiszolta belőle most nem zavar de miután haza értem és megnétem a tükör ben ugy vettem észre mint ha tulsokat tuszolt volna belőle hátsó fog!

E. Korper

korper@freemail.hu

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Október végén betömték az egyik hátsó fogam, csonkfelépítésre volt szükség, valamint gradia inlay /onlay -val történő tömésre. Gyökérkezelés nem volt. Miután megszoktam a pótlást a fogamban, nem is volt vele problémám, azonban pár napja mogyoró fogyasztása közben, ahogyan arra ráharaptam a fog egyik sarkába belehasított. Másnap mintha a mellette levő fogak is érzékenyek lettek volna, nem is tudtam volna biztosan melyik fogam érzékeny. De különösebb fájdalommal nem járt. Két nap után azonban már biztosan tudom, hogy ez a fogam fáj, ha már csak iszok, akár szobahőmérsékletűt is, attól is érzékeny, igazából kb. érintésre is az már. Nem elviselhetetlen a fájdalom, ha éppen fáj. Vannak napok,amikor kb nem érzem, van amikor igen, de nem vészesen. Ma reggelre duzzadtnak érzem kicsit ott az ínyem a fog felett. Hétvégén pedig a másik oldalt éreztem a fogamnál hasonlót, ahol sima tömés van. Időközben bölcsességfogam is eltávolításra került, már csak két darab van bal oldalt alul, s felül. Azokat is ki kell majd venni. Úgy érzem,mintha éjszaka szorítanám a fogam. Mondjuk ez stresszebb időszakban mindig jellemző volt rám, de mostanában ez újra elő jött. Mi lehet az oka. Jelenleg próbalkozni tervezek elmex geele, valamint gengigél használatával is. mivel fogászatra az év végi beosztás miatt már csupán januárban tudok eljutni. Válaszukat köszönöm.

M. Milady

Ráharapásra fájó fog

Tisztelt mindkét fogívemen fent majdnem teljes hosdzban tompán fáj a ráharapás. Teljesen spontán kezdődött kiflit akartam enni de az is fáj. Mindkét fogív végén egy egy szuvas bölcsességfog van ill volt. Az egyik oldalon a szuvas bölcsességfog eltávolítása megtörtént, de azóta is azon az oldalon is fájnak a fogak. Ráharapásra a 7es egészen biztosan és élesen belehasít. Kérdésem hogy mi ezzel a foggal a teendő? Gyökérkezelés? Mivel az egész sort érzem előfordulhat, hogy ha ezt az egyet gyökérkezelik megszűnik a sor problémája? Van értelme ezzel várni vagy ha ennyire tudom, hogy ráharapásra élesen belenyilal és fáj akkor mehet már a fog gyökérkezelése? Normál gyökérkezelést ki végez Önöknél? Köszönöm.

Gyulladas ?!

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Egy hete voltam fogtömésen. A bal felső utolsó fogamat kellett tömni . A dokim csak annyit mondott ,hogy készüljek ,mert elég “rossz” helyen van,nehéz lesz hozza férni .kaptam erzestelenitot ,amikor fúrta ,volt egy pont ahol érzékeny volt . Miután kiment az erzestelenito ,egyre jobban fajt ,fajdalomcsillapitot szedtem be . Másnap már csak érzékeny volt ,helyette a tömött fogammal szemben (alatta) levő fogam kezdett el fájni ,illetve alatta tehat a csontban . Azóta ez a szomszéd fog faj ,hidegre brutal érzékeny ,illetve kb 4. Nap este szintúgy a szomszéd fogban egyre nagyobb fájdalom ami sugárzott vég az allkapcsomban előre az allamig illetve hatra a fulemig ,ami sugárzott vég az összes fogam rá . Másnap del előtt szintúgy 2x ,mind a kétszer fajdalomcsillapitoztam (apranax ) hívtam a dokim ,azt mondta h ő meg ilyenrol nem hallott és hogy várjunk ....1 napig ameddig pepes ételeket ettem illetve amit nem igazán kellett rágni ,szinte semmi baj ,sot napközben semmi fájdalom . Mai nem estére megint bele kezdett a tömött fogam kicsit ,a szomszéd fogam ,és mintha kis zsibbadast éreznek a nyelvemben,de csak azon az oldalon ahol történt a beavatkozás . Ha faj,általában 2 pontban ,a szomszéd fog alatt a csontba sugárzik ,illetve kb azon a helyen ahova ment az erzestelenito . Megint apranax ... mégis meddig varjak ?? Lehet ,hogy valami állkapocs gyulladas ?! Köszönöm előre is a választ . Udv .: Bianka

N. H.D.

Nyelvégés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, hogy vajon miért ég a nyelvem.
Előzmények:
2,5 hete voltam fogorvosnál, ahol a jobb oldalon alul, hátulról a harmadik fogat tömték be fényre kötő fogtöméssel. Két-három napig fájt utána a fogam körül, nem pont a fogam, mindenhova sugárzott a jobb oldalon. Majd 5 nap után fehér lepedékes lett a nyelvem, és nagyon elkezdett égni. Főleg a nyelv eleje, alul illetve a jobb oldali széle. Valamint jobb oldalon a bölcsességfogaim helyén is érzem időnként ezt az égő érzést. A nyelvégésem mostanra már két hete állandósult.
A fogorvost felhívtam a tüneteimmel, aki azt mondta, hogy ilyen tünet nem tartozik a fogtömés utáni tünetekhez. Biztosan valami fertőzést összeszedtem.
Azóta a háziorvossal egyeztettem, volt laborvizsgálat. Ami nem mutat különösebb eltérést. Vashiányra gyanakodott a házi orvos, ez nem igazolódott. Cukor érték jó.
Savas reflux betegségem van, ezért gasztroenterológushoz javasolja az orvos, hogy menjek. Bár nem hiszi, hogy ez okozná a panaszaimat. Vagy szájsebészetre. Sajnos ebben a vírusos helyzetben ez nehezen megoldható.
Kérdésem, hogy fogtömés okozhat nyelvégést?
Mivel tudnám enyhíteni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Erzsébet

F. Adrienn

Letörtfog

Jó estét kívánok

Fóris Adrienn vagyok Erdőkertesről és olyan kérdésem lenne hogy jobb oldalt alul a 6-os fogamnál letört kis darab és december 1-re kaptam időpontot és addig mit lehet enni meg gyógyszerek helyett mit lehet .

Előre is köszönöm: Fóris Adrienn