A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.

F. Marci

Érdeklődés

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a DentaPic Sonic termék mennyire jó fogkő eltávolítására házilag?
Érdemes megvenni ezt a terméket?

S. Sándor

Fogkő eltávolítás után

Tisztelt Doktor nő/úr!

11.25-én voltam fogkő eltávolításon, a felső fogaknál volt gyulladás. 2 nap telt el és a 2 felső metsző fog között az íny még nem tapadt vissza a fogra teljesen. Puha fogkefével mosom a fogam és szájvizet is használok. A kérdésem az lenne, hogy ez normális jelenség? Mit lehet tenni, hogy újra a régi legyen?
Köszönöm a válaszát!

Jobb felső 5ös fog hosszú ideje jelezget

Kedves Fogászat,

Interneten találtam Önökre, mert van egy fogam, amire a fogorvosomnak nincsen semmilyen válasza és már kezd nagyon zavarni.
Pár éve kezelve lett, ha jól emlékszem be volt tömve, ott azt tapasztaltam, hogy vmivel meg lett szúrva, vagy fúró, vagy fogalmam nincs, fogó volt köré téve és úgy lett tömve annó, ilyen kör alakú gyűrű, annyira bele nyomta a fogorvosom az ínyenbe, hogy azóta időnként vérzik az íny, lüktet, aztán megszűnik, mintha bejutott volna valami.
Tavaly szeptemberben repülő úton voltam és a repülő úton annyira fájt az egész jobb arcom egészen a fülemig, hogy két panadollal tudtam vinni az utat, azóta nem repültem, de ugyanaz a rész -oldal jelzett..
Ha megkocogtatom kézzel a fogat jelez, röntgen is volt még szülés után, mert azóta szültem már és azt mondta a fogorvos Ő nem lát semmit..Pedig biztos, hogy van ott valami..

Emiatt szeretném ezt a dolgot körbe járni és vagy kiszedni a tömést és megnézni mi van alatta, Én baktériumra tippelek, főleg, ha a röntgen nem lát semmit. Autoimmun beteg vagyok fogékony a fertőzésekre, mert alacsony a fehérvérsejtszámom, jód érzékeny, nem tudom bármi ezek körül közre játszhatott ennek kialakulásában, de gyanítom igen..

Köszönöm a mielőbbi válaszukat, tanácsukat a témában,

Tafferner-Kiss Dóra

K. Szilvia

Fogínyen seb

Tisztel Doktor Úr, Nő!

Baloldalon felül az egyik fogamnál rendszeresen visszatérő seb alakul ki, ami mosásra érzékeny, jól körülhatárolt. Féleve voltam fogkő leszedésen, ami után jobb volt a helyzet, illetve az orvos azt mondta, hogy nincs szuvasodás, de, ha "megszívom" azt a fogamat érzem a kellemetlen szájízt és, hogy érzékeny.
Ön szerint miről lehet szó?

Szilvia, 22

R. Ádám

ppm

Tisztelt Doktor úr/nő!

Érdeklődnék, hogy ha napi 2x elmexszel mosok fogat(elektromos fogkefével), egyszer pedig szájvízezek (ebéd után), ez nem sok fluorid mennyiség-e? 5 percig szoktam mosni. (Fogselyemmel egyelőre próbálkozok, de lehet, hogy fogköztisztító kefe lesz belőle.)

Elmex: 1400 ppm (narancssárga)
Szájvíz: Today Dent (Pennyben kapható) 450 ppm. Jó ez a szájvíz? (leírom az összetevőit)

ÖSSZETEVŐK (INCI)
Aqua , Glycerin , Propylene Glycol , Menthol , Sodium Fluoride , Olaflur , Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract , Salvia Officinalis Leaf Extract , Eugenia Caryophyllus Bud Extract , Aroma , Potassium Acesulfame , Sorbitol , Cocamidopropyl Betaine , Sodium Chloride , Citric Acid , Sodium Sulfate , Limonene , Eugenol , Sodium Benzoate , Potassium Sorbate , CI 42090

Köszönettel

N. Zsolt

Lézerrel lehet-e fogkövet eltávolítani? Fogkő eltávolítás magába foglal-e polirozást is?

Voltam fog így tisztításon. Ami más néven állítólag fogkő eltávolítás. Először az ultrahangossal végezte a dental higénikus. Majd valami lézerrel is körbe ment a fogaimon.
Elmondása alapján a hátsó fogaknál nem lehet az ultrahangossal a fogak állapota miatt. Rajta is maradt a fogkő. A "fogak állapota" csupán annyit jelent, hogy azokat festette is. Még nem szuvasak, én nem tudom, hogy miért nem lehetett őket ultrahangos eszközzel tisztítani.
Én azért polirozást is vártam a dologtól.
Válaszukat előre is köszönöm.

C. St

Fogzománc

Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy van e megoldás a fogzománc visszaépülésére? 27 éves vagyok. Sosem volt gondom vele, de tavaly elkezdtem elektromos fogkefét használni, és gyanítom túlzásba vittem. Az első fogaim csúnyán lekoptak. Azóta vettem sensodyne ripair&protect fogkrémet meg oral b gum sensitive fogkefét, de egyenlőre semmi javulás. Létezik fogkrém vagy kezelés ami segítene? Köszönöm előre is. Tisztelettel, Csilla 27

Z. Zoltán

Letört fog, ínygyulladás

Tisztelt Doktornő, Doktor úr!

Vasárnap este éreztem, hogy a számban valami kemény dolog van, amit a fogammal össze tudtam rágni, de íze nem volt. Jellegét tekintve egy tojáshéj darabra emlékeztetett. Mikor aztán a nyelvemmel végigpásztáztam a fogaim, észrevettem, hogy az egyiknél, a bal felső 5nél van egy mélyedés, ami eddig nem volt ott. Biztos vagyok abban, hogy ebből tört le. Ez a fog egyébként gyökérkezelt. Kedden délutánra a teljes felső fogsorom begyulladt, de a gyulladt íny fájdalmán kívül nincs más fájdalom. Algoflex szedésével minden nap kicsit javult. Megjegyzem, eléggé stresszes napjaim voltak eddig, gyakran szorítom össze a fogaim tudatalatt. . Ön szerint a stressz a gyulladás oka, vagy a letört fog? Esetleg teljesen más? Mondjuk a fogkő? Szükség lehet beavatkozásra? Várom megtisztelő válaszát: Zoltán

S. Zoé

fogzománc

Jó napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a véleményük az alábbi termékről, valóban hatásos lehet?

http://www.dental.hu/harom-nap-alatt-a-fogzomanc-nyolcvanket-szazalekat-ujjaepiti-az-uj-fogkrem

Nekem már sajnos elég régen, kb. 3-4 éve kezdett el kopni a fogzománcom, az első metszőfogaim alján és ez nagyon bánt, lehetséges ezt valamivel visszafordítani?

Előre is nagyon köszönöm,
üdvözlettel: Zoé

K. Éva

Porcelán korona

Tisztelt válaszadó!
Huszonhat éves nő vagyok, 3évvel ezelőtt a bal felső (elülső) fogaimra négyes porcelán korona került, a középső kettő fog hiányzott. Körülbelül fél évvel ezelőtt azt kezdtem el érezni, mintha nem lennének stabilak ezek a fogak. Nem tudom egyszerűbben elmagyarázni, de a nyelvemmel hozzáérve mintha levegő lenne a fogak között, láthatóan átmegy közöttük a nyál. Próbáltam kézzel is megmozgatni, de nem látom,hogy mozogna...Ráadásul ezen a részen állandöan duzzadt és piros az ínyem, pedig rendszeresen öblögetek is. Időnként még apró fehér, kemény sebszerű valami is kialakul ezen a területen, ami pár napig tart és eléggé fájdalmas. Nagyon kellemetlen, hogy étkezés közben állandóan attól rettegek, hogy leesik a korona. Egyáltalán nem is merek ezen az oldalon enni. Pár hónapja visszamentem a fogorvosomhoz, de azt mondta, hogy semmi baj nincsen és hogy nem mozog. De akkor mitől lehet ez az érzet? Leeshet egyik percről a másikra étkezés közben? Nagyon hálás lennék, ha tanácsot tudna adni. Előre is köszönöm!