A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

Nyelven lévő zőld lepedék

Jó napot a nyelvemet ellepi zőld lepedék ami alatt kis piros dudorok is vannak,mi lehet ez és mi okozza ezt?és mit tudok ellene tenni?

ínygyulladás

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Impalntáció után pár hónappal fogínygyulladásom lett (az egyik implantátum körül). ínypakolásnak, különböző szájvizeknek stb..nem lett eredménye, ezért a gyulladt részt felnyitották, kitisztították majd összevarrták.Az implantátum be van csontosodva a fogorvosom szerint, nincs vele probléma.Jövő héten varratszedés.Arra volnék kíváncsi, mennyire normális dolog az, hogy a műtét után még egy héttel is tapasztalok vérzést az ínyemnél fogmosáskor, bármilyen óvatosan is végzem azt.Illetve ha ez sem volt megoldás a problémára akkor milyen kezelés jöhet még számításba? Fájdalom egyáltalán nincs.
Köszönöm válaszát.

K. Szilvia

Antibiotikum

Üdvözlöm!
A fogorvosom fogkő eltávolítást fog csinálni, de mivel nagyon gyulladt az ínyem, előbb antibiotikumot írt fel.
10 nap múlva kell mennem viszont a gyógyszer csak 5 napra elegendő. (2x1 augmentin duo) A kérdésem az lenne, hogy mikor kezdjem el szedni? Most, de akkor a kezelés előtt 5 nappal már elfogy? Vagy a kezelés előtt úgy hogy pont a kezelésre fogyjon el? Nem szeretném, hogy azért ne múljon el a gyulladás addigra, mert nem a megfelelő időben kezdtem el szedni. Sajnos nem tudom megkérdezni az orvosomat mert szabadságon van. Köszönöm a válaszát.

V. Zozo

Fogszuvasodás kezelésére alkalmas Elmex gél 25g

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!
Ajánlja ezt a fogkrémet, melyet hetente egyszer kell a fogzománcra felvinni?
Elmex gél 25g
Az aminfluoridot tartalmazó Elmex gél a fogzománc fluoridtartalmának növelésére és a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló gyógyszer.
Intenzív fogászati gél a fogszuvasodás megelőzésére, kezdődő szuvas felületek kezelésére. Intenzív fluoridos védelmet biztosít, elősegíti a fogzománc elveszett ásványianyag-tartalmának visszaépítését, erősíti a fogzománcot. Az elmex® fogászati gél fluoridréteggel vonja be a fogzománcot, amely mineralizálja és erősíti a fogakat.
Köszönöm szépen.
Válaszát várom.

K. László

Fehér göb az ajakon

Tisztelt doktor úr/nő. Egy hete egyik napról a másikra az alsó ajak belső oldalán megjelent egy gombostűfejnyi fehér göb. Nem fáj,nem gyulladt,de azóta semmit nem változott. Az lenne a kérdésem,hogy várható e magától változás,vagy beavatkozás szükséges? Válaszát előre is köszönöm.

Fogfehérítés

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

19 éves vagyok, és nagyon kicsi a szám, ráadásul néha szájzárral is küszködöm. Szerencsére ez újabban kezd elmúlni, bár pontosan nem tudom, hogyan tudnám sikeresebben kezelni.
Meg szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben, lehet-e fogat fehéríteni, kivitelezhető-e valahogy az eljárás, ha kicsi valakinek a szája?
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
További szép napot,
Lili

Fogínygyulladás terhesség

Üdvözlöm!

Két hét múlvára van idöpontom fogorvosi vizsgálatra, viszont az ínyem nagyon vérzik, és több helyen be van gyulladva. Az Aperisan gélt ajánlották, 20 hetes terhesen szabad használni? Ha jól tudom terhesség alatt a zsálya kerülendö. Esetleg más alternatíva?
Curaprox fogkefét, Paradontax fogkrémet és Listerine szájvizet használok, de sajnos egyre rosszabb a helyzet.

Nagyon köszönöm válaszát!

D. Szabó

fogselyem

Kedves Dr!

bevallom újdonság számomra a fogselyem használata, de ahogy észrevettem nem is nekem találták ki. A fogaim a bölcsességfog miatt torlódtak, szóval röviden nem úgy néznek ki a fogaim, ahogy a media bemutat egy fogsort. Ezért nem is tudom használni a selymet bármennyire is ügyesen mutatják be helyesen a szabályos fogsoroknal.
Úgy vettem éyzre aki genetikailag rossz fogakkal van megáldva az egy lassú halállal ér fel, mert csinálhat bármit nem fér annyira szabályosan a fogaihoz ahogy azt a reklámokba bemutatják.
Azt szeretném kérdezni ebben az esetben mit javasol?Esetleg szájzuhany alkalmasabb ügyetlen fogak helyes tisztításához?

K. Brigitta

fogzománc helyreállitása

Üdvözlöm.

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy a fogam elején félig le jött a zománc .
Ilyen esetben mit érdemes csinálni vagy mit tudna nekem ajánlani . ? ..
Válaszát előre is köszönöm.

B. Attila

száraz a szám.

Jo napot! Nagyon nagy segitseget kérek öntöld dr Úr. Több éve használom. A listerine lila legerösebb szájvizet.antibakteriális alkoholosat. 5 éve használom. Minden nap többször. És egyszer csak elkezdet száradni a szám. A szám mindenhol száraz volt. Akár menyit ittam nem javult beszélni sem tudtam anyira ki volt száradva meg amit ettem benne maradt az enni valónak a szaga ennek már 2 éve hogy szenvedek. 4 honapja supradin multivitamin drazsét szedek. És attol ugy érzem jobban vagyok ? Nem tudom az segitett volna? a szám körül már nyelvemmel érzékelem hogy nyálasabb. De még mindig van bajom. Nem érzek anyi nyálat amenyi kellene. És mostanaba olyat is érzek hogy ég a szám vagy a nyelvem. Voltam full orr gegészeten hazi orvos se tudja mar mit mondjon nagyon kétségbe vagyok esve mit javasol mit tegyek?

Apró fehér elváltozás

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

33 éves nő vagyok. Lassan egy hónapja fedeztem fel az ínyemen egy apró (gombostű fejénél is kisebb) fehér pöttyöt, mely kicsit kiemelkedik az íny felszínéből.
Teljesen fájdalmatlan, nem nő, de nem is múlik.
A fogsorom egészséges, fog nem hiányzik, amennyire tudom jelenleg nincs szuvas fogam se.

Kérdésem az lenne, hogy várjak még, vagy menjek el vele fogorvoshoz?
Őszintén nem szívesen megyek egy ilyen ki semmiséggel, de közben mégis aggódom kicsit, hogy mi lehet ez....

Előre is köszönöm válaszát!