A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

D. Szabó

fogselyem

Kedves Dr!

bevallom újdonság számomra a fogselyem használata, de ahogy észrevettem nem is nekem találták ki. A fogaim a bölcsességfog miatt torlódtak, szóval röviden nem úgy néznek ki a fogaim, ahogy a media bemutat egy fogsort. Ezért nem is tudom használni a selymet bármennyire is ügyesen mutatják be helyesen a szabályos fogsoroknal.
Úgy vettem éyzre aki genetikailag rossz fogakkal van megáldva az egy lassú halállal ér fel, mert csinálhat bármit nem fér annyira szabályosan a fogaihoz ahogy azt a reklámokba bemutatják.
Azt szeretném kérdezni ebben az esetben mit javasol?Esetleg szájzuhany alkalmasabb ügyetlen fogak helyes tisztításához?

K. Brigitta

fogzománc helyreállitása

Üdvözlöm.

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy a fogam elején félig le jött a zománc .
Ilyen esetben mit érdemes csinálni vagy mit tudna nekem ajánlani . ? ..
Válaszát előre is köszönöm.

B. Attila

száraz a szám.

Jo napot! Nagyon nagy segitseget kérek öntöld dr Úr. Több éve használom. A listerine lila legerösebb szájvizet.antibakteriális alkoholosat. 5 éve használom. Minden nap többször. És egyszer csak elkezdet száradni a szám. A szám mindenhol száraz volt. Akár menyit ittam nem javult beszélni sem tudtam anyira ki volt száradva meg amit ettem benne maradt az enni valónak a szaga ennek már 2 éve hogy szenvedek. 4 honapja supradin multivitamin drazsét szedek. És attol ugy érzem jobban vagyok ? Nem tudom az segitett volna? a szám körül már nyelvemmel érzékelem hogy nyálasabb. De még mindig van bajom. Nem érzek anyi nyálat amenyi kellene. És mostanaba olyat is érzek hogy ég a szám vagy a nyelvem. Voltam full orr gegészeten hazi orvos se tudja mar mit mondjon nagyon kétségbe vagyok esve mit javasol mit tegyek?

Apró fehér elváltozás

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

33 éves nő vagyok. Lassan egy hónapja fedeztem fel az ínyemen egy apró (gombostű fejénél is kisebb) fehér pöttyöt, mely kicsit kiemelkedik az íny felszínéből.
Teljesen fájdalmatlan, nem nő, de nem is múlik.
A fogsorom egészséges, fog nem hiányzik, amennyire tudom jelenleg nincs szuvas fogam se.

Kérdésem az lenne, hogy várjak még, vagy menjek el vele fogorvoshoz?
Őszintén nem szívesen megyek egy ilyen ki semmiséggel, de közben mégis aggódom kicsit, hogy mi lehet ez....

Előre is köszönöm válaszát!

T. Klaudia

Fogkő eltávolítás

Kedves UNIIKLINIK!

Olyan kérdésem lenne, ha nem rég költöztem fel Budapestre és nem rendelkezem Társadalom Biztosítással( TB) akkor is mehetek Önökhöz, csak fizetek a szolgálatásért, jól tudom?
Fogkő eltávolításra lenne szükségem és az oldalukon láttam, hogy van részleges és van teljes. Mi a kettő közötti különbség?
Kell-e ilyen esetben külön röntgen felvételt készíteni és ha igen,mennyibe kerülne?
A vírus miatt lázat is mérnek vagy mit várhatok, ha Önökhöz megyek?

Köszönöm a válaszait és segítségét!

Tisztelttel:
Tóth-Wunderli Klaudia

Hólyagok a nyelven

Üdvözlöm!

Kissé lehet szokatlan, számomra kellemetlen kérdéssel fordulnék Önhöz. Hétfőn délután észrevettem, hogy hátul a nyelvgyökömnél lettek fehér színű "hólyagok". Nem okoz abszolút fájdalmat. Szőlőcukrot ettem vasárnap és hétfőn miután megjelentek ezek a hólyagok. Corsodyl szájvizet használok, illetve az 1. fogamban ideiglenes gyógyszeres tömés van. (nem tudom, hogy köze lehet-e hozzá) Napi 2-3 alkalommal mosom a fogamat, illetve nyelvtisztítóval tisztítom a nyelvem. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint ezek mik lehetnek? És kiválthatta-e a szőlőcukor, illetve, milyen gyógymódot tudna javasolni?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Foghúzás utáni seb

Tisztelt Orvos!

Foghúzás után vagyok 5 nappal és elég kellemetlen szaga van a fog helyének. Nem piszkálom, de néha egy kis ételmaradék kikveredik onnan és gyomorforgató szaga van.

A sebet nem varrták össze, jelenleg sárgás-szürkés-feketés színe van. Nem vérzik már abszolút. A leírás alapján ez egy természetes folyamat és türelemmel kell lennem a dolog iránt, mert a gyógyulással enyhülni fog a kellemetlen szag is vagy valamit elrontottam a kezdeti gyógyulási időszakban?

M. Levente

Fog

Üdvözlöm!
Nem is tudom hogy hol kezdjem...
Az első felső fogsorom fognyakán fehér foltok jelentek meg ,ez 2 fogamról eltűnt. És én fogszuvasodásra tippelek, vagy fluorózisra, illetve lepedékre.
A fogorvoshoz nem tudok eljutni mivel nincs megfelelő védőfelszerelése. Így még mindíg csak sűrgős eseteket vállal. Én nagyon be vagyok rezelve hogy elvesztem a felső fogsorom. A doki azt mondta hogy túlreagálom.
Ja, és az egyik fogamon egy bemélyedés is van de, se nem barna se nem fekete. És sehol sem barna illetve fekete. Lehetséges hogy szuvasodás?

S. András

Metszőfog hirtelen elmozdulása

Tiszteletem! Panaszom a következő : az alsó fogívem első kettő foga kifelé, kvázi "elborult", oldalsó irányba, persze mindössze néhány fokkal rá a mellettük elhelyezkedő fogakra ezzel egy rést hagyva az alsó fogsor közepén. Ez mindössze 1-2 hét történése. Az utóbbi időben rendkívül érzékeny volt az ínyem, ezzel el is mentem fogorvosomhoz, aki megállapította a fogínygyulladást és mindössze egy fogkrémet ajánlott. Ez után tűnt fel a fogaim mozdulása. Mitől következhetett be a panasz illetve milyen következményekkel járhat? A felső fogsorom éjszakai fogszabályozó készülékkel van szabályozva de sajnos a jelenlegi helyzetben a fogszabályozó orvosommal sem tudok konzultálni. Köszönöm

B. Tamas

Feher folt a szajpadlason

Udv
Par napja tunt fel, a szajon belul tobb feher foltom is keletkezett, a szajpadlason enyhen erzekeny, letorolhetetlen feher folttal, a nyelvem is feher reteggel van bevonva, azonban ez hosszas oblogetes,fogmosasok, natrium-bikarbonatos oblogetes utan latszolag enyhitette, de csak a nyelven talalhato feheres reteget. Az biztos, hogy mandulako alakult ki a mandulaimban, azonban a feher foltok aggodalomra adnak okot, latszolag a meg szamomra, tukorbol lathato, nyelvcsap mogotti szajpadon is latom ezt az elvaltozast.
A kerdesem, hogy ez informacio alapjan, mikre lehet gondolni, van-e esetleg hazi kezeles ra, vagy nagyobb a gond? Dohanyzom, tehat az adodo feheres lepedekkepzodest kizartam, tekintve hogy ezek a problemak nem tul reg jelentkeztek, es a szajhigieniam is eleg kenyszeres mar gyerekkorom ota.

S. Károly

Szájvízes tisztítás

Szájvízes tisztítóval mennyire hatékony a tisztítás?
Sokszor begyúllad a mandulám bizonyos ételekből (egyszerűen belekerül a maradék).
Lehetne ezzel a tisztítóval a mandulát kimosni?

C. Csaba

Fog, ajak, száj fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
Összetett problémával fordulok önökhöz.
Alsó ajkam belsejében égő, fájó duzzanatok vannak. Bőre száraz.
Felső ajkam ég.
Felső fogsorom örlő fogai folyamatosan, tompán fájnak.
Jobb felső ötös, hatos gyökérkezelt. Fáj.
Mi okozhatja ezeket a tüneteket, amik állandósultak. Kb 8 hónapja fennállnak.
Köszönettel!
Családi Csaba