A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

R. Emm

Fogzománc

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék hogy ha a fogzománc lepattog akkor mit lehet tenni?

L. Erzsébet

Szájnyálkahártya

Tisztelt Doktor Úr! Vőmnek a szájnyálkahártyán buccán megjelent egy pirosas sárgás folt,kb.3 hete.Azóta a másik oldalon is lett egy kisebb.A nyelvével kissé érdesnek érzi,de felmaródás szerűnek tűnik,és nem múlik.Pár napja Corsodyllal ecseteli és nystatinos gélt ken rá.Előzménye,hogy kb.2 hónapja a válla miatt steroid injekciót kapott,ezzel egy időben volt egy foghúzása,ott ahol az első folt kialakult, viszont mielőtt kijött a régebbi folt,előtte diót evett,és mielőtt kijött a másik akkor is.Nem fáj,egyéb panasza nincs vele.Mi lehet ez? Illetve lehet ehhez köze akár a steroidnak,akár a diónak?Mit kellene tenni vele? Sajnos jelen helyzetben nincs lehetőség megnézetni senkivel... Köszönöm.

B. Márki

Tejfog feketedèse

Jö napot kìvànok!
Szeretnèk segìtsèget kèrni,mert 11 hónapos kisfiam foga elkezdett feketedni.(lyukadni?)Alsó középső metsző közül az egyik.Illetve a felső metsző fog nem fekete,de a a fog tetejènèl,ahol az ínnyel találkozik ott szürkül.Minden nap mossuk babfogkrèmmel.Illetve semmi cukrosat nem kap.Az anyatejes tàplàlàs miatt èn is vigyàzok a cukros ètelek bevitelère.Mit tudok még tenni annak èrdekében hogy ne romoljon tovàbb a helyzet?Vagy esetleg tudom e mèg visszafordìtani?

Vàlaszàt és segìtsègèt előre is köszönöm

B. Szilvia

Ínygyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Mikor máskor, mint ebben az időszakban, de ínygyulladásom lett a felső koronás fogsoromon. Vérzik, fel van dagadva, nem nagyon tudok enni sem. Ez akut esetnek számít, kaphatnék rá vmit? A háziorvosom dalacint írt fel, nem használ.
Curaseptet használok és sós vizet, másfél hete, de nem javul:((
Köszönöm
Szilvi

J. Csilla

Afta szerűség az ínyen

Üdvözlöm!
A páromnak egy fehér gennyes "seb szerű" folt van az ínyén felül! Mivel a jelenlegi helyzetben nem ajánlatos felkeresni fogászatot, mivel nem fáj neki, de napról napra nagyobb lesz! Mi a teendő vele?

V. Rebeka

Fog fájás

Tisztelt Doktornő/Úr!

Kb 2 hónapja jelentkezett nálam egy nagyon furcsa dolog, ami leírva nevetséges is lehet akár... elkezdett nagyon száradni a szám, aztán pedig úgy fájt a fogam állandóan, mint amikor érzékeny valamire a fog, vagy például az a fájdalom, amikor valaki erősen a villára harap... ugyebár ez a fajta fogfájdalom eléggé kellemetlen gondolatokat ébreszt bennem, mint pl. Ez a villás, ezért állandóan olyan gondolatok kísértenek, amitől borsozik a hátam és nem sajdul bele a gondolatba még jobban a fogam. (Generális szorongásom volt, szóval simán rátudok kattani valamire sajnos)😅
Dohányzok 9 éve, nem mondanám magam láncdohányosnak, de pl. A napokban elszívtam napi fél dobozzal, azóta ugyanez a tünet együttes jelentkezett nálam, de csak úgy a’ la nature semmilyen borzongató gondolat nélkül, amibe úgy bele sajog az ember foga...Illetve szedtem 3 hónapig antibiotikumot aknéra (Tenutan a neve) amit a napokban hagytam abba, kb azóta van ez a problémám mióta nem szedem... totál zavaros gondolom. Olvastam, hogy a dohányzás lehet a szájszárazság és a fogfájás oka is, illetve hogy gyógyszer is okoz szájszárazságot. Mi lehet az oka?
...lehet ez pszichés is akkor vagy maga a fogfájás kellemetlensége vált ki belőlem ennyi hülyeséget?
Illetve kb 3 hónapja nyitva van egy fogam, rosszul gyökérkezelték, begyulladt a csont, nem tudták kitisztítani a gyökércsatornát, nem mertem Ki huzatni és ott van lyukason, viszont az a fogam nem fáj. Ez a fogam alul van hátrébb, de általában ez a kellemetlen fogfájás felül az első fogaimban érzem.

Előre is köszönöm a válaszát!

B. Andrea

Gyulladt íny

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Egy éve fennálló gyulladt íny esetében mik a lehetőségeim? Sajnos az erre használatos fogkrémek és szájvízek nem sokat segítettek és a pirosság mintha kezdene szétterjedni. Foghíd alatti ínyről van szó. A gyulladás rögtön azután kezdődött, miután lecsiszolták a fogaim. A híd így lett rögzítve, először átmenetileg majd véglegesen. Az átmeneti ragasztás alatt gyógyszereken éltem, mert fájt az a fogam, ahol a gyulladás is elkezdődött. Ez a fog szuvas volt, de nem volt a csiszolás előtt ínyproblémám.

S. Kati

Íny alatt tört tömött fog

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Pár napja az egyik kisrágó, már tömött és elviekben gyökérkezelt fogamnak kitört a belső fele kb egy miliméterrel az így alatt. Sajnos ilyen módon már évekkel ezelőtt elveszítettem egy fogamat, közben orvost váltottam, de az új orvosom most is azt mondta hogy íny alatt törtött tömött fogakat nem lehet megmenteni. Ez valóban így van? Semmiképpen nem elkerülhető a húzás?
Bár még csak a 30-as éveim elején járok minden őrlő fogam tömött és sok esetben gyökérkezelt. Kb 3 éve mindet újra tömettem, és utoljára mikor nyáron fogorvosnál jártam, elviekben semelyikkel sem volt gond, viszont most nagyon elkezdtem félni tőle, hogy a többi fogam is törni fog és el fogom veszíteni őket. Eddig senki nem beszélt arról, hogy a nagy töméses fogakat koronával kellene védeni, most viszont mivel 16 hetes terhes vagyok, így a fogorvosom semmilyen kezelést sem akar elvégezni. Mivel nem ő kezelt eddig ezért addig semminek sem fogna neki míg nem készül panorama röntgen, azt viszont a terhességem miatt ellenjavallja. Valamint terhesség alatt semmihez nem szeretne nyúlni amíg nem fáj. A nőgyógyászom viszont azzal riogat, hogy ha bármilyen, még láthatatlan, tünetet nem okozó szuvasodásom van akkor az a terhesség végére egészen biztosan fogvesztéshez fog vezetni, illetve az ezek szerint eleve gyenge fogaim még tovább fognak gyengülni és valószínűleg búcsút vehetek tőlük.
Őszintén szólva nagyon aggódom és nem tudom, hogy mi tévő legyek. Már enni is félek.
Nem akarok ilyen idősen fogatlan lenni, de persze a babának sem szeretnék ártani.
Ön mit tanácsol?

Előre is köszönöm a válaszát!
S Kati

B. Fanni

Lyukasfog

Kedves Dr. Nő.
Egy olyan kérdésem lenne hogy a tavalyi terheségem óta nagyon tönkrementek a fogaim a terheség alatt szedtem vitamint és magnéziumot is. De a fogaim csak romlottak. Most ott tartok hogy szinte az összes fogamból kipotyognak darabok és lyukak lesznek rajta. Nem tudom hogy helyre lehet e még a fogaimat hozni. Ha igen akkor hogyan?
Köszönöm a választ előre is. Szép napot

K. Dóra

Röntgen

Tisztelt Doktorúr!
Panoráma röntgen felvételt készített az orvosom illetve egy fogorvosi vizsgálatot is kaptam. A fogorvos néhány lyukas fog kivévetelével nem talált mást. Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges, hogy a röntgen nem mutatott ki minden lyukat esetleg szuvasodást,mivel a belső fogam tövében barnás foltot vélek felfedezni. Ilyenkor a röntgen kimutatná ha a fog csak gyökérkezeléssel lehetne meg menteni olyan mélyen van? Vagy ilyemtől vizsgálat és röntgen esetén nem kell tartanom? Köszönöm válaszát.

B. Lili

Fogkő megelőzés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Fogkő képződésre hajlamos vagyok sajnos, fel évente kell járnom tisztítàsra.
Megelőzésként Fogorvosom manuális fogkefének a Curaprox 5460at javasolta.
Érdeklődni szeretnék, hogy ennél jobb lehetne egy elektromos? És ha igen melyik?

Koszonettel: B.L.

Foginygyulladás

Tisztelt doktor!Miért lepedékes fehér a nyelvem és miert van állandóan visszatérő fogínygyulladás.Van egy roszz letört fogam lehetséges arról alig hozzáér vmi hideg meleg vagy csak eszek egyből belefájdul.Mit ajánlanak rá.Sensodynét vettem és corosydol öblögetőt.