A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

H. Marietta Henriett

Fog elszíneződés .

Szép napot !

Érdeklődni szeretnék , hogy mert van az hogy sárga lepedékes a fogam és mert van fehér pötty a fogam közepén ?
A hólyag a fogam mögött a szájpadlasomon el fog múlni ?
Mit ajánl fog érzékenységre?

Időskori szájszárazság

Üdvözlöm!
Anyósom 91 éves, erős szájszárazságra panaszkodik. Fogyaszt napi 2-3 liter folyadékot, de ez nem segít a problémán.
A fogai - amennyi még van - rendben vannak, a háziorvos mégis fogorvosi vizsgálatot javasolt neki.
Önök szerint is egy fogorvosi vizsgálat segíthet a probléma megoldásában? Vagy van más javaslatuk?
Köszönettel:
Anikó

B. Barbi

Fogzománc

Üdvözlöm!

Minden reggel megiszok 2 evőkanál almaecetet elkeverve egy pohár vízben, ez káros a fogzománcnak, hosszútávon lehet tőle baja?

Információim szerint a higított kevésbé, vagy nem káros, de inkább hagyatkoznék egy szakértő véleményére! :)

Válaszukat előre is köszönöm!

Fogkő kiesése

Jó estét!

Már évek óta elektromos fogkefét használok és a ma esti fogmosás alkalmával lent, középen magától kiesett két nagyobb darab fogkő. Most olyan érzésem van, mintha lyuk lenne a helyén. Most mi az elsődleges teendő szonkívül, hogy fel kell keresnem egy fogorvost? Nem fáj, de nem jó érzés és a fogaimat is féltem.

F. Richárd

Fogkő

Üdv! Kisebb-nagyobb fogkövesedés/fogkő ellen van bármi házi bevált mód? Pl.: Őrült szegfűszeg olivaolajjal. Van értelme ennek és ha igen, hogy érdemes? Lehet fogat mosni mellette hagyományosan? Vagy semmilyen házi gyógymód nem használ csak fogorvosnál tudom ezt kezelni?

COVID helyzet - fogkő-levétel

T. Fogorvos!

Rendszeresen járok szájhigiénés kezelésre, fogkő-levételre, mert korábban voltak ínyproblémáim, ínyvérzés, tasak stb.
A COVID miatt a magam és a család egészsége miatt nem merek elmenni. Fogkőlevételen kb. 9 hónapja voltam, néha fogselymezésnél tapasztalok kisebb vérzést, de ez nem rendszeres.
Gond lesz belőle ha csak 1-2 hónap múlva keresem fel a fogorvosom, ha jobb lesz a járványhelyzet?

Köszönettel:
Lajos

T. Zsuzsanna

Ínyfájdalom

Üdvözlöm! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy lehetséges-e hogy arcüreggyulladásról ínyfájdalom vagy az csak fogászati problémára utal? Válaszát előre is köszönöm!

E. Roland

Váladék folyás.

Tisztelt dr. Úr!

Édesanyám nevében írok (63 éves).

2020. decemberében egy fogtömést és két fog gyökérkezelését végezték el. A gyökér kezelt fogakat kétszer ki kellett nyitni, mert fájt, begyulladt. Közben a nem kezelt hátsó fogak vagy a fogak melletti íny mind két oldalt alul és felül is folyni kezdett (sós ízű váladék). Előtte nyilallást, "fog emelkedés", a tömés ízét érezte. Parodontológián fogkő tisztítást végeztek. Most jelenleg antibiotikum szed, de a váladék folyása nem múlt el. Kérem szíves válaszát, hogy mi lehet a fogak (fogíny) folyásának oka?

H. Ildikó

Ultrahangos fogkefe

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Pár napja lettem figyelmes az ultrahangos fogkefékre,de sajnos az intereten nem igazán találok véleményeket róla, hogy mennyire érei meg beruházni egy ilyen készüléket. Nagyon jól hangzik,hogy a fogínnyel csodákat tesz ,de valóban annyira alaposan tisztít és segít a fogínyproblémákban,mint amit ígér? Kétféle márkát találtam csupán, és döntésképtelen vagyok, hogy tényleg megér ennyit vagy inkább szónikus fogkefe a jobb.
Köszönöm szépen előre is válaszát és segítségét.
Tisztelettel:
H. Ildikó

M. Martin

Rohamos fogromlás

21 éves vagyok és rohamosan romlanak a fogaim.
Rendszeresen mosom a fogaimat mindig.
A fogaim belső részei sárgulnak , a mosolyal nincsen probléma az az oldala kivűl fehér.
Az a legnagyobb problémám hogy úgy érzem hogy gyengék a fogaim , mindig letörik valamelyik és úgx néz ki hogy mind elakarna idővel romlani.
Nincsen valami fajta fogkrém vagy bármi szer ami erősíti és fehéríti a fogaimat? Nem szeretnék már több fogat kihúzatni... Kérem segítsen !

H. Dániel

Fájdalom és panasz nélküli rossz fog

Üdvözletem.
29 éves vagyok eddig teljesen panaszmentesek voltak a fogaim. Elmentem egy kontroll vizsgálatra, síma tükrös vizsgálattal nem találtak panaszos fogat, de mondták, hogy a biztonság kedvéért csinálnak egy röntgen képet is. A röntgen felvételen állítólag 5 rossz fogat véltek felfedezni, ami a mai napon 5-öt be is tömtek. De kérdeztem is, hogy hogy lehetséges az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, erre olyan választ kaptam, hogy belülről rohadt meg, hogy a kettő között. Se büdös nem volt a szám, sem foginyvérzésem nem volt, és tükörrel megvizsgaltam otthon magamnak, és a fogaim is teljesen fehérek és épnek tűnnek,de még elvileg három fogam rossz, de külsőleg nem látszik annak egyátalán. Most azon tűnődöm, lehet a pénz miatt elrontják a jó fogaimat? Vissza menjek, hogy még azt a három fogamat betömjék amit én nem látok sőt az orvos sem látta csak röntgennel, vagy inkább ne? Mert 16 évesen már tömni akarta egy orvos az alsó fogaimat amit nem hagytam elmentem egy masik orvoshoz, és az meg azt mondta, hogy nem érti, mert teljesen épek! Lassan már nem tudom, hogy lehet e bízni a fogorvosokban vagy sem, olyan ez mint az autóknál az olajcsere... Röviden a kérdésem az az, hogy lehet e az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, semmilyen jellegű panasz nélkül?

G. Bence

Állandó ínygyulladás

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Már pár éve küzdök a fogínygyulladásommal, több fogorvost is megjártam (államit és magánt egyaránt), de még mindig nem sikerült megoldani a problémát.
Kb. az összes fogam között gyulladt az ínyem, reggel este mosom érzékeny fogínyre való fogkrémmel (Sensodyne) és elektromos fogkefével, használok fogselymet és fogköztisztító kefét egyaránt.
Fogköztisztító kefe esetében kellemes masszírozó érzésem van, persze fáj is utána vérzik. Külsőleg nem látom pirosnak a fogam töveit.
Csináltam C-vitamin kúrát, használtam ízesítetlen kamilla teát öblögetésre, de mind hiábavaló volt.
Az egész gyulladás igen kellemetlen szájszaggal jár, ami csak evés következtében kb 15 percre szűnik meg.
Nem érzem úgy, hogy egészségtelenek lennének a fogaim, mégsem látom okát, hogy ilyen szinten gyulladtnak kellene lennie az ínyemnek.
Egyszer még az eleje fele leszedték a fogkövem és akkor talán mintha jobb lett volna, de azóta semelyik fogorvos sem javasolta (Volt amelyiktől kifejezetten kértem és mégsem csinálta meg).