A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Zoltán

Fog pótlás

Üdvözlöm😊
B. Zoltán vagyok.
Meg szeretném csináltatni a fogamat mert kissé elhanyagoltam és jó pár fogamat pótolni kellene alul is fül is. Legalább 12-14 implantátumra lenne szükség és természetesen foghuzasokra koronákra.
Az lenne a kérdésem hogy majdnem egy teljes fogpotlas mennyi ideig tart úgy, ha el tudok járni mindig?
Köszönöm válaszát

D. Gyöngyi

Nyaki MRI vizsgálat fogimplantátummal

T. Sass Tamás Dr.!
Januárra nyaki MRI vizsgálatra jegyeztek elő. Károsíthatja-e az implantátumot v. csontpótlást a vizsgálat? Zavarhatja- e az implantátum a vizsgálatot?
Válaszát előre köszöni egy páciense.

implantáció

Azt szeretném kérdezni, hogy más által végzett implantációra vállalnak-e porcelán vagy cirkomium hidat. 4 hónapja két implant beültetés történt. Az implan gyártója : Dentsply Implants, márka: Ankylos. Köszönöm. Üdvözlettel T. Judit

K. Enikő

Implantátum

Kedves Doktor Úr/Nő!
Bal oldalt alul az első kisőrlőfog és a második nagyőrlőfog helyén implantátum lesz behelyezve. Csontot is kellett pótolni. Június 28-án végezték el a műveletet. Szeptember 20-án voltam kontrollon. A csontosodás szépen alakul. Rátették 20-án a csavarrészt mind a két helyre. Egy kicsit be van ödémásodva a két helyen. Nem fáj, de érzem, hogy valami van ott. Ez ilyenkor elfogadható állapot, mivel az ínyt felnyitották. Az orvosom két hétig nem lesz, elment külföldre nyaralni. Ezért „bátorkodtam” Önnek írni.
Köszönettel: Enikő

M. Erika

Implantátum

Tisztelt Klinika!
Három hete fogbeültetésem volt, és a műgyökérbe behelyeztek egy kis csavart (azt mondták, hogy ínyformázó), és összevarták az ínyt. Tíz nappal utána a varratok el lettek távolítva. Most négy napja viszont ez a kis csavaros rész kiesett. A telefonos érdeklődésemre azt mondták, hogy nincs vele semmi tennivalóm, 4-5 hónap múlva menjek, és az íny felszabadítása lesz esedékes. Kérdésem az lenne, hogy valóban nem kell lezárni a gyökeret, nincs vele semmi tennivaló?
Válaszukat előre is köszönöm!

B. Brigi

Implantátum

Jó napot!
Szeretném megkérdezni,hogy înysorvadásnál milyen fogpótlást javasolnának? Ez esetben implantátumot lehet ?
Köszönöm a válaszukat.

ínygyulladás

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Impalntáció után pár hónappal fogínygyulladásom lett (az egyik implantátum körül). ínypakolásnak, különböző szájvizeknek stb..nem lett eredménye, ezért a gyulladt részt felnyitották, kitisztították majd összevarrták.Az implantátum be van csontosodva a fogorvosom szerint, nincs vele probléma.Jövő héten varratszedés.Arra volnék kíváncsi, mennyire normális dolog az, hogy a műtét után még egy héttel is tapasztalok vérzést az ínyemnél fogmosáskor, bármilyen óvatosan is végzem azt.Illetve ha ez sem volt megoldás a problémára akkor milyen kezelés jöhet még számításba? Fájdalom egyáltalán nincs.
Köszönöm válaszát.

Z. Éva

Kiveheto fogsor

Erdeklodnek, hogy onoknel van lehetoseg also, felso kiveheto fogsor, mini tűinplantatumokkal valo rogzitesre, hogy stabilabb, de kiveheto legyen?
Tovabba akril es fem allergia eseten is lehetseges valami megoldas?
Melyik irvosukhoz forduljak?
Koszonom szepen.

V. Mária

Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül - korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

M. József

Foghúzás után a szomszédos implantátum mozog

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire normális, hogy bal alsó 8-as bölcsességfog húzása után a bal alsó 6-os helyén lévő implantátum kicsit mozog?
2 napja lett kihúzva a bölcsességfog.

Köszönöm a választ.

K. Enikő

implantátum és ínygyulladás

Tisztelt Doktor Úr!

2020, június 28-án ültettek be nekem két implantátumot. Az első kisőrlőfog és a második nagyőrlőfog helyére. A seb szépen gyógyul. 2020. július 14-én feltették a kéttagú ideiglenes hidat a szemfogra és mellé a pillérfogat. A szemfog az lecsiszolt fog. A varrat az magától felszívódó, de maradt még benne. Az első kisőrlőfog helyén is maradt, ott volt a vége. Azt 14-én szedték ki. Kicsit még érzékeny volt. Szerdától kezdett begyulladni az ínyem a kisőrlőfog helyén és az arcom is feldagadt kicsit. Magától nem fáj, csak ha piszkálom pl. az ínyemmel.
Elmentem a fogorvoshoz, ahol lakom. Ahol csinálták a műtétet, az a megyeszékhelyen van és most szabin vannak. Hétfőtől pedig egy hétre megyek kirándulni. Adott ecsetelőt, hogy azzal kenegessem az ínyem. Írt fel aktil duó 875 mg. gyógyszert, Mondta, hogy csak akkor kezdjem szedni, ha a helyzet rosszabb lenne. Azt mondta, hogy lehet a varratszedés miatt van begyulladva, de az is elképzelhető kicsi százalékban, hogy a szemfog mellett sajnos az implantátummal lesz valami gond.
De a mások implantátummal nincs semmi gond. Lehet olyan, hogy csak az egyikkel lesz gond? Vagy az is lehet, hogy csak a varratszedés miatt van?
Köszönettel. Enikő

K. Enikő

Így gyulladás

Tisztelt Doktor Úr!

Június 28-án implantátumot csináltak a szemfog és a harmadik nagyőrlőfog között. A héten
kedden a szemfogra rátették az ideiglenes koronát, hogy 6 hónapig a lecsiszolt fog ne legyen szabadon. Ez volt régen lecsiszolva. A szemfogon és az első kisőrlőfog helyén is van ideiglenes fog. Így két tagú. A fogorvos még kedden szedte ki a "megmaradt" varratot. A szemfog előtt kicsit be volt akkor is gyulladva még a varrat miatt is. Az ínyem szerintem a kisőrlőfog helyén (ott ragasztott fog van) be van gyulladva kicsit. Ez természetes? Curosept szájvizet és gélt használok? Augusztus 03-án megyek a 6 hetes coltrollra.

Üdvözlettel: Enikő