A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Éva

Implantátum és fogszabályozás

Tisztelt Uniklinik!
A hiányzó felső 1es metszőfogam pótlására be lett ültetve egy implantátum, majd rá egy hétre felkerült a fogszabályzóm is. (az ideiglenes fogat az ív tartotta). Majd eltelt a 4 hónap és a gyógyulási csavar után megkaptam az ideiglenes koronámat.
Ezután pár nap múlva voltam fogszabályzós kezelésen és az implantátumra is lett bracket ragasztva és bekerült az ívbe. Nem lesz ebből baj? Nem fog az implantátum kilazulni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Implantátum dőlésszög?

Szeretnék segítséget kérni mert van két db implantátumom elől és az egyiknél fájdalmat érzek ,nem tudom hogy az ínyem vagy implantátum fáj ,ct alapján én a dőlésszöget nem látom azonosnak, és kijött a furat végén implantátumból kb 2 menet .Okozhat problémát csonton átfúródás esetleg nyomhat ott valamit ?Volt csontpótlásom is .Köszönettel .K Attila

foghíd cseréje

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az alábbi problémámban kérem a szíves segítségüket:

A bal felső 5-ös és 6-os fogamon híd van kb. 10 éve. Az 5-ös fog csapos, gyökérkezelés történt a felhelyezéskor.
Soha nem tapasztaltam sem fájdalmat sem érzékenységet.
Az utóbbi napokban rágózás közben észleltem, hogy a híd enyhén mozog.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy esztétikai problémát már korábban tapasztaltam, vagyis, hogy a híd nem zárt rendesen és a 6-os fog kilátszott.
Rögtön el is mentem egy fogorvosi rendelőbe, (annak ellenére, hogy betegesen félek a fogorvosoktól, gondolom sok ilyet láttak már, de a sajnos a rosszabbak közé tartozom) megállapították, hogy valóban mozog, de csak a híd, a fogak nem. Aminek az lehet az oka, hogy a ragasztó ideje kezd lejárni.

Nem szeretném a kollégáikat bántani - többen is voltak az általam felkeresett rendelőben - de csak az implantátumról beszéltek folyamatosan és csak kinevettek azért, amiért én nem szeretnék.
Minden racionális okot megértek az implantátummal kapcsolatban, tudom, hogy az lenne a legpraktisuabb megolás és egyszer valószínűleg az lesz a vége, de most olyan szakaszában vagyok az életemnek, amikor egyszerűen képtelen lennék erre.
Azonban iszonyatos szégyen lenni, ha például egy közös munkahelyi ebéd közben leesne a hidam.
Lehetséges egy újabb hidat készíteni és azt felragasztani ismételten x évre?
Létezhet ilyen megoldás?
A rendelőben nem mondták, hogy ilyen nem lehetséges, és az ellenkezőjét sem.
Nem feltételezném, hogy ennek anyagi okai vannak, inkább azért, mert ez a leghosszabb ideig tartó megoldás, így egy fogorvos gondolom ezt javasolja.

Köszönöm szépen a segítségüket!

N. Judit

Implantátum gyógycsavar

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2 éve 2 implantátum beültetésem volt. Mivel egyik csontbeültetéses volt, sokáig kellett várnom a beépülésére, majd a végén ki is esett, de a másik megmaradt. Most kerülne sor a megmaradt implantátumra és egy másik fogra rakható híd megvalósítására . A fogorvosom több mint egy hete kiszedte a gyógycsavart a híd lenyomatának elkészítésekor.
A végén visszatette a gyógycsavart. Rá egy hétre éreztem ,hogy valami mozog. Visszamentem, szerencsére nem az implantátummal volt gond, csak a gyógycsavarral.A csavar teljesen lötyögött mind ami majdnem kiesik. Előtte két évig amíg hozzá nem nyúlt senki, semmi gond nem volt. Visszacsavarta, és mondta, hogy most jobban meghúzza. Másnap újra kilazult, harmadnap visszamentem, ekkor egy nagyobb fejű kicsit hosszabb csavart tett bele, de egy napon belül ez is kilazult.
Nem tudom mi lehet, de így enni és aludni se nagyon merek, mert kijön, és most néhány nappal a híd elkészítése előtt állunk. A gyógycsavar végül is mindenképp távozik, de attól félek ez a menet kitekeredés majd az implantátum fejjel, illetve később a felrakott beragasztott híddal is meg fog történni, ami már egy bonyolultabb megoldású történet lenne.
Csak attól, hogy mozog a szám, beszélek, eszek stb. valamiért ez a csavar fekvésével nincs szinkronban?Az implantátum maga teljesen rendben van.

Válaszát köszönöm

Egy Amatőr kérdező

B. Zoltán

Fog pótlás

Üdvözlöm😊
B. Zoltán vagyok.
Meg szeretném csináltatni a fogamat mert kissé elhanyagoltam és jó pár fogamat pótolni kellene alul is fül is. Legalább 12-14 implantátumra lenne szükség és természetesen foghuzasokra koronákra.
Az lenne a kérdésem hogy majdnem egy teljes fogpotlas mennyi ideig tart úgy, ha el tudok járni mindig?
Köszönöm válaszát

D. Gyöngyi

Nyaki MRI vizsgálat fogimplantátummal

T. Sass Tamás Dr.!
Januárra nyaki MRI vizsgálatra jegyeztek elő. Károsíthatja-e az implantátumot v. csontpótlást a vizsgálat? Zavarhatja- e az implantátum a vizsgálatot?
Válaszát előre köszöni egy páciense.

implantáció

Azt szeretném kérdezni, hogy más által végzett implantációra vállalnak-e porcelán vagy cirkomium hidat. 4 hónapja két implant beültetés történt. Az implan gyártója : Dentsply Implants, márka: Ankylos. Köszönöm. Üdvözlettel T. Judit

K. Enikő

Implantátum

Kedves Doktor Úr/Nő!
Bal oldalt alul az első kisőrlőfog és a második nagyőrlőfog helyén implantátum lesz behelyezve. Csontot is kellett pótolni. Június 28-án végezték el a műveletet. Szeptember 20-án voltam kontrollon. A csontosodás szépen alakul. Rátették 20-án a csavarrészt mind a két helyre. Egy kicsit be van ödémásodva a két helyen. Nem fáj, de érzem, hogy valami van ott. Ez ilyenkor elfogadható állapot, mivel az ínyt felnyitották. Az orvosom két hétig nem lesz, elment külföldre nyaralni. Ezért „bátorkodtam” Önnek írni.
Köszönettel: Enikő

M. Erika

Implantátum

Tisztelt Klinika!
Három hete fogbeültetésem volt, és a műgyökérbe behelyeztek egy kis csavart (azt mondták, hogy ínyformázó), és összevarták az ínyt. Tíz nappal utána a varratok el lettek távolítva. Most négy napja viszont ez a kis csavaros rész kiesett. A telefonos érdeklődésemre azt mondták, hogy nincs vele semmi tennivalóm, 4-5 hónap múlva menjek, és az íny felszabadítása lesz esedékes. Kérdésem az lenne, hogy valóban nem kell lezárni a gyökeret, nincs vele semmi tennivaló?
Válaszukat előre is köszönöm!

B. Brigi

Implantátum

Jó napot!
Szeretném megkérdezni,hogy înysorvadásnál milyen fogpótlást javasolnának? Ez esetben implantátumot lehet ?
Köszönöm a válaszukat.

ínygyulladás

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Impalntáció után pár hónappal fogínygyulladásom lett (az egyik implantátum körül). ínypakolásnak, különböző szájvizeknek stb..nem lett eredménye, ezért a gyulladt részt felnyitották, kitisztították majd összevarrták.Az implantátum be van csontosodva a fogorvosom szerint, nincs vele probléma.Jövő héten varratszedés.Arra volnék kíváncsi, mennyire normális dolog az, hogy a műtét után még egy héttel is tapasztalok vérzést az ínyemnél fogmosáskor, bármilyen óvatosan is végzem azt.Illetve ha ez sem volt megoldás a problémára akkor milyen kezelés jöhet még számításba? Fájdalom egyáltalán nincs.
Köszönöm válaszát.

Z. Éva

Kiveheto fogsor

Erdeklodnek, hogy onoknel van lehetoseg also, felso kiveheto fogsor, mini tűinplantatumokkal valo rogzitesre, hogy stabilabb, de kiveheto legyen?
Tovabba akril es fem allergia eseten is lehetseges valami megoldas?
Melyik irvosukhoz forduljak?
Koszonom szepen.