A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Kényelmetlenné vált korona/híd

Tisztelt Dr.Nő/Úr,

Tavaly februárban került fel egy 5 tagú híd, jobb oldalsó metszőfog tartja az elejét (2-e fog), első nagyörlő a végét.
Nagyon nagyon sokáig tartott megszokni ezt a hidat, 3-4 hónapig majd egyszer csak nem volt már olyan idegen. Egy-egy étkezés után
furcsa volt érzetre de fogmosás után helyre állt. Pár héttel ezelőtt egyszer csak napról napra elkezdett egyre kényelmetlenebbé válni, ha azon az oldalt rágok bármit akkor még rosszabb. Teljesen idegen érzés, rosszabb mint amikor berakták :-(
Az íny és híd között mindig volt minimális rés és úgy tudom ez normális de 10 hónap alatt a rés nagyobb lett. Superflossal takarítom mindennap de nem segít és nincs is rajta étel maradék tehát nem hiszem, hogy beszorulna oda étel. Ezen kívül mindent étkezés után fogat mosok és szájvizet is használok.
Természetesen felkerestem a fogorvosom, megnézte, nem lát semmit, az íny nem gyulladt, fogkő nincs, az oldalsó metsző fogról készült röntgen nem mutat
semmilyen gyulladást. Azzal a papírral megnézte (nevét nem tudom, amivel a harapási magasságot nézik) és minimálisat tudott még csiszolni belőle (tavaly februárban 4-5 alkalommal csiszolt mire elviselhető lett, 1-2 helyen látszik belül a fém is. Azt sem nagyon értem hogy csiszolhatott megint belőle ha nem mozdult akkor nem kellett volna, hogy legyen eltérés hiszen legutóbb a papír már nem mutatott semmilyen eltérést.
Egyszerűen ha nincs gyulladásban a fog, nem gyulladt az inyem stb... egyszerűen nem értem mitől vált kényelmetlenné, nem gondolom azt, hogy ez természetes, hogy egy 10 hónapja felrakott híddal így lehet járni. A fogorvos mossa kezeit, ennél többet nem tud értem tenni, közölte ne rágjak ott kenyeret.... Én nem dísz fogakat szerettem volna :-( ha azt mondja ne ropogtassak ott pisztáciát még megértem :-(
Azóta voltam már más fogorvosnál és jövőhéten is megyek szájsebész/implantológushoz.
Ahol voltam azt mondták, hogy túl nagy terhelést kap elől a fog mivel az tartja az 5 tagú hidat és hatúl az örlő (a 3 köztes híd alatt nincs saját fogam) Állítása szerint nem szoktak ilyen gyenge fogra ekkora hidat rögzíteni :-( Én annó bíztam a fogorvosomban mert amikor kérdeztem nem-e lenne jobb inkább egy implantátum is és nem lecsiszolni
a fogamat elől azt mondta nem kell, ezt még meg lehet így oldani, higgyem el jó lesz.
Teljesen kétségbe vagyok esve, a híd feszül, az íny mintha időnként mozogna, legalábbis nyál buborékokat fújok két fog között állandóan már úgy is hogy nem veszem észre és olyankor rövid időre elviselhetőbb.
Hetek óta alig eszem, fogyok stb... egyszerűen már kedvem sincs enni csak legyünk túl rajta.
Létezik, hogy egyszerűen ennyit mond ez a híd ennyit tud és semmilyen felelősség nem terheli? :-(
Most próbálok keríteni valakit aki leszedi, soló koronát tesz a saját fogaimra és majd implantátumokat ahol most csak a híd van de akkor 200ezer Ft-om kuka? :-(
A legbosszantóbb az egészben, hogy nem értem mitől lett ennyire kényelmetlen, egy másik orvos azt próbálta elmagyarázni hogy mozgás közben az a fog elöl akkora terhelésnek van kitéve mintha folyamatosan megpróbálnák kihúzni :-(
Feláldoztam rá két ép fogam amit már nagyon bánok utólag és nem tudom elhinni hogy ennyi, így jártam :-( lehet az elején se volt véletlen, hogy majd 3-4 hónapomba telt megszokni :-(
Bármilyen tanácsot elfogadok.

Köszönöm,
A

Implantátum.

Szép estét!

2 éve márciusban a kezelőorvosom beültetet egy implantátumot a felső álkapcsomba ,mivel a felső hátsó fogaim hiányoznak.Valami ok miatt mindig kijött a csavar az implantátumból ezért 9 hónap múlva mégegy implantátumot tett be a másik mellé.Felragasztotta a 4es koronát ( az elsőt egy lecsiszolt fog tartotta ,meg a harmadikat az implantátum.)Kb egy hét múlva lejött a korona csavarral együtt.Megint felragasztotta ,most 3 hetet bírt ki.Kérdésem az lenne hogy lehet e valamit tenni még ezzel az implantátummal vagy ez is kuka?Visszakövetelhetem e a pénzemet ?
Köszönettel.K. Andrea

P. Zsófia

Áll érzéketlensége

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány évvel ezelőtt implantátumot ültettek be, aminek az állkapocs csont környezete begyulladt. Így ki kellett venni. De már a kivétel előtt 3-4 nappal az állam egy része érzéketlenné vált, - mint amikor fogászati kezelés alkalmával az érzéstelenítő hat. Ennek már kb. másfél hónapja. Sajnos ez az érzéketlenség az állam egy részén azóta sem szűnt meg, sem jobb, sem rosszabb nem lett. Fájni nem fáj, de kellemetlen. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez az állapot megszűnjön, és a korábbi állapot helyreálljon.

Köszönettel: P-né K. Zsófia

W. Agnes

Inplantálással kapcsolatos

Szeretném megkérdezni a következőket. 4 Inplantáció behelyezése törtébr 4 hóbappal ezelött. 2 napja behelyezték az inyformázó csavarokat. Kis feszülést és nem túl erős fájdalmat érzek. Szeretném kérdezni, hogy ez természetes, vagy esetleg valami probléma kezdete.

Várom és köszönöm válaszukat.

K. Éva

Implantátum és fogszabályozás

Tisztelt Uniklinik!
A hiányzó felső 1es metszőfogam pótlására be lett ültetve egy implantátum, majd rá egy hétre felkerült a fogszabályzóm is. (az ideiglenes fogat az ív tartotta). Majd eltelt a 4 hónap és a gyógyulási csavar után megkaptam az ideiglenes koronámat.
Ezután pár nap múlva voltam fogszabályzós kezelésen és az implantátumra is lett bracket ragasztva és bekerült az ívbe. Nem lesz ebből baj? Nem fog az implantátum kilazulni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Implantátum dőlésszög?

Szeretnék segítséget kérni mert van két db implantátumom elől és az egyiknél fájdalmat érzek ,nem tudom hogy az ínyem vagy implantátum fáj ,ct alapján én a dőlésszöget nem látom azonosnak, és kijött a furat végén implantátumból kb 2 menet .Okozhat problémát csonton átfúródás esetleg nyomhat ott valamit ?Volt csontpótlásom is .Köszönettel .K Attila

foghíd cseréje

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az alábbi problémámban kérem a szíves segítségüket:

A bal felső 5-ös és 6-os fogamon híd van kb. 10 éve. Az 5-ös fog csapos, gyökérkezelés történt a felhelyezéskor.
Soha nem tapasztaltam sem fájdalmat sem érzékenységet.
Az utóbbi napokban rágózás közben észleltem, hogy a híd enyhén mozog.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy esztétikai problémát már korábban tapasztaltam, vagyis, hogy a híd nem zárt rendesen és a 6-os fog kilátszott.
Rögtön el is mentem egy fogorvosi rendelőbe, (annak ellenére, hogy betegesen félek a fogorvosoktól, gondolom sok ilyet láttak már, de a sajnos a rosszabbak közé tartozom) megállapították, hogy valóban mozog, de csak a híd, a fogak nem. Aminek az lehet az oka, hogy a ragasztó ideje kezd lejárni.

Nem szeretném a kollégáikat bántani - többen is voltak az általam felkeresett rendelőben - de csak az implantátumról beszéltek folyamatosan és csak kinevettek azért, amiért én nem szeretnék.
Minden racionális okot megértek az implantátummal kapcsolatban, tudom, hogy az lenne a legpraktisuabb megolás és egyszer valószínűleg az lesz a vége, de most olyan szakaszában vagyok az életemnek, amikor egyszerűen képtelen lennék erre.
Azonban iszonyatos szégyen lenni, ha például egy közös munkahelyi ebéd közben leesne a hidam.
Lehetséges egy újabb hidat készíteni és azt felragasztani ismételten x évre?
Létezhet ilyen megoldás?
A rendelőben nem mondták, hogy ilyen nem lehetséges, és az ellenkezőjét sem.
Nem feltételezném, hogy ennek anyagi okai vannak, inkább azért, mert ez a leghosszabb ideig tartó megoldás, így egy fogorvos gondolom ezt javasolja.

Köszönöm szépen a segítségüket!

N. Judit

Implantátum gyógycsavar

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2 éve 2 implantátum beültetésem volt. Mivel egyik csontbeültetéses volt, sokáig kellett várnom a beépülésére, majd a végén ki is esett, de a másik megmaradt. Most kerülne sor a megmaradt implantátumra és egy másik fogra rakható híd megvalósítására . A fogorvosom több mint egy hete kiszedte a gyógycsavart a híd lenyomatának elkészítésekor.
A végén visszatette a gyógycsavart. Rá egy hétre éreztem ,hogy valami mozog. Visszamentem, szerencsére nem az implantátummal volt gond, csak a gyógycsavarral.A csavar teljesen lötyögött mind ami majdnem kiesik. Előtte két évig amíg hozzá nem nyúlt senki, semmi gond nem volt. Visszacsavarta, és mondta, hogy most jobban meghúzza. Másnap újra kilazult, harmadnap visszamentem, ekkor egy nagyobb fejű kicsit hosszabb csavart tett bele, de egy napon belül ez is kilazult.
Nem tudom mi lehet, de így enni és aludni se nagyon merek, mert kijön, és most néhány nappal a híd elkészítése előtt állunk. A gyógycsavar végül is mindenképp távozik, de attól félek ez a menet kitekeredés majd az implantátum fejjel, illetve később a felrakott beragasztott híddal is meg fog történni, ami már egy bonyolultabb megoldású történet lenne.
Csak attól, hogy mozog a szám, beszélek, eszek stb. valamiért ez a csavar fekvésével nincs szinkronban?Az implantátum maga teljesen rendben van.

Válaszát köszönöm

Egy Amatőr kérdező

B. Zoltán

Fog pótlás

Üdvözlöm😊
B. Zoltán vagyok.
Meg szeretném csináltatni a fogamat mert kissé elhanyagoltam és jó pár fogamat pótolni kellene alul is fül is. Legalább 12-14 implantátumra lenne szükség és természetesen foghuzasokra koronákra.
Az lenne a kérdésem hogy majdnem egy teljes fogpotlas mennyi ideig tart úgy, ha el tudok járni mindig?
Köszönöm válaszát

D. Gyöngyi

Nyaki MRI vizsgálat fogimplantátummal

T. Sass Tamás Dr.!
Januárra nyaki MRI vizsgálatra jegyeztek elő. Károsíthatja-e az implantátumot v. csontpótlást a vizsgálat? Zavarhatja- e az implantátum a vizsgálatot?
Válaszát előre köszöni egy páciense.

implantáció

Azt szeretném kérdezni, hogy más által végzett implantációra vállalnak-e porcelán vagy cirkomium hidat. 4 hónapja két implant beültetés történt. Az implan gyártója : Dentsply Implants, márka: Ankylos. Köszönöm. Üdvözlettel T. Judit

K. Enikő

Implantátum

Kedves Doktor Úr/Nő!
Bal oldalt alul az első kisőrlőfog és a második nagyőrlőfog helyén implantátum lesz behelyezve. Csontot is kellett pótolni. Június 28-án végezték el a műveletet. Szeptember 20-án voltam kontrollon. A csontosodás szépen alakul. Rátették 20-án a csavarrészt mind a két helyre. Egy kicsit be van ödémásodva a két helyen. Nem fáj, de érzem, hogy valami van ott. Ez ilyenkor elfogadható állapot, mivel az ínyt felnyitották. Az orvosom két hétig nem lesz, elment külföldre nyaralni. Ezért „bátorkodtam” Önnek írni.
Köszönettel: Enikő