A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

P. Sándor

Hőre érzékeny gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktor!

Egy felső jobboldali (elhalt, gyulladt, nem fájó, sipolyozó) nagyörlőfogamat húzni kellett kb 4 éve, mely háromtagú híddal lett pótolva (a hidat egy másik nagyörlő és egy kisörlő fog tartja). A csiszolást követő hetekben voltaképp használhatatlanok voltak a fogaim, nagyon erős folyamatos fájdalommal szenvedtem, napi 4-5 cataflamon éltem hetekig. Mivel ez nem akart múlni, a hidat tartó fogakat gyökérkezelték, majd csapos felépítést követően véglegesen rájuk került a fogpótlás. Sokáig az egyik tartó fog (talán a nagyörlő, de nem érzem biztosan) hőre nagyon érzékeny volt. Ezt többször is jeleztem akkori kezelőorvosomnak, ezt követően új panorámaröntgen és CT felvétel is készült az említett területről, de semmilyen rendellenességet nem véltek felfedezni. Kb 1 - másfél év után az érzékenység megszűnt. Azóta is rendszeresen (félévente) járok kontrollra, időközben kezelőorvost is váltottam. Kb 3 hónapja visszatért a hőre való érzékenység, ezúttal viszont a fájdalom elviselhetetlen. Ez csak és kizárólag meleg (nem forró) étel fogyasztásánál jelentkezik néhány pillanatra, hirtelen villámcsapászserűen, majd pár percig sajog még aztán elcsillapodik. Amikor ezzel orvoshoz fordultam, ismét készült panorámaröntgen, amin szintén nem találtak semmi bajra utaló jelt. A diagnózis végül az volt, hogy gyulladt az említett területen a fogínyem (valóban vérzett super floss használata közben 2-3 napig), kaptam egy kis fecskendőnyi fertőtlenítő kenőcsöt amivel 5 napi kenegetés után a panaszom megszűnt. Két héttel később újból visszatért az érzékenység, ezúttal szemmel láthatóan az íny mind alul és felül is egyaránt erőteljesen begyulladt, tűzpiros volt mindenhol és a fogmosásokat heves fájdalom és erős vérzés kísérte minden ponton, mindemellett a szájüregben is több helyen érzékeny hólyagok képződtek. Kb 2 hét után a gyulladás és a hólyagok úgy tűnik megszűntek, viszont a korábban említett érzékenység fent a jobb hátsó fognál még mindig megvan. A fájdalom amit érzek (amikor előjön) gyakorlatilag elviselhetetlen, bármit megtennék, hogy megszűnjön. Félek, hogy a probléma mögött valami más ok áll, melyre eddig nem sikerült valamiért rájönni. A fog húzásától kissé óckodom, mivel egy már hiányzó fogam pótlásában játszik szerepet és szeretnék erre végső eseti megoldásként tekinteni.
Mi állhat az érzékenység hátterében? Kihez érdemes fordulnom ezzel a panasszal?

Köszönöm

Mozgó fog

Jo napot kivanok!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy a felső fogsoromon levő középső metsző fogam mozog, nem tulzottan de éppen eléggé ahoz, hogy ne merjek ráharapni semmire vele.
Voltam fogorvosnal fogköleszedést is végzett, akkor picit gyulladt volt az ínyem de az azóta javult paradontax és gengi gel használata mellett.
Panorama röntgenem is van, a fogorvosom véleménye szerint azon sem làszik csontvesztés vagy bármi ami ezt okozná.
Tudni kell hogy felül torlodottak a fogaim így az a fogam amelyik mozog mellette bal felöl nincs fog, csak hátrébb.
Ez lehet oka a mozgásnak?
Ha tényleg semmi komoly, csak kissebb paradontális gyulladás közel egy hónap után nem kellett volna rögzüljön?

Előre is köszönöm a választ!

E. Roland

Váladék folyás.

Tisztelt dr. Úr!

Édesanyám nevében írok (63 éves).

2020. decemberében egy fogtömést és két fog gyökérkezelését végezték el. A gyökér kezelt fogakat kétszer ki kellett nyitni, mert fájt, begyulladt. Közben a nem kezelt hátsó fogak vagy a fogak melletti íny mind két oldalt alul és felül is folyni kezdett (sós ízű váladék). Előtte nyilallást, "fog emelkedés", a tömés ízét érezte. Parodontológián fogkő tisztítást végeztek. Most jelenleg antibiotikum szed, de a váladék folyása nem múlt el. Kérem szíves válaszát, hogy mi lehet a fogak (fogíny) folyásának oka?

N. Zoltán

Szájbetegség

Jó napot kivánok kérdésem az lenne a szám belső felén az alsó részen érzékeltem egy borsó nagyságnyi dudort tudnának e segiteni mi lehet ez és szombati napon esetleg megoldható e köszönöm szivey válaszuk

G. Bence

Állandó ínygyulladás

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Már pár éve küzdök a fogínygyulladásommal, több fogorvost is megjártam (államit és magánt egyaránt), de még mindig nem sikerült megoldani a problémát.
Kb. az összes fogam között gyulladt az ínyem, reggel este mosom érzékeny fogínyre való fogkrémmel (Sensodyne) és elektromos fogkefével, használok fogselymet és fogköztisztító kefét egyaránt.
Fogköztisztító kefe esetében kellemes masszírozó érzésem van, persze fáj is utána vérzik. Külsőleg nem látom pirosnak a fogam töveit.
Csináltam C-vitamin kúrát, használtam ízesítetlen kamilla teát öblögetésre, de mind hiábavaló volt.
Az egész gyulladás igen kellemetlen szájszaggal jár, ami csak evés következtében kb 15 percre szűnik meg.
Nem érzem úgy, hogy egészségtelenek lennének a fogaim, mégsem látom okát, hogy ilyen szinten gyulladtnak kellene lennie az ínyemnek.
Egyszer még az eleje fele leszedték a fogkövem és akkor talán mintha jobb lett volna, de azóta semelyik fogorvos sem javasolta (Volt amelyiktől kifejezetten kértem és mégsem csinálta meg).

Paradontológiai konzultációhoz kell -e antibiotikum?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt szeretném megkérdezni, hogy "első" paradontológiai konzultációhoz készüljek -e antibiotikum bevételével, amennyiben korábban nekem mitralis prolapsus profilaxist javasoltak?
Várható -e vérzéssel járó beavatkozás az első alkalommal (feltehetőleg ínygyulladásom van).

Válaszukat előre is köszönöm.

K. Heni

Tasaktisztítás

Tisztelt Doktorúr/ Nő!

Korona alatt lehetséges zárt vagy nyitott kürettálás vagy a fogpótlást el kell távolítani ehhez az eljáráshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

S. E

Injekció helyének elfertőződése

Kedves Uniklinik!
Februárban volt egy fogászati beavatkozásom, helynek során betömésre került a jobb felső quadránsban lévő első kisörlő fog. A kezelés után napokkal erős fájdalmat éreztem a jobb felső quadráns középső metszőfogam felett. Nagyon fájdalmas volt, folyamatosan azt éreztem, hogy az "orrom felől" fáj valami, ezért elmentem az egyik fogászati klinikára. Ott mindenféle vizsgálatot elvégeztek rajta (hideggel érintették, kicsit mozgatták, kopogtatták), illetve röntgenfelvételt is készítettek a fogaimról ( összesen kb. 6 felvételt, a középső metszőfogamról külön is). Nem tudtak rájönni a problémára, egészségesek voltak a gyökerek is, csak fogkőleszedésre küldtek el. A problémám ekkor csillapodott, én ezt a sok beszedett NSAID hatóanyagtartalmú gyógyszernek tudtam be. Ám a múlt hónapban megint előjött a duzzanat és a fájdalom is az ínyemen, aztán megtelt és kifakadt. Azóta elmentem az orvoshoz, aki antibiotikumot írt, de nem múlt el. Azóta váladékozik, termelődik benne a váladék, és szintén az orrom felől fáj. Nem lehet esetleg, hogy az érzéstelenítő injekció helye fertőződött el? Hogyan szüntethető meg véglegesen a problémám?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

B. Fanni

Ínyprobléma

Az lenne a kérdésem hogy észrevettem hogy begyulladt az ínyem és meglazultak a fogaim( tudom őket mozgatni) mit tegyek?

M. Milady

Felhúzódott, piros íny és gyökérkezelt fog

Kedves Uniklinik!

Köszönöm szépen mindenre kiterjedő válaszukat, szeretnék kérdezni még két aprót, hogy jól értettem e:

-4 fogamnál az íny fognyaki tömések után lett piros és húzódott fel majdnem a fog nyakáig, köztük szelel a levegő és át lehet látni, ennek már 3 hete. Ezen segít az otthoni szájápolás, vagy gyulladásgátló szedése szükséges, esetleg más beavatkozás? Indokolt a paradontológus, vagy legalább fogorvos beavatkozása? Azzal a tanáccsal látott el fogorvosom, hogy várjak még két hetet, de javulást ettől - az otthoni szájápolástól - nem érzek.

-A gyökérkezelt fogam 4 csatornáját megtalálták, kitisztították, most hosszútávú tömés van benne, azt mondták ennek fél évig kell benne lennie. Mivel panaszos szívesen elvégeztetném a mikroszkópos gyökérkezelést. Itt azt kérdezném, hogy a CT mutatni fogja e, ha van még benne ideg, vagy ehhez meg kell kezdeni a mikroszkópos gyökérkezelést? Lehetséges, hogy több, mint 4 idegcsatorna van? Vagy lehet elnézést, de laikus megfogalmazásban oldalági elágazás, amit szabad szemmel ugye nem látnak?

Köszönöm szépen!

V. Mária

Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül - korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

D. Diosi

Csík az ínyen

A szemfogam melletti fog felett az ínyen, egy piros egyenes csík van, pár napja vettem észre. Ez mi lehet? a fogtól 3-4 mm-re az ínyen és kb 5 mm hosszú. Egyenes mintha vonalzóval húzták volna is piros.