A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Paradontológiai konzultációhoz kell -e antibiotikum?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt szeretném megkérdezni, hogy "első" paradontológiai konzultációhoz készüljek -e antibiotikum bevételével, amennyiben korábban nekem mitralis prolapsus profilaxist javasoltak?
Várható -e vérzéssel járó beavatkozás az első alkalommal (feltehetőleg ínygyulladásom van).

Válaszukat előre is köszönöm.

K. Heni

Tasaktisztítás

Tisztelt Doktorúr/ Nő!

Korona alatt lehetséges zárt vagy nyitott kürettálás vagy a fogpótlást el kell távolítani ehhez az eljáráshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

S. E

Injekció helyének elfertőződése

Kedves Uniklinik!
Februárban volt egy fogászati beavatkozásom, helynek során betömésre került a jobb felső quadránsban lévő első kisörlő fog. A kezelés után napokkal erős fájdalmat éreztem a jobb felső quadráns középső metszőfogam felett. Nagyon fájdalmas volt, folyamatosan azt éreztem, hogy az "orrom felől" fáj valami, ezért elmentem az egyik fogászati klinikára. Ott mindenféle vizsgálatot elvégeztek rajta (hideggel érintették, kicsit mozgatták, kopogtatták), illetve röntgenfelvételt is készítettek a fogaimról ( összesen kb. 6 felvételt, a középső metszőfogamról külön is). Nem tudtak rájönni a problémára, egészségesek voltak a gyökerek is, csak fogkőleszedésre küldtek el. A problémám ekkor csillapodott, én ezt a sok beszedett NSAID hatóanyagtartalmú gyógyszernek tudtam be. Ám a múlt hónapban megint előjött a duzzanat és a fájdalom is az ínyemen, aztán megtelt és kifakadt. Azóta elmentem az orvoshoz, aki antibiotikumot írt, de nem múlt el. Azóta váladékozik, termelődik benne a váladék, és szintén az orrom felől fáj. Nem lehet esetleg, hogy az érzéstelenítő injekció helye fertőződött el? Hogyan szüntethető meg véglegesen a problémám?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

B. Fanni

Ínyprobléma

Az lenne a kérdésem hogy észrevettem hogy begyulladt az ínyem és meglazultak a fogaim( tudom őket mozgatni) mit tegyek?

M. Milady

Felhúzódott, piros íny és gyökérkezelt fog

Kedves Uniklinik!

Köszönöm szépen mindenre kiterjedő válaszukat, szeretnék kérdezni még két aprót, hogy jól értettem e:

-4 fogamnál az íny fognyaki tömések után lett piros és húzódott fel majdnem a fog nyakáig, köztük szelel a levegő és át lehet látni, ennek már 3 hete. Ezen segít az otthoni szájápolás, vagy gyulladásgátló szedése szükséges, esetleg más beavatkozás? Indokolt a paradontológus, vagy legalább fogorvos beavatkozása? Azzal a tanáccsal látott el fogorvosom, hogy várjak még két hetet, de javulást ettől - az otthoni szájápolástól - nem érzek.

-A gyökérkezelt fogam 4 csatornáját megtalálták, kitisztították, most hosszútávú tömés van benne, azt mondták ennek fél évig kell benne lennie. Mivel panaszos szívesen elvégeztetném a mikroszkópos gyökérkezelést. Itt azt kérdezném, hogy a CT mutatni fogja e, ha van még benne ideg, vagy ehhez meg kell kezdeni a mikroszkópos gyökérkezelést? Lehetséges, hogy több, mint 4 idegcsatorna van? Vagy lehet elnézést, de laikus megfogalmazásban oldalági elágazás, amit szabad szemmel ugye nem látnak?

Köszönöm szépen!

V. Mária

Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül - korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

D. Diosi

Csík az ínyen

A szemfogam melletti fog felett az ínyen, egy piros egyenes csík van, pár napja vettem észre. Ez mi lehet? a fogtól 3-4 mm-re az ínyen és kb 5 mm hosszú. Egyenes mintha vonalzóval húzták volna is piros.

H. Fanni

Duzzadt, vérző íny

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Néhány hónapja gyökérkezelték jobb oldalon, felül az első kisőrlő fogamat. A végleges tömést januárban rakták be, azóta azonban a fog felett levő íny többször megduzzadt, a színe lila lett, valamint vérzett is. Egyik ilyen alkalommal az említett fog és az azt követő fog közötti ínydarab levált. Mi lehet ennek az oka, és érdemes lenne-e konzultálnom a fogorvosommal?
Válaszát előre köszönőm!

A. Éva

Ínyelválás

Kedves Uniklinik! Olyan kérdésem lenne hogy két fogam között az ínypapilla felszíne enyhén levált.Az egyik oldalon elengedett a fogtól.
(sajnos enyhén gyulladásban van, de nincs benne tasak, a fogágy egészséges) Helyre lehet még hozni, ragasztással? Köszönöm a választ.

Térképnyelv?

Tisztelt Uniklinik!

Van a nyelvemen egy folyamatosan visszatérő, kiújuló, vándorló gyulladás, térképnyelvnek tűnik számomra abból, amit az interneten olvastam, de szeretném megnézetni egy szakorvossal önöknél. Melyik orvos kollégájuk az, akihez érdemes ilyen problémával fordulnom?

Előre is köszönöm a választ!

T. Mária

Fogak kattogása

Kedves Doktornő/ Doktor Úr,
azzal fordulnék önhöz, hogy egy ideje már, pár hete a jobb metszőfogam melletti fogam kattogó hangot ad ki, ahogy a nyelvemmel megmozgatom, érzem, hogy mintha be és ki kattanna. Jártam fogorvosnál ugyanis nőnek a bölcsességfogaim, ott azt mondták, hogy nem mozog, illetve a szájsebészeten tegnap vették ki a bal oldali bölcsességfogamat. A jobb oldali bölcsességfogra pedig azt mondták, nem látják értelmét azt kivenni. Nem tudom a kattogás mitől lehet, de engem nagyoj kétségbeejt ~s zavar. A tükörben nem látok semmit ha megmozgatom a fogat, nem is fáj illetve az ínyem sem piros vagy érzékeny, soba nem vérzik, viszont a mai napon egy alsó bal oldali fogamon és éreztem a kattogás, kézzel megmozgatva kattogó habgot ad ki. A szájsebész azt mondta, ezzel inkább a fogszabályzásra kéne elmenni. Nem tudom, miért van ez, remélem, a fogaim nem moozognak, mert tényleg nem látszik úgy semmi.
Köszönöm előre is a válaszát.
Üdv. T. Mária

Csontvesztéses fog

Tisztelt Doktor Úr!
66 éves, Hashimoto-pajzsmirgy-alulműködéses nő vagyok. Rendszeresen jártam/járok fogorvoshoz. Ennek ellenére sajnos a bal alsó hátsó hidamat kb. egy éve elvesztettem, azóta ott foghiányom van. A panoráma röntgen semmilyen elérést, problémát nem mutatott idáig. Egyetlen bölcsességfogam nőtt csak ki kb. 55 évesen, a bal felső, persze nem túl jó állapotban. Mivel azonban semmi panaszt nem okoz, az én döntésem alapján eddig nem nyúltunk hozzá. A fogászatnál, ahova járok, eddig csak panoráma röntgent lehetett kérni, de most már CT-készülék is rendelkezésükre áll. A CT-röntgennél azonban kiderült, hogy a felső bölcsességfogam mellett lévő hátsó fogam három gyökerénél csontvesztés látható, lényegében egy gyökér tartja, ennek ellenére az szilárdan áll, meg se mozdul.
Eléggé elkeseredtem, hogy hiába jártam rendszeresen negyed-fél évente fogorvoshoz, bekövetkezett az, ami az öregségben legjobban zavar: fogaim romlása. Már kaptam időpontot a gyökér közti "elfolyósodott" (bocs a laikus megfogalmazásért) szövetállomány kipucolására, kikaparására, hátha a tisztítás után újra beindul egy csontosodás, de egyre jobban úgy érzem, feleslegesen teszem ki magam ennek a "kínzásnak".
Félretéve azt az indokot, hogy a fogbeültetés költségeit sem tudnám állni, kiderült az is, annyira vékony az ínyem, hogy csontbeültetés után lehetne csak szó implantátumokról, viszont a csontvesztés miatt kérdéses, hogy ez egyáltalán hosszú távon működne-e. Sajnos pont hasonló problémával szembesült egy ismerősöm, akinek két év után szépen kidobta az implantátumait a szervezete.
Őszinte véleményét kérem, hogy ha én szépen békén hagyom ott a fogamat, azon kívül, hogy előbb-utóbb elvesztem, jár-e valamilyen szövődménnyel (gyulladásos góccal) ez a csontvesztéses állapot. Jelenleg nem fáj, sőt, mióta az alsó hátsó fogaim hiányzanak, tehát nem terhelem rágással, semmilyen tünetet nem produkál (régebben néha vérzett, s kicsit gyulladt volt az ínyem). Úgy érzem, nincs garancia arra, hogy egy ilyen beavatkozás után évekig kitart a fogam, vagy pedig visszafordíthatatlan folyamatnak nézek elébe, aminek a vége végül is teljes protézis készítése.
Elnézését a hosszú esetleírás miatt.
Köszönettel várom a válaszát.
Üdv
Kriszta