A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Fanni

Ínyprobléma

Az lenne a kérdésem hogy észrevettem hogy begyulladt az ínyem és meglazultak a fogaim( tudom őket mozgatni) mit tegyek?

M. Milady

Felhúzódott, piros íny és gyökérkezelt fog

Kedves Uniklinik!

Köszönöm szépen mindenre kiterjedő válaszukat, szeretnék kérdezni még két aprót, hogy jól értettem e:

-4 fogamnál az íny fognyaki tömések után lett piros és húzódott fel majdnem a fog nyakáig, köztük szelel a levegő és át lehet látni, ennek már 3 hete. Ezen segít az otthoni szájápolás, vagy gyulladásgátló szedése szükséges, esetleg más beavatkozás? Indokolt a paradontológus, vagy legalább fogorvos beavatkozása? Azzal a tanáccsal látott el fogorvosom, hogy várjak még két hetet, de javulást ettől - az otthoni szájápolástól - nem érzek.

-A gyökérkezelt fogam 4 csatornáját megtalálták, kitisztították, most hosszútávú tömés van benne, azt mondták ennek fél évig kell benne lennie. Mivel panaszos szívesen elvégeztetném a mikroszkópos gyökérkezelést. Itt azt kérdezném, hogy a CT mutatni fogja e, ha van még benne ideg, vagy ehhez meg kell kezdeni a mikroszkópos gyökérkezelést? Lehetséges, hogy több, mint 4 idegcsatorna van? Vagy lehet elnézést, de laikus megfogalmazásban oldalági elágazás, amit szabad szemmel ugye nem látnak?

Köszönöm szépen!

V. Mária

Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül - korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

D. Diosi

Csík az ínyen

A szemfogam melletti fog felett az ínyen, egy piros egyenes csík van, pár napja vettem észre. Ez mi lehet? a fogtól 3-4 mm-re az ínyen és kb 5 mm hosszú. Egyenes mintha vonalzóval húzták volna is piros.

H. Fanni

Duzzadt, vérző íny

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Néhány hónapja gyökérkezelték jobb oldalon, felül az első kisőrlő fogamat. A végleges tömést januárban rakták be, azóta azonban a fog felett levő íny többször megduzzadt, a színe lila lett, valamint vérzett is. Egyik ilyen alkalommal az említett fog és az azt követő fog közötti ínydarab levált. Mi lehet ennek az oka, és érdemes lenne-e konzultálnom a fogorvosommal?
Válaszát előre köszönőm!

A. Éva

Ínyelválás

Kedves Uniklinik! Olyan kérdésem lenne hogy két fogam között az ínypapilla felszíne enyhén levált.Az egyik oldalon elengedett a fogtól.
(sajnos enyhén gyulladásban van, de nincs benne tasak, a fogágy egészséges) Helyre lehet még hozni, ragasztással? Köszönöm a választ.

Térképnyelv?

Tisztelt Uniklinik!

Van a nyelvemen egy folyamatosan visszatérő, kiújuló, vándorló gyulladás, térképnyelvnek tűnik számomra abból, amit az interneten olvastam, de szeretném megnézetni egy szakorvossal önöknél. Melyik orvos kollégájuk az, akihez érdemes ilyen problémával fordulnom?

Előre is köszönöm a választ!

T. Mária

Fogak kattogása

Kedves Doktornő/ Doktor Úr,
azzal fordulnék önhöz, hogy egy ideje már, pár hete a jobb metszőfogam melletti fogam kattogó hangot ad ki, ahogy a nyelvemmel megmozgatom, érzem, hogy mintha be és ki kattanna. Jártam fogorvosnál ugyanis nőnek a bölcsességfogaim, ott azt mondták, hogy nem mozog, illetve a szájsebészeten tegnap vették ki a bal oldali bölcsességfogamat. A jobb oldali bölcsességfogra pedig azt mondták, nem látják értelmét azt kivenni. Nem tudom a kattogás mitől lehet, de engem nagyoj kétségbeejt ~s zavar. A tükörben nem látok semmit ha megmozgatom a fogat, nem is fáj illetve az ínyem sem piros vagy érzékeny, soba nem vérzik, viszont a mai napon egy alsó bal oldali fogamon és éreztem a kattogás, kézzel megmozgatva kattogó habgot ad ki. A szájsebész azt mondta, ezzel inkább a fogszabályzásra kéne elmenni. Nem tudom, miért van ez, remélem, a fogaim nem moozognak, mert tényleg nem látszik úgy semmi.
Köszönöm előre is a válaszát.
Üdv. T. Mária

Csontvesztéses fog

Tisztelt Doktor Úr!
66 éves, Hashimoto-pajzsmirgy-alulműködéses nő vagyok. Rendszeresen jártam/járok fogorvoshoz. Ennek ellenére sajnos a bal alsó hátsó hidamat kb. egy éve elvesztettem, azóta ott foghiányom van. A panoráma röntgen semmilyen elérést, problémát nem mutatott idáig. Egyetlen bölcsességfogam nőtt csak ki kb. 55 évesen, a bal felső, persze nem túl jó állapotban. Mivel azonban semmi panaszt nem okoz, az én döntésem alapján eddig nem nyúltunk hozzá. A fogászatnál, ahova járok, eddig csak panoráma röntgent lehetett kérni, de most már CT-készülék is rendelkezésükre áll. A CT-röntgennél azonban kiderült, hogy a felső bölcsességfogam mellett lévő hátsó fogam három gyökerénél csontvesztés látható, lényegében egy gyökér tartja, ennek ellenére az szilárdan áll, meg se mozdul.
Eléggé elkeseredtem, hogy hiába jártam rendszeresen negyed-fél évente fogorvoshoz, bekövetkezett az, ami az öregségben legjobban zavar: fogaim romlása. Már kaptam időpontot a gyökér közti "elfolyósodott" (bocs a laikus megfogalmazásért) szövetállomány kipucolására, kikaparására, hátha a tisztítás után újra beindul egy csontosodás, de egyre jobban úgy érzem, feleslegesen teszem ki magam ennek a "kínzásnak".
Félretéve azt az indokot, hogy a fogbeültetés költségeit sem tudnám állni, kiderült az is, annyira vékony az ínyem, hogy csontbeültetés után lehetne csak szó implantátumokról, viszont a csontvesztés miatt kérdéses, hogy ez egyáltalán hosszú távon működne-e. Sajnos pont hasonló problémával szembesült egy ismerősöm, akinek két év után szépen kidobta az implantátumait a szervezete.
Őszinte véleményét kérem, hogy ha én szépen békén hagyom ott a fogamat, azon kívül, hogy előbb-utóbb elvesztem, jár-e valamilyen szövődménnyel (gyulladásos góccal) ez a csontvesztéses állapot. Jelenleg nem fáj, sőt, mióta az alsó hátsó fogaim hiányzanak, tehát nem terhelem rágással, semmilyen tünetet nem produkál (régebben néha vérzett, s kicsit gyulladt volt az ínyem). Úgy érzem, nincs garancia arra, hogy egy ilyen beavatkozás után évekig kitart a fogam, vagy pedig visszafordíthatatlan folyamatnak nézek elébe, aminek a vége végül is teljes protézis készítése.
Elnézését a hosszú esetleírás miatt.
Köszönettel várom a válaszát.
Üdv
Kriszta

M. Gabor

Csontpótlás megtartott fogak körül

Tisztelt Doktor,

Azt a kérdést járom éppen körül, hogy élő fog körüli csontpusztulás regenerálható-e valamilyen módon a fog megtartásával.
Az internet tele van olvasnivalóval az eleve hiányzó vagy menthetetlen fog helyén végezhető implantáció előtti csontpótlásról,
de ilyen összefüggésben, hogy "csontpótlás megtartott fogak körül" csak egy szegedi klinika weboldala hoz tartalmat.

A kérdésem ez lenne, hogy ez vajon kuriózum, ezért jellemzően nem csinálják máshol, vagy annyira triviális,
hogy ezért nem térnek ki rá a Budapesti fogászatok ismertetői?

Nem várok diagnózis-előzményt meg semmi ilyesmit, látatlanban nyilván nem lehet, csak hogy ilyen esetben érdemes-e Szegedre elzarándokolni,
vagy egyszerűen válasszak valakit Budapesten, mondjuk Önöket?

A. Jenei

Fogínyproblémák.

Üdvözlöm!
1-2 -éve amikor egy problémás fogat kezeltettem mellékesen megsúgta a fogdokim hogy kezdődő ínysorvadás áll fent nálam. Észre is vettem az utóbbi időben 4 fogamon szemmel láthatóan visszahúzódott az íny. Fogmosásnál néha szokott vérezni az íny viszont nem mondanám kifejezetten érzékenynek és begyulladni sem nagyon szokott. (Hetente- 2 hetente corsodyl szájvizet használok rendszeres napi 2x-i fogmosás mellett.) A fogkefék közül csak a lágy sörtéjűt tudom használni, az erősebbtől kisebesedik és vérzik az ínyem. Sensodyne fogkrémet használok, fogérzékenység miatt. A kérdésem az lenne ha ez valóban ínysorvadás milyen kezelési, lehetőségek állnak a páciens rendelkezésre?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Jenei András

F. Zsuzsanna

Mozgó fog, fájdalom, ínygyulladás

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Elnézését kérem, hogy a nehéz időszakban üzenettel zavarom, de tanácstalanságomban nem tudom, hova forduljak. Néhány napja kezdődött fogfájásom, az egyik bal oldali alsó fogamnál. A fájdalom nem elviselhetetlen, csak enyhe, azonban amikor fogat mosok, úgy érzem, mozog a fog, és ez nagyon megrémisztett, nem tudom, mit tegyek, amíg fogorvosi kezelésre el tudok jutni. Félek, hogy meglazul, kiesik a fogam. Nem tudom, jól sejtem-e, de ínygyulladás okozhatja talán. Nem tudom, tudok-e tenni itthon valamit, és azt hiszem, ez sürgős esetnek sem minősül, így ügyeletre sem mehetek, rontani azonban nem szeretnék rajta. Merjem-e mosni, nem fog-e kiesni, mit tehetek itthon?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Zsuzsanna