A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Z. Mészáros

Oldal irányú hatás esetén fájó fog

Tisztelt Fogorvos!
Olyan kérdésem volna, hogy bal felső fogam oldal irányú hatás esetén éles fájdalmat érzek. Amennyiben sensodine fogkrémet használok például 1 alkalommal, nagyjából 1 - 1.5 napig nem fáj, utána ismét. Ez nagyjából 1- 1.5 éve áll fent.
Sima fogorvosi kezelésen leszedték a fogkövet (elvileg kicsi volt az így és a fog között), de nem mutatott jelentős javulást! Hidegre melegre édesre sósra nem érzékeny.
Így látatlanban mire gondol?

A. Éva

Gyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Olyan kérdésem lenne hogy 2 fogam közötti inyrész (papilla) enyhén be van gyulladva 2helyen.Vérzékeny volt,de pár napja elmúlt amióta fogkőeltávolitásom volt,és fogkrémet is váltottam.A paradontologián mondták hogy be kell mennem 1x kapok rá kezelést és meg fog szünni.,de azt nem mondták hogy milyen kezelést fogok kapni.Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor milyen kezelést alkalmaznak?
Köszönöm a válaszokat.
A.Éva

K. Brigitta

"Lecsúszott" metszőfog

Kedves Dorkornő/Doktorút!

A férjem egyik felső metszőfoga lecsúszott. Nem tudom másképp mondani..
Ínysorvadás lehet?
Készítettek röntgen képet a fogak felett két kis szürke folt van. Mit jelenthez ez? Esetleg genny gyülemlett össze?

Így probléma

Tisztelt Uniklinik!

Az elmúlt hónapokban többször volt olyan álmom, hogy a fogaim kihullottak. (Ennek hatására jövő heten megyek orvoshoz) viszont nem tudok ezen felülkerekedni, napok óta ugy erzem h néhány fogam mozog. Ebbol az okból kifolyolag naponta több alkalommal is nézegettem. Az inyem neha vérzik, hideg melegre nem feltetlen érzékeny . Most mar eljutottam odáig, hogy magamnak diagnosztizáltam a foginysorvadast. Ugy erzem mintha a metszofogamnal a fognyak ki lenne latszodva. Elképzelhető, hogy saját magam begyulasztottam a fogaim? Jövő het szerdaig Ön szerint a fogaim kibírják, nem fognak kipotyogni?

O. Edina

Szemfog visszaragasztása történt

Tisztelt rendelő!
A barátomnak pár napja kilazult teljesen a foga, de nem esett ki, mivel nem is evett azon az oldalon. Mára kaptunk időpontot egy rendelőbe, ahol kihúzták a fogat (bal felső szemfog), majd megtisztították, és gyökér nélkül a két szomszédos foghoz ragasztották. Ez egy ideiglenes megoldás a doktor úr szerint. AZ a kérdésem, hogy mennyi ideig maradhat bent egy ilyen fog, mi történt egyáltalán, tönkre tehette -e a ragasztás a két szomszédos fogat. Nem lett volna jobb klipszet kérni ehelyett? A doktor úr a felső épp (!) fogak eltávolítását javasolta (röntgen nem történt), és egy hatos híd behelyezését. Ez az eljárás azért különös, mert a többi első fog épp, nem mozog. Önök szerintem nem lehet majd azt az egyet pótolni? És milyen eljárással? De leginkább az érdekelne, mit jelent ez a ragasztás és jó döntés volt-e. Köszönöm, Edina

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.

A. Éva

Segitségkérés

Tisztelt Hölgyem/Uram!Olyan kérdésem lenne hogy körömvirág krémet lehet-e inygyulladásra használni?Előre is köszönöm a választ.A.Éva

B. Edina

fogimplantátum

Jó napot!

A cisztával 4-szer műtött, jobb felső kettes fogammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Önöktől.
A 4. műtét előtt a fogat már eltávolították. Ezután vártunk 6 hónapot. Majd felkerült az implantátum, de a ciszta ismét visszatért... (A műtét előtt a röntgen felvételen nem látszott)
Az implantátum felhelyezése után körülbelül 4 héttel jelentkezett ismét gyulladásos állapot, így megint meg lett műtve.
Jelenleg felkerült az implantátum, nyugalmi helyzetben van a csap és a környezete, röntgenen nem látható ciszta "csak" hegesedés, amit őszintén szólva én nem is tudok értelmezni, hogy ez jó e.
Eleget vártunk a műtét után, így elkészült a felhelyezendő fog.
A csap körül viszont olyan mértékű az ínyveszteség, hogy borzalmasan nézett ki a próbafelhelyezés után.

Valóban nincs arra lehetőség, hogy a felhelyezendő foghoz valamilyen módon kapcsolódjon egy íny szakasz, ami esztétikailag eltakarná a szétkaszabolt ínyrészt?
További műtétet(ínykorrekció, csontbeültetés stb.) nem szeretnék, csupán az érdekelne, hogy esztétikailag lehet e bármit is tenni ezzel a résszel.
Tapasztalatuk szerint van bármiféle ráhatása a embernek, arra hogyan előzhetné meg a ciszta újrakeletkezését?

Köszönöm szépen!
Boros Edina

K. Péter

Fogágy gyulladás esetén a kihúzott fog után kezelik külön a gyulladást?

Tisztelt Dr. Úr/Nő

Azt szeretném megkérdezni, van egy kisőrlő fogam, ami már két éve önhibámból mozogni kezdett, és leépült a csontozata a fognak, a száj felől iny visszahuzódás is van.
Ez a fog nagyon mozog. Már már kocog hossz irányban is, és sajnos ideg szerű fájdalommal jár ha mozdul (enni abszolút nem lehet vele). Az íny is be van gyulladva, valamint ha megnyomom az arcom ott ahol az alsó állcsontba csatlakozhat a fog, érzem hogy fáj..és mozog már ott is. Feltételezem ezt valószínűleg már húzni fogják.
Ilyen esetben mikor baktériumokkal teli, gyulladásban van a fog nem látható része, közeledve a gyökércsúcshoz..és gyullad az íny is, kihuzzák a fogat? vagy gyulladt fogyágy esetében nem húznak rögtön? Illetve ha húzásra kerül a sor, közvetlenül a fog eltávolítását követően, csinálnak e a fogággyal valamit, elhalt szövet eltávolítás vagy egyéb..vagy rögtön adják a gézlapot amire rá kell majd harapni? Előre is köszönöm válaszukat.

K. Péter

Saját hibámból mozgó fog van még esély?

Tisztelt Dr Úr/Nő.

Szeretném a véleményét kikérni, van egy fogam ami egy rossz szokásom révén (összeszorongattam , nyomást gyakoroltam arra a fogra) meglazult a 2 év alatt. Maga a fog él, nem szuvas, nem fáj, csak most hogy be van gyulladva az iny körülötte, így mozgatásra fáj. Szeretném megmenteni a fogam, a kérdésem az lenne, van e még Ön szerint rá lehetőség, lehetséges e hogy felépül ez a fog, akár csontpótlással is rásegítve/paradontológust keresve/.
Feltöltötem egy képet a röntgenről, ezt juniusban csinálták róla. A képet nyugodtan megnyithatja, saját szerveremre töltöttem fel. (csak másolja ki a linket és illessze a böngésző címsorába, majd enter):

https://Asus85.cz.quickconnect.to/photo/share/lZ9ctpEV/photo_426f7269746f206c61677a69_37323039383639385f3538333730343437323338333430345f373333323330383134393835383230353639365f6e2e6a7067

Köszönöm előre is válazukat.

K. Szilvia

Fogínyen seb

Tisztel Doktor Úr, Nő!

Baloldalon felül az egyik fogamnál rendszeresen visszatérő seb alakul ki, ami mosásra érzékeny, jól körülhatárolt. Féleve voltam fogkő leszedésen, ami után jobb volt a helyzet, illetve az orvos azt mondta, hogy nincs szuvasodás, de, ha "megszívom" azt a fogamat érzem a kellemetlen szájízt és, hogy érzékeny.
Ön szerint miről lehet szó?

Szilvia, 22

Fogágybetegség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámnak fogágybetegsége van egy ideje. Néhány hónapja már fülcsengéstől szenved, amire sem a neurológián, sem fül-orr-gégészeten nem találtak magyarázatot.
Okozhatja-e a gyulladt, beteg fogínye?

Köszönettel:
Anett