A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

T. Mária

Fogak kattogása

Kedves Doktornő/ Doktor Úr,
azzal fordulnék önhöz, hogy egy ideje már, pár hete a jobb metszőfogam melletti fogam kattogó hangot ad ki, ahogy a nyelvemmel megmozgatom, érzem, hogy mintha be és ki kattanna. Jártam fogorvosnál ugyanis nőnek a bölcsességfogaim, ott azt mondták, hogy nem mozog, illetve a szájsebészeten tegnap vették ki a bal oldali bölcsességfogamat. A jobb oldali bölcsességfogra pedig azt mondták, nem látják értelmét azt kivenni. Nem tudom a kattogás mitől lehet, de engem nagyoj kétségbeejt ~s zavar. A tükörben nem látok semmit ha megmozgatom a fogat, nem is fáj illetve az ínyem sem piros vagy érzékeny, soba nem vérzik, viszont a mai napon egy alsó bal oldali fogamon és éreztem a kattogás, kézzel megmozgatva kattogó habgot ad ki. A szájsebész azt mondta, ezzel inkább a fogszabályzásra kéne elmenni. Nem tudom, miért van ez, remélem, a fogaim nem moozognak, mert tényleg nem látszik úgy semmi.
Köszönöm előre is a válaszát.
Üdv. T. Mária

Csontvesztéses fog

Tisztelt Doktor Úr!
66 éves, Hashimoto-pajzsmirgy-alulműködéses nő vagyok. Rendszeresen jártam/járok fogorvoshoz. Ennek ellenére sajnos a bal alsó hátsó hidamat kb. egy éve elvesztettem, azóta ott foghiányom van. A panoráma röntgen semmilyen elérést, problémát nem mutatott idáig. Egyetlen bölcsességfogam nőtt csak ki kb. 55 évesen, a bal felső, persze nem túl jó állapotban. Mivel azonban semmi panaszt nem okoz, az én döntésem alapján eddig nem nyúltunk hozzá. A fogászatnál, ahova járok, eddig csak panoráma röntgent lehetett kérni, de most már CT-készülék is rendelkezésükre áll. A CT-röntgennél azonban kiderült, hogy a felső bölcsességfogam mellett lévő hátsó fogam három gyökerénél csontvesztés látható, lényegében egy gyökér tartja, ennek ellenére az szilárdan áll, meg se mozdul.
Eléggé elkeseredtem, hogy hiába jártam rendszeresen negyed-fél évente fogorvoshoz, bekövetkezett az, ami az öregségben legjobban zavar: fogaim romlása. Már kaptam időpontot a gyökér közti "elfolyósodott" (bocs a laikus megfogalmazásért) szövetállomány kipucolására, kikaparására, hátha a tisztítás után újra beindul egy csontosodás, de egyre jobban úgy érzem, feleslegesen teszem ki magam ennek a "kínzásnak".
Félretéve azt az indokot, hogy a fogbeültetés költségeit sem tudnám állni, kiderült az is, annyira vékony az ínyem, hogy csontbeültetés után lehetne csak szó implantátumokról, viszont a csontvesztés miatt kérdéses, hogy ez egyáltalán hosszú távon működne-e. Sajnos pont hasonló problémával szembesült egy ismerősöm, akinek két év után szépen kidobta az implantátumait a szervezete.
Őszinte véleményét kérem, hogy ha én szépen békén hagyom ott a fogamat, azon kívül, hogy előbb-utóbb elvesztem, jár-e valamilyen szövődménnyel (gyulladásos góccal) ez a csontvesztéses állapot. Jelenleg nem fáj, sőt, mióta az alsó hátsó fogaim hiányzanak, tehát nem terhelem rágással, semmilyen tünetet nem produkál (régebben néha vérzett, s kicsit gyulladt volt az ínyem). Úgy érzem, nincs garancia arra, hogy egy ilyen beavatkozás után évekig kitart a fogam, vagy pedig visszafordíthatatlan folyamatnak nézek elébe, aminek a vége végül is teljes protézis készítése.
Elnézését a hosszú esetleírás miatt.
Köszönettel várom a válaszát.
Üdv
Kriszta

M. Gabor

Csontpótlás megtartott fogak körül

Tisztelt Doktor,

Azt a kérdést járom éppen körül, hogy élő fog körüli csontpusztulás regenerálható-e valamilyen módon a fog megtartásával.
Az internet tele van olvasnivalóval az eleve hiányzó vagy menthetetlen fog helyén végezhető implantáció előtti csontpótlásról,
de ilyen összefüggésben, hogy "csontpótlás megtartott fogak körül" csak egy szegedi klinika weboldala hoz tartalmat.

A kérdésem ez lenne, hogy ez vajon kuriózum, ezért jellemzően nem csinálják máshol, vagy annyira triviális,
hogy ezért nem térnek ki rá a Budapesti fogászatok ismertetői?

Nem várok diagnózis-előzményt meg semmi ilyesmit, látatlanban nyilván nem lehet, csak hogy ilyen esetben érdemes-e Szegedre elzarándokolni,
vagy egyszerűen válasszak valakit Budapesten, mondjuk Önöket?

A. Jenei

Fogínyproblémák.

Üdvözlöm!
1-2 -éve amikor egy problémás fogat kezeltettem mellékesen megsúgta a fogdokim hogy kezdődő ínysorvadás áll fent nálam. Észre is vettem az utóbbi időben 4 fogamon szemmel láthatóan visszahúzódott az íny. Fogmosásnál néha szokott vérezni az íny viszont nem mondanám kifejezetten érzékenynek és begyulladni sem nagyon szokott. (Hetente- 2 hetente corsodyl szájvizet használok rendszeres napi 2x-i fogmosás mellett.) A fogkefék közül csak a lágy sörtéjűt tudom használni, az erősebbtől kisebesedik és vérzik az ínyem. Sensodyne fogkrémet használok, fogérzékenység miatt. A kérdésem az lenne ha ez valóban ínysorvadás milyen kezelési, lehetőségek állnak a páciens rendelkezésre?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Jenei András

F. Zsuzsanna

Mozgó fog, fájdalom, ínygyulladás

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Elnézését kérem, hogy a nehéz időszakban üzenettel zavarom, de tanácstalanságomban nem tudom, hova forduljak. Néhány napja kezdődött fogfájásom, az egyik bal oldali alsó fogamnál. A fájdalom nem elviselhetetlen, csak enyhe, azonban amikor fogat mosok, úgy érzem, mozog a fog, és ez nagyon megrémisztett, nem tudom, mit tegyek, amíg fogorvosi kezelésre el tudok jutni. Félek, hogy meglazul, kiesik a fogam. Nem tudom, jól sejtem-e, de ínygyulladás okozhatja talán. Nem tudom, tudok-e tenni itthon valamit, és azt hiszem, ez sürgős esetnek sem minősül, így ügyeletre sem mehetek, rontani azonban nem szeretnék rajta. Merjem-e mosni, nem fog-e kiesni, mit tehetek itthon?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Zsuzsanna

K. Józsefné

Inygyulladás

Tisztelt Doktor úr!
Makacs inygyulladásom van Az inyem, piros, duzzadt, lehúzodott. Alul egy fogam mozog is emiatt. Mit kezdhetnék vele? Többféle szájöblögetőt már használtam. Esetleg valamilyen antibiotikumot lehet e rá alkalmazni, amit a háziorvosom fel tudna írni.
Előre is köszönöm szépen válaszát.

G. Melinda

ínyproblémák

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

Az ínyem az utóbbi napokban egyre jobban elkezdett lehúzodni a fogaimról. Korábban sem volt tökéletes, de most már ijesztő méretet öltött. Úgy vettem észre, hogy a levegővétel is kellemetlen, mert jóval érzékenyebb lett a fog felszín és így eszméltem rá hogy milyen változás is történt. Csak annyit tudok, hogy ez az állapot visszafordíthatatlan, de megállítható. Van ilyen esetben lehetőségem a veszélyhelyzet ellenére valamilyen kezelést kérnem?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Melinda

Z. Mészáros

Oldal irányú hatás esetén fájó fog

Tisztelt Fogorvos!
Olyan kérdésem volna, hogy bal felső fogam oldal irányú hatás esetén éles fájdalmat érzek. Amennyiben sensodine fogkrémet használok például 1 alkalommal, nagyjából 1 - 1.5 napig nem fáj, utána ismét. Ez nagyjából 1- 1.5 éve áll fent.
Sima fogorvosi kezelésen leszedték a fogkövet (elvileg kicsi volt az így és a fog között), de nem mutatott jelentős javulást! Hidegre melegre édesre sósra nem érzékeny.
Így látatlanban mire gondol?

A. Éva

Gyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Olyan kérdésem lenne hogy 2 fogam közötti inyrész (papilla) enyhén be van gyulladva 2helyen.Vérzékeny volt,de pár napja elmúlt amióta fogkőeltávolitásom volt,és fogkrémet is váltottam.A paradontologián mondták hogy be kell mennem 1x kapok rá kezelést és meg fog szünni.,de azt nem mondták hogy milyen kezelést fogok kapni.Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor milyen kezelést alkalmaznak?
Köszönöm a válaszokat.
A.Éva

K. Brigitta

"Lecsúszott" metszőfog

Kedves Dorkornő/Doktorút!

A férjem egyik felső metszőfoga lecsúszott. Nem tudom másképp mondani..
Ínysorvadás lehet?
Készítettek röntgen képet a fogak felett két kis szürke folt van. Mit jelenthez ez? Esetleg genny gyülemlett össze?

Így probléma

Tisztelt Uniklinik!

Az elmúlt hónapokban többször volt olyan álmom, hogy a fogaim kihullottak. (Ennek hatására jövő heten megyek orvoshoz) viszont nem tudok ezen felülkerekedni, napok óta ugy erzem h néhány fogam mozog. Ebbol az okból kifolyolag naponta több alkalommal is nézegettem. Az inyem neha vérzik, hideg melegre nem feltetlen érzékeny . Most mar eljutottam odáig, hogy magamnak diagnosztizáltam a foginysorvadast. Ugy erzem mintha a metszofogamnal a fognyak ki lenne latszodva. Elképzelhető, hogy saját magam begyulasztottam a fogaim? Jövő het szerdaig Ön szerint a fogaim kibírják, nem fognak kipotyogni?

O. Edina

Szemfog visszaragasztása történt

Tisztelt rendelő!
A barátomnak pár napja kilazult teljesen a foga, de nem esett ki, mivel nem is evett azon az oldalon. Mára kaptunk időpontot egy rendelőbe, ahol kihúzták a fogat (bal felső szemfog), majd megtisztították, és gyökér nélkül a két szomszédos foghoz ragasztották. Ez egy ideiglenes megoldás a doktor úr szerint. AZ a kérdésem, hogy mennyi ideig maradhat bent egy ilyen fog, mi történt egyáltalán, tönkre tehette -e a ragasztás a két szomszédos fogat. Nem lett volna jobb klipszet kérni ehelyett? A doktor úr a felső épp (!) fogak eltávolítását javasolta (röntgen nem történt), és egy hatos híd behelyezését. Ez az eljárás azért különös, mert a többi első fog épp, nem mozog. Önök szerintem nem lehet majd azt az egyet pótolni? És milyen eljárással? De leginkább az érdekelne, mit jelent ez a ragasztás és jó döntés volt-e. Köszönöm, Edina