A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Nyitott arcüreg

Üdvözlöm!
Előzőekben feltett kérdésemre köszönöm válaszukat!
Voltam vizsgálaton szájsebészeten ahol kiderült,hogy igazam van és valóban nyitva van az arcüreg jövőhét csütörtökön egy "kis ambuláns" műtét keretében zárja a szájsebész!
Ct nem készült ezért egy magán klinikán csináltattam egyet melyben ez áll!

Jobb oldalon a sinus frontalis nyálkahártyája kissé vaskosabb. Az ethmoidalis sejtek légtartalma mérsékelt fokban csökkent. A septum nasi nem devial. Az orrnyálkahártyák vaskosabbak. A jobb sinus maxillaris nyálkahártyája a recessus alveolarisban minimálisan vaskosabb A bal sinus maxillaris nyálkahártyája körkörösen az alsó felében jelentősen megvastagodott. A sinus alsó falában egy I cm-es csont deffeetus ábrázolódik, melynek a környezetében a nyálkahártya vaskosabb, egy 2-3 mm-es fistulajárattal, a szájüreggel összeköttetésben áll.
Vélemény: Fistulajárat a bal sinus maxillaris és a szájüreg között.

Ct alapján nagyon komoly a helyzet vagy a bezárással egyidejűleg rendbe jön?
Vålaszukat várva előre is köszönöm!
Szilvia

Nyitott arcüreg

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Kérdésem elég összetett illetve a történetem egy kicsit hosszadalmas fogåszati procedúra.
07.07 eltávolították a 26 fogat a fogorvos sajnos röntgent előtte nem csinált illetve kimaradt az orrfújási próba is.Hazaérve kivettem a gézt és szelelt sípolt,visdzamentem megpróbálta zárni sikertelenül,mert nem volt megfelelő eszköze cérna stb. Férjem aznap bevitt Debrecenbe a szájsebészetre ahol összevarrták zárták de teljesen szétszabdalta az ínyemet a fogorvos ezt a szájseben mondták.
Ez egy vasárnapi nap volt måsik hét csütörtökön kijött egy varrat és megint szelelt visszamnetem másik hét hétfőn Debrecenbe akkor adtak időpontot nyitva volt megint probålták összevarrni de sajnos nagy volt a hiány így nem sikerült jodoformos csíkcserére játam kiöblítették az arcüreget szedtem folyamatosan antibiotikumot,Luc Caldwelt javasoltak de féltem így felkerestem egy Miskolcon lévő szájsebeszt aki túl radikálisnak tartotta majd megpróbálta zårni......sajnos összesen 12x varrtåk az ínyemet ebben 3 zárås valamint 9 jodoformos csík varrásåt érte.
08.31 én eltávolítottåk a varratot a próbák nem mutattak szeleleést én sem érzem viszont folyamatosan kattog a fog helye amiben kiderült van egy pici lyuk még néha a kattogás eláll es érzem a levegőt...utánna bezául és megint kattog az orrom illetve a szám a hangom olyan mintha üregböl besznék ezt nem csak én hallom...ma 09.01jén egy varrat kijött és egy csomó kenőcs szerű fehér genny csorog belőle de a kattogás most is fenn åll.
Kérdėsem a következő lenne jó ez hogy a genny így jön ki illetve azt mondta a szqjsebesz hogy meg 6 hétig hallhatok ilyen kattogást még a szövetek összezárnak valóban így van e?
És bezarul e teljesen magától?
Nagyon tanåcstalan vagyok nem vilågosítanak fel,szinte én érzem magam rosszul hogy mindig megyek mert szelel stb..hozzateszem Debrecen,Miskolc,Budapest megjárva sokszor csak tanácsért.
Saját magamnak írattam antibiotikumot mert a szájseben nem kaptam,infralámpa,parajdi só,orrspray mert ezt sem mondta senki hogy használjak.
Válaszát köszónöm!
Tisztelettel
Szilvia 31 éves

T. Tiborné

nyálkő

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Évekkel ezelőtt többször volt nyálmirigy gyulladásom, de az antibiotikumok lehúzták a gyulladást. Viszont később egy csomót észleltem az alsó állkapcsomon belül, kiderült, hogy nyálkő, de nekem még a szájsebészeti klinikán a professzor, aki megvizsgált se mondta soha, hogy ezt ki kell venni, ez a nyálkő továbbra is ott van, emiatt lehet száraz a szám? Sajnos emiatt rohamosan elkezdtek romlani a fogaim. Kérdésem az lenne, hogy a nyálkövet nem kell kivenni, mert én úgy olvastam, hogy azt a szájsebészeten ki szokták műteni. Válaszát előre is megköszönöm.

B. Ágnes

bölcsességfog operáció utáni gennyezés

Tisztelt Doktornő!
Két nap híján két hete kioperált impaktált alsó bölcsességfogam helye lassan gyógyul...Ma már kibírtam Cataglam nélkül...Egy héttel a műtét után volt varratszedés, orvos problémát nem látott. A varratszedés utáni második nap, tehát 3 nap óta tapasztalom, hogy a fog helyéről valahonnan genny ürülhet, mert érzem azt a bizonyos enyhén sós ízt a számban és az ilyenkor megtrkintett köpet enyhén sárgás színű. Az arcduzzanat javult és a szájzár is.
Ez a gennyezés normális dolog egy varrott seb után, főként a műtét után már több mint egy héttel? A fog maga nem volt a műtét előtt gyulladt.
Antibiotikum szedést már befejeztem 3 napja.
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelettel,
B.Á.

B. Ágnes

bölcsességfog operáció utáni problémák

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Három napja operálták ki impaktált alsó bölcsességfogam, fél órás műtéttel, több darabban. A műtét utáni második napon nem csak az érintett oldalon lett duzzanat hanem a tokarészen is. Orvosom egy olyan antibiotikumot irt fel, melytől hasmenésem van illetve fáj a gyomrom, főként hogy alig tudok enni és napi 2x Cataflamot szedek. Sajnos más anribiotikumot nem javasol, akkor inkább ne szedjem- szavai szerint. Kicsit aggaszt ez a tokánál lévő vizenyős szerű duzzanat. Miért lehet?
Két napig jegeltem folyton. A duzzanat kissé meleg tapintású. Most is jegeljem még vagy inkább meleggel borogassam?
A bölcsességfog előtti területen 4 őrlőfogam kihúzták/operálták, implantáltatni szeretnék később. Várható, hogy az egyszerre beültetett 2-3 mügyökérnél ugyanilyen vagy még nagyobb duzzanat/fájdalom lesz?
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelettel,
B.Á.

O. Georgina

nyálmirigy ciszta

Tisztelt Doktor Nő / Úr !

Májusban kioperáltak egy mucocelét az alsó ajkamból, majd varratszedés után 3 hét elteltével megjelent a heg mellett egy fehér nyálkás folyadékkal teli vízhólyaghoz hasonlítható képződmény. Ezután ismét meglátogattam egy szájsebészt, aki ezt a képződményt is kioperálta, aztán ugyanúgy pár hét múlva ismét megjelent ez a hólyag a számban. A sebet mindig tisztán tartottam , ügyelek a szájhigiéniámra.
A kérdésem az lenne , hogy természetes-e ez a képződmény , mivel a kioperált cisztámhoz egyáltalán nem hasonlít, illetve milyen kezelésre lenne szükségem , hogy elkerüljem azt , hogy harmadjára is kimetszenek a számból egy darabot?

Előre is köszönöm a választ!

K. Attiláné

szájzár

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

Tanácsot szeretnék kérni. Bátyámnak garatdaganata volt, melyen sugár és kemoterápiás kezelése befejeződött idén februárban. A kezelés utáni CT, ultrahang eredményei hála Istennek jók lettek, de sajnos a kezelések következtében a szájban lévő erek annyira elvékonyodtak, hogy június elején egy életmentő műtétet kellett elvégezni nála, hogy el ne vérezzen. A helyzet csak részben javult, mert az orvosok elmondása szerint a kezelések miatt kialakult neki egy szájzár, mely mostanra olyan mértékűvé vált, hogy egy fogkefe ne fér a szájába. Azt mondták, hogy ez lassan fog javulni. Közben a táplálás megoldására gyomorszondát kapott.
Kérdésem, hogy Önök szerint lehet -e kezelni javítani minél előbb a kialakult szájzáron, nehogy teljesen bezáródjon neki. az is mondták az orvosok, hogy a sugár kezelés miatt egy ideig nem tudnak antibiotikum adásán kívül csinálni semmit. Ez így van.
Ha van arra esély, hogy valamilyen kezelés, műtét segítségével a szájzár megszüntethető vagy javítható lenne kérem szíve segítségüket.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm
Kocssisné Erzsébet.
Szigetszentmiklós

B. Katarína

árak

Üdvözlöm Önöket,

Bejelentkeztem bölcsességfog eltávolításra, be van törve. Érdeklődnék, hogy kb. a konzultációval együtt mekkora összegre lehet számítan? Röntgent tudok vinni, ill. át is tudom küldeni előtte.

Üdv. Boriová Katarína

M. Mihály

ínyen fehér vonal

Tisztelt Uniklinik!

Még szerdán voltam egy íny műtéten ahol kivették a jobb alsó bölcsességfogam és egy fogamat kihuzták 2-vel melette(alsó).
Ezután kaptam fájdalomcsillapítót(flektort) és antibiotikumot receptre.
Ezeket 3 napig szedtem.
Utána bedagadt az arcom elmult 2-3 nappal késöbb aztán észre vettük ,hogy jobb oldalt besárgult az arcom ami már most halványodik ez gondolom azért van mert megviselte a műtét és húzás.
Amit most észre vettem műtét után 4 nappal az arcomon belül jobb oldalról ahol a varrat van középen a fogaim vonalában elindult egy fehér vonal amely egészen végig megy az arcomon majd lefele halad alsó akjamnál végig majd felfele vissza és megint végig egészen a fogaim vonalában bal oldalt.
Szerdán megyek vissza kezelésre de örülnék neki ha tudnám ,hogy ez mi lehet mert sehol nem találtam ehhez hasonlót.

Köszönöm a segítséget!

M. Magdolna

Rosszindulatú betegség

Tisztelt Doktornő! Édesapám 82 éves több hete járja a kálváriat.Nem szelek a jobb orra. Elküldtek arc CT re. Azt ezt írja :A jobb sinus max és a jobb alsó őrjárat jelentős mértékben kitöltött. Bennük homogén polypoid képlet ábrázolodik. A jobb sín. front. Jobb oldali recessusa fedett. Bal légtarto.
Sinonasalis polyposis l. d. Antrochoanal polyp susp. Sín. front ld. Sinusitis max ld.
Elküldtek fogaszatra, ők meg a Mária utcai szájseb. klinikára. Közben a felső szájpad jaj az első fogak mögött fehér és szürkés keményedes jött ki. Ugyanez van a fogak fölött is. Elöl két fogánál mondták hogy panoráma felvétel mutat valamit. Minden évben volt neki arcüreg felvétele, és félévente járt fogászati szűrésre. A klinikán mondták hogy periostitis, de szövettani vesznek az elváltozásbol sürgősen. Hétfőn lesz még. Apu kérdezte hogy rosszra gyanakszik a doktornő? Azt mondta hogy nem gondol rosszra de zárjuk ki. Ha negatív lesz, akkor a csontból is vesz mintát.rettenetesen izgulok hogy mi lesz vele. Félek hogy ez rák lesz. 82 éves. Szeretném ha köztünk lenne még. Van erre esély?

Milyen problémát okozhat ha nem műtik ki az impaktált bölcsességfogat?

Kedves Válaszadó!

Az alsó bölcsességfogaim a mellettük lévő 7-esekbe vannak dőlve körülbelül 45 fokban, kinőni boztosan nem fognak emiatt.
Azt tudom, hogy a 7-es fogakban ez kárt tehet, illetve torlódik is miatta a fogsorom egy minimálisan.
A kérdésem az lenne, hogy ezen kívül milyen problémát okozhat, ezek milyen tünetekkel járhatnak? Képes így a felszín alatt begyulladni? A kivételéről több helyen lebeszéltek (mivel a gyökerei között fut az ideg a doktor szerint kvázi ebbe kapaszkodik a fog), de arról sosem esett szó, ha bennmarad mi történhet.

Köszönettel.