A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Szájzug sérülés

Tegnap húzták ki a bal alsó bölcsességfogamat. Szerencsére fájdalmat ma már ott nem érzek, viszont a húzás alatt ahogy a számat félre feszítették nagyon megsérült az ajkam széle. A szájzugom sebes, gyulladt, kissé gennyes, emiatt nem tudom rendesen kinyitni a szám, mert fájdalommal jár, a már gyógyultabb seb mindig felszakad újra. Normális jelenség ez ilyenkor? El fog múlni pár nap alatt, vagy tudom valamivel segíteni a gyógyulást?
Köszönöm előre is a segítséget!

J. Krisztina

Bölcsességfogak

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Összetett problémával fordulok Önhöz!
32 éves Nő vagyok. Három hónappal ezelőtt a munkahelyemen addig ismeretlen fájdalmak törtek rám, mintha valami húzná, nyomná jobb oldalon a nyakamat, vállamat. Úgy éreztem mázsás súlyt pakoltak rám. Később a fájdalmak tovább terjedtek a másik oldalamra is. Gyakran jelentkeznek görcsös nyaki, illetve tarkón tájéki fájdalmak, melyek a karomra/kezemre, sőt a csípőmre is átterjednek. Később jobb oldalon állkapocs fájdalmak is jelentkeztek.
Nemrégen a fogászaton azt mondták, hogy három bölcsességfogam is be van gyulladva, ebből kettőt feltárásból kell kiműteni. Sajnos, anyagi okokból nem tudok magán rendelőbe elmenni, viszont ilyen műtétet nem merek bevállalni az ingyenes szájsebészeten. Ezek a fájdalmak nem igazán reagálnak a fájdalomcsillapítóra sem.

Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a testi fájdalmakat okozhatják a bölcsességfogak, vagy valami más is állhat a háttérben? Illetve, mit tanácsol, hogyan enyhíthetnék a fájdalmakon?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Krisztina

A. Petra

Bedőlt fog

Tisztelt Doktornő / Úr!

17-18 éves koromban egy rosszul elvégzett tömés miatt kihúzták az egyik hátsó fogamat. A doktornő akkor azt mondta, hogy nem kell aggódni, a mögötte levő fog majd benő a hiányzó fogam helyére..én ezt naivan elhittem neki.
Azonban pár éve észrevettem, hogy elkezdett bedőlni a hiányzó mögötti fogam. Rákerestem interneten a problémára, és ekkor szembesültem vele, hogy ez elég komoly dolog és félre lettem anno tájékoztatva...
Időben szeretnék cselekedni, és így közel 10 év után megcsináltatnám.
Ön mit javasolna? Fogszabályzóval belehetne húzni az előtte levő helyére? (Ezt is olvastam valahol) Hidat nem igazán szeretnék, ha van más megoldás.

Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelt Dr. Úr/Nő

Egy rágó fogam letört, próbálták volna gyökér kezelni de sajnos ahogy elkezdték apránként tört.
Elküldtek röntgenre de mire mentem volna egy ujjabb nagy darag letört, alig maradt a fogból valami és nem mentem Újra
sajnos, ez hiba volt. Ma a fog maradéka is letört, ekkor vettem észre, hogy a lyuk helyét benőtte valami, egy borsó nagyságú íny színű valami ami ha hozzáérek vérzik.
A legrosszabb jutott eszembe egyből hogy daganat, persze már kértem időpontot fogorvoshoz de csak januárban
tud fogadni. Annyit mondtak telefonban hogy valami sejtszaporulat nőtt, nem értettem pontosan.
Próbáltam utána járni a neten de ahogy lenni szokott csak a rák jön szembe velem.
Mi nőhet ki ott? Illetve korábban mintha már éreztem volna valamit de azt hittem az ínyem, és ez a valami mára
mára már jóval nagyobb lett. Arra se jövök rá, hogy honnan nőtt ki, honnan indult, mozgatható valamennyire.
Tudom, hogy így látatlanba nagyon nehéz bármit is rá mondani de egyáltalán mi lehet ez?

Bölcsességfog növekedés

Tisztelt doktor úr/nő!

A bal alsó bölcsességfogam nő már az egyik sarka ki is látszik, de mostanában újra feszül az íny. Ezzel párhuzamosan azóta azon az oldalon fáj a fülem és néha be is dugul, valamint azon az oldalon néha az állam alja is benyilal néha ha megmozdítom a nyelvem van beszélek. Ezek a tünetek a bölcsességfog növekedése most lehetnek?

Válaszát előre is köszönöm.

S. Gábor

Begyulladt fog esetén nyelv alatti nyálmirigy duzzanat jelensége

Üdvözlöm
Elnézést, hogy levelemmel zavarom, szombaton begyulladthatott a jobb alsó 6 vagy 7-es fogam, rágásra, érintésre fájt, sajgott. Ez hétfőre még duzzanatot is okozott az állkapocs alatt, szépen kitapintható, fáj, amint nyomom. Voltam hétfőn fogorvosnál, kaptam dalacint és cataflamot, emellett két dolog lehet: gyökérkezelni kell a 7-est (remélhetőleg csak azt, és nem húzás lesz a vége), vagy egy évekkel ezelőtti bölcsességfog gyökérmaradványa okozhatja a gyulladást, ezt holnap fogom megtudni, mert ma sikerült panoráma röntgent csinálni, és ma már nem jutottam be a körzeti rendelésre (más városban csinálják a panoráma röntgent)

Ez alapból nem is lenne akkora gond (persze gond, mert nem tudok dolgozni, annyira fájt, plusz addig is valószínűleg a gyulladás okozhat problémákat, hiába van gyógyszer), mai napra elmúlt a fájdalom, maradt a duzzanat, ezzel egyidejűleg megjelent a nyelvem alatti jobb részen lévő puha rész duzzanata is. Először csak duzzanat, éreztem a nyelvem alatti puklit hajnal 4 fele, később reggelre átváltott sötét sárgás duzzanatra, nap közben lelohadt, estére pedig kicsit duzzadt és egy fehér csík vonul rajta végig.

Ebből kifolyólag ez most jobban megrémíszt, mint a fogam állapota, hogy mi lehet ez a nyelvem alatt (pl oda ürülne a genny, de akkor miért fehér most?), és a tudatlanság megrémít, mert mi van ha ez egy teljesen más probléma tünete.

Holnap valószínűleg kapok választ az orvosomtól a kérdésemre, bár attól még mindig jobban félek, ha mégsem. Ezért is írtam ide, hátha találkoztak már ilyen "jelenséggel"

Képet sajnos nem tudok feltölteni, pedig lenne, bár értelemszerűen a látvány nem a legszebb.

G. Kiss

Furcsa kinövés az ínyen egy nagyméretű ciszta/tályog alatt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az egyik erősen szuvas 1-es frontfogam gyökércsúcsa környékén hónapokkal ezelőtt megjelent egy viszonylag nagy méretű (kb. 2-3 cm kiterjedésű, hol kisebb, hol nagyobb) ciszta vagy tályog, amit a 3 héttel ezelőtt végzett fogászati kisröntgen nem mutatott ki. Ugyanakkor ujjal tisztán kitapintható, kiemelkedik az állkapocscsontból. Nagyjából az említett fogászati kisröntgen előtt kicsivel megjelent az említett ciszta/tályog alatt egy kis kinövés, amit először a fogászaton fisztulának néztek (ők sem diagnosztizálták a nagyobb duzzanat természetét, még mindig kérdéses, hogy tályog/ciszta-e). Kezelés még nem történt, gyökérkezelésre voltam előjegyezve, amit végül halasztanom kellett egyéb okokból. Az említett "fisztula" mostanra ugyanakkor már jóval inkább egy szemölcsre hasonlít, meghosszabodott, és ténylegesen elkülönül az ínytől. Közelről lámpával megnézve sima, erezett felületű, néha picit vérzik, tegnap egy alkalommal nagyobb mennyiségű vér is távozott belőle hirtelen, de a mérete változatlan maradt, ahogy a fő duzzanaté is. Ez utóbbi mostanra fájdalmasabbá vált, erős húzó fájdalmat vált ki az alatta lévő 2 fogra, amit vény nélküli fájdalomcsillapítókkal nagyjából kordában tudok tartani.
Viszont aggódom, nehogy egy daganatról legyen szó...viszonylag szabályos formájú ez a kinövés, de mozgatható és tényleg némiképp szemölcs szerű (eltekintve a sima felülettől).
Kérem, adjon tanácsot.

Köszönettel, Gábor

J. Gabriella

Nyirok csomók

Üdvözlöm! Gabriella vagyok.
Érdeklődni szeretnék.
Találtam egy nagyobb nyirokcsomót a jobb oldalt állkapocs alatt néha fáj is.
Voltam vérvételen az eredményeim jók lettek haziorvos javaslatára elmentem fogorvohoz aki azt mondta nem tudja attól van e.
De röggent csinált és Jobb oldalon jön a bölcsesség fogam. Azt mondta nagyon mélyen van. Attól lehet ez a nyirok csomó?
És fájhat a füll is tőle!? Köszönöm válaszát előre is! :)

R. Attila

Foghuzas után fehérseg a foghuzas helyen

Tisztelt Uniklinik!
6 nappal ezelőtt történt a foghúzás (24es), s fehér részt látok a helyén. Talán az arccsont látszik, de ugy láttam, hogy idegsejt? is mozog ott, s nem tudom hogy ez normális-e.
Küldök egy képet.

Várom szíves válaszát. Köszönöm szépen.

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=47605A09C3F_6F14_4453_97D.jpeg

Üdvözlettel:
Attila

N. Eszter

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az előző kérdésemre köszönöm a választ, megfogadom az állkapocs problémára a tanácsot. A Másik kérdésem az volt, hogy a nem megfelelően növekedő bölcsességfog kihathat a melette lévő fogakra, is mert ahogy emílettem, ha megnyomom ott a csontot ahol nő a fog és utat tőr fáj, és lehet attól hidegr nyílalóak a fogak?

Válaszukat előre is köszönöm!

N. Eszter

Bölcsesség fog

Kedves Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem hátul alul nőnek a bölcsesség fogaim, a fele kint van. Több problémán akad, az egyik, hogy bal oldalon állandóan ki van sebesedve az ínyem ahogy nő és ott olyan szúrós a fog az része ami kinőtt, és az íny is rá van húzodvam és azt is észrevettem, hogy az állkapcsomat mozgatom akkor ugy akad és ropog.A másik az, hogy amikor megnyomom oldalt is fáj, maga az oldalt majdnem ott az ínynél, és az lehet, hogy ha hideget iszom kihat a többi fogamra az a éles fájdalom, vagy esetleg nyomja a többi fogam? Válaszukat előre is köszönöm.

T. Adrienn

Foghúzás után szétnyílt arcüreg

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Szeptember elején begyulladt a bal felső 6-os fogam. Feldagadt az egész fejem, felhívtam a fogorvosom, aki írt fel Dalacint, be is szedtem is 2 dobozzal, majd miután többször hívtam, adott időpontot okt. 20-ra. Mivel közben megint begyulladt, másik fogorvost kerestem. Aki okt. 2-ra adott is időpontot. Majd kérdezte, hogy mi a panasz... mondtam neki. Mondta, hogy akkor azért röntgenezzük meg, aztán, hogy megnézi azért. Megállapította, hogy nem kell röntgen, ez csak egy sima foghúzás lesz. Egy órán át próbálta meg kihúzni a fogam, ami nem akart kijönni, miközben semmit nem mondott, egyetlen egy szót sem szólt hozzám, őrjöngött, üvöltözött, dobálta az eszközöket. Aztán megint nagy ordibálás, hogy szétnyílt az arcüreg. 4-szer állt neki össze varrni, mert elszakadt a cérna... (nem szájsebész) Miután másfél óra után végzett, közölte, hogy átszakadt az arcüreg, de hát van ilyen... 😞😔11 nap múlva kellett menjek varratszedésre, amit ki is szedett, de mondta, hogy még nem zárt össze. Nagyon vigyázzak, mert ha nem forr össze, akkor egy hét kórház meg komoly műtéttel lehet helyrehozni ...😠Legyek óvatos. De semmi más információt nem mondott. 3 hete történt a beavatkozás, azóta is folyamatosan feszül, fáj az arcom. Ez mennyi ideig "normális"? Honnan fogom tudni, hogy összezárt? Annyira megvisel lelkileg ez az egész, hogy egy idegroncs lettem...
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Adrienn