A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Enikő

Implantátum

Tisztelt Doktor Úr!

2020.. június 28-án implantátumot csináltak. Bal oldalt alul. Két implantátumot tettek be. Csontpótlásra is szükség volt. Mondták, hogy ha az arcom fel lesz dagadva ne ijedjek meg.
Kaptam antibiotikumot is. Mondták, hogy jeleljem is, amíg fel van dagadva, ödémás az arcom. Csak most kicsit beparáztam, mert az egyik ismerősom mondta, hogy csak egy-két napig lehet jegelni, mert a csont megfázhat, kihűlhet. Én péntekig jegeltem. Egyszerre vagy 3-4 percig. Napjában kétszer-háromszor.
Mi a vélemény erről Doktor Úrnak?

Köszönettel: Enikő

D. Szilvia

fog helyébe akadt ételmaradék

Üdvözlöm!

Már többen feltették a kérdést itt előttem, de nem láttam egyértelmű választ rájuk vonatkozóan.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy a bölcsesség fog eltávolítása után, varratszedést követően megmaradt lukba jutott ételdarabka (ami kivédhetetlen) kijut, kitisztul onnan magától, vagy félő, hogy bennmarad és esetleg úgy zárul össze az íny, hogy ételmaradék marad a kráterben? Vagy egyszerűen a gyógyulás, összehúzódás során szépen minden kilökődik?

Köszönöm a választ!

Foghúzás/ Implantátum

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnek implantatum beultetest szeretnek az also es felso fogsorom helyere. Rossz allapotu az osszes fogam, igy azt mondtak hogy 1 alkalommal kihuznak az osszeset (kb 26 fog). Majd este vissza kell mennem az implantatum behelyezese miatt. Ez igy normalis eljárás?
Valaszat elore is koszonom!

K. Anna

foghúzás után fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Kb 2 hete elkezdett fájni az arcom jobb oldala, rágni sem tudtam. Panoráma röntgenen a felső 6-os és 7-es fogam között a fogorvosom apró foltot látott az íny alatt, de a két fog takarásban volt, így bizonytalan volt, melyikkel van a probléma. Mivel a 7-es fog rossz helyen és szögben nőtt ki a bölcsességfog miatt, amit korábban már kiműtöttek, kihúzta. A két fog gyökere nagyon közel volt egymáshoz a szög miatt, valószínűsítette, hogy nyomták egymást, és ez okozhatta a fájdalmat. Sajnos a húzás 2 órán keresztül tartott, nagyon sokat kellett feszegetni, végül ketté kellett vágni a fogat, látszott rajta egy kis szuvasodás. A 6-os fogam még mindig fáj, ha ráharapok. Szeretném megkérdezni, hogy ez normálisnak tekinthető-e 1 héttel a húzás után, vagy esetleg megsérülhetett-e ez a fog, és ez okozza a fájdalmat? Elkezdtem aggódni, mert egyetlen ismerősömnek fájt csak a szomszédos foga húzás után, neki kilazult, és ki kellett húzni. A fogorvosom azt javasolta, hogy ha nem múlik el a fájdalom, szeptemberben menjek el szájsebészhez, hogy a 6-os fogat betömje az íny alatt. Ehhez valóban szájsebészre van szükség, vagy egy "sima" fogorvos is be tudná tömni, ha valóban ezen is van lyuk?
Válaszát előre is köszönöm!

C. Gábor Andor

Fogátültetés

Tisztelt Cím!

Külföldön élek, ahol egy nagyon érdekes fogászati kezelést végeztek rajtam, fogátültetést. A bal alsó hatos fogam egy gyökérkezelést követően kettértört, ki kellett húzni, a fogorvos implantátum helyett azt találta ki, hogy a kettővel mellette lévő, egészséges, de a nehezen tisztíthatóság miatt kihúzandónak ítélt bölcsességfogat ülteti át. Másfél hete volt a kezelés, magyar szakirodalma nemigazán van a témának, amely neten fellelhető, ezért nem tudom, hogy a fájdalom és a duzzanat ennyi idő után normális-e. Minden tanácsot és előírást betartottam, egyedül az antibiotikumot nem tudtam szedni, ugyanis a két fajta lehetséges antibiotikum közül az egyikre születésem óta allergiás vagyok, a másik pedig nagyon megviseli a gyomrot (Dalacin), két fajta probiotikummal is, és félő volt komolyabb mellékhatás kialakulása is. A fájdalom és a duzzanat "enyhén csökkenő" tendenciát mutat.

Segítségét köszönöm!

ÜDvözlettel:
G.

K. Enikő

Implantátum

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Bal oldalt alul a 2. nagyőrlő fogamat ki kellett húzni. A szemfogam és a bölcsesség fog közt nincs fogam. Eddig hid volt felrakva, de így már nem lehet.
Érdeklődnék, hogy a fog kihúzása után mennyi időnek kell eltelni, hogy az implantátumot meg tudják csinálni?
Úgy gondolom, hogy nekem két implantátum is kellene?
Tudom, hogy két-három hónapnak is el kell telni, hogy az implantátumra hidat csináljanak. Ez idő alatt ideiglenes hidat lehet kérni? Ez sok idő, hogy bal oldalt alul ne legyen fogam.

Köszönettel: Enikő

V. Ferenc

Foghúzás után

Jó napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy múlthét csütörtökön az az Június 04.-én húztak ki kettő fogamat a felső sorból a 15-ös és 16-os fogat. Össze is varrták a sebszéleket. A kérdésem pedig az lenne hogy ilyenkor az normàlis jelenség hogy feszül ott az ínyem,ha igen ez azért van mert húzódik össze a seb ? Jelenleg a seb területét nem mosom nehogy felsértsem,viszont a szomszédos fogak területét ugyanúgy mosom elmex fogkrémmel valamint elmex szájvízzel öblögetek. A szájvizet a kihúzott fogam helyére is eljuttatom óvatosan nem zubogtatva. Mikor lehet a kihúzott fog területét is mosni rendesen mint máshol ? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel Viglási Ferenc

Ételmaradék

Tisztelt Doktornő/Úr!

3. napja hogy kihúzták az egyik alsó rágófogam. A seb szépen gyógyul. Azonban ma darált húsos ételt ettem, és belement egy kis ételmaradék, ami nem jön ki óvatos öblögetésre. Kilöki magától az íny, ahogy húzódik össze, vagy okozhat gondot?
Válaszát előre is köszönöm!

V. Diána

Húzásra ítélve

Jó napot kívánok!
Ma látogatást lettem a fogorvosomnál, jobb hátsó, alsó/felső fájdalmakkal.
Tömés előtt készítettek egy röntgent, majd azt a tanácsot kaptam, hogy keressek fel egy szájsebészetet, ugyanis a(z épp fájó) alsó fog tömhetetlen, mert gyökérkezelés lenne szükséges, viszont a bölcsességfog elhelyezkedése miatt ez képtelenség, így a fog és a ki nem bújt bölcsességfog is húzni való, illetve a felső fájdalmam is csupán sugárzó.
Szájsebészet területén Önök a legszimpatikusabbak számomra, azonban szeretném tudni, hogy a röntgen fotó alapján mi a véleményük, valóban teljesen esélytelen-e a fog megmentése, és valóban lehetséges-e, hogy az alsó helyzet miatt sugárzik a fájdalmam felülre is?
Talán fontos információ lehet még továbbá, hogy kb. 9 hónapos röntgen összehasonlítás alapján a bölcsességfogak nem mozdultak, nem nőttek, a fájdalmaim pedig 2-3 hete kezdődtek, alul-felül 5-6 napos eltéréssel, felül később.
A röntgenképről link:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=425fog.jpg
vagy
https://i.imgur.com/qDj2Uq8.jpg
Előre is nagyon köszönöm a válaszát/válaszukat, további szép napot!

K. Berta

Bölcsességfog húzása

Április elején kihúzták a bal felső bölcsesség fogamat(8as) ,azóta jobb oldalon az orrom folyamatosan elvan dugulva bal oldalon erősen érzem a levegő áramlását plusz fáj .Nagyon kellemetlen érzés , mintha egy lyuk lenne az orrom mögött és egybe lenne a szàjpadlàsommal. Azon az oldalt pl fogmosàskor sokkal jobban érzem az orromba a fogkrémet. Elvileg nincs àtszakadva az arcüreg, de azòta van ez a probléma miòta kihùztàk. Előre is ķöszönöm a válaszukat

H. Bettina

arc duzzanat

Jó napot! Szerdán voltam szájsebészeten, ahol kivették a még ki nem nőtt bölcsességfogam. Utána szépen javult is, de egyre nagyobb lesz a duzzanat.. Tegnap elkezdett keményebb lenni, ma meg már egy szinte teljesen kemény csomó van az arcomon. Alig bírom kinyitni a számat, mert annyira feszít. Baj lehet? Vagy el fog múlni? Ma 4 napos.

Foghúzás utáni seb

Tisztelt Orvos!

Foghúzás után vagyok 5 nappal és elég kellemetlen szaga van a fog helyének. Nem piszkálom, de néha egy kis ételmaradék kikveredik onnan és gyomorforgató szaga van.

A sebet nem varrták össze, jelenleg sárgás-szürkés-feketés színe van. Nem vérzik már abszolút. A leírás alapján ez egy természetes folyamat és türelemmel kell lennem a dolog iránt, mert a gyógyulással enyhülni fog a kellemetlen szag is vagy valamit elrontottam a kezdeti gyógyulási időszakban?