A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Szabina

Fogszilánk

Üdvözlöm!
Egy hete és egy napja kihúzták az egyik alsó fogam. Sajnos maga a húzás sem volt egyszerű, ugyanis több darabban sikerült a fogat eltávolítani, az egyik gyökéren pedig egy góc volt. A húzás után egy héttel vissza mentem az orvosomhoz, ugyanis az arcom picit fel volt duzzadva, és a húzás helye is fájdogált. Szerencsére nem kellett a sebet ki tisztítani, azt mondták, hogy szépen gyógyul, nem gennyes, nincs begyulladva. Valószínű azért fáj, mert eléggé nehézkes volt a foghúzás, és a fogam egy részét csak darabkákban tudták kiszedni.
A mai nap folyamán éreztem, hogy az ínyemben a seb szélén egy szúrós darabka kilóg, viszont addig piszkáltam, míg sajnos sikerült a "lyukba" esnie, most viszont már nem látom sehol, és nyilván nem is merek hozzá nyúlni sem. A kérdésem az lenne, hogy van rá esély, hogy a lyukból is magától kilökődjön, vagy vissza kellene menjek ismét?
Köszönöm előre is a válaszát

K. Petra

Covid oltás fogműtét után

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

Az lenne a kérdésem, hogy bölcsességfog műtét után 1 héttel megkaphatom a covid oltásom? Vagy van ennek valami akadálya? Pl hátráltatja-e a gyógyulási folyamatot?

Köszönettel,
Petra

B. Józsi

Bölcsesség fog fájdalom

Tisztelt Doktorok!
Amiatt fordultam Önökhöz, hogy már 4.-ik napja folyamatosan fáj a jobb alsó bölcsesség fogam, úgy látom már nem sok kell,hogy ki bújjon teljesen.
Viszont korábban is fájt már, de ennyire még nem.
Ahogy nyitom a szám, az evés, ivás is fáj.
Azóta nagyon sokat mosok fogat,öblögetem is a szám Listerine szájvízzel valamennyire enyhíti a fájdalmat.
Mit tehetnék ,hogy elviselhetőbb legyen a fájdalom?
Illetve mennyi idő mire kibújik? Mert nagyon kellemetlen így a mindennapjaim.
Köszönöm szépen a válaszát!

Á. Rita

Nyálkő

Tisztelt Doktor úr!
Nagyon elvagyok keseredve,problémám nyálkő
Nyaki lágyrész ultrahangos vizsgálat; tapintható duzzanatnak megfelelően megnagyobbodott,sublinualis nyálmirigy ábrázolódik tágult mirigyvezeték részletekkel,valamint 2db 4mm-es és egy 3mm-es hangátnyékot húzó ívelt konturú hyperreflectiv képlettel. Ezen kivül elszórtan számos 2mm-nél kisebb huperreflectiv képlet is ábrázolódik bizonytalan mögöttes hangárnyékkal. CBCT vizsgálat készült mely többszörös sialolithiasis-t igazolt.
Nem tudták ki masszírozni, most no-spa 3-2 szedése bő folyadék.
Kérdésem mit lehet vele kezdeni? A nyálmirigy
eltávolítását fontolgatják.
Válaszát előre is köszönöm!

T. Erzsébet

Foghúzás lesz

Tisztelt Uniklinik

Megszeretném kérdezni, hogy csütörtökön kihúzák a 26 ex. Fogamat a beutalon így van írva az a kérdésem, hogy ezután szoktak antibiotikumot felirni. A Története a fognak hogy tavaly nyáron fájt a fogam és ki szedték az ideget és be volt tömve sokáig ideiglenesen és nem mentem vissza vele csak múlt héten mert hol az orvos nem volt sokáig hol én felejtettem az időpontot és el lett húzva így a doktornő csináltatot egy rögent és sajnos ki kell húzni a fogamat bal oldalt fölül.
Köszönettel.

S. Kitti

Foghúzás utáni duzzanat a foginyem

Üdv!
Olyan problémával fordulok önhöz múlt héten kiderült,hogy arcüreggyulladásom van a 26os fogamtól,a fogorvosom mindezt cáfolta,kifúrta a fogam 2 gyökért feltárt(első fúrásnál már kegyetlenül fajt ezért kertem injekciot..)egész éjjel nem bírtam aludni..(röntgen,FOG.látott) FOG.küldött szajsebeszetre ahol elmondták a fogorvos nem elég gyöker csúcsot tart fel s hiába is mondta,hogy volt már gyokerkezelve a fogam abba gyokertomes nem volt soha! Így ő is megerősítette,hogy a fogam miatt lett arcureggyulladasom!
Na vissza terve a kérdésemre.. kihúzták a szajsebeszeten a fogam de viszont az nap este eléggé vérzett is(múlt hét pénteken lett kihúzva) szombaton azt vettem eszre,hogy ilyen nagy dudort érzek a kihúzott fog fölött és a mellette levő fogam felett.. ami kegyetlenül fajt és ma vissza mentem a szajsebeszetre azt mondtak h normális… de viszont nekem ettől olyan mintha gátolná a beszédem és se rá feküdni se hajolni nem tudok miatta mert lüktet és tényleg faj.. annyit mondtak,hogy várjak 1 hetet mert lehet elmúlik ha nem akkor megvágják… de viszont én ez miatt táppénzen vagyok és ha esetleg nem várom ki azt az 1 hetet hanem vissza megyek még a héten pénteken maga szerint fognak velem foglalkozni? Amikor hozza erek ilyen kemény és minimálisan éles.. válaszát előre is köszönöm!

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

Gyulladt íny

Kedves Doktor(nő)!
Hosszú évek óta már a bölcsességfogaim és a füleim egymással szinkronban bizonyos időközönként begyulladtak. Két éve már, hogy kiszedettem a gondot okozó fogakat, azonban azóta a helyük gyullad be ugyanúgy. Egy kicsit szétnyílik ott az íny, bejutnak ételdarabok, és szörnyen fáj. A fogorvos annyit mondott legutóbb, hogy kicsit rosszul forrt össze (2 éve?!), öblögessek és tisztítsam. Most azonban egy fülgyulladást követően újra fellángolt ez a probléma. Nehéz elhinnem, hogy mindkét oldal rosszul forrt össze és együtt kell élnem azzal, hogy pár havonta egy hétig nem tudok enni szilárd ételt a fájdalmak miatt. Mit lehet ezzel kezdeni?

M. Anikó

Protézis készítés

T. Klinika! Érdeklődöm, hogy protézis készítenek-e? Alsó állkapocs 3 foghúzással!
Köszönöm szépen! Üdvözlettel Mihalik Tiborné

Foghúzás utáni bajok

Üdvözlöm,

Másfél hónapja kihúzták egy fogam, ami teljesen elhalt, kiesett, de az allja bentmaradt. A húzás utántól pár napra kialakult izomfájdalom a lábaimban, később az egész testemben majd az arcomban is, leginkább a fülem tájékán. Eddig egy fogorvos sem tudta megválaszolni a panaszaimat. Azt a verziót mondták, hogy van esély rá hogy a kihúzott fog gócos volt, tekintve hogy teljesen elhalt és a húzással kiszabadultak a baktériumok ill toxinok a vérembe, amik panaszt okoznak. Ön szerint valóban megtörténhet ilyen? A CRP szintem nem emelkedett, de a fehérvérsejt konstans igen. Mennyi időbe telik míg egy kihúzott gócos fog okozta gondok helyreállnak a szervezetben? Lehet ezt esetleg valamilyen szerrel gyorsítani? Hallottam olyat is, hogy nem panaszos fog húzása után előjönnek a tünetek, majd pár hónap múlva elmúlnak. Nagyon meg vagyok ijedve hogy sosem jövök helyre. Önöknél van esetleg ilyenre specialista?

N. Emese

Cystostomia után

Tisztelt Doktor úr!
Páromon 2020 szeptember végén nagykiterjedésű állkapocs ciszta miatt cystostomiát végeztek. Hetente, majd havonta járt kontrollra, ahol átöblítették az üreget. Októberben gennyes váladékozás volt észlelhető, melyet antibiotikummal kezeltek. Novemberben megkapta a cisztaszűkítőt is. Ezalatt több alkalommal is (havonta legalább 1-szer) feldagadt az arca, a szájnyitás is korlátozott volt, orvosa párakötést javasolt, ami be is vált minden alkalommal. Szépen hámosodott az üreg is. Ezután is havi szinten feldagadt az arca, de párakötéssel mindig leapadt. A röntgen és panorámaröntgen se mutatott semmi elváltozást, szépen töltődik az üreg - ezt mondták. Ezév Március 23-án volt utoljára kontrollon. Viszont 3 hete az állkapocs alatt egy diónyi keményebb dudor keletkezett, ami tapintásra enyhén fáj, fejfordításnál is érzi az enyhe feszülő érzést. A covid miatt csak telefonon tudott értekezni a kezelőorvosával, aki szerint ez nyirokcsomó duzzanat. Újból párakötést javasolt. Viszont a duzzanat nem akar apadni. Tudom hogy egy ilyen műtét utáni gyógyulás akár évekbe is telhet, de ez a nem múló nyirokcsomó duzzanat adhat valami más problémára okot? Előre is megköszönöm megtisztelő válaszát!

S. Gábor

Vérdugó

Tisztelt Fogklinika!

Keddi napon kihúzásra került egy fogam, mivel gócos volt. A vérdugó nagyon szépen kialakult, az előírásokat betartva ápoltam a környéket vigyázva ne essen ki, viszont szombaton azt tapasztaltam, hogy szinte az egész eltűnt, csak egy vékony alvadék maradt ott.
Négy nap után már nem jelent gondot hogy a vérdugó eltűnt?
Gócos fog esetében, a góc miatt kialakult egyéb tüneteknek húzás után mennyi időn belül kell helyre jönnie?

Köszönettel!