A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Viktória

Foghúzás után 3.nap

Tisztelt Fogászat!
Kérdésem a következő lenne:
3 nappal ezelőtt kihúzták az egyik felső fogam ami gyulladásban volt, elég nehezen de sikeresen kijött,viszont még mindig fáj és a helyén friss piros vér látszik és mellette fehér folt. Kérdésem az lenne hogy ez normális e? Tartok tőle nehogy fogmeder gyulladás legyen belőle.Valaszat előre is köszönöm!

.. Rita

Arcüreg zárásos foghúzás utáni felépülés

Tisztelt Fogorvos!
Én érdeklődtem az arcüreg megnyílás elkerülhetőségéről.
Elfelejtettem megkérdezni, hogy ha mégis megnyílva húzá közben, mennyi a felépülési idő? Hány nap táppénre lehet számítani fizika munka esetén?

.. Rita

Megelőzhető az arcüreg megynyílása

Tisztelt Fogorvos.
Elképzelhető, hogy ki kell húzni a bal felső bölcsességfogamat. Erősen szuvas volt, de teljes értékű fogként nőtt ki. Hajhullást okozott. Egy négyzetmiliméteren megnyílt a fogbél. Doktor Úr lezárta a megnyílást és betömte kb.két és fél hete. Azóta tünetmentes. A hajhullás szinte rögtön megállt, de pár napja ismételten erős hajhullás tapasztaltam. Más panaszom nincs rá. Emiatt mégis azon gondolkozom, hogy talán jobb lenne, ha kihúznák. Amikor beszéltünk erről a kezelőorvosommal, azt mondta, hogy közel van az arcüreg és megnyílhat. Súlyos krónikus beteg vagyok, ritka szénhidrát anyagcsere problêmám és más endokrin betegségem is van. Speciális diétát folytatok, ösztrogén-prograzteron kombót szedek.
Azt szeretném kérdezni, hogy megelőzhető valahogy, hogy ne nyíljon meg az arcüreg?
Két és fél héttel a tömés után normális még az erős hajhullás?
Minden esetben megnyílik az arcüreg?

P. Renáta

Bölcsességfog eltávolítás után

Kedves Orvosok!

5 napja távolították el a jobb alsó bölcsességfogamat, a szájzár viszont nem akar feloldódni. Jelenleg tekintettel a hétvégére nem érem el a kezelőorvosomat, és tanácsra lenne szükségem. Nyelési fájdalom is datálódik a jobb oldalon, valamint a jobb állkapcsom alatt van egy duzzanat, ami szintén fáj. Fájdalomcsillapítóval elviselgető, de a szájzár nagyon idegesít. A varrat, maga a seb szép, egyáltalán nem fáj már. Arra gondolok, hogy lehet az érzéstelenítő injekció szúródhatott rossz helyre. Van okom aggodalomra, menjek el egy ügyeletre, vagy várjam meg a jövőhetet és konzultáljak a kezelőorvosommal? Meddig normális ez a szájzár jelenség? Antibiotikumot nem kaptam, az orvos azt mondta csonthoz nem kellett nyúlni, így nem látja létjogosultságát.
Köszönöm:
Reni

Foghúzás, röntgen

Kedves Doktornő/Úr!
Egy alsó fog húzása történt kb. 3hete, húzás előtti röntgenen a gyökér körül egy nagy sötét folt volt, most 2 hét után a húzás helyén az ínyemen duzzanat van, a húzást végző orvos kérte a röntgen megismétlését, az a sötét folt változatlanul ott van a fog helyén, amire azt mondta, hogy a húzás helye, de mondtam, hogy tudja, hogy a húzás előttin is ott volt, azt mondta, hogy ja tényleg, akkor majd idővel elmúlik. Mivel elég bizonytalannak tűnt a válasz, ezért kérdezném, hogy az valamilyen góc lehet, illetve érdemes lenne máris felkeresni más fogorvost, vagy várjak vele, hátha valóban eltűnik ez a duzzanat (ezáltal gondolom a röntgenképen mutatkozó folt is felszívódik)?
Köszönettel!

Újbóli gyökérkezelés?

Tisztelt Válaszadó!

Bal felső 6-os fogam 3 éve gyökérkezelték (fogbélgyulladás miatt).
Már akkor szóltak, hogy a gyökértömő anyag túlment valamennyivel a gyökércsúcson, de ez -ahogy máshol is megerősítették- előfordul, nem biztos hogy problémát okoz.
Idén azonban készült egy CT felvétel az egész fogsoromról szájsebészeti műtét miatt, és ekkor szólt a szájsebészem, hogy a gyökérkezelt fog csúcsain "gombócok" vannak, vagyis nem sikerült a gyökérkezelés. Sajnos érzem is, hogy időnként forró ételekre érzékenyen reagál ez a fog, valamint van egy alapvető diszkmfort érzésem az utóbbi időben.
A szájsebész szerint úgy ment túl a gyökértömő anyag, hogy azt "visszahúzni" egy újbóli gyökérkezelés alkalmával nem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés esetleg lehetőséget ad-e a fog megmentésére, van-e értelme egy esetleges konzultációnak? Vagy teljesen lehetetlen egy ilyen fog megmentése? Látatlanban nyilván nem tudnak nekem esélyeket mondani, ezért csak azt szeretném tudni, hogy vannak-e még lehetőségeim a húzáson kívül.

Köszönettel!

P. Annamaria

Bölcsesség fog eltávolítás

Udv

25 éves vagyok, jelenleg szoptatok. Nem sokat, napi Max 3-400 milit. Mind a négy bölcsességfogam az inyem alatt van, azt tanácsolta az orvos hogy szedessem ki.

Szoptatas alatt ki lehet szedetni? Én fájdalomcsillapító nélkül neki se szeretnék kezdeni. Illetve olvastam hogy antibiotikumot is kell szedni utána....

Mennyi idő egy fog eltávolítása? Fájdalomcsillapítóval mit fogok érezni?

Egyszerre egyet húznak vagy kettőt is lehet?

Tényleg varrnak is ? Felszivodo varrattal?

Köszönöm előre is

M. Adrienn

Bölcsességfog húzás utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

08.13-án a fogorvosom műtéti úton eltávolította a bal alsó bölcsességfogamat. A bölcsességfogamat befedte az ínyem ami miatt korábban begyulladt az ínyem is ezért javasolta az orvosom a műtéti eltávolítást. A műtét után több napig be volt dagadva az arcom amit sikerült jegeléssel megszüntetnem. A fájdalomra Flector Rapid 50mg granulátumot javasolt az orvosom. A varratszedésre 19-én került sor. Viszont észrevettem hogy a varratszedés után fáj az ínyem amikor kinyitom a szám nagyobbra, ha le kellene írnom hogy hogy érzem azt tudnám mondani hogy olyan mintha "feszülne" az ínyem amikor megpróbálom kinyitni a szám pl eszek, ásítok stb. Valamint azt érzem hogy néha a fájdalom még kisugárzik a bölcsességfog meletti fogamra is. A varratszedés előtt is érezmtem hasonló érzést de akkor úgy gondoltam hogy az a műtét után normális lehet, esetleg a varrat miatt lehet hogy "feszül". Vagy az állkapcsommal történhetett valami? A Flector se enyhíti ezt a "feszítő" érzést, fájdalmat. Tudom hogy idő kell a gyógyuláshoz csak szeretném tudni hogy ez a "feszülő" érzés normális-e valamint hogy mi okozza.
Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét.

M. Nikoletta

Gyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Kedden jártam először fogázaton a Szent Királyi fogászaton. Aznap röntgen után egyik doktor húzta volna, de egy másik már menteni szerette volna. Aznap végül gyöérkezelve lett a jobb hatsó 7 fogam. 2 lidokaint kaptam vezetésesen, az érzéstelenítő elmúlása után, már éreztem, hogy nem tudom kinyitni a szám. Másnap visszamentem, mert bedagadt az állam alatt és a szájnyitásom továbbra is korlátozott maradt. Ekkor kaptam antibiotikumot, a számat tornáztatni kell, a fogamat pedig felnyitották, hogy azon keresztül örüljön a genny. Naponta jártam vissza azóta tisztítására. Sajnos azon keresztül nem ürül, de ugy látják az amtibiotikum ha lassan is, de javít a helyzeten, hétvégére még nem zárják le, mert hátha mégis ürül + nem durranjon be véletlenül sem. Én nem látom, hogy bármennyire is javulna.. sőt. Úgy érzem mintha terjedne át a másik oldalra. Normális ez?

P. Viktória

Betört fog gyökér

Üdv. Március 18-án kihúzták a jobb felső bölcsesség fogam ami vélhetőleg gyulladt volt mert nem hatott az érzéstelenítő. Ígyis kihúzta az orvos hogy mindent éreztem. Sajnos olyan erős volt a gyökér hogy beletört. Azt mondta a fogorvos ki fogja forrni magát(anyósomnak ki is forrt) de azóta is bent van. 1 hétig feszült a fogorvos azt mondta normális
Házi orvosom adott antibiotikumot mert azt sem kaptam. Pici apró valamik porlottak belőlle és 2db picike kemény sárgás valami is kijött.
Azóta 4 hónap telt el és ma el kezdett feszíteni enyhén és kicsit mintha csípné valami. A.seb még mindíg érzékeny tegnap fogmosásnál enyhén bevérzett. Hátulról csontos ha hozzáérek a nyelvemmel.viszont elől a mellette lévő fogamnál még van 1 horpadás. Kérdésem az lenne hogy ez a kilökődés miatt van vagy fantom fájdalom? Esetleg keressek fel szájsebészt és csináltassak fogröntgent? Válaszukat előre is köszönöm

H. Gábor

Fogmosási technika több, egymás lévő fog húzásakor

Tisztelt Uniklinik!

A mai napon több egymás mellett lévő felső fgpgam lett eltávolítva, ezekből 6 db már híd tagja volt, egy pedig rendes fog még.
Több oldalon érdeklődtem a helyes fogmosási technikáról, de eddig sehol sem kaptam választ.
Öblögetni még tilos,akkor mi a teendő?

Várom válaszukat!

Üdvözlettel: H. Gábor

S. Zsófia

Foggyökér eltávolítása

Jó napot! 16 éves vagyok. Tavaly,kihiztak a jobb hátsó fogamat,es sajnos beletortek a gyokeret. Idén, elkezdtük a fogszabályozáshoz szükséges dolgokat,ami elsokent a gyökér eltávolítása volt júl.13.-án távolították el szájsebészeten,de nem varrták..azota is folyamatosan faj,es ugy erzem mintha a mellette lévő fogam is fajna..szedek a Benuron fájdalomcsillapítót melynek hatására elmúlik a fájdalom,de pár óra múlva újra visszatér..mennyi idő után múlhat el a fájdalom, és ez normális ha 5 nap után is fáj? Köszönöm a választ előre is.