A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

N. Zsanett

Gyulladás

Tisztelt Doktornő/úr!

A problémám a következő lenne, ki kene szedni a bölcsesség fogaimat.
Begyulladt a bal alsó fogsorom amire gyógyszeres csíkot kaptam, a bölcsesség fogamhoz nyomták be, ezt 4 napig cserélték is. A betétek utáni napon elkezdett zsibbadni bal oldalt az állkapocs és az ajkam közötti terület, illetve fel dagadt, es fájt az állkapcsom mintha állva vertek volna. Beszedtem egy doboz Augmentint. A 4. napot követően a sürgősségin kötöttem ki a fájdalomtól. Harapásra/ érintésre borzasztóan fájtak a baloldali fogaim. Lett Egy kerek duzzanat lett a bal alsó 1-es záp fognál a külső részén. Ott megállapították hogy gyökér kezelni kell.
Másnap el is kezdték. Gyógyszeres vattát/tömése kaptam. Másnap elkezdődött a javulás. 2-3 nap alatt lement a duzzanat és alig fájt a fog, elmúlt a zsibbadás. Rá egy hétre újabb gyógyszeres tömése kaptam. Még jobb lett a helyzet. De, rá 5 napra megint elkezdődött a fájdalom, újabb gyógyszeres tömése kaptam amivel másnap reggel vissza is mentem mert harapásra újra nagyon fájt és lüktetett. Kivette a tömést, nyitva hagyta. Másnapra megint bedagadt az arcom, zsibbad és fáj az állkapcsom. Tanácstalan vagyok, nem tudja senki megmondani mi a bajom, 6 fogorvos nézett rá.
Remélem tud segíteni!
Nagyon köszönöm!

G. Csilla

Szükséges-e a bölcsességfog kiszedése?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Nemrég csináltattam röntgent a fogsoromról, mivel gyakran fájt az állkapcsom és ínyem, ezért arra gyanakodtam, hogy még ki nem bújt bölcsességfog miatt lehet. A röntgenfelvétel azt mutatja, hogy csak alul vannak bölcsességfogaim, de szint majdnem vízszintesen helyezkednek el. Eddig nem voltak nagyon erős fájdalmaim, de egyre gyakrabban érzek fájdalmat a bölcsességfog melletti fogaimban és az ínyemben is. Ilyenkor érdemes kiszedetni a bölcsességfogakat, vagy felesleges?

S. Adrienn

Bölcsességfog

Tisztelt Doktornő, tisztelt Doktor Úr!

Férjemnek 2 hete távolították el 2 felső bölcsességfogát. Azóta fogmosáskor, előre hajláskor az orrán át (is) távozik öblítéskor a víz. Illetve orrot fújni sem tud, mert erős nyomást és feszítést érez az egyik seb helyén.

Szakmailag mit gondol erről, ez normális egy műtét után? Ha igen, meddig?

Köszönettel: Suba-Kis Adrienn

B. Éva

végleges pótlás

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne,hogy végleges fogpótlás felragasztása után lehetséges-e foggyökércsúcs resekció.Nem sérülhet-e meg?Köszönöm előre is a válaszát

E. Légler

Foghuzás után

Tiszteletem. Másfél honapja húzták ki a gyökérkezelt, letört fogam. Utána afta jelent meg ami sok fájdalommal járt de lassan elmúlt. Utána gyulladasba volt ujra az ìnyem amit corsodyllal kezeltem majd egy 2 hétig tünetmentes volt. Örültem hogy végre vége majd ma megint egy kis pont van az ìnyemen es fáj és ugy látom gyulladásba lesz. Mi ilyenkor a teendo? Nem szivesen mennék vissza a dokihoz csak ha feltétlen muszáj. Normális hogy ennyi idő után is ujra probléma van vele? Koszonom a valaszat

N. András

Fog húzása

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni van e lehetőség egyszerre több fog kihúzására ?
Jelenleg 23 fogam van és mindet ki szeretném húzatni hogy fogsort csináltassak. A fogaim nagyon rossz állapotban vannak,hiába mostam elkezdett mind rohadni és töredezni. Kiflibe is bele törik néha.
Néhányat kihuzattam és nagyon megviselt,alkalmanként minimum 2 hétig lábadoztam. Fájdalom küszöböm minimális és pánik beteg vagyok. Altatásos módszerre gondoltam de sajnos sehol nem találtam egyértelmű választ a problémámra. Képes vagyok elájulni attól ha meglátok egy tűt.
Arra lenné kíváncsi van e olyan megoldás erre önöknél ami számomra megfelelő lehet.
Tisztelettel : Nagy András

Nehéz foghúzás után, szomszédos fogak fájdalma

Kedves Válaszadó!

14 napja távolították el az egyik felső 6-os fogam.
Gyökérkezelt fog volt, egyik gyökerén tályoggal.
A szájsebészeten 3 darabra vágták és úgy szedték ki, nagyon nehezen adta magát, 1 órás procedúra volt.
Kaptam varratot, ezt a 7. napon eltávolították, addig nem is mertem a fog helyét terhelni/piszkálni.
Azóta próbálgatom és észrevettem, hogy a szomszédos fogak érzékenyek lettek.
Az 5-ös egy évek óta tünetmentes gyökérkezelt fog, a 7-es teljesen ép. A 7-es szépen megnyugodott, a gyökérkezelt 5-ös viszont nem.
Ha a nyelvemmel alulról megnyomom már nem fáj, viszont ha az ujjammal oldalirányból hozzáérek akár nagyon óvatosan is, már az nagyon rossz.
Ha nem érek hozzá nem fáj és enni is tudok rajta.
Tudom, hogy röntgenkép és konkrétumok híján nem tudnak 100%-os válasszal szolgálni de a kérdésem az lenne, hogy mennyire általános, hogy húzás után ilyen probléma felmerüljön? Mennyi időt adjak neki mielőtt visszamennék az orvosomhoz? Varratszedéskor azt mondták a seb nagyon szépen gyógyul, valamint röntgen alapján nincs gond a szomszédos fogakkal.
Köszönettel..

J. Xénia

Gennyes fogat ki lehet húzni fájdalommentesen?

Kedves Válaszadó!

Sajnos van egy menthetetlen fogam ami fölött gennyes tályog van. A héten fogják kihúzni a szájsebészeten, viszont antibiotikumot nem adtak azt mondták azt csak ha bedagadok.

A kérdésem - mivel ott nem igazán tájékoztatttak - hogy mire számítsak mi lesz a menete a húzásnak, előbb az ínyemen kivezetik a tályog tartalmát és utána szedik ki a fogat vagy azt húzzák előbb és a tályogot a seb felől közelítve kikaparják?

Van e olyan erős érzéstelenítő ami mellett ez nem fog fájni? Jelenleg nagyon feszül..

Köszönettel!

K. Miklósné

Csontpótlás után

Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm a gyors választ! Tudna nekem ajánlani szájsebészetet, ahol minden feltétel adott? Még egyszer köszönöm!

H. Dorottya

Csomó

Üdvözlöm! Pár hete apró elmozdítható csomót vettem észre az arcomban a két fogsor között hátul.Nem tudom mióta lehet ott.azonnal megmutattam szájsebésznek aki ahogy kitapintotta azt mondta ezzel nem kell foglalkozni.Nyelvemmel nem érzem csak ha kívülről az arcomon és belülről egyszerre tapintom.nem áll ki sem. Érdemes lenne esetleg röntgent csináltatni vagy bízzak az orvosomban és a tapintásban. Egyáltalán mi lehet az? Ő sem tudott konkrét választ adni csak azt hogy semmi rossz.

K. Miklósné

Csontpótlás után

A 2. fogamon gyökérkezelés után két évvel resectiora és csontpótlásra volt szükség. A fog felett egy kis lyukon kb. egy éve időnként csontpótló anyag távozik a mai napig, a terület érzékeny. A fogorvosom félévenkénti ellenőrzést javasol, én azonban a helyzet megoldását szeretném minél hamarabb. Tanácsukat, segítségüket előre is köszönöm!

V. Éva

Apró fehér pötty az ínyen!

Tisztelt UniKlinik!

Férjem felső ínyén egy apró fehér pötty jelent meg, nagyjából körzőhegynyi. Tudunk róla fotót küldeni, tudnának segíteni nekünk ebben, hogy mi lehet ez? Tudni kell, hogy párom karcinofóbiában szenved, ezért minden apró változást megtalál magán.

Üdvözlettel: Vinterné Éva