A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

D. László

Húzás utáni állapot

Údvözlöm! Tegnap de Záhonyi doktornál voltam balalsó fogat huzot ki ami többgyökeres volt.Kérdésem az lenne...24 óra elteltével is bevan dagadva....ez természetes ilyen huzásnál vagy más gond lehet? Üdvözlettel! D. László

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

Bölcsességfog műtét utáni nyelvzsibbadás

Üdvözlöm! 9 napja volt Jobb alsó bölcsességfog műtétem , 2 napja vette ki a Főorvos a varratokat , de zsibbad a nyelvem és még mindig meg van dagadva az arcom olyan kemény mintha egy kisebb dió lenne az arcomba. A főorvos azt mondta, hogy az ödéma miatt zsibbad a nyelvem és azt mondta, hogy ideget nem érintett a műtét. Mivel tudnám felgyorsítani a gyógyulás folyamatát , mert ez a nyelvzsibbadás eléggé idegörlő , egy pillanatra sem szűnik , a beszédemre is figyelnem kell , hogy ne sejpítsek, viszont ha egy kicsi megtornáztatom az arcom vagy ásítok akkor akkor inkább bizsergés érződik de az is csak egy pár pillanatig . Ha lemegy a duzzanat akkor valószínű, hogy elmúlik mennyire van ennek esélye, illetve valami tanácsot praktikát szívesen megfogadnék . Mi a gyakorlat mikorra megy le a duzzanat , illetve mi okozza? Esetleg a antibiotikum segítene rajta. Köszönöm megtisztelő válaszát.

K. Évi

Gyökércsúcs Rezekció

Jó napot kívánok! Szeptember 9 én 6 darab fogamon gyökércsúcs műtétet hajtottak végre.
A tegnapi napon 16 án a varratszedés megtörtént. A mai nap csütörtök délután, fent, bal oldalon egy fogamnál szétnyilt a sebem. Hívtam a szájsebészetet és holnap reggel tudnak megvizsgálni. Kérdésem, hogy veszélyes e ha szétnyílik a seb, és mennyire gyakori hogy 6 fogat egyszerre rezekállnak? Köszönöm ha válaszol a kérdésemre! Üdvözlettel: FÉ

Nyelvem

Tisztelt klinika!Jàrtam gègèszhez mert mèg mindig fehèr a nyelvem teteje,kèszitett ny tenyèszetet negativ eredmènyel.Azota vagyok igy miota antiniotikumot elszedtem.Javasolta hogy keresek meg szàjsebèszetet.Mièrt?

H. Vivien

Zsibadás

Kedves dr.úr/nő!
Par nappal ezelött irtam önöknek a problémámmal kapcsolatba ami a a bölcsesegfog húzása utánni zsibbadas a számon önök azt tanácsolták hogy forduljak a kezelö orvosomhoz idézem
Az alsó bölcsesség fog eltávolításnak lehet szövődménye az ajak zsibbadása. Rend szerint ez fél éven belül javulni szokott. Ezt a folyamatot számos vitaminnal/eszközzel lehet gyorsítani. Erről kezelőorvosa fogja majd tájékoztatni
Igy is tettem elmentem az orvoshoz és B vitamint irt fel azt mondta ennek idökell jó esetben elfog múlni(vannak esetek amikor nem ) de nekem semmit nem emlitetek az ún.”ezközökkről” ezert szeretném megkerdezni önöket milyen más gyógyulasi módot /ezközöket ajánlanak.
Köszönöm a választ

H. Vivien

Zsibbadás

Kedves Dr.úr egy hétel ezelött kihúzták mind két bölcseségfogamat lent.A bal oldalamon a szám és az ajkam azóta is zsibbad illetve nem is érzem. Mit javasolna ilyen esetben ,fenn áll az a veszély,hogy igy maradhat?
Mit tudnék tenni azért ,hogy minné elöbb elmúljon?

G. Emese

Fogíny metszés

Üdvözlöm!
Két héttel ezelőtt begyulladt a fogam. Elmentem fogászatra és metszést csináltak az ínyemen,hogy a genny kijöjjön. 3napig jártam gézcserére az ügyeletre,majd hétfői napin elmentem a saját orvosomhoz,aki kihúzta a bölcsesség fogam. Azzal nincs is problémám,azt mondta az orvos,hogy nem kell visszamennem,de már egy hete a metszés helye még mindig ott van és egy fehér valami lóg ki belőle. Olyan,mintha nem szedték volna ki belőle a gézt. De mivel már nincs orvos és hétvégén nem is lesz,nem tudom mit tehetnék,mert azért érzékeny és nem is érzem jól magam,hogy ott lóg valami fehér cucc.
Az lenne a kérdésem,hogy én azt megpróbálhatom eltávolítani,vagy várnom kell keddig,hogy orvoshoz menjek? Lehet ebből bajom? Előre is köszönöm a válaszát!

M. Emese

Görcsöléshez hasonló érzés a nyelvem tövében

Kedves Doktor úr/nő!

Reggelizés közben egy görcsöléshez hasonlítható, néha szúró fájdalmat kezdtem hirtelen érezni a nyelvem bal tövében (legalábbis onnan érzem).

Megnehezíti a nyelést, a rágás pedig szinte lehetetlen. Kb egy fél óráig éreztem, ezután elmúlt, azonban mikor újra enni kezdtem megint belenyilalt. Mi lehet az oka, illetve kell-e orvost felkeresnem?

A választ előre is köszönöm.

T. Klaudia

Foghúzás utáni fájdalom.

Tisztelt Doktorúr/ Doktor nő!
Letört jobb oldalon alul a második kisörlő fogam, körülbelül 2 hete elviselhetetlen fájdalmat éreztem ami előre nyilallt egészen az államig. Se enni, se aludni nem bírtam. Elmentem fogorvoshoz, ahol egy hete eltávolították a bajos fogat. 5 nap múlva ugyanúgy fájt, mire azt mondták kiesett a vérdugó, így excochleatio-t kellett alkalmazni, ma (08.30.-án) voltam csíkcserén, de a fájdalom nem szűnt meg, csak mérséklődött. Azt mondták már nem kell visszamennem, el fog múlni.
Antibiotikumot nem kaptam, a kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm.

D. Mónika

Foghúzás után

Udvozlom önöket!

Augusztus 20-an kihúzták a jobb felső 5-os fogamat amin tályog volt. Másnapra kicsit bedagadt az arcom a húzás helye is eléggé fájt. 2 nap múlva visszamentem az inyemen egy nagy dudor nőtt a sebem és a fülem is luktetett. Megröntgeneztek a röntgenen nem látszott semmi de a sebem gyulladt volt. Ki isztította a Dr.Nő azt mondta ha nem javul menjek vissza. Ma visszamentem kaptam antibiotikumot. De még mindig faj a sebem a fülem is a dudor ott van a fogtövem helyén. Elég gyengének is érzem magam. Azóta dolgozni sem tudtam. Kérdésem az antibiotikumos kezelés elég lesz egy a gyógyuláshoz vagy tisztítani is kellene esetleg a sebet?

Köszönöm válaszukat

Z. Lívia

Idegrendszeri problémák fog miatt?

Tisztelt Doktor úr/nő!
2 éve kezdett el felszínre törni a bölcsességfogam (baloldalt lent), konkrétan azóta vannak idegrendszeri problémáim. Még nem jutottam el a műtétig, viszont minden jel arra utal, hogy hamarosan muszáj, mert recseg-ropog az állkapcsom, valamennyire deformálódott is.
A tüneteim: tikkek, leginkább azt érzékelem, hogy pislognom kell, “rágni” az állkapcsommal, állandó fejfájás, és gyakori az az érzésem, hogy harapnom kell, valami keménybe. Korábban soha nem tapasztaltam semmi ilyet, csak amióta elkezdett kinőni. Lehet összefüggés? Ha kiműtik, nem rosszabodna?