A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

T. Diána

Lyukas letört fog

Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne hogy hátul a rágó fogam 2 éve letört és keletkezett benbe egy óriási lyuk akkora a lyuk a fogamba hogy csak a fog széle látszodik körbe és belül kidudorodik belőle egy ilyen rózsaszín puha valami ami érintésre fáj azt hitte eddig hogy kaja maradék mert eddig csak nyelvemel éreztem de nem mostanra annyira meg nőtt hogy a fogam belsejébe egy duddornak érzem mi lehet az? Ez normális ebben az esetben?

D. Genovéva Vivien

Sepsis

Jónapot, olyan kérdésem lenne hogy nekem tegnap egy fogászati ügyeleti rendelésen fel nyitottak a szajpadlásomon egy tályogot, ami nagyra nőtt, érzéstelenítés nélkül. Azt mondták ki lett tisztítva és lett bele rakva egy kis kötszer hogy ne záródjon össze. És hogy 1 hetig a fogorvoshoz kell járnom hogy cserélje, ma voltam ott és azt mondta a fogorvos nincs benn a kötés és hogy újra felgyülemlett a tályog, be utalt a szájsebészetre ám oda ma nem jutottam el! Nagy gond lehet belőle? Kaphatok vérmérgezést? Tegnap óta szedem az Augmentin Duo-t. És holnap megyek szájsebészetre. Köszönöm szépen.

M. Kitti

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr/ Nő
19 hetes terhes vagyok. Az egyik gyulladt fogammal járok kezelésre (gyökér kezelés, gyökér tömés) az orvosom nem ad lidocaint ami nagy fájdalommal járt. Nem okoznak panaszt a bölcsesség fogaim de tény hogy lyukasak de még az inyből sem nőttek ki teljesen. A fogorvosom lidocain, röntgen nélkül ki akarja húzni őket. Mikor szóvá tettem, hogy lidocain nélkül nem szeretném, illetve plusz stressznek, fájdalomnak ha nem muszaly nem tenném ki a babát sem magamat eléggé rosszul reagált erre. Közölte ha utánna panaszom lesz leszarja. Azt szeretném tudni, hogy lidocaint ennyi idős terhesen lehet-e kapni, illetve tanácsot szeretnék kérni ebben az esetben. Félek így a beavatkozás miatt. Bölcsesség fog eltávolítás érzéstelenítés nélkül mennyire lehet megterhelő a terhesség alatt. Köszönöm szépen előre is.

V. Alexandra

Bölcsességfog eltávolítása szoptatás alatt

Üdvözlöm!
Egy kicsit összetett kérdéssel fordulok önökhöz. Van egy jobb alsó bölcsességfogam ami helyzetéből adódóan folyamatos visszatérő problémát okoz. Kér kampós gyökérrel rendelkezik és egy idegszál fut közvetlenül mellette ami kiszedésnél veszélyes lehet. Sok orvos tovább küldött már mondván nem tudják kiszedni. Sikerült egy nagyon profi szájsebésszel beszélnem aki kiszedné viszont van egy 2,5 éves kisfiam akit még szoptatok. Így a szájsebész nem vállal mert hogy nagyon erős antibiotikumot kellene a műtét után szednem amit szoptatás alatt nem lehet. Így az lenne a kérdésem hogy ez a fog így ebben a formában tényleg nem eltávolítható?
Előre is köszönöm a válaszát!

N. Zoltán

Szájbetegség

Jó napot kivánok kérdésem az lenne a szám belső felén az alsó részen érzékeltem egy borsó nagyságnyi dudort tudnának e segiteni mi lehet ez és szombati napon esetleg megoldható e köszönöm szivey válaszuk

B. János

Nyelv alatti kinövés

Tisztel Doktor nő/Doktor úr!

Először is remélem jó helyre fordulok ezzel a panasszal, hiszen nem foggal kapcsolatos. (amennyiben nem kérem segíten milyen terület foglalkozik ezzel) A nyelvem alatt jobb oldalon egy fura fájdalom mentes kinövést vettem észre. Picit olyan mintha egy kicsi szemölcs lenne.
Kép: https://i.imgur.com/GOmvFwC.jpg
A kérdésem az lenne, hogy ez mi lehet és kell e tovább menjek orvoshoz fizikai vizsgálatra. Mivel apróságnak tűnik és fájdalommentes ezért nem igazán foglalkoztam vele, de az internetes keresések persze mindig a lehető legrosszabb diagnózissal állnak elő, úgyhogy úgydöntöttem inkább megmutatom.
Válaszát előre is köszönöm!

Lyukas fog

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy mely esetekben lehet normális dolog az, hogy a körzetis fogorvosom a lyukas fogamat gyökérkezeléssel vagy kihúzással akarja megoldani.
Mielőbbi válaszátvelőre is köszönöm!

N. Boglárka

Bölcsességfog húzás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy 4 napja húzták a bal felső bölcsességfogam és a mellette lévő fog egy kicsit mozog, tehát ez normális?

N. Sándorné

Pár hete jelentkező szájban lévő pöttyök

Tisztelt doktor úr /nő
2020 június hónapban voltam kontroll vizsgálaton fogorvosnal
Egy tömés volt és fogkő le szedés.. Mindent rendben találtak. Viszont újra zárva van a fogászat ahova járok telefonon sem érem el őket. Egy hónapja észre vettem a száj belső falán kis fura hólyagokat vagy repedeseket... Nagyon félek mi okozza.. Stresszes életem van dohányzom.. A kovid ideje alatt két idős szüleimet apolom.. Képet csatolnek mi ez és hova forduljak? Attól félek rák beteg vagyok. Mind két oldalon vannak apró pöttyök de nem fáj. Érdes de nem egybe függő.. Szajpadlas és a nyelv alsó felső részén nincs elváltozás. Csak két oldalon a két arc felől. Köszönöm válaszukat előre.

S. Szilvia

Ínyprobléma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémám kapcsán. Három éve fogszabályozást kaptam, ami szépen helyrehozta a fogaimat, pedig akkor már elmúltam 40 éves. Viszont akkor a felső bal oldalon lévő 6/7 fog között az ínyem kívül és hátul feldagadt, fogmosáskor sokszor vérzett (vérzik). A fogszabályzó doktornő azt mondta, hogy ez egy ínygyulladás, ami azért alakult ki, mert nehezebben tudtam a fogszabályozó miatt tisztítani a fogamat. Sosem fáj, ugyanolyan színű, mint a környezete. Azóta több fogorvos is látta (kb. 4), mondták rá azt, hogy gingivitis, azt, hogy szövetszaporulat, azt, hogy vadhús. Két éve az egyik fogorvos szikével eltávolította, ami után újra visszanőtt, majd tavaly szeptemberben egy másik fogorvos szintén eltávolítást javasolt, leégette. Egy darabig szép volt, aztán újra visszanőtt... Tegnap voltam nála, javasolta, hogy nézessem meg egy specialistával, de 99%, hogy jóindulatú...
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e okom aggódni, illetve ha tényleg ínygyulladás és el lett távolítva, valóban visszanőhet?
Köszönöm szépen,
üdvözlettel:
S.Szilvia

J. Krisztina

mozgó fogszilánk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jobb oldalt alul van egy elhalt fogdarab az ínyemben, ami ünnepek alatt elkezdett mozogni, eddig nem volt vele problémám. Viszont most ha terhelés éri, fáj tőle az ínyem és az állkapcsom is. Lehetséges, hogy az állkapcsom begyulladt tőle, vagy csak kisugárzik oda a fájdalom?

Üdvözlettel: Krisztina

I. Sándor

Gyulladt foggyökér

Tisztelt doktor Úr/Nő!

Sajnos elég rosszak a fogaim, tervben van kezelés, de egyenlőre a munka miatt még nem tudom megoldani.
A probléma az, hogy elől fenn kb a szemfog mellett van egy foggyökér, ami most karácsonykor begyulladt. A fájdalom már enyhült, az arcom viszont feldagadt. Sajnos óvatosan tapogatva a nyelvemmel én nem érzem, hogy kialakult volna sipoly az ínemen. Ez így hogy fog ki ürülni? Mert sajnos januárnál hamarabb nem tudok orvoshoz menni vele. Volt már ilyen régen is, de akkor az kiürült a keletkezett dudoron keresztül. Tegnap kezdett el feldagadni.

Szép napot!