A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Érzékenység

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

Az lenne a problémám, hogy októberben nagyon érzékeny volt ráharapásra a felső bal 6-os fogam.
Az orvosi kezeléskor kiderult, hogy szuvas a fog, azonban a foggyökeret nem érte el a szuvasodas. A fogat kitisztitották és betömték(nem béleltek alá). 2,5 hét után visszamentem az orvoshoz, mivel ha kekszet, vagy apróbb darabos keményebb ételt fogyasztottam az érzékenység megmaradt (sokkal kisebb érzékenység volt mint korábban). Ezt kvoetoen még 1,5 és 3 hónap múlva is jártam fogorvosnal és elmondtam az érzékenységi panaszom is. A doktor úr azt mondta, hogyha nem javul, február végére, akkor menjek vissza és kapok egy új tömést. A fog nem javult, hétfőn voltam és próbatömést tett be a kezelő orvos, majd azt mondta, hogy 1 hónap múlva menjek vissza, ha panaszos a fog akkor gyökérkezeli, ha nem akkor pedig kapok végleges fogtömest. A próbatömes behelyezese óta 2 nap telt el és a fogam sokkal érzékenyebb ráharapásra, mint eddig volt.

A kerdesem az lenne, hogy ez mégis mennyire normális? Nem gyógytomest kellett volna alklamzani vagy esetleg alabelelni a fognak?

(januárban bölcsességfog műtétem volt, akkor készült CT, nem látták, hogy baj lenne a foggal vagy a töméssel)

Válaszát előre is köszönöm!

T. Diána

Lyukas letört fog

Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne hogy hátul a rágó fogam 2 éve letört és keletkezett benbe egy óriási lyuk akkora a lyuk a fogamba hogy csak a fog széle látszodik körbe és belül kidudorodik belőle egy ilyen rózsaszín puha valami ami érintésre fáj azt hitte eddig hogy kaja maradék mert eddig csak nyelvemel éreztem de nem mostanra annyira meg nőtt hogy a fogam belsejébe egy duddornak érzem mi lehet az? Ez normális ebben az esetben?

D. Genovéva Vivien

Sepsis

Jónapot, olyan kérdésem lenne hogy nekem tegnap egy fogászati ügyeleti rendelésen fel nyitottak a szajpadlásomon egy tályogot, ami nagyra nőtt, érzéstelenítés nélkül. Azt mondták ki lett tisztítva és lett bele rakva egy kis kötszer hogy ne záródjon össze. És hogy 1 hetig a fogorvoshoz kell járnom hogy cserélje, ma voltam ott és azt mondta a fogorvos nincs benn a kötés és hogy újra felgyülemlett a tályog, be utalt a szájsebészetre ám oda ma nem jutottam el! Nagy gond lehet belőle? Kaphatok vérmérgezést? Tegnap óta szedem az Augmentin Duo-t. És holnap megyek szájsebészetre. Köszönöm szépen.

M. Kitti

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr/ Nő
19 hetes terhes vagyok. Az egyik gyulladt fogammal járok kezelésre (gyökér kezelés, gyökér tömés) az orvosom nem ad lidocaint ami nagy fájdalommal járt. Nem okoznak panaszt a bölcsesség fogaim de tény hogy lyukasak de még az inyből sem nőttek ki teljesen. A fogorvosom lidocain, röntgen nélkül ki akarja húzni őket. Mikor szóvá tettem, hogy lidocain nélkül nem szeretném, illetve plusz stressznek, fájdalomnak ha nem muszaly nem tenném ki a babát sem magamat eléggé rosszul reagált erre. Közölte ha utánna panaszom lesz leszarja. Azt szeretném tudni, hogy lidocaint ennyi idős terhesen lehet-e kapni, illetve tanácsot szeretnék kérni ebben az esetben. Félek így a beavatkozás miatt. Bölcsesség fog eltávolítás érzéstelenítés nélkül mennyire lehet megterhelő a terhesség alatt. Köszönöm szépen előre is.

T. Mónika

Másfél éve tartó fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
A bal felső 2-es korona alatti fogam másfél évvel ezelőtt kezdett fájni. A foggyökér csúcsán akkor látható is volt egy kis gyulladás. Akkor az orvosom gyökérkezelte, majd mikor a fájdalom nem múlt. rezekálta. Ez is csak átmeneti enyhülést hozott, így tavaly decemberben egy szájsebész/fogorvos a fogat kettévágta(hogy a koronát ne kelljen levenni) és kiemelte az ínyből a maradék fogat. Annak a helye viszont azóta is fáj, pedig a műtét már több, mint 2 hónapja történt... Az orvosom tanácstalan, mert se a CT/se a rtg nem mutat semmit, a panasz viszont maradt. Egyre kellemetlenebb az egész, nekem az állandó fájdalom(ami az orrom felé sugároz ki), neki a tanácstalanság miatt. Most küreten és csontpótláson gondolkodik. Sajnos emellett a fog mellett egy implantom is van a bal 3-on, amit féltek.
Érdeklődni szeretnék az esetleges okokról illetve a megoldásokról.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, M.

C. Timea

Korona alatti fogérzékenység

3 éve kerűlt fel a fémkerámia híd eddig semmi panasz most hirtelen nagyon érzékeny lett harapásnál a fogam 2 napra rá tapintasra fáj a győkere. Attól félek hogy elkell távolítani a hidat.
Kérdésem vajon a fogorvors híd csere nélkül is megtudja oldani a problémát?

S. Anita

Gyökérkezelés utáni fájdalom

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Lenne egy alsó rágófogam, ami a tavalyi évben hosszas ideid érzékeny volt a hidegre, de a fogorvos mindig elküldött, hogy valószínűleg csak az ínyem van vissza húzódva. Majd egyszer felszínre tört a szuvas rész, miután kapott egy nem is kicsi tömést. Utána sem múlt a hidegre való érzékenység, sőt inkább már fájdalommá vált és kezdett harapásra is kellemetlen lenni. Végül októberben egy 3 alkalmas (alkalmanként 5 perces) gyökérkezelést kapott. Minden fájdalmam megszűnt. Azonban decemberben harapásra kezdett egyre kellemetlenebb lenni. Januárban felkerestem egy másik fogorvost, aki röntgent készített és megállapította, hogy gyökértömés nem került bele és a végleges tömés alatt még vatta gombócot is talált. Így újbóli gyökérkezelés mellett döntöttünk. Nagyon precízen, igényesen elkészült a gyökértömés a harmadik kezelés alkalmával, jelenleg a fedőtömés várat csak magára. Eddig nem mertem rágni azon az oldalon, de most hogy újra próbálgatom, még mindig érzékeny/kellemetlen ráharapásra. De csak ha keményebb, roppanósabb, rágósabb dologra harapok. Alap helyzetben semmi bajom nincs vele. Már annyit ráköltöttem erre a fogamra, hogy nem szeretném kihúzatni, de borzasztóan zavar, hogy nem tudom, mi lehet még mindig a gond. A mellette levő rágófogam is volt az előző dokinál tömve, letört egy csücske, ami elég laposan lett vissza javítva. Arra is gondoltam, hogy a nyomás nem egyenletesen oszlik el ráharapásnál. Tudnak nekem ebben bármilyen érdemleges segítséget/választ adni? Előre is nagyon köszönöm!

L. Rozália

Porcelán korona

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérdésem régi porcelán koronával kapcsolatos. Fogzománc-hiány miatt 20, illetve 16 évvel ezelőtt minden fogamra porcelán koronát kellett felhelyezni. A koronával és a fogaimmal semmi probléma nem volt, most a jobb alsó fogak (5-6-os) közül kettőről (gyökérkezelt fog mindkettő) egy rossz harapás miatt letört a porcelánhéj, illetve az egyik felső fogam enyhén fáj, azonban a panoráma röntgen nem mutatott semmit, és egy doboz Aktiltól el is múlt egy időre teljesen a fog- és fülfájásom is. Most újra enyhén fáj heti 1-2 alkalommal, de mivel nagyon érzékeny vagyok a huzatra, ezért nem vagyok biztos benne, hogy a fogammal van a gond.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy bár az olvasottak alapján 6-7 év után cserélni szokták a porcelán koronát, de ha egyébként a porcelán fogak színe tökéletes, és az íny is megfelelően illeszkedik, akkor is kötelező a csere? Őszintén szólva, olyan szépen illeszkedik még mindig az ínyhez, hogy nem szívesen vágnék bele egy teljes porcelán korona cserébe. A másik kérdésem pedig, hogy az alsó korona egyben van felhelyezve, s az alsó fogsornál 1 korona alatt nincs fog, a többi megvan. Ez esetben kivitelezhető olyan, hogy a fogsor két végén 2-2 fogra kerüljön csak új korona?

Válaszát előre is köszönöm!

CBCT

Tisztelt Uniklinik!

Sok rejtélyes, akár vándorló fogfájdalmaim vannak, személyes fogorvosi vizitek negatívak. Van Önöknél olyan rtg vizsgálat, akár CBCT amivel beutaló nélkül fizetősen de csak arra mindenféle konzultáció nélkül el lehet menni, ami jóeséllyel tisztázza ( kizárja) a fogászati panaszokat?
Aztán hazavihetem és saját magam nézegethetem a felvételeket?

Válaszukat előre is köszönöm!

K. Gergő

Gyökérkezelés után

Kedves olvasó, túl vagyok a második beülésen, tömés alatt elhalt fog miatt lett gyökér kezelve a fogam, borzasztó fajdalmak után felszabadultam az első kezelés után, megszűnt a panasz, boldog voltam, tegnap volt a második és estére ugyan úgy fájt mint régen, állítólag hat a fertőtlenítő ami benne van, de ez normális hogy ennyire érzékeny egy úgymond halott fog? Köszönöm szépen előre is a választ!

Nyitvahagyás

Tisztelt Uniklinik!

Volt egy fájós fogam amit kiidegeltek majd nyitva hagytak 2 hétig. A fájdalom az idegelés ellenére sem szűnt meg, erre úgynevezett gyógytömést rakott be a fogorvos. Doxyciklint is szedtem de az sem oldotta meg. A fájdalom még mindig jelentkezik 3 hét után is, sőt ha édeset eszek olyan mintha tömés ellenére mégis bejutna a fogba és fájdalmat vált ki. Nem volt feldagadva, nem volt gennyes, Ön szerint akkor indokolt volt a fog nyitva hagyása? Gondolom a végleges tömés sem fogja megoldani a gondot. Mikroszkópos kezelés az ilyen esetekben mennyire szokott eredményt hozni? Illetve adnak-e rá garanciát hogyha nem válna be esetleg?

Válaszukat előre is köszönöm!

J. Krisztina

mozgó fogszilánk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jobb oldalt alul van egy elhalt fogdarab az ínyemben, ami ünnepek alatt elkezdett mozogni, eddig nem volt vele problémám. Viszont most ha terhelés éri, fáj tőle az ínyem és az állkapcsom is. Lehetséges, hogy az állkapcsom begyulladt tőle, vagy csak kisugárzik oda a fájdalom?

Üdvözlettel: Krisztina