A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

A. Aleva

Gyulladt arc

Jó napot!Én Angliában élek,de most nyáron sikerült haza utaznom. voltam fogorvosnál,egy kis lyuk volt a fogamon,doktornő betomte,2 hétig semmi baja nem volt.Utana szerintem huzatot kaptam,begyulladt az arcom.Mar a fogam egyeltalan nem fáj,de az orrom mellett teljesen a fogamig be van gyulladva és dagadva.Szedtem rá 1 hétig antibiotikumot,de semmi javulás...Most lett megcsinálta a fogam,nem szeretném elveszíteni!Itt nagyon nehéz eljutni fogaszatra,mert még a covid miatt mindig nem vállalnak új betegeket.Surgossegi fogaszatrol pedig nem hallottam jókat.Nem tudom,hogy mi lenne rá a megoldás.Valadzat előre is köszönöm!!

L. Judit

Afta

Kedves Doktor Úr/Hölgy!

Szerdai napon estem át egy kisebb szájsebészeti beavatkozáson (fog csonkját távolították el), pár öltésem maradt utána. Betadine oldattal kezelem napi 3-4x és Augmentint is szedek. Sajnos nagyon érzékeny a nyálkahártyám. Szinte minden fogászati beavatkozást követően alakul ki aftám,most sem történt ez másképpen. Legalább 4 helyen (sajnos közvetlenül a seb mellett is) alakult ki jó pár afta a számban. Biztos,hogy jelenleg nem olyan a fogmosásom,amilyennek lennie kellene,az érintett területet nagyon óvatosan merem csak mosni. A kérdésem az lenne,hogy mivel tudnám esetleg kezelni,hogy kevésbé legyen fájdalmas,illetve lehetőség szerint lerövidüljön a gyógyulási idő? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Foghúzás, röntgen

Kedves Doktornő/Úr!
Egy alsó fog húzása történt kb. 3hete, húzás előtti röntgenen a gyökér körül egy nagy sötét folt volt, most 2 hét után a húzás helyén az ínyemen duzzanat van, a húzást végző orvos kérte a röntgen megismétlését, az a sötét folt változatlanul ott van a fog helyén, amire azt mondta, hogy a húzás helye, de mondtam, hogy tudja, hogy a húzás előttin is ott volt, azt mondta, hogy ja tényleg, akkor majd idővel elmúlik. Mivel elég bizonytalannak tűnt a válasz, ezért kérdezném, hogy az valamilyen góc lehet, illetve érdemes lenne máris felkeresni más fogorvost, vagy várjak vele, hátha valóban eltűnik ez a duzzanat (ezáltal gondolom a röntgenképen mutatkozó folt is felszívódik)?
Köszönettel!

V. Monika

Gyökérkezelés utáni állapot

Jó napot!

Kérdésem azzal kapcsolatos lenne hogy 5 nappal ezelőtt egyik bal fölső fogamat gyökérkezelték ami azóta is érzékeny és fajdogal,ami akár rendben is van mer gyógyul még és a végleges tömés sincs rajta,a problémám inkabb az hogy a mellette lévő fogam ami szintén tömöt de azt kb 10 éve csinaltak ket napja nagyon elkezdett fajni,érintésre fajdalmas és lüktetve is faj.Ez két napja van,gyógyszert kell bevennem rá.Lehetséges hogy ez is most kezdett el csak szimplan fajni vagy a gyökérkezelt foghoz lehet köze?Az sugárzik ki ennyire ez lehetséges?
Válaszukat/ötletüket előre is köszönöm

S. Mária

Tömés utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Néhány napja tömték a fogamat, vagyis tömést cseréltek. Nem volt vele gond, nem fájt, a fogorvosom javasolta, mivel picit kezdett elszíneződni és feltételezte, hogy szuvasodik a tömés alatt. (előzőleg volt panorámaröntgen is, ott nem látszott nagyobb gond) Egy felső, nagyörlő fogról van szó. Az injekció után nem volt erős a zsibbadás, azt mondta ott kevésbé érezni, de tömés fájdalommentes volt, előtte sem fájt a fog. Viszont miután elmúlt az injekció hatása, éreztem a szúrás helyénél fájdalmat és az állkapcsomban. Majd azt kvöetően is- főleg este jelentkezik újra a fájdalom és úgy érzem mintha valamelyik felső fogam fájna, nyomsára nem érzékenyek a fogaim, nem tudom megállapítani a tömött fog fáj-e. De az injekció helye is még érzékeny ha megnyomom. Normális ez 4 nap után? Eddig szinte minden este algoflexet vettem be, napközben szinte nem fáj. Fájhat esetleg az injekció helye és az kisugároz a fogba?
Köszönöm előre is a választ!

C. Alexandra

Ideiglenes tömés

Kedves Doktornő/Úr!

Kérdésem az lenne,hogy egy ideiglenes tömés mennyi időt bír ki?
1hete van a fogamban, és még 2het múlva kell mennem végleges tömésre, külföldön tartózkodom.A fogorvosom szerint akár 2honapot is kibír.
Sajnos mielőtt elutaztam volna, még panaszos volt a fog, ezért nem tudta véglegesen lezárni.(most már panaszmentes)
Mire ügyeljek,hogy biztosan kitartson még 2hetet?

Köszönöm!

2es fog problémás gyömérkezelése

Tisztelt Uniklinik!
Felső 2es fogam gyökérkezelés alatt áll egy hónapja (hosszú ideje fennálló fájdalom miatt volt rá szükség,félig elhalt fog volt ez a fogorvosom szerint).
A problémám,hogy már 4szer voltam a gyógyszeres tömés cseréjén de a fog még mindig nagyon érzékeny. Van hogy 1 hétig semmi,majd újra elkezd fájni. Az ínyem felső részénél ha megnyomom és kívül az orrom alatt is fáj,valamint kopogtatásra is más érzés mint a többi.
Röntgen készült ami rendben volt, tűpróba is, a fogorvosom endodontista. A fog gyökerének a legvége kanyarodik de azt a tájekoztatást kaptam,hogy a fertőtlenítő szer amit kezelés közben használnak oda is eljut es kifejti hatásat.
Mégis van bennem némi aggodalom.. azt mondta az orvos, hogy addig nem tömi le véglegesen a fogat míg fáj (érdekes mód amikor a tűket feldugja az egyáltalán nem fáj,hanem alapállapotban itthon vannak fajdalmaim).
A kérdésem,hogy nem lesz nagyobb gondja a fogamnak ha ennyi gyógyszeres csere történik és hónapokon át nem kapok végleges tömést? Van remény rá,hogy egyszer csak az egyik kezelés után jobb lesz? A fogorvosom nem igazán érti,hogy miért fáj még mindig.

Egyszer már voltam Önöknél mikroszkopos kezelésen, de azt gondoltam egy 2es fog endodontista általi kezelése sikerülni fog és nem igényel mikroszkópot de mar nem vagyok ebben biztos..

M. Adrienn

Bölcsességfog húzás utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

08.13-án a fogorvosom műtéti úton eltávolította a bal alsó bölcsességfogamat. A bölcsességfogamat befedte az ínyem ami miatt korábban begyulladt az ínyem is ezért javasolta az orvosom a műtéti eltávolítást. A műtét után több napig be volt dagadva az arcom amit sikerült jegeléssel megszüntetnem. A fájdalomra Flector Rapid 50mg granulátumot javasolt az orvosom. A varratszedésre 19-én került sor. Viszont észrevettem hogy a varratszedés után fáj az ínyem amikor kinyitom a szám nagyobbra, ha le kellene írnom hogy hogy érzem azt tudnám mondani hogy olyan mintha "feszülne" az ínyem amikor megpróbálom kinyitni a szám pl eszek, ásítok stb. Valamint azt érzem hogy néha a fájdalom még kisugárzik a bölcsességfog meletti fogamra is. A varratszedés előtt is érezmtem hasonló érzést de akkor úgy gondoltam hogy az a műtét után normális lehet, esetleg a varrat miatt lehet hogy "feszül". Vagy az állkapcsommal történhetett valami? A Flector se enyhíti ezt a "feszítő" érzést, fájdalmat. Tudom hogy idő kell a gyógyuláshoz csak szeretném tudni hogy ez a "feszülő" érzés normális-e valamint hogy mi okozza.
Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét.

Gyökérkezelt örlőfog

Kedves Uniklinik,

Volt egy harapásra és hidegre/melegre érzékeny felső örlőfogam, amit gyökérkezelni kellett. A kezelést követően néhány napig még eléggé fájt a fog, majd szép lassan lett egyre jobb, de az előre tervezett időpontban a gyökértömés még nem volt lehetséges, mert éreztem fájdalmat a fogamban. Ezt követően még ideiglenes tömést cseréltek a fogamban és kitisztították a csatornákat, ami az orvosom elmondása szerint szép tiszta volt, illetve kaptam egy antibiotikum (Dalacin) kúrát is. A fájdalmaim szinte telejsen elmúltak, enni is tudtam a fogamon, így két hete megvolt a gyökértömés. Azt követően néhány napig valamivel erősebb, majd enyhe fájdalom jelentkezett a fogamnál. Azóta erősebb nyomásra, illetve kopogtatásra még érzékeny a fogam, illetve néha nyomást érzek benne. Az orvosom javaslata alapján kezdek egy újabb 5 napos Dalacin kúrát kezdek, mert elmondása szerint a fog körüli szövetek gyulladása okozza a problémát. Mit tudna javasolni a leírtak alapján? Előre is köszönöm a segítséget!

B. Anita

Tömött fog

Tisztelt Doktor Úr/nő

Tanácsát szeretném kérni abban,hogy két héttel ezelőtt be lett tömve hátsó alsó rágó fogam jobb oldalon ,mert letört belőle egy kicsi darab. Azóta is fájdogál. amikor fáj akkor ugy érzem mintha keserű válni szivárogna belőle . Nem lett gyökér kezelve . Azt mondta a doktor úr aki betömte,hogy begyulladhat és ha begyullad akkor ki kell húzni. A kérdésem az lenne öntől,hogy esetleg nem e lenne rá más lehetőség hogy ne keljen kihúzni ? Mert az a baj hogy pont ezen az oldalon sajnos elég sok fogam hiányzik felül is és alul is. és pont ezen a fogamon rágok. Nem szeretném kihuzatni. Esetleg gyokerkezelni nem lehet ? Vagy koronát ?
Köszönöm válaszát előre is !

C. Alexandra

Gyökérkezeles utáni fájdalom

Kedves Uniklinik!

Egy fájó fogamat betomte a fogorvosom,,(bal felső 5-s fog)majd szólt,hogy a tömés túl közel került a pulpához,ezért fájhat.A fájdalom nem múlt el,így gyokerkezelest kezdtünk.Mult hét pénteken meg is történt a kezelés,de mondta a doktor úr,hogy hatareset,mert szerinte megnyugodott volna a fog.
A gyökérkezeles után javulás indult,de sokszor vissza vissza tér a tompa fajdalom,ami előtte is volt.
Szombaton mennék végleges tömésre.
Tegnap visszamentem és szóltam,hogy fajdogal időnként még mindig.
Kaptam antibiotikumot,Dalacint.
Elkezdtem szedni, mára már szinte nem is fáj.

Kérdésem az lenne,hogy szombaton így be lehet tömni véglegesen ?

1het múlva szerdán elutazom 3hetre, repülővel.

Ha most az antibiotikumra megszűnnek a panaszaim,akkor megnyugodhatnak?

Köszönöm a válaszukat!

P. Klaudia

gyullad gyökércsúcs

Tisztelt Doktor úr/nő!
10 hónapja gyökérkezelték a jobb alsó 6-os fogamat. Készült egy röntgen miszerint a gyökércsúcs be van gyulladva, illetve a gyökértömés sem jó benne. Fáj, viszont tűrhetően. Fájdalomcsillapító sem kell. A hajam már egy hónapja nagyon hullik (nem foltokban).
Az lenne a kérdésem, hogy megoldaná-e a problémát ha újra gyökérkezelnék? Illetve lehet-e resectio-t végrehajtani többgyökerű hátsó fognál?
Kihúzatni csak végső esetben szeretném.
A válaszát előre is köszönöm!