A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Molnár

Gyullat fogat ki lehet huzni fajdalom nélkül? Szalysebeszeten..

Több mint egy hete be gyulladt a fogam fel dagadt az arcom kaptam antibiotikumos kezelest aminek a mai nap lett vége el is mentem a fogorvosomhoz aki 2 erzestelenito utan se tudta kihuzni... El iranyitott a szalysebeszetre van ra esely hogy fadalom nélkül ki lehesen húzni? Előre is köszönöm a válaszát.

C. Bettina

Bölcsességfog kihúzása

Sziasztok!
Tisztelt Dr úr /nő!

2nappal ezelőtt kihúztâk a bölcsességfogamat bal oldalt felül. 1kis gyökér darab maradt benne (az orvos megállapított röntgen alapján) azt mondta nekem hogy vagy kijön magától vagy el kell mennem szájsebèszre vele. Foghúzás óta be van gyulladva és azóta is iszonyúan fáj. Kérdésem az lenne hogy ha az a gyökér darab ki esne magától az mennyi idő lehet kB? Vagy èrdemes egyből szájsebèszre mennem?
Mit tegyek? Mit használjak rá hogy ne fájjon ennyire?! Nagyon szépen köszönöm a választ előre is.

V. Enikő

Bölcsesség fog

Tisztelt Dr Nő/Dr Úr !

Nekem hetek óta vannak panaszaim,voltam gégeszeten nyaki ultrahangon de sehol sem találtak semmit.Tüneteim: fél oldali torok fájdalom,nyelési nehézségek, és a nyakba is lesugároz ez a feszítettség érzés,illetve ha sokat mozgok akkor enyhe légzési néhézseg és torok lüktetés a tünet,néha tompán nyilal a ball állkapcsom ,a fülem és a fültő valamint nyomásra fáj az ál alatti rész(van kettő íny alatti bölcsesseg fogam alul) .Ügyeleten voltam kaptam antibiotikumot de csak nahyon picit enyhítette a tüneteket.
Kérdésem a következő:Okozhatja e ezeket a tüneteket a böcsesseg fogam??
Köszönöm előre is a válaszukat !
Vas Enikő

tömés utáni érzékenység

Tisztelt Doktornő,

Körülbelül másfél éve tömték be először a jobb felső ötös fogamat fehér töméssel, egy pici lyuk volt rajta csak. A tömés után még egy hónappal is rágásra érzékeny maradt egy picit, így elmentem egy másik orvoshoz, aki csinált rtg-t, és látszott, hogy a tömés nem illeszkedik pontosan, így kicserélte azt.
Az érzékenység azonban így is megmaradt, így ismét visszamentem (kb 2-3 hónap után). Következő alkalommal a doktornő azt javasolta, hogy alábélelést tesz bele, mert elképzelhető, hogy annak hiánya marad vissza mindig a rágási érzékenység. Sajnos kb 3 hónap várakozás után ismét kicserélte a tömést, ezúttal alábélelés + nagyon aprólékos rétegzési technikával. (Vitalitás teszt minden tömésnél volt, és a fogam él, valamint egészen biztos, hogy a tömés magassága is megfelelő)

Így összesen négy alkalommal volt tömve ez a fogam. A legutolsó tömés óta 4 hónap telt el, a fogam most kb. 80%-os, eddig most vagyok a legelégedettebb vele. Mivel a tömés nem nagy, és maga a fog egészséges, hidegre-melegre nem érzékeny, és a rágási érzékenység sem nevezhető fájdalomnak csak kellemetlen érzésnek és kizárólag egy ponton jelentkezik (egyedül a nagyon kemény dolgokat tudom lassan óvatosan rágni, minden mást pedig panasz nélkül.), így ha lehet, szeretném elkerülni a gyökérkezelést.

Ön szerint elképzelhető, hogy tovább kell várnom, mivel az elmúlt időben elég sokszor volt megbolygatva a fog? Esetleg létezik gyógyszeres ideiglenes tömés az ilyen esetekre, vagy valamilyen speciálisabb tömőanyag?

Előre is köszönöm a válaszát!

G. Lajosné

Részleges korona

Tisztelt Hölgyem/ Uram.
Van egy 6 tagból álló koronám, márciusban csináltattam meg, és ha hozzáérek megnyomom egy kicsit az egész alatt fájdalmat érzek. Nyomás nélkül is néha annyira fáj hogy gyógyszert kell bevennem, néha napokig nem fáj, de aztán újra kezdi. Orvosom nem tudott vele mit kezdeni, pedig panoráma röntgen is készült. Van erre valami megoldás? Ha új korona kell azt is vállalom mert így nem maradhat. Ragasztott nem kivehető a pótlásom, ugyan ilyet szeretnék. Várom szives válaszukat. Amennyiben van megoldás rögtön kérek időpontot is Önöknél.
Tiszt: Győrffy Lajosné
2019.12.30.

K. Krisztina

Bizonytalan fogfájás

Kedves Doktornő!
Bizonytalanságomban fordulok Önhöz segítséget remélve problémámra.
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 30 éve ugyanahhoz a doktornőhöz, évente biztos megjelenek nála egy ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, ha pedig probléma van akkor megcsináltatom. Idén, év elején sem volt ez máshogy, elmentem az esedékes átvizsgálásra. Bár újabb problémát nem talált az orvos, megbeszéltük, hogy túl régiek már a fehér töméseim, ideje kicserélni őket, illetve van néhàny nagyobb tömés melyeket inlayval lenne jó helyettesíteni. Megbeszéltük a menetet, előtte elmentem panoráma rtg-re. Annak rendje és módja szerint ha jól emlékszem márciusra mindennel kész is voltunk, boldog voltam, hogy megint hosszú évekre rendben vannak a fogaim. Nyáron valamikor elkezdett fájni a bal alsó fogam közül valamelyik, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik. Akkor visszamentem a doktornőhöz, készített rtg-t, megkocogtatta a fogaimat, de nem talált semmit, és ahogy jött a fájdalom úgy el is múlt pár nap alatt. Gondoltam, hogy biztos a front okozra. Aztán novemberben ugyanígy elkezdett fájogatni szintén a bal alsó fogaim közül valamelyik. Két héttel ezelőtt megint elmentem a doktornőhöz, ismét megröntgenezte, megnézte, és megint nem talált semmit. Mivel jöttek a karácsonyi ünnepek, és én féltem, hogy mi lesz, ezért beszedtem egy doboz Curam duo 1000-t ( ebben maradtunk a doktornővel), közben időnként Cataflamot is be kellett vennem. Most mégis úgy érzem, hogy ez se használt. Rejtélyes ez a fogfájás, mert hol érzem, hol nem. Nem egetverően elviselhetetlen, engem mégis idegesít, hogy mi lehet. Hidegre, melegre, harapásra nem fáj, de a mélyben mégis ott van egy tompa fájdalom időnként, ilyenkor a fülembe is sugárzik. Voltam fül-orr-gégészeten is, ott mindent rendben találtak. Az én doktornőm azt mondta, hogy várunk amíg egyértelművé nem válik, hogy melyik fogam fáj, de én nem tartom normálisnak, hogy Cataflamokat kapkodjak be. Elfelejtettem írni, hogy a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt.
Kíváncsi vagyok az Ön vélemènyére, mert úgy érzem, hogy az én doktornőm kicsit már belefáradt a hivatásába. Nyilvàn nem az a célom, hogy a nem kevés pénzembe került inlayt most el kelljen távolítani, és újra elkezdeni a kezeléseket, de így se jó, ahogy most van.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel, Krisztina

K. Gábor

Fogfájás

Jó napot!
Egy hete gyökérkezelték a fogam, üresen hagyták viszont most rettentően fáj mit csináljak?
Az a baj, hogy ugye ünnep van és nincs fogorvos.
Örülnék a mielőbbi segítségnek!

H. Krisztina

Foghúzás utáni fajdalom

Jó napot!
Olyan problémám lenne hogy 2 nappal ezelőtt húztak fogamat , jobb felső 6-ost sajnos elég nehezen tudta kiszedni mert bele tört s nagyon nagy fájdalom árán tudta kiszedni gyökerenként. Mikor végzett be fogta az orrom s meg fújatta velem. Azt mondta minden rendben van. Azóta 2 nap telt el, de cataflam V nélkül létezni nem bírok! Tegnapi nap óránként annyira bele állt a fájdalom hogy fel tudtam volna kaparni a betont de hála csak pár percig tartott. Sajnos nem látom hogy benne van e a verdugo, de próbáltam csinálni róla képet a seb láthatóan húzódik viszont a lyukban pici buborékok vannak, lehetséges az hogy mégis átszakadt a szájüregem az arc üregemmel? Utólag is megtörténhet hogy átszakad 1 nappal húzás után? S ha igen mik a tünetei? Lázam nincs picit puffadt az arcom! Mit tanácsol? Mennyire normális és meddig a fájdalom! A fájdalmat inkább az arc csontomnál és a halántékomnál érzem, de egyre elviselhetetlenebb! Én annak tudtam be idáig a fájdalmat hogy biztos az injekció s hogy eléggé meg lett kínozva az inmyem! Legközelebb csak hétfőn tudnék vissza menni az orvoshoz!

B. Veronika

Sürgős

Kedves Doktor/Doktornő!
(ha mindenigaz), a kettő-négyes fogam eléggé erősen romlott, lett rajta egy nagy luk, amit nem olyan regen betömtek(nov. 26-án). Három négy napja, elkezdett fájni a fogam, rá pár órára a fülem. Azthittem egyszeri alkalom, de minél tovább hagyom annál erősebb és gyakoribb a lüktető, feszülő fájdalom. Olyan mintha egy tűt felszúrtak volna a fogamon keresztül az ínyembe.A jobb felso alkapcsom egésze sajog, és a fülem is, a fájdalom még a jobb also alkapcsomra is kihat.
Nemreg eszrevettem, aztis a fogfajas kovetkezteben, hogy a fogam es az inyem közt, van egy lepedékszerű valami, ami nem az, pedig azthittem. Szilárd és akárhogyan probaltam tisztitani nemjott le. Kicsit sargasabb a szine. Amikor a tomest, magyaran szinte az egesz fogkoronamat MOST meg tapogatom a nyelvemmet (nagyon gyengen) nagyon erzekenynek érzem..az ínyem megvan duzzadva.. Sajnos a korzetben nincs 0-24es ugyelet, hetkoznap,
Igy holnap megyel orvoshoz. Viszont szeretnem tudni hogy mia problemam, mert oszinten szolva, majd bele bolondulok a fájdalomba... A választ, előre is köszönöm!

L. Jozsef

Pánik van, tiszteltel

Üdvözlettel, Lukács József.

Tünet;
Kb 8 ciszta a szájüregemben.Már löttyög az alsó meglévő néhány első.Bár már csak ezzel tudok/tudtam rágni óvatosan....voltam néhány orvosnál,és 3d röntgen.Persze,ezt nem tarthattak meg...Ami a gáz, hogy sem tb, sem sok Milla.....ilyenkor mi van?38 éves fiatal ember vagyok....màr abba is belemennék,hogy tanulók barkácsoljanak rajtam..600as ibuprofén+kataflan a barátom...
Segítséget szeretnék kérni.

M. Áron

Fogtömés után fájdalom

Tisztelt Doktornő/Úr!

Körülbelül 1, 5 hónapja tömték be két fogamat. 1 hónapig minden rendben volt, de az utóbbi 1 hétben elkezdett fájni. Este rosszabb a fájdalom, de napközben is érzem. Továbbá hidegre is nagyon érzékeny, a melegre viszont nem. Utána volt 3 napom, amikor egyáltalán nem fájt, viszont ma újra elkezdte. Mitől lehet ez, hogy nem tömés után rögtön kezdett el fájni, hanem 1 hónappal később, illetve, hogy egyik nap fáj, a másik nap nem? Az orvos, aki tömte azt mondta, hogy nem volt annyira mély a tömés, nincs gyökérkezelés közeli állapotban.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Áron

T. János

Visszatérő fogfájás

Tisztelt DR Nő/Úr!

Elnézést ide írok már, de már nincs igazából elképzelésem mi lehet a probléma sok fogorvos/szájsebész/neurológia,füll orr gégészeti szakvizsgálás után. A problémám 2018 augusztusában kezdődött, hirtelen elkezdtek fájni a jobb oldali 6 és 7-es fogam, mind2 kis idővel azelőtt tört le és lukas volt, fogorvoshoz természetesen egyből elmentem, az egyiket sikerült betömni, a másikat pedig gyökér kezelni, a fájdalom hetek múlva elmúlt. Viszont vissza tért kb 1 hónappal később, ekkor ugyan ez a felső 6-7es fog fájni kezdett, de ezzel párhuzamosan az alsó 6-7es fog is, viszont itt érintésre lüktette (az alsó részen egy fekvő bölcsességfog volt), a 2 felső fog sok kezelés után se javult, végül kénytelen voltam kihúzatni (CT MR alapján arcüreggyulladásom volt, viszont antibiotikum sorozatos szedésre se törtent semmi, ezért endoszkopikusan is megnézték és sima orrcseppet kaptam). A fekvő bölcsességfogamat szájsebészeten 2019 áprilisában kiműtötték, a 7es fog hátulján lévő lukas részt betömettem. Kb 1 hónap mulva minden fájdalom elmúlt, viszont októberben minden kezdődött előröl, a felső 8-as kinőtt bölcsességem időszakosan tompán fáj, a 7-es alsó ugyan igy tompán, van amikor órákra, van amikor 1 napokig semmi. Természetesen elmentem fogorvoshoz ahol újra készült röntgen, és közölték velem nincs semmi bajom, csináltattam fogkőleszedést is. Neugrologiara mentem, ahol fizikoterápiara küldtek nyaki gerinc és TMI masszázsra. Semmi nem történt, nap mint nap 1-2 óra oké 1-2 óra fájás, fogamat nem hiszem csikorgatom, hisz az alsó 7es feletti 7-es nincs meg, a 8-as meg nem ér össze és 8as sincs alul. Már nem tudok mit kitalálni, erősen gondolkozok a 7-es kihuzatásán, mert én lokálisan mindig azt érzem problémásnak, éjszaka sose fáj, minimális fájdalomcsillapítóra teljesen megszűnik, én is maszirozgatom mar a fejemet arcomat nyakamat de nem érzek semmiféle javulást, nem érzem ugy hogy valami köze lenne a fájdlaomhoz, nem stresszelek, ülö munkát végzek. Annyi összefüggést vettem észre ha eszek a fog külső pereme fáj, de csak evés után, hidegre néha érzékeny, melegre sose, de ahogy irtam nincs összerő fogam a felső és alsóval. Fogorvosom azt mondta, ne huzzasam ki mert nem fog megszűnni a fájdalom, tanácsot szeretnék kérni, mit kellene lépni, húzassam ki vagy kísérletezzek még, gyökérkezelés nem került szóba, mert a fog nincs rossz állapotban... Előre is köszönöm a választ.