A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

T. Evelin

Fogfájdalom

Üdv! Olyan panasszal fordulnék önökhöz, hogy júliusban huzatot kapott a baloldali szemfogam. Augusztus elején már nem fájt, de a napokban újra elkezdett fájni, az álkapcsom baloldalánál is fáj már. Voltam vele másik orvosnál is, azt mondta, hogy a huzat miatt lett érzékeny. Ha már egy kicsit szél éri, már el kezd fájni. Itt-ott a nyakamba is bele sugárzik a fájdalom. Doktor Úr esetleg tudna ajánlani rá valamit, amitől elmúlik ez az érzékenység?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Evelin!

V. Anikó

Szem fog

Jó napot.
Pár napja munkában megütötték gipszes kézzel a jobb szemfogamat. A szám szétrepedt, hólyagos belülről.
Sajnos azóta nagyon fáj a fogam, már az egész jobb fele az arcomnak fáj és zsibbad. A jobb szemfogamban is zsibbadást érzek. Kicsit megvan dagadva az arcom és már a fájdalom csillapítók sem nagyon segítenek.
Nagyon félek elmenni orvoshoz, mert félek attól, hogy esetleg kihúzzák. Mi tévő legyek? El fog múlni? Remélem nem halhat el ettől a fogam és nem kell eltávolítani.
Válaszát előre is köszönöm.
További szép napot!

Z. Andrea

Dudor a szaj belső részen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tegnap reggel arra ébredtem hogy a jobb oldalon alul az arcom/állkapocsom meg van puffadva enyhén. Egy eleg nagy dudor van a számon belül a jobb oldalon ,az állkapocsom felett. Fájni nem fáj, csak nyomásra érzékeny és a nyirokcsomom is meg van nagyobbodva.
Azt hozzá kell tennem, hogy az also 6,7,8 as fogam hiányzik és ezekbelőtt érezhető a dudor. eleg rosszak a fogaim. Az 5ös fogam gyökérkezelve volt de ugy látom h az inynél mintha lenne egy kis rés a fogam és az innyem között és kicsit el van szinezödve.
Lehetséges h gyulladás okozza vagy esetleg valamilyen komolyabb probléma?
Köszönöm válaszát elöre is.

A. Timea

Nyelvprobléma

T. Klinika!
Az utóbbi időben rendszeresen előforduló alábbi problémára keresem a választ: Minden előjel nélkül, hirtelen olyan érzés lesz a nyelvemen, mintha megégetem volna, fáj és érzékeny a felülete. Napokig tart, elmúlik, aztán pár nap v hét után előjön. Az anaftin gél enyhíti a kellemetlen érzést, rendszeres használattal pár nap alatt megszűnik a probléma. Addig meg minden étkezés szenvedés. Az ízérzékelés is romlik. Dohányzom.
Köszönöm a választ.

H. Emese

Térképnyelv?

Tisztelt Doktornő/ Úr!

A nyelvemen elváltozás jött létre, a nyelvem közepe piros, repedezett, körülötte fehér elszíneződés van. Néha egyes ételektől fájni is szokott. Nem dohányzom. Ön szerint ez lehet térképnyelv vagy esetleg valami más? Orvosknál jártam, senki semmit nem mondott.

Válaszát előre is köszönöm
Emese

Z. Eva

égő, maró érzés a szájban

Tiszteletem!
62 éves vagyok. 4 hónapja kaptam alsó részlegesen fix, és felső teljes protézist.
Sajnos azóta folyamatosan problémáim voltak a számban, kiütések, holyagosodás, szájszárazság, nyál állagának megváltzása, változó erősségű égő,maró érzés, ami már 3 hete folyamatos. Sajnos, ahol csináltattam, többszöri nekifutásra sem tudtak segiteni. Voltam orr,fül, gégészeten, házirovosnál. Gondoltam már allergiára is. Egy biztos, a fogászati kezeléshez kapcsolódik egyértelműen.
Szeretném kérdezni véleményüket, továbbá, hogy ilyen jellegű panasszal fordulhatok-e önökhöz, és ha igen, kihez kellene bejelentkeznem.

köszönöm szépen

H. Edina

Bölcsességfog műtét után

Tisztelt Klinika!

Két hónapja távolították el feltárással két bölcsességfogam. Azóta az arcom még mindig duzzadt és gyakran fájnak a foghelyek, több hét eltelt fájdalomcsillapító nélkül, de egykét napja megint rákényszerültem, hogy bevegyek. Aludni még mindig nem tudok azon az oldalon, annyira érzékeny. Az orvosok, akiknél jártam, semmi rendelleneset nem látnak, röntgen felvétel is készült.
Önök szerint mit tudnék tenni? Nagyon nehéz állandó fájdalmakkal élni hónapok óta, borzalmasan kimerítő. Meddig fog ez még tartani? Ez normális dolog két hónap elteltével? Több orvosnál is jártam, senki nem javasolt egyéb kezelést, csak a türelmet. Viszont lassan már a munkám is elveszítem, mert koncentrálni képtelen vagyok.
Köszönettel várom válaszukat.

M. Pálné

Fogfájás

Tisztelt Doktornő!

Bal felső fogam az orvos lecsiszolta és koronát tett rá.

Korona alatt elkezdett fájni, kifúrták és elkezdte az orvos gyökérkezelni. Már 7-szer gyökérkezelte és most is fáj.
Az a kérdésem mit lehet vele csinálni még, hogy ne kelljen kihúzni.
Várom válaszát, ha lehet mihamarabb.
Üdvözlettel:
Medvegyné

B. Beatrix

Fogtömés

Jónapot!
Nemrég voltam otthon (Magyarországon) tömetni. Kicsit magas lett a tömés de nem vészes, de mikor össze csukom a fogaimat a tömött fogam ér elősször össze. Azt mondta a doki hogy lehet hogy egy 2- 3 hétig még fájni fog a tömés. Ahogy vissza jöttem rá egy hétre elkezdett fájni a tömés, a bal oldalon az egész arcom le volt zsibbadva annyira hogy azt sem éreztem melyik fogam fáj. Aztán az állkapcsom alul elkezdtem nyomkodni és egy pontban nagyon fáj, aztán raktam meleg sót a fülemre hátha enyhülne a fájdalom enyhült is de újra előjön es most már a fülem is fáj mintha be lenne gyulladva. Mit tegyek? Ez normális? Majd egy kis idő után elmúlik? Vagy húzassam ki? Köszönöm előre is a válaszát.

M. Melinda

Foghídak után

Üdvözlöm!
Készíttettem hídat mindkét oldalra a felső hátsó fogaim pótlására.megszenvedtem velük talán még most sem az igazi,a bal hátsó fogam bizonyos helyzetekben szinte útban van.már többször voltam vissza,de már nem biztos,hogy jó lenne az alsó saját fogamból csiszolni.Viszont szt vettem észre,hogy elfotdulak a saját alsó fogaim.lehetséges ez?nagyon szomorú vagyok,hiszen eddig szépek voltak.azért csináltattam meg,mert kattog már jó ideje az állkapcsom.persze ez most is így van.Voltam Pesten a Semmelweis kft-nél,de csak vmi speciális harapásemelő segíthetne.De mivel ki sem tudom rendesen nyitni a számat így félek a mintavételtől.köszi a segítséget.

S. Nikoletta

Egy hónappal foghúzás után

Kedves Klinika!
21 éves vagyok, és egyik egy hónappal ezelőtt kihúzott fogammal kapcsolatban szeretném kikérni szakvéleményüket. Sajnos elég hosszú a történetem, a felső hátsó 6-osomat augusztusban kellett gyökérkezelni. Egy ideig jól is voltam de utána szörnyen elkezdett fájni és kiderült hogy valószínűleg a gyökérkezeles során beletört eszköz miatt begyulladt a fogam. A panaszok sajnos nem csökkentek így rezekáltak is novemberben. Egy ideig megint mindent jónak éreztem de újra elkezdett fájni így végül a fog kihúzása mellett döntöttünk. Nos ez egy hónapja történt , a foghúzás után egy hétig még fájt utána 2-3 hétig hála ég tünetmentes voltam és most egy hónappal (a varrat a napokban esett ki) a húzás után újra erősebb nyomó érzést tapasztalok a kihúzott fog helyén. A lyuk eléggé vöröses illetve fehér pontok is jelentek meg benne. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy előfordulhat, hogy ennyi idővel a húzás után mèg érzékeny a hely és nyomó érzést tapasztalok? Esetleg lehet, hogy valami komolyabb probléma?

K. István

Foghúzás után állkapocs fájdalom

Tisztelt Fogászat!

Jobb alsó hetes fogam gyökérkezelése nem sikerült,mert nem ment le róla a gyulladás,ezért a foghúzás mellett döntöttem.A húzás után a helye begyulladt,amit két nap múlva kitisztított az orvos és antibiotikumot írt fel. Közben megfájdult az állkapocs forgóm környéke, amitől kicsit fájdalmas a rágás és nem tudom rendesen kinyitni a számat,illetve alapból is kicsit fáj és 3 hét elteltével(a húzás óta) sem érzek javulást. A húzás helye nem fáj, de az íny mellett mélyen még mindig nyomásra érzékeny a terület. A kérdésem az,hogy ennyi idő elteltével normális-e ez,illetve mikorra várható javulás?

Köszönöm megtisztelő válaszukat.