A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

rejtélyes fogfájás

Tisztelt Doktornő!

A problémám két hete kezdődött. Egyik este észleltem, hogy a jobb felső fogsorom fölött egy kis ponton fáj az arcom, kb. ott. ahol az 5-ös fogam gyökere van. Először azt hittem, talán pattanásom lesz, de aztán ahogy nyomogattam, éreztem, hogy az alatta lévő csont is érzékeny, de csak egy pontban. Nem foglalkoztam vele, de aztán elkezdtem egy enyhe feszülést is érezni a felső fogaim fölött.
A felső 6-os fogamban egy 2,5 éves esztétikai tömés van, ez nagy tömés, anno gyógyszeres alábélelést is kapott, eddig semmi gondom nem volt vele. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy az kezd begyulladni, és majd gyökérkezelni kell, ezért elmentem a fogorvosomhoz, hogy nézze meg, mert ebben a fogamban elkezdtem nem fájdalmat, de enyhe, viszont kellemetlen és idegesítő zsiborgást is érezni. Az érzést sajnos máshogy nem tudom körülírni, az biztos, hogy nem konkrét fájdalom volt A doktornő nagyon alaposan megvizsgálta a kérdéses fogat, alulról, oldalról megkocogtatta, megnyomogatta, felette is jól végignyomogatta az ínyemet, de semmi fájdalmat nem tapasztaltam. Hidegpróbát is csinált, a fogam érzékeny volt rá, de az azonnal el is múlt. A doktornő azt mondta, hogy szerinte nincs begyulladva a fogam, az él, így nem szükséges röntgent készíteni róla, mert úgysem látnánk rajta semmit, várjak vele, majd elmúlik.
Ebbe bele is nyugodtam, talán ennek hatására is másnapra már nem éreztem semmit. Ez így volt még 4 napig, boldog voltam, hogy elmúlt magától, közben már a fog feletti csont sem fájt azon az egy ponton, ha megnyomtam, az is elmúlt. Aztán pár nap múlva újra elkezdtem érezni azt a bizonyos érdekes, zsiborgó érzést a 6-os fogam mélyéről. Olyan mintha csiklandoznák belülről és viszketne. Nem tudom mire vélni ezt az érzést. Továbbra sem fájdalom, de kellemetlen diszkomfort érzés, főleg a bizonytalanság rossz, hogy nem tudom, mi okozza. Egyszerűen érzem ott a fogamat. A mellette és az alatta lévő fogaim teljesen egészségesek, ez biztos, még csak nem is tömöttek, bölcsességfogaim nincsenek, ki sem nőttek, a csírájuk sincs meg, úgyhogy azzal sem lehet gond. Ezt a zsiborgást és enyhe feszítő, húzó érzést csak napközben érzem, néha már a 6-os és 5-os fogaim között is, de estére, éjjelre teljesen megnyugszik a fogam, akkor elmúlik az érzés. Egyébként hidegre-melegre nem érzékeny, és harapásra, rágásra sem, minden nap tesztelem, direkt ott rágom az ételt és a rágót is, de semmi. Nem értem, mi lehet ez. Ha elmennék egy kis fog röntgenre, tényleg nem mutatna ki semmit? Lehet, hogy most hal el a fog, és így jelez, ezért nem érzek még komolyabb fájdalmat? Vagy esetleg lehet, hogy nem is fogprobléma van, hanem inkább ínygyulladás, ez lehet úgyis, hogy közben vérzést, ínyduzzanatot egyáltalán nem tapasztalok? Önök szerint mi kellene még tennem, hogy kiderüljön, mi okozza a fogamban ezt az érzést? Szedjek rá esetleg Algofelxet, hátha lehúzza az esetleges gyulladást?
Előre is nagyon köszönöm a válaszukat, tisztelettel:
Ildi

K. Dzsenifer

gyökérkezelés, gyulladás

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit tehetek, 11hetes terhes kismama vagyok.
Bal hátsó felső fogamat gyökérkezelték már több mint 1 éve azota ki esett a tömés és letört kb a fele, ebböl sajnos nem sokat vettem észre mert nem fájt. De most nagyon érzékeny sőt fáj nyomásra is, szerintem be van gyulladva is.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

A. Sanya

Zsibadas

Jonapot ! Kb 2 napja a felso alkapcsom jobb oldalt faly es a fogaim is ha fekszem rajta zsibadni szokott es szedulok is utana milehet az oka?

K. Miklos

Antibiotikum

Szeretném megkérdezni hogy Milyen laktóz mentes anTibiotikumok vannak gyulladt fog kezelésére. Köszönöm

T. Klaudia

Foghúzás utáni fájdalom.

Tisztelt Doktorúr/ Doktor nő!
Letört jobb oldalon alul a második kisörlő fogam, körülbelül 2 hete elviselhetetlen fájdalmat éreztem ami előre nyilallt egészen az államig. Se enni, se aludni nem bírtam. Elmentem fogorvoshoz, ahol egy hete eltávolították a bajos fogat. 5 nap múlva ugyanúgy fájt, mire azt mondták kiesett a vérdugó, így excochleatio-t kellett alkalmazni, ma (08.30.-án) voltam csíkcserén, de a fájdalom nem szűnt meg, csak mérséklődött. Azt mondták már nem kell visszamennem, el fog múlni.
Antibiotikumot nem kaptam, a kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm.

N. Ernőné

Foginy problema

Tisztelt Dr!
Kb 3 honapja van fent az uj felso 9 es koronam.
Az a gondom, hogyha eszek, utana mindig ugy erzem, hogy a korona alatti foginyem vagy fogaim
égnek, zsibbadnak.Es a szajpadlasom is nagyon erzekeny.
Kerdesem az lenne mitol lehet ez?
Ez mindig eves utan van ez az allapot.
Valaszat koszonom!

S. Sándor

Első nagy őrlőfog húzás után fájdalom és látszik keresztben az állkapocs csont létezik ez?

Tisztelt uniklinik.hu!
Ezen a héten hétfőn kihúzták alul az első nagy őrlőfogamat. Sajnos a vérdugó valószínűleg kiesett kedden este vagy szerdán. A következő a problémám. Sajnos csütörtök óta fáj a kihúzott fog körüli terület tegnapi nap meg már a fél állkapcsom is fájt. Péntek óta kettesével szedem a flektort és az algopirint 6 órás időközönként. A mai napig péntek óta már beszedtem 14 csomag flektort és egy levél algopirint. Jelenleg nem annyira vészes a fájdalom. Szóval igazándiból nem nagyon látok változást. Valamennyire összehúzódott az ín a kihúzott fog körül de keresztben még mindig látom az állkapocs csontomat középen. Ez normális, hogy ilyen lassan gyógyul és hogy fáj. Mellékelek az alábbi képen egy linket a kihúzott fog helyéről. Én azt látom, hogy a foggyökér közti csontszövet az. Húzták már ki több fogamat de ez az első az életem során amitől ennyire szenvedek.

https://ibb.co/Q64KQbY
https://ibb.co/SBr14nM

Ma már langyos jódozott tengeri sós vízzel is öblögettem majd szépen kifolyattam a számból. Amitől picit jobb lett meg gondolom már a sok flektor is kiütötte a fájdalomközpontom. Mit javasolnak mit tegyek?

D. Mónika

Foghúzás után

Udvozlom önöket!

Augusztus 20-an kihúzták a jobb felső 5-os fogamat amin tályog volt. Másnapra kicsit bedagadt az arcom a húzás helye is eléggé fájt. 2 nap múlva visszamentem az inyemen egy nagy dudor nőtt a sebem és a fülem is luktetett. Megröntgeneztek a röntgenen nem látszott semmi de a sebem gyulladt volt. Ki isztította a Dr.Nő azt mondta ha nem javul menjek vissza. Ma visszamentem kaptam antibiotikumot. De még mindig faj a sebem a fülem is a dudor ott van a fogtövem helyén. Elég gyengének is érzem magam. Azóta dolgozni sem tudtam. Kérdésem az antibiotikumos kezelés elég lesz egy a gyógyuláshoz vagy tisztítani is kellene esetleg a sebet?

Köszönöm válaszukat

Feszülő fogsor,gyulladt fogíny

Üdvözlöm! Egy olyan problémám lenne,hogy időjárás változáskor a felső fogsorom feszül, a fogínyem pedig bevan gyulladva. Már több fogorvosnál is jártam,de igazán egyik sem foglalkozott a problémámmal. Volt aki azt mondta,hogy ennyi fájdalom kell az életben, volt aki pedig azt mondta,hogy nem lát semmit. Milyen megoldás lehet erre a problémára? Van ,hogy a fájdalom kisugárzik a szememre és a fejemre is, és csak erős fájdalom csillapító segítségével csökkenthető.
Válaszát előre is köszönöm.

K. Beáta

Fáj a gyermekem foga.

Jónapot kedves Dr úr/nő. Kislányom 5 éves és alul a legutolsó foga nagyon szuvas. Elmentünk vele fogorvoshoz ahol tisztítoták neki. Jobb lett nem volt semmi baj. De most megint elkezdett neki fájni. Voltunk megint tisztítani. De viszont még mindig fáj neki pláne ha eszik és rá harap. Tejfogról van szó. Nem tudom mi lenne a helyes kihúzatni vagy tovább kisérletezgetni. De megszakad a szivem ahogy szenved. Válaszát. Köszönöm szépen.

Már irtam önnöknek

Konona levétele után a fogaim kihuzták mert ég feszül a felső állkapcsom.A foghuzás után hónapokkal is még feszül ég a huzás helye.Az innyem felhuzódott.a csonf közé.Inny recceszióra vagy csonthártya gyulladásra gyanakszom Vagy a korona erős nyomásának hatására idegi károsodásra Semmilyen gyulladást nem találtak góckutatáson mégis van valamilyen gyulladás vérvétel szerint.Már felül nincs egy fogam sem de nem gyógyul az helye.A tiz kihuzott fog helye feszül ég bizsereg.Ha hozzá érek az innyemhez a nyelvemmel csak mélyedést találok. Fáj az orrom alatt.Az orom feletta homlokom.a tarkóm.Zsibbadnak az ijjaim.Nem tudok aludni.És már feszül az alsó fogsorom is ott három korona és öt fog van hidon.Mi lehet a baj?