A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Gyógyszeres fogtömés/ gyökérkezelés

Tisztel doktor úr/nő!
Múlthét pénteken jutottam el fogorvoshoz, egy szuvas foggal melyből sajnálatosan kitört egy darab. A doktornő orvosi meglátása szerint túlságosan előre haladott volt a szuvasodás így tudásának birtokában gyökérkezelés mellett döntött. Elvégezte az első fázisban szükséges lépéseket, majd elhelyezte a gyógyszeres és ideiglenes tömést. Azt tudni kell, hogy a fogam alkalmanként hol jobb hol rosszabb fájdalmat váltott ki, hideg érézkenységet és lüktető fájdalmat produkált, de konstans fájdalmat nem tapasztaltam vele. A tömés elhelyezése után ügyeltem, hogy kíméljem a fogat, illetve tüneteket sem tapasztaltam a hétvége folyamán. Viszont a mai nappal úgy vettem észre, hogy rágásra, illetve harapásra(nyomásra) érzékennyé vált néhol jobban, néhol kevésbé és feszítő érzetet kelt. A kérdésem a következő lenne, körülbelül hány napon belül keressem fel a fogorvosomat, ha az említett panaszok nem múlnak, illetve erősödnek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Gyökértömés utáni nyilaló, éles fájdalom

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok és ma gyökértöméssel látták el a fogam. Iszonyúan nyilaló, éles fájdalmam van. A bal alsó 6.fog érzékenysége kb 2 hónapja kezdődött, hideg-melegre, majd állandósult pár nap alatt fájdalmassá vált. Még közvetlenül a terhesség előtti röntgen alapján 2 orvos is állította, h már akkor kissebb gyulladás volt a gyökércsúcsnál és csak a gyökérkezelés segít. Mivel pont a 2.trimeszterben voltam belekezdtünk a gyökérkezelésbe. A 2.tisztítás és gyógytömés után egy pár nappal már semmit sem érztem, így a 3. Alkalommal már gyökértömést végzett. Ismételt tisztítás után gyökértömés. A tisztítás során még az egyik gyökércsatornát éreztem, melyet jeleztem is. A tömés fájdalommentes volt és egész nap nem éreztem semmit. Délután tompa fájdalom, majd mindenféle külső inger nélkül iszonyú éles, nyilaló hasogató fájdalom jelentkezett, csapott át. Azonnal jegeltem, fogmosás és fájdalomcsillapító-algopirin. Kb egy órával később egyre mérséklődött a fájdalom, de még most is fáj. Ez nem érzékenység hanem fájdalom. Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Mi lehet a baj? Mennyit várjak vele? Így kismamaként a röntgent nem lehet készíteni és már a 3.trimeszterben vagyok, a fájdalom a babának sem jó, valamint nem szeretnék koraszülést előidézni.

K. Anna

foghúzás után fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Kb 2 hete elkezdett fájni az arcom jobb oldala, rágni sem tudtam. Panoráma röntgenen a felső 6-os és 7-es fogam között a fogorvosom apró foltot látott az íny alatt, de a két fog takarásban volt, így bizonytalan volt, melyikkel van a probléma. Mivel a 7-es fog rossz helyen és szögben nőtt ki a bölcsességfog miatt, amit korábban már kiműtöttek, kihúzta. A két fog gyökere nagyon közel volt egymáshoz a szög miatt, valószínűsítette, hogy nyomták egymást, és ez okozhatta a fájdalmat. Sajnos a húzás 2 órán keresztül tartott, nagyon sokat kellett feszegetni, végül ketté kellett vágni a fogat, látszott rajta egy kis szuvasodás. A 6-os fogam még mindig fáj, ha ráharapok. Szeretném megkérdezni, hogy ez normálisnak tekinthető-e 1 héttel a húzás után, vagy esetleg megsérülhetett-e ez a fog, és ez okozza a fájdalmat? Elkezdtem aggódni, mert egyetlen ismerősömnek fájt csak a szomszédos foga húzás után, neki kilazult, és ki kellett húzni. A fogorvosom azt javasolta, hogy ha nem múlik el a fájdalom, szeptemberben menjek el szájsebészhez, hogy a 6-os fogat betömje az íny alatt. Ehhez valóban szájsebészre van szükség, vagy egy "sima" fogorvos is be tudná tömni, ha valóban ezen is van lyuk?
Válaszát előre is köszönöm!

K. Edit

fogpótlás

Nagyon félek a fogorvostól ezért halogattam a felkeresést.Tudnak fájdalom mentesen húzni,csiszolni? Lehet,hogy buta kérdés,de én ezért nem mentem eddig.

állkapocs fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Két hete elkezdett fájni az állkapcsom a jobb oldalon, ha kinyitom "kattog". Eddig vártam, reméltem, hogy csak megerőltethettem, de nem szűnik, sőt, mintha rosszabb lenne.
Esetleg valami enyhítő megoldást tudna nekem javasolni?

Köszönettel,
S. Vivien.

Ételmaradék

Tisztelt Doktornő/Úr!

3. napja hogy kihúzták az egyik alsó rágófogam. A seb szépen gyógyul. Azonban ma darált húsos ételt ettem, és belement egy kis ételmaradék, ami nem jön ki óvatos öblögetésre. Kilöki magától az íny, ahogy húzódik össze, vagy okozhat gondot?
Válaszát előre is köszönöm!

V. Anna

Fog körüli érzékenység

Üdvözlöm!

Van egy gyökér kezelt fogam ,
amit korábbi években gyökérkezeltek, de mindig úgy éreztem valami nincs rendben vele, havonta visszatérően, a felső állkapocsban , kellemetlen csípő, kicsit bizsergő érzés volt, ami elviselhető, de nagyon zavaró volt, mert volt hogy 3 napig még a fejem is fájt tőle.
A JOBB FELSŐ 6-os fogról van szó.
Gondoltam nincsen jól betömve a fogat körülvevő fogközök,, mert a jobb felső 6-os, 7-es között folyton vérezgetett., betömettem újra a fogközöket,
de a probléma nem szűnt.
Önöknél Az Uniiklinikben készítettem róla röntgent, visszavittem az Orvoshoz aki régen tömte, kiszedte a régi gyökértömést az 5.-ös fog felől,
Nem volt gennyes, nem jött belőle semmi, elkezdte kezelni, 5 hónapig.
Azt figyeltem meg, hogy amikor teletömte gyógyszerrel, és úgy zárta le ideiglenesen, akkor egyszer jól fel dagadt az arcom, ami soha életemben nem volt.
Kikapartam a rózsaszín kis tömőszálakat, utána egyből jobb lett.
Végül javasoltam ne tömjön bele olyan erős gyógyszert,
Végül 1 hónapja tett bele pici vattával átitatott klumskit, ideiglenesen lezárta,
Nem fájt, semmi baja nem volt,
így jöhetett a Végleges tömés.
Ismét teletömte rózsaszín, v pirosnak is mondható kis szálakkal, utána letömte
véglegesen.
A Probléma, a csípő érzés, és fog melletti vérzés ismét fenn áll, Szenvedek a kellemetlen nyomó feszengő érzéstől.

A lenne a kérdésem:
Lehetséges-e hogy simán valami egyszerű gyökértöméssel lehetne-e betömni a Jobb Felső 6-os fogam az ominózus egy gyökerét?
Gyanakszom , marja a gyógyszer, mert már nincsen semmi gyulladás, és irritálja a gyökércsúcsi szöveteimet..?

Holnap elmegyek Önökhöz ismét egy Röntgen felvételre erről az egy fogról.
Előző röntgen Uniiklinik 2109.05.hó. készült.

Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Vas Annamária.

D. Mónika

Gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktornő!

10 éve gyökérkezelt alsó fogam elkezdett szuvasodni az inyemnél azóta édesre érzékenyen reagál az utóbbi időben egyre gyakrabban szúró fájdalmat érzek pár napja folyamatosan. Mi lehet ennek az oka és hogyan kezelhető?

Köszönettel Mónika

V. Diána

Húzásra ítélve

Jó napot kívánok!
Ma látogatást lettem a fogorvosomnál, jobb hátsó, alsó/felső fájdalmakkal.
Tömés előtt készítettek egy röntgent, majd azt a tanácsot kaptam, hogy keressek fel egy szájsebészetet, ugyanis a(z épp fájó) alsó fog tömhetetlen, mert gyökérkezelés lenne szükséges, viszont a bölcsességfog elhelyezkedése miatt ez képtelenség, így a fog és a ki nem bújt bölcsességfog is húzni való, illetve a felső fájdalmam is csupán sugárzó.
Szájsebészet területén Önök a legszimpatikusabbak számomra, azonban szeretném tudni, hogy a röntgen fotó alapján mi a véleményük, valóban teljesen esélytelen-e a fog megmentése, és valóban lehetséges-e, hogy az alsó helyzet miatt sugárzik a fájdalmam felülre is?
Talán fontos információ lehet még továbbá, hogy kb. 9 hónapos röntgen összehasonlítás alapján a bölcsességfogak nem mozdultak, nem nőttek, a fájdalmaim pedig 2-3 hete kezdődtek, alul-felül 5-6 napos eltéréssel, felül később.
A röntgenképről link:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=425fog.jpg
vagy
https://i.imgur.com/qDj2Uq8.jpg
Előre is nagyon köszönöm a válaszát/válaszukat, további szép napot!

M. Laura

Gyulladt fog, duzzadt arc

Jó napot!
Anyukámnak 3 napja fáj a foga, az arca nagyon feldagadt és fél, hogy ráhúzódik a torkára. Viszont nincsen Társadalom Biztosítása és most nem igazán tudja kifizetni. Nem tudja, hogy mit csináljon. Tudna valamit tanácsolni? Válaszát előre is köszönöm.

D. Attila

Fog érzékenység

Tisztelt Uniklinik!

A jobb alsó 7-es fogamat be tömték kb 35 évvel ezelőtt amalgán töméssel és egy hónapja azt tapasztalom,hogy nagyon érzékeny mint a hidegre mint a melegre és a szoba hőmérsékletű ételekre és italokra is. Rágásra nem fáj a fogam.Voltam fogorvosnál aki leszedett a tömés tetejéből ami teljesen zárt és épp ,készült panoráma röntgen is a fogamról ,de azon sem található elváltozás .Sajnos a fogorvos nem tudta meg mondani,hogy mi lehet a baj. Az egyik ismerősöm Önöket ajánlotta. Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a válaszukat. Attila.

H. Bettina

arc duzzanat

Jó napot! Szerdán voltam szájsebészeten, ahol kivették a még ki nem nőtt bölcsességfogam. Utána szépen javult is, de egyre nagyobb lesz a duzzanat.. Tegnap elkezdett keményebb lenni, ma meg már egy szinte teljesen kemény csomó van az arcomon. Alig bírom kinyitni a számat, mert annyira feszít. Baj lehet? Vagy el fog múlni? Ma 4 napos.