A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Szilvia

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

H. Orsolya

Idegzsába/fog?

Tisztelt Doktornő!

Mivel rendkívül korrekten válaszol a kérdésekre, ezért bárorkodom én is előhozni a problémámat. Előttem az egyik beteg “nem múló fájdalom” jeligére írt a problémájáról. Én egész hasonlóval küzdök már több mint 4 éve. Az arcom jobb oldala iszonyúan fáj, amibe a hátsó fogaim és a hiányzó bölcsesség fogam helye is, valamint az alsó ajkam és a nyelvgyök jobb oldala is. A fájdalmat mozgás (beszéd, rágás, fogmosás, víz, érintés, sminkelés, stb.) váltja ki. Az elmúlt 4 évben már végigjártam mindent, kb. 5-7 fogorvost, 3 fül-orr-gégészt, neurológust, idegsebészt, infektológust, immunológust, stb meglátogattam, és képalkotó eljárásokon is résztvettem (ct több alkalommal, állkapocs izületi ct, mr, röntgen, nyaki ultrahang). Eddig sajnos semmi konkrét okot nem találtak, de már opiát tartalmú gyógyszert is felírtak a fájdalmaimra, nem sok eredménnyel, mert csak tompul de nem tűnik el a tünet.
Az elmúlt négy évben viszont volt egy fél évem, amikor minden problémám megszűnt: elkezdték gyökérkezelni a jobb oldali leghátsó fogamat, de a fog csak fél év után kapott végleges tömést. Amíg ez nem történt meg, addig egy szegfűszeg illatú és ízű “gyógyszert” tettek a gyökércsatornákba, ami hatott a problémámra, bármi is az, és megszűnt. Ezt a gyógyszeres “tömést” kb. havonta egyszer cserélték, és minden fájdalmam megszűnt. Lehet hogy nem a fogra, hanem a fog alatti szövetekre hatott ez a kezelés Ön szerint?
Annyival egészíteném ki a kórképem, hogy 20 éve ugyanazen az oldalon volt egy parotis műtétem is, egy jóindulatú daganatot operáltak ki, a parotisom nagy részével együtt. Kb. egy hónapja elküldtek egy speciális nyaki mr-re, ahol végre (!) látszik vmi, egy km. 6mm-es kis góc a régi műtétem hegén. Megállapították, hogy a trigeminus alsó ágát is érinti ez az aprócska góc.
Ha vége lesz ennek a járványügyi helyzetnek, akkor fogom tudni ezt a kivizsgálást, amelyet valószínű egy műtét fog követni.
A kérdésem Önhöz az, hogy mivel leggyakrabban még mindig a fogaim és a körülöttük lévő szövetek kínzó fájdalmát érzem mozgáskor, mennyire lehet valós az a diagnózis, hofy az egész problémát ez a 6mm-es kis góc okozza a parotisom helyén? Illetve hogy miért tűnt el a fájdalom akkor, amikor gyógyszeres tömés volt a gyökérkezelt fogamban?
Tudom hogy nagyon összetett a probléma, és látatlanban nehéz is bármit mondani, de rettegek attól, hogy esetleg egy parotis műtétet is végrehajtanak rajtam, és még mindig nem fog megszűnni a fájdalom? Vagy egész egyszerűen húzassam ki a fogaimat? Bár lehet hogy így sem szűnik meg a fájdalom....
Szörnyű ez a tehetetlenség, és hogy senki nem tud biztosat mondani.
Köszönöm előre is a válaszát és hofy probál segíteni!

E. Barcsik-Zsoldos

Vándorló fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

16 hetes kismama vagyok. A jobb alsó 7es fogam (ami 2 hónapja lett betömve,mert letört), annyira elkezdett fájni, hogy csak ha hideg vízzel öblögettem, akkor szűnt meg a fájfalom pár percre. A fogorvosom írt fel Augmentint. Ez másnap reggelre teljesen kiszűnt, de átvándorolt a fájdalom a felső valamelyik fogamra, ahol végig korona van. Ez csak harapásra fáj. 2019 októberben lett a korona felrakva. Ez mind a jobb oldalon van. Mi okozhatja?? Esetleg idegi alapon, stressz vagy huzat okozhat ilyet? Sajnos tudat alatt pont ettől féltem, hogy begyulladnak a fogaim, és nem kapok ellátást. :(
Válaszát előre is köszönöm.
B-Zs Emese

D. Federico

Bölcsességfogfájás

Bölcsességfogfájás miatt írok. Csak az egyik fáj (alsó, bal oldalon, már 2 napja). Időnként szokott fájni, de nem ilyen sokáig. Cataflammal elmúlik a fájdalom de csak ideiglenesen mivel 8 óra után megint kezd fájni. Dr. Opyakin Viktorral szoktam járni, utóljára fogszabályozást kapcsán, amit be is kéne fejezni. Ilyen esetben tudtok ellátni? vagy inkább várjak még par napot, hogy hát ha elmúlik?

Fájdalom , új korona széle vág

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Két hete kaptam koronát híddal. Alúl a két első 1 -1 es fogam hiányzott. Ez lett pótolva műfoggal úgy, hogy a kétoldalt mellette levőkre kerűlt korona és ezek tartják. Sajnos a műfogak első alsó széle nagyon mélyre nyúlik és vágja az ínyem tövénél az alsó ajkam felé indúló nyálkahártyát. Nagyon erősen élesen fáj , az idegeket érintheti. Az ajkam és állam zsibbad. Ahogy mozog elől mikor eszek kínos.
Gingisol, gengigél, plogosol hiába.Most a korlátozások miatt vissza sem mehetek. Gyanitom h meg sem gyógyúlhat és le kell majd vagdalni. Ha lehetne csak a két műfogat vágatnám ki mert a tartó koronákkal nincs baj. Mit tudnának javasolni?
Köszönettel Zoltán

B. Szilvia

Ínygyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Mikor máskor, mint ebben az időszakban, de ínygyulladásom lett a felső koronás fogsoromon. Vérzik, fel van dagadva, nem nagyon tudok enni sem. Ez akut esetnek számít, kaphatnék rá vmit? A háziorvosom dalacint írt fel, nem használ.
Curaseptet használok és sós vizet, másfél hete, de nem javul:((
Köszönöm
Szilvi

B. Juhász

Fogászati góc, foltos hajhullás

Tisztelt doktor úr/hőlgy.
Nekem egy olyan problémám lenne hogy kb 2 hónapja elég komoly szinten elkezdett foltokban hullani a hajam. A bal alsó rágófogamat tartottam bűnösnek, mivel közvetlen a fog alatt lett egy nagy dudor az állkapcsomnál, illetve a fogínyemnél is.. Voltam vele fogorvosnál, és itt jön a bökkenő. Nem húzta ki, hanem gyökérkezelte. Belerakott egy ideiglenes tömést. Azt mondta a dudor le fog menni, de sajnos több időpontot nem tud adni a korona virus miatt.. Reméli beválik az 1 alkalmas gyökérkezelés... Ezzel nincs is baj, úgy néz ki bevállt, és talán a hajam is visszanő de sajnos az ideiglenes tömésem kezd lassan kiesni. Most mi lenne a teendő? Időpontot nem tud adni amíg a járvány nem szűnik meg mert nem dolgozik. A kőrzetes fogászaton meg csak akkor látnak el ha nagyon fontos ( húzni kell)
Válaszát előre is köszönöm
Juhász Balázs

F. Renáta

8 éves gyerek gyulladt tejfog.

Jó napot. Szeretném megkérdezni hogy a 7 éves kisfiam felső 4.tejfoga felett van egy duzzanat. Az előtt fájt neki a foga de mióta van ez a duzzanat nem fáj neki. Mi a teendő ezzel a duzzanattal? Genny lehet? Ithon gyógyszerrel tudom kezelni? Aggódom. Vagy fogorvos szükséges?

V. Károly

Valplast

Egyik térdemet januárban megműtötték (protézis), másik térdem műtétje a járvány miatt csúszni fog.
Az első műtét előtt gócvizsgálat után 4 fogamat kihúzták egy továbbit is, ami letört volt (alul), a többi ép fogamat nem akarom lecsiszoltatni (korona), de a második műtét után az esetleges beültetés szóba jön.

Részleges kivehető (Valplast) érdekelne, most.

N. Richárd

Fogtömés

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nemrég lett gyökérkezelve a fogam, viszont kiesett belőle az ideiglenes tömés.
Magától se reggel, se este nem fáj.
Evéskor belemegy az étel ami szúró, fájó érzést okoz.
A másik oldalon van egy frissen kihúzott fogam, így nem tudok ott rágni.
Felhívtam a fogorvosom aki végezte a gyökérkezelést, de a járvány miatt bezárt a rendelő, és azt a tanácsot kaptam hogy esetleg próbálkozzam itt.
Mennyi az esélye hogy a jelenleg nyitott fogam begyullad ha nincs betömve?
Mennyire sürgős ez?

Üdvözlettel:

N. Richárd

S. Adrienn

Fogfájás tömés után

Kedves Doktor Úr/Nő,
teljes elkeseredettségemben írok most. 2 hete cserélték a bal felső rágófogamban a tömést. Egy kicsit fájt, érzékeny volt hidegre melegre, ezért úgy döntöttem, kicseréltetem a tömésem. Az elmúlt két hétben fáj, igaz nem mindig, de most sokkal jobban, mint a töméscserélés előtt. Sokszor belenyilal, főleg lefekvés előtt. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szednem, 10-15 perc alatt elmúlik, de az az idő maga a pokol. Egy szürkés színű anyaggal tömte be a fogam. Nem emlékszem a nevére sajnos. Elképzelhető, hogy allergiás lennék rá? Meddig normális ez a fájdalom? Nem merek visszamenni hozzá, a páromnak háromszor állt neki kihúzni a fogát, sikertelenül..
Köszönöm előre is a válaszukat,
Sz. A.

T. Veronika

Gyökérkezelés utan

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat