A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Ágnes

Felhelyezett híd és korona utáni fájdalom

Tiszteletem!
A fogorvosom, akihez 10 éve járok, 2 hónapja a 2 felső egyesre cirkonium koronát, 1 hónapja pedig a bal hátsó 3 fogamra hidat tett. Azóta is nagyon érzékenyek a hideg-melegre, illetve a hátsókra nem is tudok ráharapni, mert érzékenyek arra is. Többször visszamentem a panaszommal, és minden alkalommal csiszolt a koronákból, mert szerinte azért érzékenyek, mert magasak a fogak. Sajnos a panaszaim nem múltak el azóta sem. Emiatt megingott a bizalmam az orvosomban, pedig eddig nem voltak negatív tapasztalataim, sőt. Egyszerűen nem szeretnék már hozzá visszamenni, mert legalább 5 alkalommal mentem vissza emiatt, mégsem jott ek rendbe a fogaim. Az önök klinikája nagyon szimpatikus nekem, lenne arra mód és lehetőség, hogy megvizsgálják a panaszt okozó fogaimat, és kezeljék, illetve megszűntessék azokat?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Somogyi Ágnes

J. Krisztina

Bölcsességfogak

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Összetett problémával fordulok Önhöz!
32 éves Nő vagyok. Három hónappal ezelőtt a munkahelyemen addig ismeretlen fájdalmak törtek rám, mintha valami húzná, nyomná jobb oldalon a nyakamat, vállamat. Úgy éreztem mázsás súlyt pakoltak rám. Később a fájdalmak tovább terjedtek a másik oldalamra is. Gyakran jelentkeznek görcsös nyaki, illetve tarkón tájéki fájdalmak, melyek a karomra/kezemre, sőt a csípőmre is átterjednek. Később jobb oldalon állkapocs fájdalmak is jelentkeztek.
Nemrégen a fogászaton azt mondták, hogy három bölcsességfogam is be van gyulladva, ebből kettőt feltárásból kell kiműteni. Sajnos, anyagi okokból nem tudok magán rendelőbe elmenni, viszont ilyen műtétet nem merek bevállalni az ingyenes szájsebészeten. Ezek a fájdalmak nem igazán reagálnak a fájdalomcsillapítóra sem.

Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a testi fájdalmakat okozhatják a bölcsességfogak, vagy valami más is állhat a háttérben? Illetve, mit tanácsol, hogyan enyhíthetnék a fájdalmakon?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Krisztina

D. Éva

Üdvözlöm

A kérdésem az lenne hogy ide kezelték a fogamat kitisztított át de viszont nem hatott a Az érzéstelenítő így nagyon meg lettem kínoz hogy mikor ki tisztították a fogam azt mondta a doktornő hogy ha Hétfőn megyek akkor ugyanez a procedúra verdám És ha fájni fog a tisztítás akkor kihúzza a fogamat A kérdésem az lenne mire számíthatok mert legutóbbi tisztítás nál borzasztóan fájt és nagyon megviselt ez az egész!?

Gyulladas ?!

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Egy hete voltam fogtömésen. A bal felső utolsó fogamat kellett tömni . A dokim csak annyit mondott ,hogy készüljek ,mert elég “rossz” helyen van,nehéz lesz hozza férni .kaptam erzestelenitot ,amikor fúrta ,volt egy pont ahol érzékeny volt . Miután kiment az erzestelenito ,egyre jobban fajt ,fajdalomcsillapitot szedtem be . Másnap már csak érzékeny volt ,helyette a tömött fogammal szemben (alatta) levő fogam kezdett el fájni ,illetve alatta tehat a csontban . Azóta ez a szomszéd fog faj ,hidegre brutal érzékeny ,illetve kb 4. Nap este szintúgy a szomszéd fogban egyre nagyobb fájdalom ami sugárzott vég az allkapcsomban előre az allamig illetve hatra a fulemig ,ami sugárzott vég az összes fogam rá . Másnap del előtt szintúgy 2x ,mind a kétszer fajdalomcsillapitoztam (apranax ) hívtam a dokim ,azt mondta h ő meg ilyenrol nem hallott és hogy várjunk ....1 napig ameddig pepes ételeket ettem illetve amit nem igazán kellett rágni ,szinte semmi baj ,sot napközben semmi fájdalom . Mai nem estére megint bele kezdett a tömött fogam kicsit ,a szomszéd fogam ,és mintha kis zsibbadast éreznek a nyelvemben,de csak azon az oldalon ahol történt a beavatkozás . Ha faj,általában 2 pontban ,a szomszéd fog alatt a csontba sugárzik ,illetve kb azon a helyen ahova ment az erzestelenito . Megint apranax ... mégis meddig varjak ?? Lehet ,hogy valami állkapocs gyulladas ?! Köszönöm előre is a választ . Udv .: Bianka

N. Nagy

Nyomásra érzékeny szemfog

Az elmúlt napokban azt tapasztaltam, hogy a felső fogsoron az egyik szemfogam ugyan hidegre, melegre nem, de nyomásra érzékennyé vált.
Néha, amikor gyorsabban ver a szívem, el szokott kezdeni intenzíven lüktetni. Néha azt tapsztaltam mintha egy picit mozgott is volna.
Amíg el a fogorvosra kerül a sor, tudna ajánlani egy módszert a tünetek enyhítésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel : Nagy Tamás

N. H.D.

Nyelvégés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, hogy vajon miért ég a nyelvem.
Előzmények:
2,5 hete voltam fogorvosnál, ahol a jobb oldalon alul, hátulról a harmadik fogat tömték be fényre kötő fogtöméssel. Két-három napig fájt utána a fogam körül, nem pont a fogam, mindenhova sugárzott a jobb oldalon. Majd 5 nap után fehér lepedékes lett a nyelvem, és nagyon elkezdett égni. Főleg a nyelv eleje, alul illetve a jobb oldali széle. Valamint jobb oldalon a bölcsességfogaim helyén is érzem időnként ezt az égő érzést. A nyelvégésem mostanra már két hete állandósult.
A fogorvost felhívtam a tüneteimmel, aki azt mondta, hogy ilyen tünet nem tartozik a fogtömés utáni tünetekhez. Biztosan valami fertőzést összeszedtem.
Azóta a háziorvossal egyeztettem, volt laborvizsgálat. Ami nem mutat különösebb eltérést. Vashiányra gyanakodott a házi orvos, ez nem igazolódott. Cukor érték jó.
Savas reflux betegségem van, ezért gasztroenterológushoz javasolja az orvos, hogy menjek. Bár nem hiszi, hogy ez okozná a panaszaimat. Vagy szájsebészetre. Sajnos ebben a vírusos helyzetben ez nehezen megoldható.
Kérdésem, hogy fogtömés okozhat nyelvégést?
Mivel tudnám enyhíteni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Erzsébet

F. Adrienn

Letörtfog

Jó estét kívánok

Fóris Adrienn vagyok Erdőkertesről és olyan kérdésem lenne hogy jobb oldalt alul a 6-os fogamnál letört kis darab és december 1-re kaptam időpontot és addig mit lehet enni meg gyógyszerek helyett mit lehet .

Előre is köszönöm: Fóris Adrienn

Időváltozáskor ínyfájdalom

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám van, miszerint időváltozáskor fáj a felső fogínyem,illetve feszül a felső 2 első fogam között. Több orvosnál is voltam már és azt mondták,hogy nem látnak semmit nem tudnak vele mit csinálni. Nekem viszont nagyon kellemtelen,sokszor a fejemre és a bal szememre is kisugárzik a fájdalom, ekkor csak fájdaomcsillapító segít.

S. Gábor

Begyulladt fog esetén nyelv alatti nyálmirigy duzzanat jelensége

Üdvözlöm
Elnézést, hogy levelemmel zavarom, szombaton begyulladthatott a jobb alsó 6 vagy 7-es fogam, rágásra, érintésre fájt, sajgott. Ez hétfőre még duzzanatot is okozott az állkapocs alatt, szépen kitapintható, fáj, amint nyomom. Voltam hétfőn fogorvosnál, kaptam dalacint és cataflamot, emellett két dolog lehet: gyökérkezelni kell a 7-est (remélhetőleg csak azt, és nem húzás lesz a vége), vagy egy évekkel ezelőtti bölcsességfog gyökérmaradványa okozhatja a gyulladást, ezt holnap fogom megtudni, mert ma sikerült panoráma röntgent csinálni, és ma már nem jutottam be a körzeti rendelésre (más városban csinálják a panoráma röntgent)

Ez alapból nem is lenne akkora gond (persze gond, mert nem tudok dolgozni, annyira fájt, plusz addig is valószínűleg a gyulladás okozhat problémákat, hiába van gyógyszer), mai napra elmúlt a fájdalom, maradt a duzzanat, ezzel egyidejűleg megjelent a nyelvem alatti jobb részen lévő puha rész duzzanata is. Először csak duzzanat, éreztem a nyelvem alatti puklit hajnal 4 fele, később reggelre átváltott sötét sárgás duzzanatra, nap közben lelohadt, estére pedig kicsit duzzadt és egy fehér csík vonul rajta végig.

Ebből kifolyólag ez most jobban megrémíszt, mint a fogam állapota, hogy mi lehet ez a nyelvem alatt (pl oda ürülne a genny, de akkor miért fehér most?), és a tudatlanság megrémít, mert mi van ha ez egy teljesen más probléma tünete.

Holnap valószínűleg kapok választ az orvosomtól a kérdésemre, bár attól még mindig jobban félek, ha mégsem. Ezért is írtam ide, hátha találkoztak már ilyen "jelenséggel"

Képet sajnos nem tudok feltölteni, pedig lenne, bár értelemszerűen a látvány nem a legszebb.

Gyógytömés

Tisztelt Hölgyem,
Olyan panaszom van, hogy okt30.an gyökérkezelték a bal 5os fogam, Nyitva hagyta, majd nov2-an ideiglenes tomessel lezarta. 1het eltelt es most elkezdett iszonyuan fajni (luktet, raharapasra iszonyu fajdalom, ejszaka nem tudok aludni) felhivtam az orvost, 1het antibiotikum kurat irt elo, azt mondta ha kiszedi es ismet betomi ugyan igy fog fajni. 2napja szedem de egyszeruen nem mulik a fajdalom, iszonyu mar.
Ez normalis eset? Ön szerint megjavul ez a fog vagy huzas lesz a vege? Ugyertem kilehet egy ilyenbol labalni... mert mar ketsegbe vagyok esve hogy 2hete szenvedek vele...:(

Gyulladás

Kedves Uniklinik!

Régóta gyulladt a nyelvem egyik oldala. Több fül orr gégésznél jártam semmit nem találtak.
Fogorvosnál voltam röntgent csinált és egy fogam ami gyökérkezelt nem tökéletesen sikerült fáj is most már folyamatosan.
Ez a gyulladás kihathat a nyelvemre?
Természetesen ugyanazon oldalon van.
Nagyon köszönöm a válaszukat.
Szilvia

G. Kiss

Furcsa kinövés az ínyen egy nagyméretű ciszta/tályog alatt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az egyik erősen szuvas 1-es frontfogam gyökércsúcsa környékén hónapokkal ezelőtt megjelent egy viszonylag nagy méretű (kb. 2-3 cm kiterjedésű, hol kisebb, hol nagyobb) ciszta vagy tályog, amit a 3 héttel ezelőtt végzett fogászati kisröntgen nem mutatott ki. Ugyanakkor ujjal tisztán kitapintható, kiemelkedik az állkapocscsontból. Nagyjából az említett fogászati kisröntgen előtt kicsivel megjelent az említett ciszta/tályog alatt egy kis kinövés, amit először a fogászaton fisztulának néztek (ők sem diagnosztizálták a nagyobb duzzanat természetét, még mindig kérdéses, hogy tályog/ciszta-e). Kezelés még nem történt, gyökérkezelésre voltam előjegyezve, amit végül halasztanom kellett egyéb okokból. Az említett "fisztula" mostanra ugyanakkor már jóval inkább egy szemölcsre hasonlít, meghosszabodott, és ténylegesen elkülönül az ínytől. Közelről lámpával megnézve sima, erezett felületű, néha picit vérzik, tegnap egy alkalommal nagyobb mennyiségű vér is távozott belőle hirtelen, de a mérete változatlan maradt, ahogy a fő duzzanaté is. Ez utóbbi mostanra fájdalmasabbá vált, erős húzó fájdalmat vált ki az alatta lévő 2 fogra, amit vény nélküli fájdalomcsillapítókkal nagyjából kordában tudok tartani.
Viszont aggódom, nehogy egy daganatról legyen szó...viszonylag szabályos formájú ez a kinövés, de mozgatható és tényleg némiképp szemölcs szerű (eltekintve a sima felülettől).
Kérem, adjon tanácsot.

Köszönettel, Gábor