A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Józsi

Bölcsesség fog fájdalom

Tisztelt Doktorok!
Amiatt fordultam Önökhöz, hogy már 4.-ik napja folyamatosan fáj a jobb alsó bölcsesség fogam, úgy látom már nem sok kell,hogy ki bújjon teljesen.
Viszont korábban is fájt már, de ennyire még nem.
Ahogy nyitom a szám, az evés, ivás is fáj.
Azóta nagyon sokat mosok fogat,öblögetem is a szám Listerine szájvízzel valamennyire enyhíti a fájdalmat.
Mit tehetnék ,hogy elviselhetőbb legyen a fájdalom?
Illetve mennyi idő mire kibújik? Mert nagyon kellemetlen így a mindennapjaim.
Köszönöm szépen a válaszát!

C. Patrícia

Gyökèrtömès, ràharapàsi fàjdalom

Tisztelt Uniklinik! Van egy bal felso nagyorlo, ami tobbszor lett gyokerkezelve, ragtam is mar ott egyaltalan nem fajt mar ideiglenessel. Aztan bele lett teve a gyokertomes, rtg is keszult. Par napig nem volt semmi gond, aztan erzekennye valt. Egyaltalan nem tudok enni ott, raharapasra faj. Alapjaraton nem faj, de ha megnyomom, vagy ennek vele( sajnos nem tudok) illetve ivasnal erzekeny, faj. Kb ket hete volt a gyokertomes. Nagyon csalodott vagyok, hogy ennyi kezeles utan sem jo. Mar ott tartok, hogy inkabb ki szeretnem huzatni.. mitol fajhat raharapasnal, miert nem tudok enni vele? Koszonom szepen!

B. Csilla

Összes fogam fáj .

Tisztelt Címzett ,Doktor Úr!
Szeretnék véleményt kérni .Decemberben kezdődött fogászati panaszom mely abban nyilvánult meg hogy bal oldalt a felső fogak ,hátulról harmadik fogam érdekes érzetű lett és a mellette lévő is .A fogorvos szerint nem a fogam fáj kaptam gyógyszert elmúlt .Januárban ismét kezdődött ugyan itt ,de mellé sajnos az összes fogam és a füleim ,fejem is kezdett fájni .A felső fog (25 ös ) oldala levált ,betömték ,de érzékeny maradt .Közben annyira elkezdtek fájni ,bal oldalt alul utolsó fogat kifúrták ,gyökérkezelték ,de nem lett jobb .Mostanra fáj az összes fogam ,a füleim nagyon erős fájdalommal zúgással ,dobogással ,erős fejfájással .Bal arcüregem is fáj ,homlokam.Fogorvosok szájsebészetre küldenek ,azok pedig vissza .Jártam fül orr gégésznél de ő is fogorvoshoz küld .Most ott tartok 25 ös fog kifúrva ,bal alul utolsó kifúrva . Többször szedtem antibiotikumot de nem használt .Mi tévő legyek és mi lehet a gond ? Köszönöm a válaszát .
Tisztelettel B. Csilla

T. Erzsébet

Foghúzás lesz

Tisztelt Uniklinik

Megszeretném kérdezni, hogy csütörtökön kihúzák a 26 ex. Fogamat a beutalon így van írva az a kérdésem, hogy ezután szoktak antibiotikumot felirni. A Története a fognak hogy tavaly nyáron fájt a fogam és ki szedték az ideget és be volt tömve sokáig ideiglenesen és nem mentem vissza vele csak múlt héten mert hol az orvos nem volt sokáig hol én felejtettem az időpontot és el lett húzva így a doktornő csináltatot egy rögent és sajnos ki kell húzni a fogamat bal oldalt fölül.
Köszönettel.

S. Kitti

Foghúzás utáni duzzanat a foginyem

Üdv!
Olyan problémával fordulok önhöz múlt héten kiderült,hogy arcüreggyulladásom van a 26os fogamtól,a fogorvosom mindezt cáfolta,kifúrta a fogam 2 gyökért feltárt(első fúrásnál már kegyetlenül fajt ezért kertem injekciot..)egész éjjel nem bírtam aludni..(röntgen,FOG.látott) FOG.küldött szajsebeszetre ahol elmondták a fogorvos nem elég gyöker csúcsot tart fel s hiába is mondta,hogy volt már gyokerkezelve a fogam abba gyokertomes nem volt soha! Így ő is megerősítette,hogy a fogam miatt lett arcureggyulladasom!
Na vissza terve a kérdésemre.. kihúzták a szajsebeszeten a fogam de viszont az nap este eléggé vérzett is(múlt hét pénteken lett kihúzva) szombaton azt vettem eszre,hogy ilyen nagy dudort érzek a kihúzott fog fölött és a mellette levő fogam felett.. ami kegyetlenül fajt és ma vissza mentem a szajsebeszetre azt mondtak h normális… de viszont nekem ettől olyan mintha gátolná a beszédem és se rá feküdni se hajolni nem tudok miatta mert lüktet és tényleg faj.. annyit mondtak,hogy várjak 1 hetet mert lehet elmúlik ha nem akkor megvágják… de viszont én ez miatt táppénzen vagyok és ha esetleg nem várom ki azt az 1 hetet hanem vissza megyek még a héten pénteken maga szerint fognak velem foglalkozni? Amikor hozza erek ilyen kemény és minimálisan éles.. válaszát előre is köszönöm!

B. Krisztián

foghúzás után hónapokig elhúzódó fájdalom oka

Tisztelt UNIKLINIK!

Elhúzódó arccsont/állkapocs fájdalommal kapcsolatban kérném a segítségüket. Szuvasodás és sikertelen gyökérkezelési kísérletek után tavaly decemberben (4hónapja) eltávolították bal felső 6-os fogamat, majd pár héttel később, mivel ez a gyulladásos fájdalom átterjedt a bal felső 4-es fogra is -ami korábban gyökérkezelve volt-, többször próbálkoztak áttisztítással, a fog megmentésével. Március elején (két hónapja) végül ez is húzással végződött, ám ez a fajta fájdalom azóta sem szűnt meg. Hol nagyon enyhén érzem csak, de van, hogy beerősödik (mintha begyulladna) és akkor napokig sajog a fog helyén, ahol a gyökere volt, fent az arccsontomnál és hátrasugárzik az állkapocsba és van, hogy le az ádámcsutkám bal oldalára is. A sebek már rég begyógyultak, a száj felől nyomkodásra nem is igen érzékeny, hanem csak inkább kívülről, ha megnyomom az arccsontomat a korábbi gyökércsúcsok helyén. Más fog nem lehet, mert azon az oldalon már korábban az összes többi eltávolításra került, a bal felső 3-as az utolsó fogam abban a quadránsban.
Fogászatra visszamentem másfél hete, röntgenen nem látszódott semmi rendellenesség. Felmerült krónikus arcüreggyulladás (mivel a hatos húzásánál összenyílt a szájüreg az arcüreggel), de fül-orr-gégészeti kivizsgálás és arckoponya CT után ez kizárásra került. Kizárásos alapon arra gondolnak, esetleg trigeminal neuralgia lehet. Azért kételkedem ebben, mivel ezek nem rövid ideig tartó erős fájdalomimpulzusok (bár néha bele-belenyilall), hanem inkább időszakosan felerősődő tompa, gyulladásos jellegű fájdalom.
Szeretném kérdezni, mit gondolnak, mi lehet az oka ennek a fájdalomnak? Elképzelhető, hogy esetleg maradt bent valahol pici fertőzött szövet, amit a röntgen esetleg nem mutatott ki?

Válaszukat előre is köszönöm!

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Nagyon köszönöm a válaszukat és a segítségüket. A gondom csak az, hogy már kétszer rontgenezték a szemfogat, a kettő között legalább két hónap is eltelt, az implantátum berakásakor ct és 3d panoráma rontgen is volt,nem mondtak semmit.
Köszönettel

Dalacin 300

Tisztelt Doktor nő/úr!

Nem tudom lenyelni a kapszulát vagy a gyógyszert, pszichés okok miatt. Kiönthetem a tartalmát vízbe? A fogam gyulladt be, 2 hét múlva műtik, a fogorvosom viszont elment szabadságra.

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

Gyulladt íny

Kedves Doktor(nő)!
Hosszú évek óta már a bölcsességfogaim és a füleim egymással szinkronban bizonyos időközönként begyulladtak. Két éve már, hogy kiszedettem a gondot okozó fogakat, azonban azóta a helyük gyullad be ugyanúgy. Egy kicsit szétnyílik ott az íny, bejutnak ételdarabok, és szörnyen fáj. A fogorvos annyit mondott legutóbb, hogy kicsit rosszul forrt össze (2 éve?!), öblögessek és tisztítsam. Most azonban egy fülgyulladást követően újra fellángolt ez a probléma. Nehéz elhinnem, hogy mindkét oldal rosszul forrt össze és együtt kell élnem azzal, hogy pár havonta egy hétig nem tudok enni szilárd ételt a fájdalmak miatt. Mit lehet ezzel kezdeni?

B. Antalné

állkapocs fájdalom

Tisztelt doktor Úr/Nő/!

Tavaly december óta szenvedek állkapocs fájdalommal, sajnos nem jártam sikerrel egyik orvosnál sem , ahol jártam itt vidéken. Menet közben kiderült, hogy az első fogaimnál van 2 db ciszta amit kiszedek, de a helyzeten nem javított. Továbbra is fáj és úgy érzem zsibog és ég az arcom tőle. Olyan érzés mintha az egész állkapocs összébb lenne csúszva, és nyomás van rajta. Amikor rágok, elfárad az egész fogsor és állkapocs. Valahogy az egész állkapocs szorításban van..... Szeretnék egy alapos vizsgálaton már részt venni, ahol megtudják állapítani mi a baj....