A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

A. Bernadett

Fogszabályozó bracket

Kedves Hölgyem/Uram,

Rögzített fogszabályozó készülékem volt kb. másfél évig. Amikor levették a készüléket a doktornő adott egy éjszakai sínt. Azt mondta elég ha félévente megyek kontrollra.
Már csak otthon vettem észre, hogy alul 2, felül 1 bracket-et nem sikerült levenni.
Azóta a covid járvány miatt nem találkoztam a doktornővel. Próbáltam telefonon elérni, de azt mondták, hogy a praxis megszűnt.
Szeretném a fent maradt bracket-eket eltávolíttatni ha megoldható.

Köszönöm szépen a segítséget!

K. Éva

Implantátum és fogszabályozás

Tisztelt Uniklinik!
A hiányzó felső 1es metszőfogam pótlására be lett ültetve egy implantátum, majd rá egy hétre felkerült a fogszabályzóm is. (az ideiglenes fogat az ív tartotta). Majd eltelt a 4 hónap és a gyógyulási csavar után megkaptam az ideiglenes koronámat.
Ezután pár nap múlva voltam fogszabályzós kezelésen és az implantátumra is lett bracket ragasztva és bekerült az ívbe. Nem lesz ebből baj? Nem fog az implantátum kilazulni?
Válaszukat előre is köszönöm!

B. K. A.

Korona

Kedves doktor úr / hölgy!
A kérdésem az lenne, hogy felül az első ket metsző fogam lyukas és picit egymásra is nőttek. .. 23 évesen nem érzem túl jól magam így... Javasolják a cirkon koronát egyből esetleg gyökérkezeléssel egybekötve vagy tömés aztán fogszabályzás és csak utána korona?
Illetve a korona alatt az idő múlásával a gyökérkezelés miatt esetleg eltörhet a fogam a terheléstől?
Előre is köszönöm a válaszát!

S. Zsuzsanna

esztétikai fogászat fogszabályozás nélkül

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy milyen lehetőségem van elferdült metszőfogak korrigálására, ha nem vehetek igénybe fogszabályozást?
Egyszer már volt állandó készülékem 10 évvel ezelőtt, és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel, de 4-5 éve elkezdtek fokozatosan visszaferdülni a metszőfogaim (nem teljesen álltak vissza az eredeti állapotba, de már nem is olyan szépek, mint amik önbizalmat adhatnának), és emiatt belekezdtem volna egy második fogszabályozásba. Viszont, kiderült, hogy mind a 4 metszőfogamnál felszívódtak a gyökércsúcsok (nem tudom pontosan, milyen mértékben), és emiatt nem lehet mozgatni a fogakat. Ilyenről egyébként nem hallottam az első fogszabályozásom idején, hogy ilyen előfordulhat.
Nyilván a leleteim alapján lehetne pontosat mondani, de csak azt szeretném kideríteni, hogy érdemes-e még foglalkoznom a fogaim korrigálásával, vagy hagyjam az egészet, mert nem érdemes. Viszont, ha mégis érdemes, akkor milyen irányba indulhatok el?

Köszönöm szépen a válaszukat előre is.

Üdvözlettel,
Zs.

Fogszabalyzo

Jónapot kedves doktor úr/nő
Elvileg tökéletes a harapásom de a fogaim között rés van! Egyszer egy fogszabályzós aztmondta h nem kell nekem fogszabályzo,mert hogy miután leszednék a fogszabályzót utánna szétcsúcsnának a fogaim es megint lenne fogrésem. Az lenne a kérdésem hogy ez lehetséges e vagy, hogy egyálltalan igaz-e
Válaszukat nagyon megköszönném

B. Nóra

sztrippeles

Jo napot, nekem a ket elso fogamnal a alakult ki egy minimalis torlodas, egy nagyon picit ralog az egyik fogam a masikra, es kb 1mm helyre lenne szukseg. Kulfoldon elek, es a helyi fogorvos a sztrippelest javasolta, de inkabb Budapesten csinaltatnam meg amikor otthon leszek. De picit megijedtem ettol a technikatol,h ez jarhat-e barmifele negativ kovetkezmennyel hosszu tavon? Osszesen 5x.0.2mm csiszolnanak.

Mi a velemenyuk? Hogyan mukodik ez az ONoknel?

Koszonom
Nora

B. Eliza

Fogszabályozó

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az alsó első nagyőrlő kihúzása után lehetséges-e fogszabályozóval a keletkezett rést összehúzni?( a bölcsessegfogak épek) Mennyi időbe telne? 23 éves vagyok, még nem szeretnék implantátumot vagy hidat.
A valaszát előre is köszönöm!

V. Olah

Fogszabályzó

Üdvözlöm.Olyan kérdésem lenne,hogy a kihúzott fog helyét valamennyire el-e tüntetné a fogyszabályzó használata?
Persze nem teljesen de valamilyen szinten el e tüntetné?
Köszönöm!

C. Erika

maradandó fog

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy
Olyan kérdésem lenne.h 7 éves kisfiamnak felül az első 2 tejgoga nem igazán akart kiesni.kihúzni nem akarta a fogorvos.azt mondta az új fog majd kinyomja nem így lett így csak ki kelett húzni.
Viszont a maradandó első 2 fog elég messze van egymáshoz.
Most mondja h fáj a foga .de olyan mintha kicsit mozogna is.
Viszont jönne jobról balról 1-1 fog.
Az létezik h mivel az első 2 nem jó helyen van igy ami most akar jönni ez által nyomja a már kintlévőt?
Válaszát várom.
Tisztelettel.:Erika

A. Petra

Bedőlt fog

Tisztelt Doktornő / Úr!

17-18 éves koromban egy rosszul elvégzett tömés miatt kihúzták az egyik hátsó fogamat. A doktornő akkor azt mondta, hogy nem kell aggódni, a mögötte levő fog majd benő a hiányzó fogam helyére..én ezt naivan elhittem neki.
Azonban pár éve észrevettem, hogy elkezdett bedőlni a hiányzó mögötti fogam. Rákerestem interneten a problémára, és ekkor szembesültem vele, hogy ez elég komoly dolog és félre lettem anno tájékoztatva...
Időben szeretnék cselekedni, és így közel 10 év után megcsináltatnám.
Ön mit javasolna? Fogszabályzóval belehetne húzni az előtte levő helyére? (Ezt is olvastam valahol) Hidat nem igazán szeretnék, ha van más megoldás.

Köszönöm szépen válaszát!

V. Zozo

Felső, hátsó 7-es rágófogak

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!
Kérdésem az lenne, hogy fogszabalyzom van és egy ideje észrevettem, hogy a 7-es felső fogaim nem egyforma méretűek/ alakjuk eltér, ez lehet annak következménye, hogy a fogszabalyzo elhúzta a fogsoromat, és összeér az also 6-7-es foggal, egyáltalán ilyen előfordulhat?
Illetve következő kérdésem az lenne, hogy a hátsó ugyancsak 7-es fogamon létre jött egy olyan növés, mint az első 2-es fogamnál, mögötte ilyen úgynevezett “fogtartó csont” remélem így Ön is tudja. Ez fogkő lehet vagy inkább ugyanilyen képződmény kialakulhat a hátsó fogakon is, mint az elsőkön?
Köszönöm szépen!
Mihamarabbi válaszát várom!