A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

D. Federico

Bölcsességfogfájás

Bölcsességfogfájás miatt írok. Csak az egyik fáj (alsó, bal oldalon, már 2 napja). Időnként szokott fájni, de nem ilyen sokáig. Cataflammal elmúlik a fájdalom de csak ideiglenesen mivel 8 óra után megint kezd fájni. Dr. Opyakin Viktorral szoktam járni, utóljára fogszabályozást kapcsán, amit be is kéne fejezni. Ilyen esetben tudtok ellátni? vagy inkább várjak még par napot, hogy hát ha elmúlik?

Fogszabályozás

1. Fogszabályozóval meg tudják e csinálni a szkoliózis teljes röntgent,nyaki részt is? Mert ahhoz mindig minden fémet le szoktak vetetni, még a fülbevalót is.

2. Ismerősöm gyermekkoban sikeres gyermekkori fogszabályozásban részesült, most mégis olyan a fogsora és a harapása, amilyennek nem kellene lennie, mert a bölcsességfogai sorra kijöttek, és mindent "tönkretettek" lévén nem fértek be. LEhet e ezt előre gyanítani gyermek esetében, anatómiai viszonyokat is figyelembe vesznek-e, van-e olyan, hogy kicsi állkapocscsontok miatt várhatóan úgysem fog beférni a fogsora?
Ez ellen mit lehet tenni, kell-e tenni, különösen ha nem áll szándékunkban az összes bölcsességfogat sorra kihúzatni majd a gyereknél?
Lehet-e, hogy ilyenkor a gyermekkori fogszabályozás az anatómiailag adott és fixált "be nem férhetőség" miatt értelmetlen pénzkidobás csupán, és meg kellene várni a felnőttkort a bölcsességfogakkal?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,

S. Zita

Maryland-híd

Tisztelt Klinika!

10 éves ikerfiaim vannak, akiknek egy röntgen alkalmával kiderült, hogy az alsó állkapcsukban a tej metszőfogaik alatt nincs fogcsíra. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e Maryland-hídat alkalmazni.

köszönettel: Sándorovits Zita

C. Hajnalka

Harapásemelő

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Lassan 2 éve van állkapocsizületi problémám.
Mint kiderült mélyharapásom van. A kezelés ideje alatt alsó majd felső harapásemelő sínt kaptam. A probléma részlegesen oldódott csak meg. Továbbra is fenn áll az állkapocsizületi betegseg egyes tünete. Mellé még társult az a problèma is, hogy a fogorvosom fogszabályozást javasol. Kérdésem az lenne, hogy van-e olyan kezelés amely mind a fogszabályozásra, mind pedig az állkapocsizületi problémámra megoldás lehetne? Mennyi ideig tarthat egy ilyen kezelés? Mennyibe kerülne? Előre is köszönóm válaszukat.

Üdvözlettel: Cs.Hajnalka

Fogszabalyzas

Előreâllnak a fogaim nagyon. Elvileg 0.6cm a fogcsontom elől.. Hogyan tudom rendberakatni a fogamat..? Köszönöm

B. Nikoletta

Fogszabályozás

Meglévő alsó-felső rögzített fém készülékem levételével kapcsolatban szeretnék konzultációt, illetve árajánlatot kérni. Mikor lenne erre lehetőség?

B. Bálint

mélyharapás

Tisztelt Doktor úr/nő!

32 éves férfi vagyok. Sajnos igen erőteljes mélyharapásom van. Az alsó fogsorom szinte teljesen a felső mögé megy. Még nagyobb problémát nem okozott, de érzem, hogy az alsó fogak rágás közben elérik a felső fogak íny részét illetve a szájpadlást.
A kérdésem az lenne hogy erre létezik valamilyen olyan megoldás amit nem szükséges csak éjszak hordani. Láttam a neten olyan eszközöket amik olyanok mint egy fogvédő és csak éjszaka kell őket beteni, viszont nagyon megoszlóak a vélemények róluk. Sajnos több százezer forrintos megoldást nem tudok megengedni magamnak.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Bálint

S. Noémi

Lecsiszolt fog érzékenysége

Kedves doktornő!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire normális, ha a fog, amit lecsiszolt a fogorvosom, fáj?
Fogszabályzóm van és az alsó fogsoromom a metszőfogaimból és a szemfogaimból is csiszolt valamennyit a doktornő.
Mindegyik rendben van, de a bal oldali szemfogam fáj. Érzékeny a hidegre, fáj ha harapok és nem tudom mi ilyenkor a teendő. A fogorvosom elutazott és még nem tudok visszamenni hozzá, csak két hét múlva.

D. Márta

Fogszabályozás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

15 éves fiam fogszabályozásával kapcsolatban kérném a segítségüket!
6-7 mm-es szűkület van az alsó fogívnél és 8-9 mm-es szűkület a felső fogívnél. Ilyen esetben szájpadrepesztés és foghúzás nélküli kezelés esetén csak az önligírozó készülékek jöhetnek szóba, vagy esetleg hagyományos készülék is? Önök alkalmaznak-e fém önligírozó készüléket?

Köszönettel,
D.M.

H. Marianna

Csontfog mögött csontfog

12 éves lányom foga mögé nött mégegy. Azt mondta neki az iskola fogorvosa hogy fogszabályzóval helyrelehet hozni. Csak akkor lehet ha az egyiket már kihúzták? Vagy anélkül is meglehet?

p. ádám

Fogszabáyozási-végső esztétika igazítás

Kedves Doki! :) 27 éves vagyok, 1 és fél éve elkezdtem kezeltetni torlodott fogaimat, a felső fogsoromra fogszabályzó került. Arra keresem a választ, hogy 3 minimétert lennebb lehete hozatni az első 4 metsző fogam, hogy kiteljen a mosólyi'vem, úgy ahogy szeretném ( hatalmas szemfogaim vannak)! Illetve, hogy mennyire veszélyes, ez a művelet, úgy hogy nincs baj a fogi'nyemmel? Miután lekerűl a rögzi'tett készülék, sokkal jobban mozoghatnak a fogaim, mint szimpla kezelések esetében?
Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel!

N. Kitti

Bölcsességfog

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy már egy ideje gondom volt a két alsó bölcsességfogammal, mivel csak félig nőttek ki, így ezek nem rég ki is lettek műtve. A felső két bölcsességfogammal viszont semmilyen problémám nincs. Szeretnék fogszabályzót és a fogszabályzós szakorvos azt tanácsolta , hogy a felső két bölcsességfogamat nem indokolt eltávolítani a fogszabályzás sikeres végeredményéhez, viszont a szájsebész azt javasolta , hogy húzassam ki ezeket is a fogszabályzás előtt (ezek már teljesen ki vannak nőve) , mert a későbbiekben megereszkedhet. Emiatt teljesen tanácstalan vagyok, hogy kinek a véleményére hallgassak.

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Nagy Kitti