A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Barbara

Fogszabályozás

Tisztelt Fogászat!
Fogszabályzót szeretnék és az orvosom elküldött röntgenre. A metsző fogaim befele,a szemfogaim kifele nőttek és a felvétel azt mutatja az alsó állcsontom bentebb van,mint a felső. Az alap terve az volt az orvosomnak,hogy fentről kihúz két fogat,a szemfogakat bentebb hozzuk a metsző fogakat pedig kintebb hozzuk,azt is mondta,hogy vékony az állcsontom és lehet,hogy szükség lesz egy csontvastagító műtétre.Ezt szeretném elkerülni.Azt olvastam van lehetőség más megoldással rendbe tenni a fogaimat.Az állam néha szokott kattanni egyet egyet de nem fáj,nap közben nincs vele gond.Pár éve minden reggel kattogott,éjszaka valószínűleg össze szorítom a fogaimat.Az volna a kérdésem honnan lehet tudni,hogy a problémám megoldható műtét nélkül vagy csak műtéttel hozható kintebb az állcsontom?Nagyon sokára kaptam időpontot hozzá és addig csak őrlődök,hogy mi lesz...
Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!
-Barbara-

K. Géza

fogszabályzó-foghúzás

Tisztelt Doktornő / Doktorúr!

Az én kérdésem a következő lenne. Pár hónapja lett felrakva az alsó fogsoromra fogszabályzó. Hely hiánya miatt azt javasolták, hogy a bal 1-es metszőt ki kell húzni. Megtörtént a húzás. Mennyi idő kell ahhoz, hogy annak a helyére a mellette lévő fogakat behúzzák? Mivel hát azért esztétikailag elég furcsán néz most ki, és hát a beszédet is viszonylag megnehezíti.

Előre is köszönöm szépen válaszát.

T. Erika

Lecsiszolt fog

Tisztelt Válaszadó!
Csütörtökön a fogorvos ferdeharapás miatt (remélem jól irtam). Lecsiszolt a bölcsesség fogam melletti 2 fogból igaz igy jobban összebirom zárni a fogsorom (a felső fogsor gyerekkortól erősen deformálódott), de azóta az eggyik fog nagyon fáj, nem állandóan, főként este érzem ha ráharapok ill. kocoktatasnál. Ez meg fog szűnni vagy menjek vissza mi a teendő ilyenkor? Köszönöm válaszát

Mozgó gyökérkezelt fog.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
2016 augusztusában vették le rögzített fogszabályozó készülékem. Utána sajnos a jobb felső szemfogamat gyökérkezelni kellett. Idáig nem jelentkezett semmi probléma, de 2 napja reggel a retenciós sínt levéve a szomszédos fogak tompa, nyomásos fájdalmát éreztem, illetve a jelölt fog enyhe mozgathatóságát (főként nyelvvel való hozzáérés esetén, illetve egyszer ivás közben).
Kérdésem ehhez kapcsolódna, ilyen esetben várható, hogy tehermentesítés után rövid időn belül stabilizálódik a fog vagy valamilyen sínezési eljárás szükséges lenne?
Válaszát előre is köszönöm!

C. Csilla

Fogszabályzás

Üdv!
Egy évig volt felül fogszabályzóm a felső két fogamon hátul két harapásemelővel.
Miután leszedték a fogszabályzóm, a harapásemelőt fennt hagyták.Nem mondtak semmit, hogy mikor lesz leszedve.
Az éjszakai fogszabályzóm miatt a harapásemelő feljebb csúszott az ínyemre és már nagyon fáj.
Mit lehet csinálni vele? A fogorvoshoz csak 3 hónap múlva megyek. Esetleg felhívjam előb, hogy nézze meg?

B. Barbara

Extrém túlharapás

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy extrém túlharapás esetében lehetséges-e fogszabályzóval korrigálni a fogakat?!

Válaszát előre is köszönöm!