A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

F. Dániel

fogzománc

A fogszabályozómat pár napja vették le és azt vettem észre, hogy két fogamról a zománc részben hiányzik (kb 2 mm-es átmérőjű kör). A hiányzó zománc részek kicsit sárgásak. Mit tehetek, hogy ne romoljanak el a fogaim?

M. Boglárka

Bölcsességfog eltávolítás

Tisztelt Szájsebés szakorvos.
Kérdésem az lenne,hogy 13 éves kislányom fogszabályó felhelyezéshez mind a 4 bölcsesség fog kihúzását javasolták amelyek még a fogínyben vannak és talán még az állkapocsban is vannak elhelyezkedve. Ezek eltávolítása egyben vagy párban illetve egyenként történik ? Ez nagy beavatkozásnak számít így ,hogy nincs még kinőve? Illetve mennyi a gyógyulási idő? Válaszukat előre is köszönöm.

Z. Kissné Kelemen

Ki nem nőtt fog

Tisztelt Fogászat!

8,5 éves kislányomnak decemberben esett ki a bal felső 2-es tejfoga. Azóta nem nőtt a helyére a maradandó fog. A jobb felső 2-es foga májusban esett ki, a maradandó fogacska már látható. A bal oldalon kisebb a hely az 1-es és a 3-as fog között, mint a jobb oldalon. Mi a teendőim? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Zsuzsi

Pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! Köszönöm a választ! Egy olyan kérdésem lenne, ha a fenti front fogaimon korona van és az egyik gyökér kezelt,ilyen esetben is meg oldható a fog szabályzás? Az előző orvosok ilyen lehetőséget nem ajánlottak fel. Mivel szeretném, ha rendbe lennének így fel keresem az önök rendelőjét.

V. Bence

FÉM ÁLLANDÓ FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK (3M MINIUNI-TWIN) összköltsége

Szeretnék érdeklődni, hogy a tárgyban megjelölt fogszabályozás milyen költségekkel jár, beleértve az összes költséget?!

Köszönöm válaszát.

Fogszabályozás

Ha már van egy implantátumom (felső bal szemfog), akkor utána már nem lehetséges fogszabályozás?

B. Georgina

bruxizmus, implantátum, fogszabályozás

Üdvözlöm!
Egy picit összetett a problémám, de remélem, sikerül rá választ kapnom. Gyerekkorom óta bruxizmussal küzdöm, ez pár éve már fizikai tüneteket is okoz az arcom (illetve az egész testem jobb oldalában). Csontkovács és fizioterapeuta rendszeres látogatásával kordában tarthatóak a tünetek. Illetve van egy éjszakai harapásemelő sínem, amit rendszeresen használok.
Jobb felső fogsoromban hiányzik 2 egymás melletti fog. A pótlás híddal lett megoldva kb. 6 évvel ezelőtt. A mai napig zavar, mert a híd alá könnyen beszorul étel. Felmerült bennem az implantátum gondolata. Gondolom ennyi idő elteltével szükséges lenne a csontpótlás, illetve a rendszeres éjjeli fogszorítás mellett nem tudom, hogy kivitelezhető lenne-e egyáltalán. Másik nagy dilemmám, hogy az én esetemben megoldható lenne-e fogszabályozás. Alapvetően nem állnak nagyon kuszán a fogaim, de a felső állcsont metsző és szemfogai torlódnak. Gyerekkoromban sajnos nem volt lehetőségem erre. Most szívesen bevállalnám (33 évesen), de ugye a foghiány/híd miatt ez nem is tudom, hogy lehetséges lenne-e. Alsó fogsorban is van egy foghiányom a bal oldalon. Gyerekkoromban lett kihúzva a fog, a bölcsességfog eltolta a hiány melletti fogat, így csak egy pici rés maradt, viszont az eltolt fog erősen bedőlt. Úgy gondolom, ezzel is jó lenne végre kezdeni valamit. Észrevettem, hogy szinte mindig a jobb oldalon rágok, mert amikor a bal oldalon, akkor nagyon zavaró, hogy abba a kis résbe beszorul az étel. Talán ez is lehet az oka a jobb oldali rágóizom problémának... Elnézést a hosszú levélért, kíváncsian várom a véleményüket.

S. András

Metszőfog hirtelen elmozdulása

Tiszteletem! Panaszom a következő : az alsó fogívem első kettő foga kifelé, kvázi "elborult", oldalsó irányba, persze mindössze néhány fokkal rá a mellettük elhelyezkedő fogakra ezzel egy rést hagyva az alsó fogsor közepén. Ez mindössze 1-2 hét történése. Az utóbbi időben rendkívül érzékeny volt az ínyem, ezzel el is mentem fogorvosomhoz, aki megállapította a fogínygyulladást és mindössze egy fogkrémet ajánlott. Ez után tűnt fel a fogaim mozdulása. Mitől következhetett be a panasz illetve milyen következményekkel járhat? A felső fogsorom éjszakai fogszabályozó készülékkel van szabályozva de sajnos a jelenlegi helyzetben a fogszabályozó orvosommal sem tudok konzultálni. Köszönöm

P. Sándor

Szemfog hossz.

Üdvözlöm!
Úgy 18 éves koromig össze vissza álltak a fogaim és ez érvényes volt a szemfogaimra is. Fogszabályzóbal ez szépen helyre lett hozva, viszont az egyik szemfogam 18 évig gyakorlatilag nem volt használva így nem kopott picikét sem. Kb 1 milimeterrel hosszabb. Kérdésem az lenne hogy ezt esetleg le lehet csiszolni vagy mindenképp csakis héjas illetve koronás megoldás jöhet szóba?

Válaszukat köszönöm.

P. Csaba

Fogszabalyzas

Kihúzathatom e a felső 4 fogamat,mert nem lehet fogszabályzásra mozdítani, mert alig van fogcsontom... És szeretnék helyette fogprotëzist... Nagyok is, és előreâllnak a fogaim...

B. Bernadett Boglárka

Plusz fog, gyermek, deformáció!

Üdvözlöm!
Gyermekemnek mindkét oldalon kijött egy egy plusz foga, amik a többi fogat durván befelé deformálták. Képet is csatolnek, de itt nem tudok.
Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi helyzetben (vikagjarvany) ez indokol e sürgős beavatkozást? Illetve mire kell számítani? Hogyan fogják ezt kezelni?

K. Klarissza

Bölcsességfog tömés után

Szeretnék érdeklődni, hogy előfordulhat-e, hogy a bölcsességfogam elmozdul tömés után?
4 évig volt fogszabályzóm eléggé szembetűnően előreálltak a fogaim, amit a kezelés végére sikerült is helyreállítani, kezelés közben kinőttek a bölcsességfogaim is amire mondta a fogorvos hogy teljesen szabályosan nőnek. Ez már több éve volt és semmilyen probléma nem volt a fogaimmal pár hónappal ezelőttig. Ekkor nem Önöknél hanem másik fogorvosnál betömettem a bölcsességfogam. Pár hét után azt vettem észre hogy a két metszőfogam között rés kezd kialakulni és ahogy jobban megfigyeltem szemmel látható hogy a bölcsességfogam elkezdett kitolódni hátrafelé, tehát nem illeszkedik bele a felső fogívembe mint eddig. Mit gondol, a bölcsességfogamnak lehet ehhez köze és mit tegyek ebben a helyzetben jobb lett volna ha kihuzatom?