A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Fogszabályozás

Ha már van egy implantátumom (felső bal szemfog), akkor utána már nem lehetséges fogszabályozás?

B. Georgina

bruxizmus, implantátum, fogszabályozás

Üdvözlöm!
Egy picit összetett a problémám, de remélem, sikerül rá választ kapnom. Gyerekkorom óta bruxizmussal küzdöm, ez pár éve már fizikai tüneteket is okoz az arcom (illetve az egész testem jobb oldalában). Csontkovács és fizioterapeuta rendszeres látogatásával kordában tarthatóak a tünetek. Illetve van egy éjszakai harapásemelő sínem, amit rendszeresen használok.
Jobb felső fogsoromban hiányzik 2 egymás melletti fog. A pótlás híddal lett megoldva kb. 6 évvel ezelőtt. A mai napig zavar, mert a híd alá könnyen beszorul étel. Felmerült bennem az implantátum gondolata. Gondolom ennyi idő elteltével szükséges lenne a csontpótlás, illetve a rendszeres éjjeli fogszorítás mellett nem tudom, hogy kivitelezhető lenne-e egyáltalán. Másik nagy dilemmám, hogy az én esetemben megoldható lenne-e fogszabályozás. Alapvetően nem állnak nagyon kuszán a fogaim, de a felső állcsont metsző és szemfogai torlódnak. Gyerekkoromban sajnos nem volt lehetőségem erre. Most szívesen bevállalnám (33 évesen), de ugye a foghiány/híd miatt ez nem is tudom, hogy lehetséges lenne-e. Alsó fogsorban is van egy foghiányom a bal oldalon. Gyerekkoromban lett kihúzva a fog, a bölcsességfog eltolta a hiány melletti fogat, így csak egy pici rés maradt, viszont az eltolt fog erősen bedőlt. Úgy gondolom, ezzel is jó lenne végre kezdeni valamit. Észrevettem, hogy szinte mindig a jobb oldalon rágok, mert amikor a bal oldalon, akkor nagyon zavaró, hogy abba a kis résbe beszorul az étel. Talán ez is lehet az oka a jobb oldali rágóizom problémának... Elnézést a hosszú levélért, kíváncsian várom a véleményüket.

S. András

Metszőfog hirtelen elmozdulása

Tiszteletem! Panaszom a következő : az alsó fogívem első kettő foga kifelé, kvázi "elborult", oldalsó irányba, persze mindössze néhány fokkal rá a mellettük elhelyezkedő fogakra ezzel egy rést hagyva az alsó fogsor közepén. Ez mindössze 1-2 hét történése. Az utóbbi időben rendkívül érzékeny volt az ínyem, ezzel el is mentem fogorvosomhoz, aki megállapította a fogínygyulladást és mindössze egy fogkrémet ajánlott. Ez után tűnt fel a fogaim mozdulása. Mitől következhetett be a panasz illetve milyen következményekkel járhat? A felső fogsorom éjszakai fogszabályozó készülékkel van szabályozva de sajnos a jelenlegi helyzetben a fogszabályozó orvosommal sem tudok konzultálni. Köszönöm

P. Sándor

Szemfog hossz.

Üdvözlöm!
Úgy 18 éves koromig össze vissza álltak a fogaim és ez érvényes volt a szemfogaimra is. Fogszabályzóbal ez szépen helyre lett hozva, viszont az egyik szemfogam 18 évig gyakorlatilag nem volt használva így nem kopott picikét sem. Kb 1 milimeterrel hosszabb. Kérdésem az lenne hogy ezt esetleg le lehet csiszolni vagy mindenképp csakis héjas illetve koronás megoldás jöhet szóba?

Válaszukat köszönöm.

P. Csaba

Fogszabalyzas

Kihúzathatom e a felső 4 fogamat,mert nem lehet fogszabályzásra mozdítani, mert alig van fogcsontom... És szeretnék helyette fogprotëzist... Nagyok is, és előreâllnak a fogaim...

B. Bernadett Boglárka

Plusz fog, gyermek, deformáció!

Üdvözlöm!
Gyermekemnek mindkét oldalon kijött egy egy plusz foga, amik a többi fogat durván befelé deformálták. Képet is csatolnek, de itt nem tudok.
Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi helyzetben (vikagjarvany) ez indokol e sürgős beavatkozást? Illetve mire kell számítani? Hogyan fogják ezt kezelni?

K. Klarissza

Bölcsességfog tömés után

Szeretnék érdeklődni, hogy előfordulhat-e, hogy a bölcsességfogam elmozdul tömés után?
4 évig volt fogszabályzóm eléggé szembetűnően előreálltak a fogaim, amit a kezelés végére sikerült is helyreállítani, kezelés közben kinőttek a bölcsességfogaim is amire mondta a fogorvos hogy teljesen szabályosan nőnek. Ez már több éve volt és semmilyen probléma nem volt a fogaimmal pár hónappal ezelőttig. Ekkor nem Önöknél hanem másik fogorvosnál betömettem a bölcsességfogam. Pár hét után azt vettem észre hogy a két metszőfogam között rés kezd kialakulni és ahogy jobban megfigyeltem szemmel látható hogy a bölcsességfogam elkezdett kitolódni hátrafelé, tehát nem illeszkedik bele a felső fogívembe mint eddig. Mit gondol, a bölcsességfogamnak lehet ehhez köze és mit tegyek ebben a helyzetben jobb lett volna ha kihuzatom?

Z. Richárd

Fogkorona

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

A felső fogsorom mindig is össze vissza állt, két metsző fogam elvan "ferdülve" és az egyik a másik felett van kicsit tolódva, az egyik szemfogam fentebb nőtt, most jelenleg nem tudok elmenni konzultációra a korona vírus miatt, de szeretném tudni milyen módszerekkel lehetne ezt javítani, illetve hogy fogkoronával lehet e ezt, illetve melyik a leggyorsabb módszer arra, hogy végre legyen legalább elfogadható mosolyom,. 19/f

N. Dávid

Fogsor

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
A 11-es fogam feljebb csúszott, az ínyem a fog felett ritkán vérezni is szokott, és az ajkam a fog előtt kisseb lett, egy kis részen a felére csökkent, nem emlékszem hogy elestem volna vagy akármi serülésem lett volna.
Alsó fogsoromban a 41-31-32-33-as fogaim váltakozva befele illetve kifele állnak a többihez képest, különösen a 33-as! Körülbelül 2-3 éve vettem eszre, de azelőtt minden fogam a helyén volt.
Ezt fogszabályzóval helyre lehetne hozni?
Ha igen, mi a menete annak hogy fogszabályzóm legyen?

B. Dominika

Szemfog lehúzása

Szép napot!
20 éves vagyok és már nagyon régóta küszködök a mosolyom elrejtésével. A felső fogsorom jobb oldalán a többi fogam felett található egy agyar, szemfog, sok féleképpen nevezhetném, ami teljesen fent helyezkedik el a többi fogamtól elkülönülve. Régebben azt hittem ez egyre lentebb fog kerülni, de mára már rájöttem, hogy sehova se mozdul, viszont a felső fogsorom teljesen elmozdult már a jobb irányba, ugyanis régebben a két alatta lévő fogam között volt némi hely, de mára ez már nem igazán létezik, és az egész fogsorom eltolódott a jobb oldalú irányba, ami megint kellemetlenségeket okoz nekem. A kérdésem az lenne, hogy megoldható-e fogszabályzóval ez? Sok ilyen beavatkozásról hallottam, ahol tágítanak a két fog között majd ide lehúzzák a szemfogat, de itt a még ki nem bújt szemfoggal végezték el. Viszont hallottam olyan esetről is, ahol azt írták, hogy elkezdték ezt a beavatkozást, majd később nem tudták lehúzni a szemfogat, mert az összenőtt a csonttal és itt említették szintén a fogak elhúzódását emiatt. Lehetséges még vajon helyretenni az én fogsoromat, hogy végre ne féljek mosolyogni és nevetni az emberek között? És ha igen megközelítőleg kb mennyi lenne egy ilyen beavatkozás?
Válaszát előre is köszönöm!

D. Federico

Bölcsességfogfájás

Bölcsességfogfájás miatt írok. Csak az egyik fáj (alsó, bal oldalon, már 2 napja). Időnként szokott fájni, de nem ilyen sokáig. Cataflammal elmúlik a fájdalom de csak ideiglenesen mivel 8 óra után megint kezd fájni. Dr. Opyakin Viktorral szoktam járni, utóljára fogszabályozást kapcsán, amit be is kéne fejezni. Ilyen esetben tudtok ellátni? vagy inkább várjak még par napot, hogy hát ha elmúlik?

Fogszabályozás

1. Fogszabályozóval meg tudják e csinálni a szkoliózis teljes röntgent,nyaki részt is? Mert ahhoz mindig minden fémet le szoktak vetetni, még a fülbevalót is.

2. Ismerősöm gyermekkoban sikeres gyermekkori fogszabályozásban részesült, most mégis olyan a fogsora és a harapása, amilyennek nem kellene lennie, mert a bölcsességfogai sorra kijöttek, és mindent "tönkretettek" lévén nem fértek be. LEhet e ezt előre gyanítani gyermek esetében, anatómiai viszonyokat is figyelembe vesznek-e, van-e olyan, hogy kicsi állkapocscsontok miatt várhatóan úgysem fog beférni a fogsora?
Ez ellen mit lehet tenni, kell-e tenni, különösen ha nem áll szándékunkban az összes bölcsességfogat sorra kihúzatni majd a gyereknél?
Lehet-e, hogy ilyenkor a gyermekkori fogszabályozás az anatómiailag adott és fixált "be nem férhetőség" miatt értelmetlen pénzkidobás csupán, és meg kellene várni a felnőttkort a bölcsességfogakkal?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,