A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Fogszabalyzas

Előreâllnak a fogaim nagyon. Elvileg 0.6cm a fogcsontom elől.. Hogyan tudom rendberakatni a fogamat..? Köszönöm

B. Nikoletta

Fogszabályozás

Meglévő alsó-felső rögzített fém készülékem levételével kapcsolatban szeretnék konzultációt, illetve árajánlatot kérni. Mikor lenne erre lehetőség?

B. Bálint

mélyharapás

Tisztelt Doktor úr/nő!

32 éves férfi vagyok. Sajnos igen erőteljes mélyharapásom van. Az alsó fogsorom szinte teljesen a felső mögé megy. Még nagyobb problémát nem okozott, de érzem, hogy az alsó fogak rágás közben elérik a felső fogak íny részét illetve a szájpadlást.
A kérdésem az lenne hogy erre létezik valamilyen olyan megoldás amit nem szükséges csak éjszak hordani. Láttam a neten olyan eszközöket amik olyanok mint egy fogvédő és csak éjszaka kell őket beteni, viszont nagyon megoszlóak a vélemények róluk. Sajnos több százezer forrintos megoldást nem tudok megengedni magamnak.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Bálint

S. Noémi

Lecsiszolt fog érzékenysége

Kedves doktornő!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire normális, ha a fog, amit lecsiszolt a fogorvosom, fáj?
Fogszabályzóm van és az alsó fogsoromom a metszőfogaimból és a szemfogaimból is csiszolt valamennyit a doktornő.
Mindegyik rendben van, de a bal oldali szemfogam fáj. Érzékeny a hidegre, fáj ha harapok és nem tudom mi ilyenkor a teendő. A fogorvosom elutazott és még nem tudok visszamenni hozzá, csak két hét múlva.

D. Márta

Fogszabályozás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

15 éves fiam fogszabályozásával kapcsolatban kérném a segítségüket!
6-7 mm-es szűkület van az alsó fogívnél és 8-9 mm-es szűkület a felső fogívnél. Ilyen esetben szájpadrepesztés és foghúzás nélküli kezelés esetén csak az önligírozó készülékek jöhetnek szóba, vagy esetleg hagyományos készülék is? Önök alkalmaznak-e fém önligírozó készüléket?

Köszönettel,
D.M.

H. Marianna

Csontfog mögött csontfog

12 éves lányom foga mögé nött mégegy. Azt mondta neki az iskola fogorvosa hogy fogszabályzóval helyrelehet hozni. Csak akkor lehet ha az egyiket már kihúzták? Vagy anélkül is meglehet?

p. ádám

Fogszabáyozási-végső esztétika igazítás

Kedves Doki! :) 27 éves vagyok, 1 és fél éve elkezdtem kezeltetni torlodott fogaimat, a felső fogsoromra fogszabályzó került. Arra keresem a választ, hogy 3 minimétert lennebb lehete hozatni az első 4 metsző fogam, hogy kiteljen a mosólyi'vem, úgy ahogy szeretném ( hatalmas szemfogaim vannak)! Illetve, hogy mennyire veszélyes, ez a művelet, úgy hogy nincs baj a fogi'nyemmel? Miután lekerűl a rögzi'tett készülék, sokkal jobban mozoghatnak a fogaim, mint szimpla kezelések esetében?
Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel!

N. Kitti

Bölcsességfog

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy már egy ideje gondom volt a két alsó bölcsességfogammal, mivel csak félig nőttek ki, így ezek nem rég ki is lettek műtve. A felső két bölcsességfogammal viszont semmilyen problémám nincs. Szeretnék fogszabályzót és a fogszabályzós szakorvos azt tanácsolta , hogy a felső két bölcsességfogamat nem indokolt eltávolítani a fogszabályzás sikeres végeredményéhez, viszont a szájsebész azt javasolta , hogy húzassam ki ezeket is a fogszabályzás előtt (ezek már teljesen ki vannak nőve) , mert a későbbiekben megereszkedhet. Emiatt teljesen tanácstalan vagyok, hogy kinek a véleményére hallgassak.

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Nagy Kitti

S. Barbara

Fogszabályozás

Tisztelt Fogászat!
Fogszabályzót szeretnék és az orvosom elküldött röntgenre. A metsző fogaim befele,a szemfogaim kifele nőttek és a felvétel azt mutatja az alsó állcsontom bentebb van,mint a felső. Az alap terve az volt az orvosomnak,hogy fentről kihúz két fogat,a szemfogakat bentebb hozzuk a metsző fogakat pedig kintebb hozzuk,azt is mondta,hogy vékony az állcsontom és lehet,hogy szükség lesz egy csontvastagító műtétre.Ezt szeretném elkerülni.Azt olvastam van lehetőség más megoldással rendbe tenni a fogaimat.Az állam néha szokott kattanni egyet egyet de nem fáj,nap közben nincs vele gond.Pár éve minden reggel kattogott,éjszaka valószínűleg össze szorítom a fogaimat.Az volna a kérdésem honnan lehet tudni,hogy a problémám megoldható műtét nélkül vagy csak műtéttel hozható kintebb az állcsontom?Nagyon sokára kaptam időpontot hozzá és addig csak őrlődök,hogy mi lesz...
Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!
-Barbara-

K. Géza

fogszabályzó-foghúzás

Tisztelt Doktornő / Doktorúr!

Az én kérdésem a következő lenne. Pár hónapja lett felrakva az alsó fogsoromra fogszabályzó. Hely hiánya miatt azt javasolták, hogy a bal 1-es metszőt ki kell húzni. Megtörtént a húzás. Mennyi idő kell ahhoz, hogy annak a helyére a mellette lévő fogakat behúzzák? Mivel hát azért esztétikailag elég furcsán néz most ki, és hát a beszédet is viszonylag megnehezíti.

Előre is köszönöm szépen válaszát.

T. Erika

Lecsiszolt fog

Tisztelt Válaszadó!
Csütörtökön a fogorvos ferdeharapás miatt (remélem jól irtam). Lecsiszolt a bölcsesség fogam melletti 2 fogból igaz igy jobban összebirom zárni a fogsorom (a felső fogsor gyerekkortól erősen deformálódott), de azóta az eggyik fog nagyon fáj, nem állandóan, főként este érzem ha ráharapok ill. kocoktatasnál. Ez meg fog szűnni vagy menjek vissza mi a teendő ilyenkor? Köszönöm válaszát

Mozgó gyökérkezelt fog.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
2016 augusztusában vették le rögzített fogszabályozó készülékem. Utána sajnos a jobb felső szemfogamat gyökérkezelni kellett. Idáig nem jelentkezett semmi probléma, de 2 napja reggel a retenciós sínt levéve a szomszédos fogak tompa, nyomásos fájdalmát éreztem, illetve a jelölt fog enyhe mozgathatóságát (főként nyelvvel való hozzáérés esetén, illetve egyszer ivás közben).
Kérdésem ehhez kapcsolódna, ilyen esetben várható, hogy tehermentesítés után rövid időn belül stabilizálódik a fog vagy valamilyen sínezési eljárás szükséges lenne?
Válaszát előre is köszönöm!